Αν δεν υπήρχαν τα εμβάσματα σε γονείς, παππούδες, αδέρφια, ξαδέρφια ακόμη και φίλους, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των τραπεζών τον περασμένο Ιούλιο, η κατάσταση θα είχε χειροτερέψει σε μη αναστρέψιμο βαθμό. Και όχι μόνο αυτό…
Διοργανώνεται σήμερα στο απαστράπτον Μετροπόλιταν Κλαμπ (από την αρχαιοελληνική λέξη κλωβίον) του Μανχάταν το 17ο ετήσιο συνέδριο της «Capital Link», ένας θεσμός που έχει αντέξει στον χρόνο χωρίς να εκφυλιστή, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Κι’αυτό τη στιγμή που οι Ελληνες βγάζουν ή προσπαθούν να βγάλουν τα δικά τους στο εξωτερικό! Πέραν όμως από τους μεγάλους επενδυτές, η αντίρροπη ως προς των ίδιων των Ελλήνων κίνηση κεφαλαίων εντείνεται και από την ομογένεια η οποία για μια ακόμη φορά στήνει πλάτες για να μην καταρρεύση η Ελλάδα. Δεν έχει γίνει ποτέ συστηματική έρευνα για το πόσα εκατομμύρια Ευρώ ανέρχεται ετησίως η πραγματική βοήθεια των ομογενών σε συγγενείς και φίλους, μια βοήθεια που ξεπερνάει σε σημασία ακόμη και τα δάνεια που συνάπτει η χώρα εφόσον προσφέρεται απευθείας σε ανθρώπους οι οποίοι σε άλλη περίπτωση αν δεν είχαν ψωμολυσσάξη σίγουρα η θέση τους θα ήταν κατά πολύ πιο δύσκολη!
Αν δεν υπήρχαν τα εμβάσματα σε γονείς, παππούδες, αδέρφια, ξαδέρφια ακόμη και φίλους, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των τραπεζών τον περασμένο Ιούλιο, η κατάσταση θα είχε χειροτερέψει σε μη αναστρέψιμο βαθμό. Αν στα εμβάσματα συνυπολογιστούν τα δώρα (εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο) που έχουν εφοδιάσει παιδιά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα «γκάτζετς», είδη ρουχισμού κλπ., αυτά που ξοδεύουμε όταν πάμε εκεί, όπως και τα χρήματα που επενδύονται για επιδιορθώσεις και επεκτάσεις σπιτιών, περιφράξεις οικοπέδων και αγροτοτεμαχίων, τότε η πραγματική βοήθεια της ομογένειας προς την Ελλάδα εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη. Βάλτε σε όλα αυτά και τους φόρους που πληρώνουν οι ομογενείς για τα περιουσιακά τους στοιχεία χωρίς μάλιστα να κάνουν χρήση των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος εφόσον δεν ζούν εκεί. Μόνο πόσα εκατομμύρια πάνε για την …ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Κάποιες από τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες θα είχαν καταρρεύσει αν δεν στηρίζονταν από τους ομογενείς με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο. Ο υπ’αριθμόν ένα επενδυτής στην Ελλάδα ήταν και παραμένει η ομογένεια, καμμία ξένη χώρα ή τράπεζα!
