Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
24.04.2024
  • Allgemein
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Brain Drain
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    Η Ελλαδα στο ματι του κυκλωνα


    Δρ. Εμμανουηλ Σαριδης

    Οι καταστρεπτικες πυρκαγιες του Αυγουστου 2007 και τα εξ’ ισου καταστρεπτικα γεγονοτα που ακολουθησαν μετα τον θανατο ενος 15-χρονου στις 6. Δεκεμβριου 2008 ειναι τα δυο επεισοδια μιας „παρδαλης επαναστασης“ που βρισκεται ακομη εν εξελιξει. Σκοπος της ειναι η απομακρυνση του Κωστα Καραμανλη απο την εξουσια λογω των συμφωνιων που εκλεισε με την Ρωσια για τον αγωγο πετρελαιου και με την Κινα για τα λιμανια


     

    Στην Ελλαδα βρισκεται απο καιρο μια „παρδαλη επανασταση“ που εξελισεται σαν ενα ειδος σηριαλ. Το πρωτο επεισοδιο ηταν οι καταστρεπτικες πυρκαγιες που ξεσπασαν τον Αυγουστο του 2007, το δευτερο τα εξ’ ισου καταστρεπτικα γεγονοτα που ακολουθησαν – μετα τον θανατο ενος 15-χρονου στις 6. Δεκεμβριου 2008. Και τα δυο επεισοδια ειναι μερη της ιδιας „παρδαλης επαναστασης“ που βρισκεται ακομη εν εξελιξει. Σκοπος της ειναι η απομακρυνση του Κωστα Καραμανλη απο την εξουσια για τις συμφωνιες που εκλεισε με την Ρωσια για τον αγωγο πετρελαιου και με την Κινα για τα λιμανια και οι οποιες ειναι εκ διαμετρου αντιθετες με τα συμφεροντα ΗΠΑ/Ευρωπαικης Ενωσης-ΕΕ. Με τις συμφωνιες αυτες η Ελλαδα ενεπλακει στην διενεξη μεταξυ ΗΠΑ/ΕΕ και Ρωσιας για τις ενεργειακες πηγες του κοσμου και τους διαδρομους μεταφορας τους και πολυ δυσκολα θα ξεμπλεξει.

    Η „παρδαλη επανασταση“ στην Ελλαδα: Το χτυπημα νουμερο 2.

    Για το πρωτο επεισοδιο η χτυπημα αναφερθηκα σε προηγουμενη μελετη μου, οπου εδειξα, οτι σκοπος του ηταν η αποδομηση της κυβερνησης του Κωστα Καραμανλη, που απο τοτε κατηγορειται οτι ειναι υπευθυνος για πασαν νοσο και πασαν μαλακια που δερνει την Ελλαδα και η αντικατασταση του απο τον „ανθρωπο μας“ στην Ελλαδα, τον Γιωργο Παπανδρεου η Γιωργακη (1). Στην σημερινη μελετη δεν θα αναφερθω στις ζημιες που προκαλεσε το δευτερο χτυπημα της 6. Δεκεμβριου και που ειναι ακομη ανυπολογιστες. Τους εμπρησμους καταστηματων και αυτοκινητων, τις καταστροφες πανεπιστημιακων κτιριων, στις μεγαλες πολεις, που την πρωτη εβδομαδα της „επαναστασεως“ εδιναν την εντυπωση οτι ειχαν βομβαρδιστει.

    Σαν πολυ μεγαλυτερη καταστροφη θεωρω τα τραυματα που εχει υποστει το κοινωνικο, πολιτικο και ιδεολογικο συνειδητο του ελληνα πολιτη. Εχω την εντυπωση, οτι η κυβερνητικη εξουσια και η ευνομη λειτουργιας του κρατους εχουν καταλυθει, οι θεσμοι διαλυονται. Η κοινωνια εχει μεινει στο ελεος της κενολογιας και δημαγωγιας των πολιτικων και των πολιτικων κομματων και στην συστηματικη παραπληροφορηση και τον αποπροσανατολισμο της απο τα μεγαλα ΜΜΕ, φαινεται να μενει απαθης στις συνεχεις κινητοποιησεις, καταληψεις και καταστροφες μια αφηνιασμενης νεολαιας, που με τη σειρα της εχει δηλητηριαστει απο τα αντιεξουσιαστικα και αντεθνικα ιδεολογηματα και μηνυματα που κυρυσσουν μερικοι πολιτικοι και ιδιαιτερα απο αυτα που διακινουνται μεσω του Ιντερνετ. Η πολιτεια ειναι πλεον ανικανη να επιβαλλει την ταξη, στην χωρα επικρατει η αναρχια και η απείθεια απεναντι στους νομους, η Αστυνομια και τα όργανα της τάξεως εχουν „παροπλιστει“. Ο πολιτης εχει καταληφθει απο ενα αισθημα απελπισιας και κακομοιριας, δυσαρεσκεια για ολους και για ολα. Ακομη πριν το χτυπημα της 6. Δεκεμβριου οι μετρησεις «τασεων» της κοινης γνωμης ηταν κακες: 14% των ερωτηθεντων δηλωναν οτι ειναι απαισιοδοξοι, μολις το 13% θεωρουσε σωστη την κατευθυνση που παει η χωρα ενω το 78% εβλεπε μια „ραγδαια επιδεινωση“ της καταστασεως. Και σε μια προσφατη „μετρηση“ της Public Issue για την εφημεριδα „Καθημερινη“, οπου η κυβερνηση κατελαβε την προτελευταια, τα πολιτικα κομματα την τελευταια θεση. Το αν οι μετρησεις αυτες, που ανεβαζουν μαλιστα το μεχρι προτινος κατεβασμενο ΠΑΣΟΚ και τον Γιωργακη ειναι αξιοπιστες, ειναι βεβαια ενα αλλο θεμα.

    Θα ηταν ομως τραγικο για την Ελλαδα, αν η κατασταση αυτη θα θεωρειται στο μελλον σαν φυσιολογικη, αν αποτελεσει τον βιοτοπο, μεσα στον οποιο θα καλλιεργουνται οι επομενες γενιες. Η ελληνικη γη ηταν μεχρι σημερα λιγο-πολυ ευφορη, ομως η καταχρηση των εισαγομενων λιπασματων και ιδεολογηματων την εχει χαλασει. Αυτα οι αγροτες της Θεσσαλιας και της Θρακης θαπρεπε να τα γνωριζουν, τα γνωριζουν ομως και οι κυβερνητες μας η αυτοι που θελουν να μας κυβερνησουν; Ιδιαιτερα ο Γιωργακης, που στις 21.12.08, κατα την ψηφιση του προυπολογισμου για το 2009,  ειπε απο του βηματος της Βουλης, οτι η Κυβερνηση δεν μπορει πλεον να εγγυηθει την προσωπικη ασφαλεια και την περιουσια του πολιτη. Δεν εξηγησε ομως τους λογους που προκαλεσαν – και προκαλουν ακομη – αυτη την αναταραχη, λογο για την ευθυνη που φερει ο ιδιος γι’ αυτα τα χαλια και για το τι θα επρεπε να γινει για να διορθωθει η κατασταση.

    Η μελετη που ακολουθει, θελει να ριξει λιγο φως στο σκοταδι του πολιτικου και κοινωνικου τουννελ που βρισκεται η ελληνικη κοινωνια. Να εξετασει, οσο συντομα γινεται, τους λογους της αναταραχης, που εσωτερικοι, γιατι η Ελλαδα δεν ξει σε αλλον πλανητη, αλλα δεχεται ολα τα σκαμπανεβασματα της διεθνους πολιτικης. Τις „παρδαλες επαναστασσεις“ σαν μεσο αποκαθηλωσεως ηγετων που δεν αρεσουν σε ΗΠΑ/ΕΕ. Και την „παρδαλη επανασταση“ στην Ελλαδα, που εκυοφορειτο απο καιρο, ξεσπασε 2007 και επαναληφθηκε, πιο προετοιμασμενη, στις 6. Δεκεμβριου του 2008. Ομως ας παρουμε τα πραμματα με τη σειρα τους.

    Το φουρνελλο και το φιτιλι

    Ενα φουρνελλο χρειαζεται δυναμιτη, ενα φιτιλι και εναν μαστορα που θα το πυροδοτησει. Και μια βομβα Μολοτοφ ενα μπουκαλι γεματο καποιο ευφλεκτο υλικο, ενα κομματι υφασμα στο επιστομιο και εναν αναρχοτρομοκρατη που θα του βαλλει φοκο. Το ποτε ομως θα γινει η πυροδοτηση, αυτο το αποφασιζει ο μηχανικος του λατομειου η ο ιθυνων νους της γιαφκας των τρομοεπαναστατων. Που με την σειρα του ενεργοποιειται απο καποιον ψηλοτερα ισταμενο, εξουσιοδοτημενο απο ενα κεντρο/μια κυβερνηση των ΗΠΑ/ΕΕ να χτυπησει την καταλληλη στιγμη (2).

