Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
26.01.2025
  • Allgemein
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Brain Drain
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    Η κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων


    Γιώργος Λεκάκης

    Tον Φεβρουάριο του 2005 η αρχαιολογική ανασκαφή που πραγματοποιείτο στα περίχωρα της πόλης Σίπκα,στην „Κοιλάδα των Θρακών βασιλέων“, στο όρος Golyama Kosmatka, στην κεντρική Βουλγαρία, έφερε στο φως τον τάφο του βασιλιά των αρχαίων Θρακών,Σεύθη Γ!

    Ο τάφος έχει μια εντυπωσιακή πρόσοψη, έναν ασυνήθιστα μακρύ διάδρομο(13μ.μήκους) εισόδου και 3 συνεχόμενα δωμάτια! Τα οξύκορφα μέρη των οροφών (που τα έχουμε δει και στην προ-Μυκηναϊκή Τίρυνθα άλλωστε) καταρρίπτουν την άποψη ότι οι Άραβες ή οι Γότθοι είναι οι εφευρέτες!

    Ο βασιλιάς Σεύθης ζούσε στην κτισμένη από τον ίδιο πόλη,την Σευθέπολη, και τάφηκε στον ναό στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.
    Ήταν, λοιπόν, η πρώτη φορά στην θρακική αρχαιολογία που ταυτίστηκε τάφος ιστορικά γνωστού ηγεμόνα!

    www.visaltis.net

     

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ

    Ο τάφος του Σεύθη, ήταν πρώην ναός!
    Με διάδρομο 13 μ. είναι ο πρώτος τάφος που ταυτίζεται με Θράκα ηγεμόνα!

    Τον Φεβρουάριο του 2005 η αρχαιολογική ανασκαφή που πραγματοποιείτο στα περίχωρα της πόλης Σίπκα, στην «Κοιλάδα των Θρακών βασιλέων», στο όρος Golyama Kosmatka, στην Κεντρική Βουλγαρία, έφερε στο φως τον τάφο του βασιλιά των αρχαίων Θρακών, Σεύθη Γ΄! Ο τάφος έχει μια εντυπωσιακή πρόσοψη, έναν ασυνήθιστα μακρύ διάδρομο (13 μ. μήκους) εισόδου και τρία συνεχόμενα ευρύχωρα δωμάτια! Τα οξυκόρυφα μέρη των οροφών (που τα έχουμε δει και στην προ-μυκηναϊκή Τίρυνθα άλλωστε) καταρρίπτουν την άποψη ότι οι Άραβες ή οι Γότθοι είναι οι εφευρέτες τους!
    Ο βασιλιάς Σεύθης ζούσε στην κτισμένη από τον ίδιο πόλη, την Σευθέπολη, και τάφηκε στον ναό στις αρχές του 3ου π.Χ. αι. Ήταν, λοιπόν, η πρώτη φορά στην θρακική αρχαιολογία που ταυτίστηκε τάφος ιστορικά γνωστού ηγεμόνα! Στην πρώτη ορθογώνια αίθουσα είχε θυσιασθεί ένα άλογο! Το επόμενο δωμάτιο είναι κυκλικό και θολωτό. Το τρίτο είναι σκαλισμένο σε έναν τεράστιο ογκόλιθο και περιέχει κάτι που ομοιάζει με διπλή σαρκοφάγο και ένα πρότυπο νεκροκρέβατο. Ο τάφος ήταν αρχικά ένας μνημειακός ναός που εκτίσθη κατά το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. και μετά από εκτεταμένη χρήση ως ναός, στο τελευταίο μέρος του 3ου  αιώνα π.Χ., ετάφη ο Σεύθης Γ΄. Ο τάφος ήταν ασύλητος και έτσι οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε εντυπωσιακά αντικείμενα! Ο σαρκοφάγος-θάλαμος περιείχε προσωπικά αντικείμενα που ήταν απαραίτητα για την μετά θάνατον ζωή του βασιλέα: Επιγονατίδες, ένα επιχρυσωμένο κράνος με εικόνες, θώρακα και περικεφαλαία, δερμάτινη πανοπλία με ένα κολάρο (από χρυσοκλωστές), ένα μεγάλο ξίφος, λόγχες, χάλκινα αγγεία, τρεις μεγάλοι κεραμικοί αμφορείς που γέμιζαν με παχύ θρακικό κρασί, χρυσά αγγεία με δύο λαβές για κρασί (κύλικες), ένα αξιόλογο χρυσό στεφάνι με κλαδιά και φύλλα από βελανίδια, ιπποσκευή, και πολλά άλλα στοιχεία. Μεταξύ των ευρημάτων από χρυσό, ασήμι, αλάβαστρο, πηλό και δέρμα, συγκαταλέγεται και μία ασημένια κούπα, που έφερε το όνομα του νεκρού βασιλιά. Έγραφε «… σκεύος Σεύθη βάρους…», στα αρχαία ελληνικά φυσικά…
    Το δάπεδο και το τελετουργικό κρεβάτι καλύπτονταν από ένα χαλί υφαντό με χρυσόνημα! Το συνολικό βάρος όλων των χρυσών αντικειμένων, είναι κάτι περισσότερο από ένα κιλό! Υπάρχουν 13 χρυσά επιθήματα για καπίστρι αλόγου, με εικόνες ανθρώπων, ζώων και φυτών. Άλλα δύο ορθογώνια αντικείμενα είναι χρυσά με εικόνες πολεμιστών, που χρησιμοποιούνται ως διακόσμηση για το θηκάρι του σπαθιού. Υπάρχει μια τεράστια κυκλική διακόσμηση για την πανοπλία του βασιλιά. Η λαβή της ράβδου είναι επίσης χρυσή! Μετά την κηδεία, η είσοδος για τα πρώτα δύο δωμάτια, και ο διάδρομος κάηκαν και γέμισαν με πέτρες και χώμα.