Και ενώ όπως είπαμε το ύψος αυτής της βοήθειας αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες, είναι καιρός να περάσουμε στο επόμενο βήμα και να εντατικοποιηθή η προσπάθεια με έκδοση σχετικών ομολόγων ανά χώρα όπως είχε προτείνει ο αείμνηστος Θεόδωρος Σπυρόπουλος. Πολλά κράτη, ανάμεσά τους η Ινδία και το Ισραήλ, το κάνουν εδώ και χρόνια με επιτυχία. Μάλιστα στην περίπτωση του Ισραήλ, τα ομόλογα που εκδόθηκαν στον Καναδά ήταν με εγγύηση της καναδικής κυβερνήσεως, κάτι που μπορεί να γίνη και στην περίπτωση της Ελλάδος εφόσον υπάρξη η κατάλληλη προετοιμασία και συνεργασία. Μαθαίνω ότι το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσσο προσανατολίζεται σ’αυτή την κατεύθυνση και θα συζητηθή το θέμα στο επόμενο συνέδριό του. Ο κάθε ομογενής θα μπορή να αγοράση τέτοια ομόλογα με βάση τις δυνατότητές του προσφέροντας στην Ελλάδα πολύτιμη υπηρεσία, την ίδια στιγμή που με τα κέρδη του ομολόγου θα μπορούν να χρηματοδοτούνται οι κατά τόπους ομογενειακές οργανώσεις κι’όχι με κρατικό χρήμα όπως στην περίπτωση του θνησιγενούς ΣΑΕ. Επαναλαμβάνω, το σχετικό εγχείρημα χρειάζεται σωστη προετοιμασία και ενδεχομένως το ελληνικό κράτος να μπορούσε να βοηθήση με τεχνογνωσία σε συνεργασία με τους ανά χώρα ομογενείς αφού υπάρχουν νομοθετικού χαρακτήρα διαφορές. Τα άλλα κράτη που εκδίδουν σχετικά ομόλογα με επιτυχία εδώ και δεκαετίες μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο. Θέληση να υπάρχη και σοβαρότητα και όλα παίρνουν τον δρόμο τους.
Και σε συλλογικό επίπεδο όμως η ομογένεια, τουλάχιστον των ΗΠΑ που γνωρίζω, προσφέρει ουκ ολίγα. Κι’αυτό παρά το γεγονός ότι χρήματα που δόθηκαν στο παρελθόν για ανακούφιση πληγέντων από πυργαγιές, σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς κλπ. «εξαφανίστηκαν» ως δια μαγείας και κανείς δεν ξέρει τί απόγιναν! Οι κατά τόπους κοινότητες και μητροπόλεις έχουν συστήσει ταμεία αρωγής σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος ενώ και κάποιες μεγάλες οργανώσεις όπως η ΑΧΕΠΑ έχουν προσφέρει διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά σε διάφορους οργανισμούς που διαχειρίζονται το πρόβλημα. Το Αμερικανοελληνικό Συμβούλιο της Καλιφόρνιας ανέλαβε εκστρατεία για την ενίσχυση του Νοσοκομείου «Ελπίς» των Αθηνών, ενώ με βάση τη Νέα Υόρκη μια οργάνωση που έχουν συστήσει ομογενείς, το «Hellenic Relief Foundation», συλλέγει χρήματα με τα οποία εν συνεχεία αγοράζουν τρόφιμα από ντόπιους παραγωγούς στην Ελλάδα και τα μοιράζουν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Μια επίσης σχετικά καινούργια οργάνωση, το «Hellenic Initiative» που δημιουργήθηκε από πολύ εύπορους ομογενείς, συγκεντρώνει χρήματα με σκοπό να βοηθήση νέες επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας, γνωστές και ως “start ups”, προσφέροντας μισό εκατομμύριο Ευρώ σ’αυτές που πληρούν τις προϋποθέσεις. Παράλληλα, μέσω μεγάλων επιχειρήσεων όπως της Κόκα-Κόλα και της «Libra Group» του κ. Γιώργου Λογοθέτη, μετεκπαιδεύουν στελέχη επιχειρήσεων, δωρεάν, προκειμένου να μπορέσουν εν συνεχεία να αναδείξουν τις δικές τους εταιρείες σε αναπτυξιακούς μοχλούς για τη χώρα.
Κι’όλα αυτά, επαναλαμβάνω, τη στιγμή που οι Ελληνες, πλούσιοι και μη, κοιτάζουν να βγάλουν ό,τι μπορούν έξω από τη χώρα! Παρά τα όχι λίγα στραβά μας, οι ομογενείς είμαστε πάντα παρόντες όταν είναι να σωθή η «όμορφη και παράξενη πατρίδα» της οποίας οι κάτοικοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να την καταστρέψουν για ώρα αρχύτερα!
About the Author
Related Articles