    Το φουρνελλο του Αυγουστου 2007 δεν εξεραγη λοιπον ξαφνικα, ουτε ειχαν τα γεγονοτα μετα τις 6. Δεκεμβριου σαν αφορμη τον θανατο ενος 15-χρονου νεου, οπως μας λενε τα ΜΜΕ και οι μαθητες, που απο τοτε κατελαβαν τα σχολεια τους η κανουν διαδηλωσεις για να διαμαρτυρηθουν για τον αδικο χαμο του, αλλα ειχαν προετοιμαστει απο καιρο, οπως θα δουμε παρακατω. Το ιδιο παραταιρα, εξωπραγματικα η παραπλανητικα εινε αυτα που σταχυολογησα απο ορισμενα ΜΜΕ και θα διαβασετε παρακατω με τον τιτλο „Ανακοινωσεις, γνωμες και οδηγιες για τους καταστροφεις και τις καταστροφες στο χτυπημα νουμερο 2“, καμμια σχεση με την πραγματικοτητα, λεγονται και γραφονται, ειτε γιατι οι λεγοντες και γραφοντες δεν καταλαβαινουν τι πραγματι συμβαινει στον τοπο μας και στον κοσμο γενικοτερα, ειτε γιατι θελουν να αποσπασουν απο τα γεγονοτα καποια κομματικα οφελη, να βαλουν ιχνη που οδηγουν σε λαθος κατευθυνση, οπως στα αστυνομικα εργα, η τελος για να μπλεξουν τον κοσμο σε μια ατερμονα αντιπαραθεση γυρω απο τους λογους που οδηγησαν τον χωροφυλακα να πυροβολησει προς την κατευθυνση του νεαρου, σε συζητησεις μπλα-μπλα, οπως αυτες  που ταλανιζουν τον τοπο χρονια τωρα, τηλεφωνικες υποκλοπες, σκανδαλο Siemens, ροζ σκανδαλο Ζαχοπουλου, το Βατοπεδι, που ακομη καλα κρατει κλπ. κλπ. (3).

    „Παρδαλες επαναστασεις“: Τι εινε, ποιοι ειναι οι „επαναστατες“, ποιοι βρισκονται απο πισω τους και τι θελουν οι μεν και οι δε

    Οι „παρδαλες επαναστασεις“ ειναι, μετα τις ανοιχτες στρατιωτικες επεμβασεις (οπως στο Ιρακ και το Αφγανισταν), το δευτερο εργαλειο που χρησιμοποιουν οι ΗΠΑ/ΕΕ για την απομακρυνση ανεπιθημητων ηγετων η καθεστωτων που στεκονται εμποδιο στον ελεγχο της παγκοσμιας αγορας που θεωρουν μονοπωλιο τους. Ξεκινησαν το 2000 στο Βελιγραδι με το „ΟΤΠΟΡ“, την „Αντισταση“ της „επαναστατημενης“ σερβικης νεολαιας εναντιον του Milosevic, που στα ΜΜΕ ονομασθηκε ο „σφαγεας των Βαλκανιων“, και τον οποιο ΗΠΑ/ΕΕ ηθελαν να εξουδετερωσουν, γιατι στεκονταν εμποδιο στα σχεδια τους για τον ελεγχο της Σερβιας και για να απαλλαγουν απο εναν μελλοντικο «ταραξια» στα Βαλκανια. Η ΟΤΠΟΡ αφου πετυχε τον σκοπο της, την αποκαθηλωση του Milosevic, εξαφανιστηκε τοσο γρηγορα, οσο ξαφνικα ειχε ερθει (4).

    Ολα αυτα ειναι λιγο-πολλη γνωστα. Λιγοτερο η καθολου γνωστο ειναι ομως, οτι η „επανασταση“ αυτη οργανωθηκε απο τον κατασκοπο της CIA, Bob Helvey, και τον Σερβο Srdja Popovic. Αφεντικο δε και υποτακτικος, μετα την „επιτυχια“ της, ιδρυσαν την εταιρια συμβουλων «Center for Applied Nonviolent Action and Strategy» (CANVAS) στο Βελιγραδι, που εξελιχθηκε γρηγορα στον μεγαλυτερο εξαγωγεα τεχνογνωσιας για την οργανωση αντιεξουσιαστικων οργανωσεων και κινηματων (5): Ολες οι „επαναστασεις“ που απο τοτε ελαβαν χωραν στην Ανατολικη Ευρωπη, τον Καυκασο, την Κεντρικη Ασια και αλλου, σχεδιασθηκαν απο την CANVAS με προτυπο την „επανασταση“ ΟΤΠΟΡ, προσαρμοσμενη στις ιδιαιτεροτητες του καθε κρατους.

    Τετοιες „επαναστασεις“ ηταν: Η ροζ επανασταση (η ‘επανασταση των ροδων’) στην Γεωργια το 2003 για το γκρεμισμα του προεδρου Eduard Schewardnadse και την αντικατασταση του απο τον ανθρωπο των Αμερικανων, τον Michαil Saakaswchwili (οπου οι νεαροι στην Τιφλιδα κραυγαζαν αντι για το σερβικο ΟΤΠΟΡ το γεωργιανο „Kmara“ – „φτανει πια“), η ‘πορτοκαλη επανασταση’ στο Κιεβο το 2004 για την εκλογη „του ανθρωπου“ μας στην Ουκρανια (του Viktor Janukowitsch, αντι του Viktor Juschtschenko των Ρωσων), με διαδηλωσεις, κοντσερτα ροκ, Happenings και κραυγες „Pora!“-„Ηρθε η ωρα“, η ‘επανασταση των κεδρων’ στον Λιβανο το 2005 για την διακοπη της συνεργασιας με την Συρια, η επανασταση στο Κιργησταν με συνθημα το „KelKel“ („Αναγεννηση“) και στην Λευκορωσια με το „Subr“ („Βονασος“). „Παρδαλες επαναστασεις“ βρισκονται ακομη εν εξελιξει στο Zimbabwe (για την εκδιωξη του προεδρου Robert Gabriel Mugabe), στην Βενεζουελα (για την αντισταση εναντιον του Hugo Chavez), στην Ταιλανδη, που προσωρινα επικρατει ανακωχη (6) και στην Ελλαδα, οπου η „παρδαλη επανασταση“ για την αντικατασταση του Κωστα Καραμανλη απο τον „ανθρωπο μας“ στην Ελλαδα, τον Γιωργακη, βρισκεται ακομη εν εξελιξει.

    Η συνταγη των δυο ειδικων, Bob Helvey και Srdja Popovic για την οργανωση και εκτελεση μιας „παρδαλης επαναστασης“ ειναι απλη. Χρειαζεται ορισμενα ΜΜΕ, που θα χρηματοδοτηθουν απο δυτικα κεντρα και ιδρυματα (του Soros φερ’ ειπειν), την δραστηριοποιηση ξενων και ντοπιων Μη Κυβερνητικων Οργανωσεων (ΜΚΟ) και πολλους νεαρους „ακτιβιστες“. Και βεβαια το προσωπο εκεινο που προοριζεται για την αναληψη της εξουσιας και σε αντιθεση με τον „διεφθαρμενο“, „αυταρχικο“ και ανικανο ηγεμονα που θελουμε να ξεφορτωθουμε, θα περιβαλλεται απο ενα φωτοστεφανο δυτικων αρετων (δημοκρατης, μαχητης των ανθρωπινων δικαιωματων, υποστηριχτης της κοινωνιας των πολιτων και αλλα τετοια ωραια και καλα).

    Το προσωπο αυτο, με την συγχορδια των ΜΜΕ, των ΜΚΟ και της νεολαιας που μερα-νυχτα θα κανει διαδηλωσεις, Happenings και αλλα τετοια κουλτουριαρικα,  θα πρεπει να κατηγορει συνεχως την κυβερνηση για σκανδαλα και διαφθορα και τον κυβερνητη για αυταρχικοτητα και ανικανοτητα. Και οταν, υστερα απο ενα ορισμενο χρονικο διαστημα, ο σκηνοθετης της „επαναστασεως“ θεωρησει οτι τα πραγματα ωριμασαν, θα αναθεσει σε μερικους προβοκατορες την πυροδοτηση του εκρηκτικου μειγματος που δημιουργηθηκε απο την αδιακοπη πλυση εγκεφαλου και την δημιουργηθεισα δυσαρεσκεια του κοσμους. Απο κει και περα το κινημα αποκταει την δικη του δυναμικη, δυναμωνει, γινεται συντομα τσουναμι και παρασερνει οτι βρει στο δρομο του.