    Τήρης, ο Θραξ μασκοφόρος βασιλιάς!
    Όταν όλη η περιοχή νοτίως του Δούναβη ήταν Θράκη!
    Και οι εκπλήξεις συνεχίσθηκαν

    Μια ομάδα Βούλγαρων αρχαιολόγων, με επί κεφαλής τον καθηγητή Γκεόργκι Κίτοφ, ανακάλυψε μια 2.400 ετών χρυσή μάσκα, στον τάφο ενός αρχαίου βασιλιά της Θράκης. Ήταν Αύγουστος του 2006. Πέρασαν 11 χρόνια και ακόμη κανείς από το υπνουργείο Πολιτισμού δεν σκέφτηκε να ζητήσει να εκτεθεί η μάσκα αυτή σε κάποιο ελληνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θράκης (ποιο άρα γε από τα. πολλά που διαθέτει η Θράκη; Πρόβλημα!) και να ζητήσουμε ένα αντίγραφο αυτής.

    Η μάσκα φέρει την εικόνα του ανθρώπινου προσώπου. Είναι κατασκευασμένη από 500 γραμμάρια ατόφιου χρυσού, εδήλωσε ο κ.Kitov. Η ανακάλυψις έγινε κοντά στην πόλη Σίπκα, στην καρδιά του όρους Stara Planina.

    Δεκάδες αρχαίοι θρακικοί τύμβοι είναι σπαρμένοι σε όλην αυτήν την περιοχή, που οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλέσει «Η βουλγαρική κοιλάδα των βασιλέων» – αν και το ορθόν θα ήταν «Η Κοιλάδα των Θρακών βασιλέων», διότι οι νεκροί ουδεμία σχέση έχουν με τους ρωσογενείς όψιμους κατοίκους της περιοχής, τους Βουλγάρους! – κάνοντας σαφή υπαινιγμό και αναφορά στην «Κοιλάδα των Βασιλέων», η οποία ευρίσκεται κοντά στο Λούξορ της Αιγύπτου, η οποία φιλοξενεί τάφους των φαραώ, και που οι Αιγύπτιοι πολύ σωστά δεν απεκάλεσαν «Κοιλάδα των Αιγυπτίων Βασιλέων», διότι γνωρίζουν ότι οι φαραώ δεν ήσαν Αιγύπτιοι, αλλά ελληνικής καταγωγής (βλ. Αιγύπτιο συγγραφέα Μανέθωνα). Εκτός από τους τύμβους, στην Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων υπάρχουν και περισσότερες από 1.500 αρχαίες ταφές.