    Κατα τον πολωνο Krzysztof Warecki για την δημιουργια επαναστατικου κλιματος στον χωρο της νεολαιας και των Πανεπιστημιων χρειαζονται τα εξης:

    10-20 ατομα που να θελουν μια „ειρηνικη“ επανασταση
    Οργανωση μιας πανεπιστημιακης ομαδας με δικη της ιστοσελιδα
    Καταστρωση μιας στρατηγικης διαδηλωσεων και αλλων τετοιων δραστηριοτητων
    Οργανοτικη αποκεντρωση με ενα κοινο συμβολο αναγνωρισεως
    Κεντρικο συνθημα „να γινουν εκλογες η να παραιτηθουν οι κυβερνωντες“
    Ρολος θυματος, καμμια προκλητικοτητα
    Συνεπεια και επιμονη
    (7).

    Ο καυγας για το παπλωμα – „παρδαλες επαναστασεις“, ενεργειακες πηγες και οι διαδρομοι μεταφορας τους

    Τον Μαρτιο του 2006 οι συνεργατες του γερουσιαστη John Kerry, οι John Edwards και Jack Kemp, κατεθεσαν στο Council on Foreign Relations μια μελετη με τον τιτλο “Ο στραβος δρομος της Ρωσιας και τι πρεπει και τι θα επρεπε να κανουν οι ΗΠΑ” (Russia’s Wrong Direction: What the United States Can and Should Do) (8). Η μελετη απερριπται την ιδεα της στρατηγικης συμμαχιας με την Ρωσια και ζητουσε απο την κυβερνηση των ΗΠΑ την εφαρμογη μιας πολιτικης „επιλεκτικων συμμαχιων“ και μιας „επιλεκτικης αντιπολιτευσης“ απεναντι στην Ρωσια, που θα εκπεταλλευεται τις αντιθεσεις μεταξυ προδυτικων και προρωσικων δυναμεων και κρατων στον χωρο της πρωην Σοβιετικης Ενωσεως, εξασθενωντας ετσι την συνεχως ενδυναμουμενη Ρωσια.

    Οι συγγραφεις διαπιστωναν, οτι η Ρωσια ειναι μια ενεργειακη αυτοκρατορια που θα μπορουσε, με το ενεργειακο δυναμικο που διαθετει, να γινει μια ισχυρη δυναμη πιεσεως απεναντι στη Δυση. Και οτι εχει ηδη αναπτυξει οικονομικες και στρατιωτικες σχεσεις με την Κινα και την Ινδια, που μειωνουν την επιρροη των ΗΠΑ στην Κεντρικη Ασια. Και γενικα η στρατηγική των ΗΠΑ σαν η δύναμη που ελεγχει την παγκόσμια οικονομία, τις πρόσβασεις στις πρώτες ύλες και τους ενεργειακους πόρους και με μια παγκοσμια στρατιωτική παρουσία και πολιτική επιρροή, θα επρεπε να αποβλεπει στην εξουδετερωση καθε παραγοντα, που θα ηταν ικανος να διαταραξει την μονοπολική κυριαρχία των ΗΠΑ στην υφηλιο.

    Με βαση την μελετη αυτη και αλλες παρομοιες, State Department και Πενταγωνο επεξεργασθηκαν μια στρατηγικη με τον τιτλο „Greater Middle East Project“ (9). Σκοπος του Project ειναι ο οικονομικος και στρατιωτικος ελεγχος της ευρυτερης  περιοχης οπου βρισκονται τα μεγαλα ενεργειακα αποθεματα και απο οπου περναν οι ρουτες μεταφορας τους. Η περιοχη αυτη περιλαμβανει, εκτος απο την Μεση Ανατολη, τον Καυκασο, τις πρωην σοβιετικες Δημοκρατιες της Κεντρικης Ασιας, το Ιραν, το Αφγανισταν και φτανει μεχρι τα συνορα Κινας και Ινδιας. Μονο στην περιοχη της Κασπιας Θαλασσας, με τις πεντε γειτονικες χωρες Ρωσια, Iραν, Αζερμπαιτζαν, Kαζακσταν και Τουρκμενισταν, βρισκονται ατα τους υπολογιασμους του αμερικανικου Υπουργειου Ενεργειας περισσοτερο απο 3,5 δισεκατομμυρια τοννοι πετρελαιου, ενω αλλα 31,5 δισεκατομμυρια τοννοι δεν εχουν ακομη ανακαλυφθει. Και οπως λεει ο Frederick Starr, Chairman of the Central Asia-Caucasus Institute, Johns Hopkins University, „οποιος θα καθορισει τη μορφη που θα εχει ο χαρτης των μελλοντικων αγωγων πετρελαιου και αεριου, θα ελεγχει και ενα μεγαλο μερος του πλανητη“.

    Η μαχη για τον καθορισμο του χαρτη αυτου βρισκεται ηδη εν εξελιξει. Οι ΗΠΑ εχουν δημιουργησει γυρω απο την Ρωσια εναν κλοιο προαμερικανικων-προδυτικων κρατων και περιοχων, που αρχιζει απο την Barentsee στα βορεια της Νορβηγιας και φτανει μεχρι την Beringstraße στην βορειοδυτικη Αλασκα, περιλαμβανει προς ανατολας την Φιννλανδια, τα κρατη της Βαλτικης, την Πολωνια και την Ουκρανια και νοτιοανατολικα την Τουρκια, το Ιρακ, την Γεωργια, το Αφγανισταν και την Ιαπωνια. Το μεγαλο κενο στον κλοιο αυτο, η Κινα, βρισκεται κι’ αυτη μερικως περικυκλωμενη. Και ο ο κλοιος της Ρωσιας γυρω απο τις πετρελαιοπαραγωγες χωρες της κεντρικης Ασιας εχει ηδη διαρραγει με τον ενεργειακο διαδρομο της Δυσης, που αρχιζει απο το Μπακου του Αζερμπαιτζαν, περναει απο την Γεωργια και καταληγει στο λιμανι του Ceyhan στην νοτια Τουρκια (10).

    Η Ελλαδα στο ματι του κυκλωνα

    Τις συνεπειες που εχει η διενεξη μεταξυ ΗΠΑ/ΕΕ και Ρωσιας για τα ενεργειακα αποθεματα της Κεντρικης Ασιας και τους διαδρομους μεταφορας τους για τις ομορες χωρες υφισταται και η Ελλαδα. Στις 15. Μαρτιου 2007 ο Πρωθυπουργος Κωστας Καραμανλης υπεγραφε στο προεδρικο μεγαρο με τον τοτε προεδρο της Ρωσιας, Wladimir Putin, και τον βουλγαρο ομολογο του την συμφωνια για την κατασκευη του πετρελαιαγωγου Μπουργκας-Αλεξανδρουπολη. Χωρις να πολυσκεφθει, οτι ο διαδρομος αυτος δημιουργει ενα σημαντικο κενο στον κλοιο που τοσο επιμονα και επιπονα προσπαθουν να δημιουργησουν οι ΗΠΑ γυρω απο την Ρωσια για τον αποκλεισμο της απο την μεταφορα ενεργειακων πορων προς τη Δυση (11).

    Τον ιδιο χρονο ηρθε η απαντηση ΗΠΑ/ΕΕ με την „παρδαλη επανασταση“ και το πρωτο χτυπημα που δεχθηκε η Ελλαδα. Που προφανως πετυχε, εν μερει, τους σκοπους του, διοτι, οπως μαθαινουμε, οι εργασιες κατασκευης του πετρελαιαγωγου, που ειχε προγραμματιστει να ξεκινησουν το 2008 και να τελειωσουν το 2011, αναβαλλονται, “Pipeline Construction to be Delayed Until End of 2009” (12). Φαινεται οτι ο Καραμανλης κατω απο τα φοβερα χτυπηματα που δεχθηκε η Ελλαδα τον Αυγουστο του 2007 αναγκασθηκε να ξανασκεφθει την υποθεση. Και το αν τελικα ξεκινησει την κατασκευη του αγωγου, θα εξαρτηθει προφανως απο τις εξελιξεις του δευτερου μερους της „παρδαλης επαναστασης“ που ξεσπασε στις 6. Δεκεμβριου 2008.

    Υπαρχει ομως και ενα δευτερο αγκαθι, που μας „εγγυαται“, οτι η „παρδαλη επανασταση“ που ξεκινησε το καλοκαιρι του 2007 δεν θα τελειωσει τοσο γρηγορα, τουτεστιν, η πολιτικη και κοινωνικη ανωμαλια στην Ελλαδα με τις φασαριες των πολιτικων κομματων και των ΜΜΕ και τις επαναστασεις της νεολαιας θα συνεχιστουν. Και αυτο ειναι το συμβολαιο που υπεγραψε η Ελλαδα με την Κινα για την παραχωρηση του λιμανιου του Πειραια – και συντομα της Θεσσαλονικης – στην Κινα, που προτιθεται να τα χρησιμοποιησει σαν διαμετακομιστικους σταθμους για την προωθηση των προιοντων της προς την Δυτικη Ευρωπη. Και επειδη και αυτο ερχεται σε τελεια αντιθεση με τα συμφεροντα των ΗΠΑ/ΕΕ, η ‘παρδαλη επανασταση’ στην Ελλαδα θα συνεχιζεται μεχρι αποκαθηλωσεως η εξουδετερωσεως του Καραμανλη.

    Απο την διπλωματια των κανονιοφόρων στον ψυχολογικο πολεμο (PsyWar) της „κοινωνιας των πολιτων“ – η εν αναγκη σαν συνδοιασμος και των δυο

    Οι ιδεα των „παρδαλων επαναστασεων“ αναπτυχθηκε στις ΗΠΑ επι προεδριας Ronald Reagan με την ιδρυση του „Εθνικου Ιδρυματος για την Δημοκρατια“ (National Endowment for Democracy – NED), την χρηματοδοτηση του οποιου ανελαβε το Κονγκρεσσο. Το NED ανελαβε την αναληψη δρασεων ψυχολογικου πολεμου (PsyWar) στον χωρο των ΜΜΕ, η οποια ανηκε πριν στην δικαιοδοσια της CIA. Για την περιοδο 2001-2005 οι ΗΠΑ ειχαν διαθεσει για τον σκοπο αυτο περισσοτερα απο 4,6 δισεκατομμυρια δολλαρια, για το 2006 ειχαν προβλεφθει 1,3 δισεκατομμυρια δολλαρια και το ποσα τελικα διετεθησαν απο τοτε μεχρι σημερα ειναι ακομη αγνωστο.

    Το μεγαλυτερο μερος των χρηματων που περνει το NED διανεμεται σε δηθεν ανεξαρτητες ΜΚΟ, που αγωνιζονται για την επιβολή της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων τετοιων ευγενων στόχων και αποτελουν τον πυρηνα της κυβερνητικης προπαγανδας των ΗΠΑ. Να τονισω εδω, οτι η αξιοπιστία ειναι ενας βασικός παράγοντας της προπαγανδας, η οποια θεωρειται τοσο αξιοπιστη, οσο αξιόπιστα θεωρουνται και τα μεσα που την μεταδιδουν. Οπως γραφει ο Klaus Eichner, υπαρχει μια μεγαλη διαφορα στο να κανει μια δηλωση ενας παραμυθας σαν τον George W. Bush και η ιδια δηλωση να γινει απο ενα δηθεν ανεξαρτητο μεσο που μοχθει για την „φιλανθρωπια“, οπως εινε οι διεθνεις ΜΚΟ (13).

    Ελληνες και αλληλέγγυοι τρομοκράτες κατα την κατάληψη του ελληνικού Προξενείου Βερολίνο

    Στην ουσια βεβαια ειναι το ιδιο, διοτι την βρώμικη δουλειά που εκανε πριν η CIA, την κανουν σημερα οι ΜΚΟ και ιδιαιτερα αυτοι που δραστηριοποιουνται στον χωρο της „κοινωνιας των πολιτων“ (σαν τους λεβεντες μας που καταλαβαν το ελληνικο προξενειο στο Βερολινο, φωτογραφια διπλα). Οι τροποι δρασεως τους εχουν στο μεταξυ τοσο τελειοποιηθει, ωστε „επαναστασεις“, ανατροπες κυβερνησεων και αντικατασταση δυστροπων ηγεμονων με μαριονεττες των ΗΠΑ/ΕΕ να γινονται χωρις στρατιιωτικες επεμβασεις. Τετοιες „επαναστασεις“ και ανατροπες εχουν βεβαια προηγουμενως σχεδιασθει με καθε λεπτομερεια απο ειδικα „στρατηγεια“, παραδειγματος χαριν το Office of Reconstruction and Stabilization, το Active Response Corps η το Conflict Response Fund“ που ιδρυθηκαν το 2004, υπαγονται στο State Department και εχουν επανδρωθει με πεπειραμενους διπλωματες, κατασκοπους και ανωτερους δημοσιους υπαλληλους. Τα „στρατηγεια“ αυτα συλλεγουν και αξιοποιουν δημοσια και μυστικα εγγραφα και πληροφοριες απο τον κρατικο μηχανισμο των ΗΠΑ που αφορουν τα κρατη που βρισκονται στο στοχαστρο της πολιτικης των ΗΠΑ, βρισκουν τα „ευαλωτα“ σημεια τους, καταστρωνουν το αναλογο σχεδιο δρασεως και αναλαμβανουν τον συντονισμο των δυναμεων κρουσεως. Για το οικονομικο ετος 2006 η κυβερνηση Bush ειχε διαθεσει για τις υπηρεσιες αυτες 100 εκατομμυρια δολλαρια (14).

    OSCE, NDI, IRI, Freedom House & Co

    Εκτος απο το NED σπουδαιο ρολο για τον „εκδημοκρατισμο“ και την προωθηση της „κοινωνιας των πολιτων“ σε πρωτη φαση και την ανατροπη δυστροπων αρχηγων κρατων που αντιτιθενται στην πολιτικη ΗΠΑ/ΕΕ μετεπειτα, ιδιαιτερα στον χωρο της πρωην Σοβιετικης Ενωσεως, επαιξε και παιζει ακομη σημερα ο „Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη“/ΟΑΣΕ (Organization for Security and Cooperation in Europe/OSCE). Ο οργανισμος αυτος δραστηριοποιειται ιδιαιτερα σε εκλογικες περιοδους, στελνοντας στρατιες „ανεξαρτητων“ παρατηρητων, που δηθεν εγγυουνται την ελευθερη διεξαγωγη τους. Και κατα τα ειωθοτα διαπιστωνουν εκλογικες ανωμαλιες, που χρησιμοποιουνται απο τους „ανθρωπους μας“ στα διαφορα κρατη σαν λέξεις κλειδιά για τις κατηγοριες τους περι νοθειας κλπ. που  δημιουργουν κοινωνικη δυσαρεσκεια και αναταραχης και οδηγουν τελικα στην αποκαθηλωση του ανεπιθυμητου ηγεμονα. Η Ρωσια και αλλα κρατη της πρωην Σοβιετικης Ενωσεως εχουν ασκησει συχνα κριτικη σε τετοιες πρακτικες, που τις θεωρουν σαν αναμειξη της Δυσης στα εσωτερικα τους και ζητουν την επανοδο του OSCE στα πραγματικα του καθηκοντα, την επιβολή της πολιτικης ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη και την καταπολεμηση της τρομοκρατία, του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών. Ομως, στου κουφου την πορτα, οσο θελεις βροντα.

    Ενα αλλο προπαγανδιστικο ιδρυμα ειναι το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (National Democratic Institute – NDI) του Δημοκρατικού Κόμματος με εδρα την Ουάσινγκτον. Ιδρυθηκε το 1984 και πρόεδρος του είναι η πρώην υφυπουργός Madeleine Albright, που προεδρεύει και στο Ιδρυμα της Ευρασίας (Eurasia Foundation) του George Soros. Παρομοιο και το International Republican Institute (IRI), που ιδρυθηκε το 1983 και ειναι το ιδρυμα του Ρεπουμπλικανικου Κόμματος με  έδρα την Ουάσιγκτον. Το NDI και το IRI θεωρούνται σαν ιδρυματα, „τα οποια διαθετουν σημαντικους οικονομικους πορους για την οργανωση λαικων κινηματων και την παρακολουθηση εκλογων. Στοχος τους ειναι, να οδηγησουν τους εκαστοτε ηγεμονες σε παραιτηση“ (15).

    Το Freedom House ειναι ενας ΜΚΟ που ιδρυθηκε το 1941 και διευθυνεται σημερα απο τον πρωην διευθυντή της CIA James Woolsey. Εχει εδρα την Ουάσινγκτον και γραφεία σε όλο τον κόσμο, σκοπος του δε „δεν είναι η ανατροπη καθεστώτων – που είναι υπόθεση των πολιτών, αλλα η διαθεση των μεσων που χρειαζονται οι ψηφοφόροι για να καταλαβουν ότι η ψήφος τους μετράει και ότι μπορουν να ξεπερασουν τον φοβο που εχουν απο τους ηγετες τους“ (16). Το Freedom House και άλλοι ΜΚΟ εκπαιδευουν στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό „εκπαιδευτές“, που ακολουθως δραστηριοποιουνται κατα το δοκουν. Και οι οποιοι με τη σειρα τους εκπαιδευουν ακτιβιστες, που χρησιμοποιουνται για την οργανωση των επαναστατικων κινηματων.