    «Η μοναδική αυτή χρυσή μάσκα φαίνεται ακόμα καλύτερη από την περίφημη μάσκα του βασιλιά Αγαμέμνονα, του Έλληνα ήρωα που περιγράφεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα», είπε ο κ.Κιτόφ, τότε στα ΜΜΕ της βουλγαρίας. «Αυτή είναι η πρώτη θρακική μάσκα από ατόφιο χρυσάφι που έχει βρεθεί ποτέ!», είπε. Προηγουμένως, οι αρχαιολόγοι είχαν βρει μόνο μάσκες καλυμμένες με χρυσό φύλλο!

    Αρχικώς, ο κ.Κιτόφ επρότεινε ότι η μάσκα θα μπορούσε να ανήκει στον βασιλιά Σεύθη, τον βασιλιά της Θράκης που τον 5ο αι. π.Χ. εκυβέρνησε την περιοχή, στην οποία τώρα έχει δημιουργηθεί η Βουλγαρία. Αργότερα, ωστόσο, ο ίδιος και η ομάδα του άλλαξαν την άποψή τους, και είπαν ότι η μάσκα είναι πιθανότατα του βασιλιά Τήρη, πατέρα του διάσημου Θράκα ηγεμόνα Σιτάλκη, ο οποίος επέκτεινε το θρακικό βασίλειο και το έκανε μια τεράστια Αυτοκρατορία, ενώνοντας για πρώτη φορά όλην την αρχαία Θράκη νοτίως του ποταμού Δούναβη!
    Ο τάφος καλύφθηκε με 6 πέτρινες πλάκες, που η κάθε μια ζυγίζει τουλάχιστον δύο τόνους! Λείψανα του βασιλιά δεν έχουν ακόμη βρεθεί! Εκτός από την χρυσή μάσκα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα χρυσό δακτυλίδι με την εικόνα ενός κωπηλάτη, καθώς και πολλά χάλκινα και ασημένια σκεύη, που φυσικά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα!

    Η ανακάλυψη βρίσκεται στην περιοχή του λεγόμενου Τύμβου της Ελβετίας (βλ. παρακάτω), που ανακαλύφθηκε το 1996, και ο οποίος χρονολογείται επίσης από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Είναι επίσης κοντά στην πόλη Σίπκα. Οι Τάφοι της Σίπκα είναι συνολικά 7, όλοι στην «Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων». Επίσης κοντά είναι και ο Τύμβος Kazanluk, ο οποίος φημίζεται για τις όμορφες τοιχογραφίες του, από τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., ένα από τα πιο μοναδικά αριστουργήματα της πρώιμης ελληνιστικής εικαστικής τέχνης. (Για να διατηρηθούν τα ευαίσθητα έργα της αρχαίας θρακικής ζωγραφικής, ο τάφος δεν είναι ανοικτός για το κοινό, αλλά ένα αντίγραφό του, ίσου μεγέθους, εκτίσθη στον γύρω χώρο! Η δε καθιστή γυναίκα των τοιχογραφιών απεικονίσθηκε στο βουλγαρικό κέρμα των 50 stotinki που εκδόθηκε το 2005!). Ο τάφος εκτίσθη κατά την διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Σεύθη Γ΄, είτε για τον ίδιο προσωπικά, ή για στενούς συγγενείς μεταξύ των ευγενών.
    Μέχρι τότε είχαν βρεθεί 35 αρχαίοι θρακικοί τάφοι στην Βουλγαρία. Όλοι τους έχουν προ-κλασικους θόλους (θησαυροφυλάκια) και ανήκουν στον 5ο-3ο αιώνα π.Χ. Τα σχέδια αυτού του είδους τάφου ήταν ποικίλα. Μερικά από αυτά, εκτός από το ταφικό θάλαμο, περιέχουν έναν διάδρομο και άλλα δωμάτια. Δεκαπέντε από τους θρακικούς τάφους που βρέθηκαν στην Βουλγαρία έχουν θολωτούς ταφικούς θαλάμους. Οι υπόλοιποι έχουν τετράγωνους ταφικούς θαλάμους. Οι θολωτοί ταφικοί θρακικοί θάλαμοι είναι εστεγασμένοι με ψευδο-κύψελη θόλο, ενώ τα οι τετραγωνικοί είχαν μια επίπεδη στέγη ή ψευδο-θόλο. Οι τάφοι ήταν κατασκευασμένοι από λίθους με την τεχνική της ξερολιθιάς, ή από τούβλα και κονίαμα.

    Για περισσότερα βλ. στον ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: www.arxeion-politismou.gr
    Όπως λ.χ.  «The first Thracian mask of solid gold ever found – Teres, the masked king», «ΣΕΥΘΗΣ Α΄, ο μεγάλος βασιλεύς της Θράκης», και «Οι Οδρύσες της Θράκης: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΜΙΜΗΤΙΣΜΟΣ – ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ» του Αστέριου Τσίντσιφου, κ.ά.

     

    Άρχισε η αποκατάσταση του «Ελβετικού Τάφου» και του «Τάφου με τους Γρύπες» στην «Κοιλάδα των Θρακών βασιλέων»!
    Σχετίζονται με τα Ορφικά Μυστήρια!

    Ο «Τάφος της Ελβετίας» και ο «Τάφος με τους γρύπες» βρίσκεται και αυτός, όπως προείπα κοντά στην πόλη Σίπκα, του Δήμου Kazanluk, στην ΝΑ. Βουλγαρία. Είχε ανακαλυφθεί το 1996 από τον Βούλγαρο αρχαιολόγο, Γκεόργκι Κίτοφ. Χρονολογείται τον 5ο-4ο αι. π.Χ.
    Τώρα, οι αρχαιολόγοι εξεκίνησαν την αποκατάσταση αυτών των δύο διάσημων αρχαίων θρακικών τάφων στην Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων, με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και επιχορηγήσεις από την Νορβηγία.

    Ο αρχαίος θρακικός τύμβος «Τάφος της Ελβετίας» ονομάσθηκε από το ελβετικό ίδρυμα «Helvetia», το οποίο υποστηρίζει τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Κιτόφ, ενώ ο «Τάφος με τους γρύπες», ονομάσθηκε έτσι από τους γρύπες (αρχαία θρακικά σύμβολα, φύλακες χρυσού) που απεικονίζονται στην είσοδό του.

    Η πόρτα του ταφικού θαλάμου του «Τάφου με τους γρύπες», συνετρίβη σε πολλά κομμάτια, κατά την διάρκεια μιας ληστείας, ίσως στην Αρχαιότητα. Τα πέτρινα νεκρικά κρεβάτια και τα πέτρινα παγκάκια, που βρέθηκαν μέσα σε αυτόν υποδεικνύουν ότι ο τάφος εχρησιμοποιήθη ως μαυσωλείο-ιερό, όπου τελούνταν ορφικά μυστήρια, κατά πάσα πιθανότητα. Ο «Τάφος με τους γρύπες», είναι του 5ου αιώνα π.Χ. Είχε έναν μηχανισμό για κλείδωμα από το εσωτερικό του μέρος! Ένα μικρό αυλάκι στο κατώφλι του υποδεικνύει ότι γίνονταν και θυσίες, κι αυτό είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται σε έναν θρακικό τάφο!

    Ο «Τάφος της Ελβετίας» είχε αδειάσει ή ληστευθεί κατά την περίοδο της αρχαιότητος. Ωστόσο, οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολλά ασημένια αντικείμενα (όπως κουμπιά, κ.ά.) καθώς και δύο πλήρως διατηρημένους σκελετούς αλόγων, καθαρά θρακικό έθιμο, που οι Θράκες διέδωσαν στους υπολοίπους πολιτισμούς, βορειότερα και ανατολικώτερα αυτών.

    Σε πλάκα με αέτωμα (καθαρά ελληνικής τεχνοτροπίας), που ονομάσθηκε «Μεγάλη επιγραφή», υπήρχε με επιγραφή 37 σειρών με την συμφωνία-όρκο μεταξύ κορυφαίων εκπροσώπων των Οδρυσών και των Μακεδόνων για την απόφαση εγκατάστασης των τελευταίων στην περιοχή. Στην πλάκα αναφέρεται το ιερόν του Διονύσου στην Σευθόπολη.

    Πάντως, οι Έλληνες, όσα χρήματα και αν πήραν από ξένες εταιρείες, για ανασκαφές, ποτέ δεν ονομάτισαν έναν αρχαιολογικό χώρο – και δη ιερό τάφο – με το όνομα του χρηματοδότη!!!

     

     

    Πηγή: http://www.xronos.gr/koinonia/hronotopia

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com