    Η πλυση εγκεφαλου εκπαιδευτων και εκπαιδευομενων γινεται με συγγράμματα περι „πολιτικής αντίστασης“, που βασιζονται στο κλασσικο βιβλιο του Gene Sharp, συνεργατη του ινστιτουτου Albert Einstein της Βοστώνης „από τη δικτατορία στη δημοκρατία – ένα εννοιολογικό πλαίσιο για την Απελευθέρωση“ (From Dictatorship to Democracy – A Conceptual Framework for Liberation). Εκτος αυτων το Freedom House εχει χρηματοδότησει και την παραγωγη ενός Video Game που φερει τον τιτλο „Μια πιο ισχυρή Δύναμη“ („A Force More Powerful“) που παρεχει οδηγίες για την κοινωνικη αντίσταση (17). Ειναι δε ιδιαιτερα γνωστο, διοτι αν και ειναι ενας ΜΚΟ, συντασει ετησιες εκθεσεις για τον βαθμο των δημοκρατικων ελευθεριων που επικρατουν στα διαφορα κρατη και με τις οποιες οι ΗΠΑ μετρουν τις πολιτικες και δημοκρατικες ελευθεριες των πολιτων στα κρατη  αυτα – και καθοριζουν την στρατηγικη αναμιξεως τους στα εσωτερικα του. Οι εκθεσεις αυτες χρησιμοποιυνται μαλιστα και απο επιστημονικους ερευνητες σαν πηγες για την συγγραφη μελετων και αναλυσεων.

    Υπαρχουν και αλλα ιδρυματα, που μονος σκοπος τους ειναι η προπαγανδα της κοινωνιας των πολιτων και η δηθεν χειραφετηση, τουτεστιν η πλυση εγκεφαλου του πολιτη. Ενα τετοιο ειναι και το Westminster Foundation, ενας βρετανικος κυβερνητικος ΜΚΟ, που το 2003 χρηματοδοτησε τα ταξίδια των Σερβων εκπαιδευτών της OTPOR στην Ουκρανία για να οργανωσουν την πορτοκαλη επανασταση, το European Network of Election Monitoring Organizations (ENEMO), που κανει την ιδια δουλεια με την Organization for Security and Cooperation in Europe/OSCE και το ιδρυμα Rosa Luxemburg Stiftung του γερμανικου κομματος ‘Η Αριστερα’ (DieLinke), που ψαρευει με μεγαλη επιτυχια στα θολα νερα των κομμουνιστων της Νοτιοανατολικης Ευρωπης με διαφορα παραρτηματα οπως το Fundacja Stanisława Okrzei – (Stanisław-Okrzeja-Stiftung) που ιδρυθηκε το 2000 στην Πολωνια και προσκειται στον πολιτικο-πολιτιστικο συλλογο Unia Pracy.

    Να τονισω εδω, οτι το Rosa Luxemburg Stiftung εμφανιζεται σαν φορεας αριστερων ιδεων, την στιγμη που το μητρικο του κομμα εχει προ πολλου καταδικασει τα σοσιαλιστικα συστηματα της πρωην Σοβιετικης Αυτοκρατοριας, και αρα καποιους αλλους σκοπους ακολουθει, καποιο αλλο παγκοσμιο συστημα ευαγγελιζεται. Το οποιο υποθετο οτι ειναι η παγκοσμιοποιηση που επιδιωκει ο κεντρικος χρηματοδοτης του, το ιδρυμα του εβραιου Soros, το οποιο θα παρουσιασω λιγο παρακατω. Να τονισω επισης, οτι το Rosa Luxemburg Stiftung διατηρει και πολυ στενους δεσμους με το δικο μας ΚΚΕ.

    Εξαιρετικα δραστηρια ειναι στην Νοτιοανατολικη Ευρωπη και αλλα ιδρυματα των γερμανικων κομματων, ο οποιο διατηρει πολυ στενους δεσμους με το δικο μας ΚΚΕ. Ιδιαιτερα δραστηρια εινε και τα πολυπληθη και ανα τον κοσμο δρωντα γερμανικα ιδρυματα, οπως το Friedrich-Ebert-Stiftung του σοσιαλδημοκρατικου κομματος (SPD), το Konrad-Adenauer-Stiftung του χριστιανοδημοκρατικου κομματος (CDU), το Friedrich-Naumann-Stiftung των Φιλελευθερων (FDP), το Heinrich-Böll-Stiftung των πρασινων και το Hanns-Seidel-Stiftung των χριστιανοσοσιαλιστων (CSU). Τον ιδιο ρολο παιζουν και τα ιδρυματα των εκκλησιων οπως το Caritas των καθολικων, το Kindernothilfe-Stiftung των διαμαρτυρομενων η η Christian Relief and Development Association που δρουν ανα την Υφηλιο σαν πρεσβευτες δυτικης κουλτουρας και αλλα, οικονομικα εξαιρετικα ευρωστα ιδρυματα οπως το Robert-Bosch-Stiftung και το Bertelsmann Stiftung, εξειδικευμενο σε θεματα της κοινωνιας της πληροφοριας και των μαζικων μεσων. Στην υπηρεσια των κρατων τους ειναι και η κουλτουρα, οπου σπουδαιο προπαγανδιστικο ρολο παιζουν τα γνωστα Goethe-Institut, Institut français, British Council, που απο πολλους θεωρουνται σαν η επιμηκης χειρα της εξωτερικης πολιτικης της χωρας τους στο εξωτερικο.

    To Open Society

    Το ιδρυμα Open Society Institute & Soros Foundations Network (OSI) του Εβραιου δισεκατομμυριουχου ουγκρικης καταγωγης και αμερικανικης υπηκοοτητας György η George Soros (φωτογραφια δεξια) χρηζει ιδιαιτερας μνειας, λογω της σημασιας που εχει σαν ενα απο τα μεγαλυτερα κεντρα χρηματοδοτησης ΜΚΟ, ΜΜΕ και ‘παρδαλων επαναστασεων’ ιδιαιτερα στην Νοτιοανατολικη Ευρωπη και την Κεντρικη Ασια (18).

    Το Open Society Institute, ιδρυθεν το 1993, εχει τρια διαφορετικα παρακλαδια για την Νοτιοανατολικη Ευρωπη και το Eurasia Foundation για την Κεντρικη Ασια. Η αποτελεσματικοτητα της προπαγανδας που ασκει ειναι ευθεως αναλογη με την οικονομικη και πολιτικη δυναμη του Soros, ο οποιος, παραδειγματος χαριν, πριν μερικα χρονια παρ’ ολιγο να τιναξει στον αερα το Europäisches Währungssystem (EWS). Και κατα μερικες πληροφοριες ειναι σημερα αναμεμειγμενος στο μεγαλο κολπο των συμπατριωτων του στο καζινο της Wall Street, εκει, οπου τελικα εχουν καταληξει τα τεραστια ποσα που δηθεν εξαφανιστηκαν απο τις μεγαλες τραπεζες (που λενε οτι εριξαν φαλιμεντο). Αξιοσημειωτο ειναι επισης, οτι κυριος στοχος του Soros ειναι η Ρωσια: Ενα παραρτημα των ιδρυματων του ηταν αυτο που ειχε ιδρυσει στη Μοσχα ο επισης Εβραιος ολιγαρχης Chodorkovskij για την φθορα της κυβερνησεως Putin (που σημερα βρισκεται για κλοπες και απατεωνιες στις φυλακες), σημερα ειναι το „Solidarnost“ που ιδρυσε την περασμενη εβδομαδα ο επισης εβραιος πρωην πρωταθλητης στο σκακι Garri Kasparow (19).

    Ο ρολος των Public Relations σε επαναστασεις και πολεμους

    Εναν εξ ισου σημαντικο ρολο στις „επαναστασεις“ της Ανατολικης Ευρωπη και των Βαλκανιων επαιξαν και παιζουν ακομη ορισμενα δυτικα πρακτορεια Public Relations (PR). Οπως εδειξε μια ερευνα των Jörg Becker και Mira Behan που αξιολογησαν 157 συμβάσεις με πρακτορεια PR που αφορουσαν την πρώην Γιουγκοσλαβια για την περιοδο 1991-2002, υπαρχει μια σχεση απολυτης αμοιβαιας εξαρτησης μεταξυ κυβερνησεων και πρακτορειων PR, η πολεμικη προπαγανδα και ο ιδιος ο πολεμος εχουν πλεον ιδιωτικοποιηθει. Τα πρακτορεια αυτα ασκουν μια απολυτη επιρροή στα κυριοτερα ΜΜΕ και αυτα στο κοινο. Κατα την „επειχειρηση Βαλκανια“ φερ’ ειπειν, το θεμα συμπαθεια– αντιπαθεια ειχε κριθει στην Δυτική Ευρώπη μεσα σε ελαχιστο χρονικο διαστημα, τα PR ειχαν φτιαξει τα μετωπα, οπως τα ηθελαν οι εντολοδοτες, οι κακοι ειχαν προκαθοριστει (20).

    Σημερα 40 με 60 τοις εκατό των ειδησεων στα ΜΜΕ εχουν υποστει προηγουμενως μια σχετικη επεξεργασια στα πρακτορεια PR που ακολουθουν. Το ιδιο και οι περιφημοι embedded journalists, που διαλεγουν ΗΠΑ/ΕΕ για ανταποκρισεις απο τα διαφορα μετωπα πολεμου. Ολοκληρος ο χωρος των ΜΜΕ κυριαρχειται απο Think Tanks, spin-doctors και ειδικους των επικοινωνιων, που κατ’ εντολη των δυτικων κυβερνησεων ασχολουνται με το χτενισμα των ειδησεις και αναλυσεων που δημοσιευονται. Τετοια πρακτορεια PR ειναι, μεταξυ αλλων, τα Burson-Marsteller, Hill & Knowlton, Ketchum, Fleishmann-Hillard η το Edelman. Χαρακτηριστικο ειναι αυτο που λεει ο Robert Mack απο το πρακτορειο Burson-Marsteller των Βρυξελλων: „Αν θελουμε να περασουμε κατι στα ΜΜΕ, το περναμε“ (21).

    Ιντερνετ και „ανταρτικο της επικοινωνιας“

    Ακομη απο τις 22.05.2001 που ελαβε χωραν το 4ο Ευρωπαϊκο Αστυνομικο Κογκρέσο στη Βόννη, διαπιστωναν οι ειδικοι στον κυβερνοχωρο μια „ταση προς την αναρχία“ και ζητουσαν την καταργηση της κρυπτογραφιας/ανωνυμιας και την ποινικη ευθυνη των Provider (22). Το ιντερνετ ομως, δεν ειναι απλως μια ηλεκτρονική εφημερίδα, αλλα χρησιμοποιειται απο την ανησυχη νεολαια ολο και περισσοτερο σαν ενα ηλεκτρονικο „τηλεφωνικο δικτυο“, που χρησιμοποιειται ολο και περισσοτερο για νεες μορφές κοινωνικής διαμαρτυρίας και πολιτικής ανυπακοής. Ετσι η „παρδαλη επανασταση“ που εξελισσεται στην Ελλαδα, δεν θα ηταν δυνατη χωρις το ιντερνετ σαν μεσο επικοινωνιας και συντονισμου των δρασεων της „επαναστατημενης“ μας νεολαιας.

    Οι δρασεις αυτες δεν ειναι σε καμμια περιπτωση αυθορμητες. Εχουν προτυπα και οδηγιες που δινει πλουσια το ιντερνετ, φερ’ ειπειν στο „Εγχειρίδιο των ανταρτων της επικοινωνίας“ („Handbuch der Kommunikationsguerilla“). Κατα το εγχειριδιο αυτο πρωταρχικός στόχος των „επαναστατων“, που κολακευονται να τους λενε ανταρτες της πολης, είναι η κοινωνική κριτική και η διαταραχή της κοινωνικής τάξης. Τους στοχους τους δικαιολογει η „αδιαλλαξια απεναντι στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, την απάνθρωπη εξουσία και τις δομές και μορφές της όπως ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο σεξισμός καθως και η απεχθεια που δειχνουν απεναντι σε αριστερές ριζοσπαστικές πρακτικές, που παραπαιουν αναμεσα σε εναν άνευ όρων μιλιταρισμο και σε μια ρεαλιστική κριτικη της επικρατουσας πολιτικης και ιδεολογίας“ (23). Κατα τον Luther Blissett η νεολαια αυτη αμφισβητει την νομιμότητα του συστηματος, που απο πολλους εκλαμβανεται σαν μια φυσική κατάσταση του καπιταλισμού και επιδιωκει, με την θεωρία της ανατροπής της υπάρχουσας τάξης και της νομιμότητας της εξουσίας, την δημιουργια σύγχυσης και μιας προσβασης σ’ ενα χώρο για ουτοπία (24).

    Το „Εγχειρίδιο των ανταρτων της επικοινωνίας“, που θεωρω σαν κλειδι για την κατανοηση της λειτουργιας των εγκεφαλων της „επαναστατημενης“ ελληνικης νεολαιας ιδιαιτερα κατα την προσφατη επανασταση της, περιγραφει τις αρχές, μεθόδους, τεχνικές και πρακτικές ομαδων που παρεμβαινουν σε κοινωνικές διεργασίες επικοινωνίας. Το βιβλίο γραφτηκε, οπως γραφει ο Blissett,  με πρόθεση την δημιουργια μιας αντι-δημοσιοτητας και σαν ενα σχεδιο (concept) νεων και οχι παραδοσιακων μορφών πολιτικης δράσης, που βασιζονται περισσοτερο στον εντυπωσιασμο, στο απρόβλεπτο και το αστειο. Περιεχει επισης περιγραφές ατόμων και ομάδων που εχουν σχεση με το ανταρτικο της επικοινωνιας, απο το Dada και τους Situationists μεχρι το „Γραφείο Ασυνήθιστων Μέτρων“ („Büro für ungewöhnliche Maßnahmen“ – KPD/RZ). Παραδοσιακα πολιτικα κινηματα θεωρουνται εδω οτι εχουν αποτυχει και οτι η ιστορια τους θα πρεπει να αποτελεσει την αφετηρία για την ανάπτυξη νεων μορφών αριστερής πολιτικής (25). Το εγχειριδιο περιεχει συν τοις αλλοις και ονόματα, διευθύνσεις ομαδων ανταρτων των επικοινωνιων και μια σύντομη περιγραφή δράσεων, που, οπως λεει, μπορει να χρησιμοποιηθουν απο τους „επαναστατες“ σαν προτυπα για την αναπτυξη νεων ιδεων.

    Εξ’ ισου σημαντικη για την κατανοηση της λειτουργιας των εγκεφαλων της „επαναστατημενης“ μας νεολαιας, ειναι και η ιστοσελιδα http://www.adbusters.org/, που αυτοδιαφημιζεται με το “ We are a global network of culture jammers and creatives working to change the way information flows, the way corporations wield power, and the way meaning is produced in our society”. Η ιστοσελιδα αυτη βρισκεται στην ιδια γραμμη με το ‘Εγχειρίδιο των ανταρτων της επικοινωνίας’, περιεχει δε κατηγοριες οπως οι Current Issue • Back Issues • Spoof Ads • Article Archive • Authors, Campaigns • Buy Nothing Day • Blackspot • Media Carta • Sign the Media Carta • True Cost Economics • Mental Detox Week • One Flag • A Billion Votes, ABTV • Adbusters Videos • Contest • Features • Submissions, Blogs • Rethink Capitalism Blog • Adbusters Blog, Culture Shop • Subscribe • Back Issues • Blackspot Shoes • Books • Donate • Media • Ethical Alternatives • Activist Tools καθως και δυνατοτητες προσβασεως σε ελληνικα Blogs με τα „νεωτερα“ απο την φουκαρου Ελλαδα.

    Ανακεφαλαιωνοντας διαπιστωνουμε, οτι το ανταρτικο της επικοινωνιας αποφευγει τις κλασικες μορφες ανταρτοπόλεμου όπως ειναι η παρακωλυση των διαυλων επικοινωνίας ή η δημιουργία ενός διαφωτισμενου αντι-κοινού. Αντ’ αυτων ψαχνει να βρει τις υπαρχουσες δομες πολιτικής επικοινωνίας και δυνατοτητες παρεμβασης με στόχο την αρση της νομιμοτητας (delegitimizing) της κυριαρχίας του κρατους. „Η έννοια του ανταρτικου των επικοινωνιων είναι ένα μείγμα από μια κριτικη της ιδεολογίας και μια πρακτικα προσανατολισμένη θεωρία της ιδιοποιησης των μέσων ενημερωσεως“ (26).

    Για τις „σύγχρονες“ αυτες θεωριες και για το πως επιρρεαζουν τον εγκεφαλο της νεολαιας, γραφει το περιοδικο „Der Spiegel“: „Κατά του ιού της νέας ελευθερίας που παρεχουν τα νέα παγκοσμιοποιημένα ΜΜΕ δεν υπάρχουν πολλα αντίδοτα“ (27). Και ο αντιπους του „Der Spiegel“, το „Focus Online“ της 21.04.07 γραφει, οτι πολλοι επιστημονες υποστηριζουν, οτι το ιντερνετ εχει γινει πλεον η μαστιγα της ανθρωποτητας. Μερικοι το παρομοιαζουν με υποκαταστατο της κοκαινης και η Marsha Egan απο τις ΗΠΑ σαν μια πανδημια που απειλει την ανθρωποτητα (28). Γενικα οι δυνατότητες των δικτύων PC, η γρηγορη επικοινωνία παγκοσμιως και η ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυματων, ειναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των νεων κοινωνικων κινηματων. Περιεχει ομως και τον κινδυνο καθοδηγησεως και μανιπουλαρισματος της νεολαιας απο τα δυτικα κεντρα που ανεφερα παραπανω.

    Ελληνικο ανταρτικο η η η νεολαια του „where the action is”;

    Το ανταρτικο του εμφυλιου πολεμου και η ηρωοποιηση του απο την ελληνικη διανοηση, εχει παραμεινει μεχρι σημερα στον ελληνα φοιτητη και στην ελληνικη νεολαια γενικοτερα το NonPlusUltra αριστερης ιδεολογιας και πολιτικης  δρασεως. Αυτο δε, σε συνδυασμο με την ελλειψη δυνατοτητων για μια δημιουργικη ενασχοληση, με τα αντιεξουσιαστικα και ψευδοεπαναστατικα ιδεολογηματα και συνθηματα που διακινουνται απο υποπτα κεντρα της Δυσεως μεσω ιντερνετ καθως και με τις δυνατοτητες που προσφερει το μεσο αυτο για εικονικες- και πραγματικες „επαναστασεις“, ασκουν στην νεολαια μια ακατανικητη ελξη προς χωρους „where the action is”. Τετοιοι χωροι ειναι αυτοι που δημιουργουνται απο την δημαγωγια των πολιτικων κομματων, την αποπροσανατολιστικη ειδησεογραφια των ΜΜΕ και την αλληλοεπιδραση των χρηστων στην λεγομενη μπλογκοσφαιρα, καταληγοντας συντομα απο το ιντερνετ στο δρομο, σε πραγματικες δρασεις, οπου το στρες και η αναλωση της περισσειας αδρεναλινης των „επαναστατων“ ειναι εγγυημενα.

    Σαν παραδειγμα αναφερω εναν „επαναστατη“, τον Δημητρη Αργυρο, που γραφει στο Blog „politiko kafeneio“: „Παρε τηλεφωνο την μοναξια σου η βγες στο δρομο της φωτιας. Τίποτε δεν φανερώνει σε τέτοιο βαθμό την τεράστια ιστορική θετικότητα της εργατικής αυτοαξιοποίησης, τίποτε πιο πολύ από το Σαμποτάζ. Τίποτε πιο πολύ απ’ αυτή την αδιάκοπη δραστηριότητα μου σαν ελεύθερος σκοπευτής, σαμποτέρ, κοπανατζής, παρεκτρεπόμενος, εγκληματίας. Αμέσως  αισθάνομαι την θερμότητα της εργατικής κοινότητας κάθε φορά που κατεβάζω την κουκούλα για να κρύψω το πρόσωπο μου. Αυτή η μοναξιά μου είναι δημιουργική, αυτή η αποξένωση είναι η μόνη συλλλογικότητα που γνωρίζω… κάθε καταστρεπτική πράξη και κάθε σαμποτάζ απηχεί πάνω μου σαν σινιάλο ταξικής συναδέλφωσης…“.

    Στο ιδιο μηκος κυματος και τα πολιτικα κομματα και τα ΜΜΕ μεγαλης κυκλοφοριας και τηλεθεασεως. Παραδειγματα αμεσως παρακατω.

    Ανακοινωσεις, γνωμες και οδηγιες για τους καταστροφεις και τις καταστροφες στο χτυπημα νουμερο 2

    „Μάθημα 1ο: Εφοδος στα Τμήματα. Ο λόγος τώρα στους μαθητές. Αφήνουν τα σχολεία και φτιάχνουν «πρόγραμμα αντίδρασης» ώς τα Χριστούγεννα“ („Ελευθεροτυπια“, 12.12.2008)

    „Η οργη δεν θα σταματησει εδω…(τα παιδια) να μην ηρεμησουν, να διεκδικησουν αυτο που τους ανηκει“ (Λακης Λαζοπουλος, δημοφιλης Entertainer)

    „Ανάθεμα στην αστυνομική βία“ („Ελευθεροτυπια“, πρωτοσελιδο στις 11.12.08)

    «Πολλή φασαρία, καλή κατάσταση» (Αλέξης Τσίπρας, αρχηγος του ΣΥΝ η ΣΥΡΙΖΑ). „Αφοπλισμός της αστυνομίας και κατάργηση των ΜΑΤ“ (ο ιδιος)

    „Αλέξη το αίμα σου βάφει τις πέτρες μας και χρωματίζει την οργή μας“ (diafkri στο Blog „fragile dreams“, 09.12.2008)

    „Η κυβέρνηση να καταλάβει την οργή της νέας γενιάς…Οι ευθύνες είναι στον Πρωθυπουργό, αυτη η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει“ (Αλέκος Αλαβάνος,  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  στη Βουλη, 10.12.2008)

    „Οι υπαίτιοι για το χαμό του 15χρονου θα λάβουν την τιμωρία που τους αρμόζει“ (Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την Δευτέρα, 08.12.08, πριν ακομη γινει η βαλλιστικη εξεταση της βολιδας του οπλου)

    «Τη φωτιά στα δάση την είδαμε στις πόλεις. Και στις δύο περιπτώσεις, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία προληπτική παρέμβαση. Δεν επέδειξε καμία ευαισθησία απέναντι στη νεολαία» (ο αρχηγος του ΠΑΣΟΚ Γιωργος Παπανδρέου στις 12.12.2008 στην Πατρα)

    Υπαρχει ενας „σκληρό- ηγετικός- πυρήνας“ των κουκουλοφόρων με στόχο τη δυσφήμιση του λαϊκού κινήματος…Δεν ξέρω εάν έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και έχουν γίνει Ταλιμπάν (Αλεκα Παπαρηγα, ΚΚΕ)

    „Δεν επροκειτο για φασαριες αλλα για ταξική πάλη“ (Ο Μπαμπης Αγγουρακης, μελος της ΚΕ του ΚΚΕ σε μια συζητηση που οργανωσε στις 17.12.2008 στο Βερολινο η „αριστερη“ εφημεριδα »junge Welt« και το „αριστερο“ κομμα „Η Αριστερα“-„Die Linke“)

    Τι δεον γενεσθαι;

    Η ελληνικη νεολαια που ρημαξε, εκαψε και αναστατωσε την ζωη των μεγαλων πολεων, δεν εκανε, ουτε κανει κοινωνικους αγωνες, οπως διακαως θα επιθυμουσε η κυρια Παπαρηγα του ΚΚΕ. Οι χωροι ελευθερης δρασης της δεν ειναι αυτοι που ζητανε για λογαριασμο της ο αρχηγος του ΣΥΝ η ΣΥΡΙΖΑ κυριος Αλαβανος και το τσιρακι του, ο κυριος Τσιπρας, περιπτωσεις και οι δυο για τον ψυχιατρο, η αναρχια και η καταστροφη. Και η κοινωνια των πολιτων ειναι μονο μια ιδεα στην φαντασια του Γιωργακη, που εχει προτυπα τις εικονικες ιστοσελιδες των ιδρυματων του George Soros και αλλων πονηρων προπαγανδιστων της παγκοσμιοποιησης.

    Το μονο που εχουν πετυχει αυτα τα κομματα και οι ηγετες τους μεχρι σημερα, ειναι η δηλητηριαση της ψυχης ενος μεγαλου μερους της ελληνικης νεολαιας και της ντοπιας διανοησης με ιδεολογηματα και συνθηματα δανεισμενα απο δυτικα πρακτορεια προπαγανδας: Για δημιουργια χωρων δρασεων (η ζωη σαν παρτυ), για κρατη χωρις εθνικα συνορα, για μια παγκοσμια κοινωνια οπως αυτη που παρουσιαζεται σε κινηματογραφικα εργα science fiction, με διαστημοπλοια που κυριαρχουν στο συμπαν και με αμερικανικο πληρωμα, που μιλαει βεβαια την αγγλικη γλωσσα και εχει σαν γηινη βαση τις ΗΠΑ. Και ακριβως αυτα ειναι που οδηγησαν στην αποδομηση (delegitimizing) της κρατικης εξουσιας, την αμφισβητιση των θεσμων, την αποσταθεροποιηση των παντων. Το ειπε αλλωστε και ο Γιωργακης απο του βηματος της Βουλης κατα την ψηφιση του προυπολογισμου 2009 στις 21.12.08: „Υπάρχει η διάθεση στην κοινωνία να πάρει την τύχη στα χέρια της“.

    Χρονιαρες μερες και η Ελλαδα δεν βλέπει στον ορίζοντα ουτε τον Mεσσία, ούτε και καποιον συμμαχο απο το εξωτερικο που θα την σωσει, οι μεγαλοι μας συμμαχοι κανουν τουναντιον το κατα δυναμιν, για να την βουλιαξουν ακομη περισσοτερο στον βουρκο που δημιουργησαν οι δομημενοι αντιπροσωποι μας στη χωρα. Που σαν κυβερνηση η αντιπολιτευση κανουν οτι δεν καταλαβαινουν, οτι το προσφατο χτυπημα δεν ηταν αποτελεσμα της κοινωνικης δυσαρεσκειας, αλλα οτι η δυσαρεσκεια αυτη καλλιεργηθηκε συστηματικα με την δικη τους συμμετοχη, για την οποια καποτε θα πρεπει να δωσουν εξηγησεις.

    Δεν ειναι τιμητικο για την χωρα, να μην θεματοποιουνται τα γεγονοτα μετα τον Αυγουστο του 2007 και τον Δεκεμβριο του 2008, να μην εξεταζονται απο διαφορετικες πλευρες και ιδιαιτερα απο κεινη της συστηματικης προσπαθειας που γινεται για την αποδιοργανωση της κρατικης εξουσιας, για τους λογους που ανεπτυξα παραπανω. Κατι που φαινεται καθαρα μονο στην αξιωση των αντιεξουσιαστων, φοιτητων και μαθητων να συγκυβερνουν παντου: Στα Πανεπιστημια, στα σχολεια, στους Δημους και τις Κοινοτητες, ακομη και στο Κοινοβουλιο που προσπαθησαν να καταλαβουν.

    Η συρρικνωση της κρατικης εξουσιας εχει δυστυχως συντελεστει σε μεγαλο βαθμο: Η εννομη ταξη επαψε σχεδον να υπαρχει μετα τις 6. Δεκεμβριου, η Δικαιοσυνη απαξιωθηκε, αφηνοντας ελευθερους οσους καταστροφεις και κακοποιους συλλαμβανονταν κατα τα γεγονοτα, η Αστυνομια μεταβληθηκε σε απλο παρατηρητη των εκτροπων. Οποιαδηποτε κυβερνηση εκλεγει στο μελλον, θα βρισκεται σε μια διαρκή αντιπαράθεση με ευρύτατα κοινωνικά στρώματα, εχοντας τον πολιτη περισσοτερο απο πριν απεναντι της. Οι κυβερνητες του πλοιου „η ωραια Ελλας“ εχουν αφησει το τιμονι σε αλλα χερια.

    Υπαρχει ελπιδα; Υπαρχει. Προυποθεση ειναι: Ο Καραμανλης, που για μενα ειναι ο μονος που εχει καποια εχεγγυα να κανει μια πολιτικη για την Ελλαδα, να αντεξει τα χτυπηματα που δεχεται. Και μετα, αν το επιτυχει

    • Να βγει στην τηλεοραση και να κατονομασει τις δυναμεις εκεινες, που βυσσοδομουν εναντιον του ιδιου, της κυβερνησης του και τελικα της Ελλαδας. Με ονοματα, οποιες κι‘ αυτες αν ειναι
    • Να εκλεξει συνεργατες που να ξερουν πως γινεται η δουλεια σ’ενα συγχρονο Υπουργειο και να μην εμφανιζονται στα παραθυρα της φασαριας των τηλεοπτικων σταθμων προς το θεαθειναι
    • Να μεριμνησει για την εφαρμογη των νομων, την παταξη της διαφθορας, της ασυδοσιας των φοιτητων και κουκουλοφορων, την αρση του ασυλου των Πανεπιστημιων και τον περιορισμο των διαδηλωσεων
    • Να αναδιοργανωσει την ΕΡΤ που εγινε προπαγανδιστικο οργανο του ΠΑΣΟΚ (και προσφατα προσελαβε και τον Φυντανιδη που εχυνε απο την „Ελευθεροτυπια“ τα φαρμακια του εναντιον της κυβερνησης
    • Να αναδιοργανωσει τις μυστικες υπηρεσιες, που σημερα λειτουργουν εναντιον της Ελλαδος
    • Να ελεγξει το Ιντερνετ οπως εκανε ο Πουτιν, για να σωθει η ελληνικη νεολαια.

    Και να μην εκλεγει σε καμμια περιπτωση μια κυβερνηση ΠΑΣΟΚ, με τον ανθρωπο των ΗΠΑ/ΕΕ, τον Γιωργακη, πρωθυπουργο. Που θα ριξει την Ελλαδα μερικες δεκαετιες πισω: Στην εποχη του πατρος Ανδρεα Παπανδρεου (ας ειναι ελαφρυ το χωμα που τον σκεπαζει) με τους ανικανους, διαφθαρμενους και μπλαμπλαδες υπουργους του και τον εκμαυλισμο συνειδησεων, που εκαναν τον Ελληνα παραληπτη δημοσιων θεσεων, κρατικων επιδοτησεων και επιχορηγησεων της ΕΕ, χαντακωνοντας την Ελλαδα.

    Υποσημειωσεις

    1. Βλεπε και στο „Η Ελλαδα της παρδαλης επαναστασης“

    2. Βλεπε και στο „Ξενοι δημοσιογραφοι, ελληνες αντιεξουσιαστες και αποσταθεροποιηση στην Ελλαδα

    3. Οπως ενας Αλεξης Παπαχελας σ’ενα γλωσσημα που δημοσιευσε η „Καθημερινη“ της 24.12.08 με τον τιτλο „Η συνωμοσία της βλακείας“
    4. Για το ΟΤΠΟΡ (ορισμοι, εικονες, βιντεο κλπ.) βλεπε και στο  http://www.cwanswers.de/8921/otpor
    5. Βλεπε και στο http://www.canvasopedia.org/content/news/index.htm. Η διευθυνση στο Βελιγραδι: Canvas – Centre for Applied Nonviolent Action & Strategies, Masarikova 5/17, 11000 Belgrade, Serbia
    6. Βλεπε και στο „Παρδαλη επανασταση η απλως πραξικόπημα;

    7. Στο πολωνικο Nasz Dziennik www.naszdziennik.pl

    8. Βλεπε και RUSSIA’S WRONG DIRECTION
    καθως επισης και τις στρατηγικες προθεσεις της CIA για την περιοδο 2007/2011 στο
    https://www.cia.gov/about-cia/strategic_intent.pdf
    9. Βλεπε και The New U.S. Proposal for a Greater Middle East Initiative

    10. Βλεπε και Thomas Immanuel Steinberg „Georgien-Krieg: Pipeline-Schach. Der Kaukasus-Konflikt aus geopolitischer Sicht“, στο http://www.steinbergrecherche.com/08kaukasus.htm
    11. Συμφωνα με το συμβολαιο, το ρωσικο πετρελαιο θα μεταφερεται με δεξαμενοπλοια απο το Noworossijsk της Μαυρης Θαλασσας στο Burgas της Βουλγαριας και απο κει με τον αγωγο στην Αλεξανδρουπολη, απ’ οπου, παλι με δεξαμενοπλοια, θα μεταφερεται στα διαφορα δυιλιστηρια της Μεσογειου. Το συμβολαιο προβλεπει μια συμμετοχη των ρωσικων κρατικων εταιριων Transneft, Gaspromneft και Rosneft με 51%, ενω ελληνικες και βουλγαρικες εταιριες θα μοιραστουν τα υπολοιπα 49%.
    12. Δηλωσεις του βουλγαρου Alexander Tarakanov στις 12.11.2008 στην ιστοσελιδα bgnes.com. Βλεπε και http://www.turkishweekly.net/news.php?id=61170
    13. Βλεπε και Klaus Eichner «Strategie der „bunten“ (Konter-)Revolutionen – Fortsetzung des Kalten Krieges» στο http://www.gbmev.de/dokmnte/textepdf/Nr.30%20Bunte%20Revolutionen.pdf
    14. Βλεπε και Klaus Eichner, οπως παραπανω
    15. Βλεπε και „Le Monde diplomatique“, Ιανουαριος 2006
    16. Βλεπε και „Der Spiegel“ 46/2005, σελιδα 182
    17. Για τις δραστηριοτητες του Freedom House βλεπε και στο http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=1
    18. Για τα ιδρυματα του Soros βλεπε και στο www.soros.org
    19. Βλεπε και στο www.abendblatt.de/daten/2008/12/15/990975.html
    20. Βλεπε και Jörg Becker, Mira Behan „Operation Balkan: Werbung für Krieg und Tod“, Baden-Baden 2006
    21. Βλεπε και Netzwerk Recherche: Was wissen wir noch vom Weltgeschehen?

    22. Βλεπε και Schulzki-Haddouti, Christiane, Der Trend zur Anarchie im Internet, in: http://www.telepolis.de/deutsch/inhalt/te/7733/1.html (26.05.2001)
    23. Βλεπε και autonome a.f.r.i.k.a.-gruppe/Luther Blissett/Sonja Brünzels:
    Handbuch der Kommunikationsguerilla, 1998, Verlag Libertäre Assoziation
    http://www.contrast.org/KG/indexc2.htm
    24. Βλεπε και στην ιστοσελιδα του Luther Blissett

    25. Βλεπε οπως και παραπανω, υποσημειωση 18.
    26. Βλεπε και Prof. Dr. Jörg Becker, Dr. Christian Flatz, Dr. Albrecht Götz von Olenhusen ‘Europäische Medienpolitik und ihre Alternativen’

    27. Βλεπε και „Der Spiegel“ 46/2005, σελιδα 183
    28. Βλεπε και στο http://www.focus.de/digital/internet/e-mail-sucht_aid_54143.html

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com