Ο εύφορος κάμπος της Χρυσούπολης καταστρέφεται απο τις επι δεκαετίες συνεχιζόμενες χωματοληψίες, το ίδιο και η παραλία της Κεραμωτής. Εθελοτυφλεί η τοπική αυτοδιοίκηση ή είναι μέσα στο κόλπο;
Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύθηκε στις 16.09.2010
στο www.kavalanet.gr με τον τίτλο „Καταστρέφεται η παραλία της Κεραμωτής; Εθελοτυφλεί η τοπική αυτοδιοίκηση;„.
Αναδημοσιεύεται εδώ με μερικές μικρές συμπληρώσεις,
που δεν αλλάζουν όμως το κεντρικό νόημα, που είναι η
ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση
και η αντικατάσταση των διεφθαρμέντων τοπικών αρχόντων,
που μερικοί έγιναν πάμπλουτοι και απόκτησαν αρχοντικές
βίλλες κ.α. σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ο Νομάρχης
Καβαλας κ. Καλλιοντζής. Που στις προσεχείς αυτοδιοικητικές
εκλογές θα ζητήσει απο τον κόσμο να τον ξαναψηφίσει.
Κλείνουν τα μάτια ο Δήμος Κεραμωτής και η Νομαρχία Καβάλας, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια τεράστια φορτηγά κουβαλούν, μέρα νύχτα, την εύφορη γη της πεδιάδας στο λιμάνι της Κεραμωτής, όπου μεταφορτώνεται σε πλοία που την πάνε προς άγνωστη κατεύθυνση. Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία την μεταφόρτωση της γής στο πλοίο που θα την πάει δεν ξέρω που, ορατή απο όλους, εκτός από τον Δήμαρχο Κεραμωτής, κ. Γρηγόρη Τριανταφυλλίδη.
Πρόκειται για μια καθαρή κλοπή. Διότι η χωματοληψία αυτή γίνεται είτε χωρίς νόμιμη άδεια ή με κάποια άθλια και δόλια νομικά τερτίπια. Μέχρι σήμερα ξέραμε, ότι όλοι, όσοι κατέχουν κάποια πόστα, παράδειγμα ο αρχιλωποδύτης Ακης Τσοχατζόπουλος, κλέβουν λεφτά. Το να κλέβεις όμως και την πατρώα γή είναι ένα απεχθές έγκλημα. Και αυτοί που ενέχονται σ‘ αυτή την παρανομη και βδελυρή πράξη, φαίνεται να μην ενδιαφέρονται ούτε για το ότι, αν συνεχιστεί αυτό το έγκλημα, η εύφορη πεδιάδα της Χρυσούπολης σε μερικά χρόνια θα έχει γίνει, λόγω υφαλμύρωσης του εδάφους, άχρηστη για αγροτικές καλλιέργειες, ούτε για το ότι αν η παραλία της Κεραμωτής, λόγω καθιζήσεων του εδάφους, θα έχει υποχωρήσει κατά πολλά μέτρα και θα έχει σκεπαστεί απο την θάλασσα, στέλνοντας τον τουρισμό περίπατο.
Χωματοληψίες και ρύπανση της παραλίας: Οι θανάσιμες απειλές για τον κάμπο και την Κεραμωτή
Δύο είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής, οι χωματοληψίες απο την πεδιάδα της Χρυσούπολης και η ρύπανση της παραλίας της Κεραμωτής από λάδια και γράσα. Η πεδιάδα της Χρυσούπολης και γενικά ολόκληρη η περιοχή έχει δημιουργηθεί απο τις φερτές ύλες που για χιλιάδες χρόνια τώρα κατεβάζει ο ποταμός Νέστος απο τα βουνά της Νότιας Ροδόπης (1). Και το Δελτα του Νεστου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενα τμήμα του οποίου προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας και Ειδικά Προστατευόμενη Μεσογειακή Περιοχή. Ανηκει επίσης στο Δίκτυο Φύση (NATURA) 2000, ενώ αποτελεί και τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο εκτείνεται από το δέλτα του Νέστου μέχρι τις λίμνες Βιστονίδα και Ισμαρίδα.
Προστατεύεται όμως αυτή η πολύτιμη περιοχή και από την ελληνική πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση; Η πάντηση είναι αρνητική: Όχι μόνο δεν προστατεύεται, αλλα και καταστρέφεται και καταληστεύεται απο κείνους που έπρεπε να την προστατεύουν, απο τους τσορμπατζήδες που έχουν αναρριχηθεί στην κορυφή της τοπικής αυτοδιοίκησης και χρησιμοποιούν το αξίωμα τους για να πλουτίσουν (2).
Ο εύφορος κάμπος της Χρυσούπολης με τα αγροτικά προϊόντα που παράγει και η Κεραμωτή με την αλιεία και τον τουρισμό της θα μπορούσαν να είναι από τους πλέον ευημερούντες τόπους της Ελλάδος. Αν το κράτος ήταν πιο οργανωμένο και η τοπική αυτοδιοίκηση λιγότερο διεφθαρμένη. Και άν ο Έλληνας δεν ήταν τόσο άπληστος και βάρβαρος απέναντι στην χώρα του, αλλά προ πάντων, αν το κράτος και οι κυβερνήσεις του ήταν στοιχειοδώς οργανωμένες, ώστε να βάζουν φρένο στην απληστία του ή τουλάχιστον να την κρατούν σε υποφερτά όρια.
Ας αφήσουμε όμως την μόλυνση της θάλασσας απο τα λάδια και γράσα των πλοίων που κάνουν την διαδρομή Κεραμωτή-Θάσσος ή απο την εξέδρα πετερελαίου Πρίνος, ένα άλλο μεγάλο και σοβαρό θέμα, αναφέροντας μόνο, ότι σε πολλά σημεία έχουν μαυρίσει την θαυμάσια ψιλή άμμο της παραλίας της Κεραμωτής, την λεγόμενη Αμμόγλωσσα (βλέπε φωτογραφία). Το ότι δε η Αμμόγλωσσα έχει πάρει μια γαλάζια σημαία, δεν σημαίνει και πολλά πράγματα, γιατί, όπως λένε και οι οικολόγοι, «το γεγονός, ότι ορισμένες παραλίες έχουν γαλάζια σημαία οφείλεται στο ότι, οι ιδιωτικοί φορείς που διενεργούν τις δειγματοληψίες για την απονομή γαλάζιας σημαίας, τις πραγματοποιούν τον Απρίλιο». Και ας μπούμε στο μεγάλο θέμα των χωματοληψιών. Είναι οι χωματοληψίες αυτές νόμιμες; Ποιος έδωσε τις σχετικές άδεις; Τί λένε επι του θέματος ο Δήμαρχος Κεραμωτής και ο Νομάρχης Καβάλας; Αντιλαμβάνονται οι δύο αυτοί τοπικοί τσορμπατζήδες και οι διαπλέκόμενες αρχές όπως και οι δήθεν οικολόγοι της περιοχής, ότι οι συνεχιζόμενες αμμοληψίες θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο την πεδιάδα της Χρυσούπολης, το Δέλτα του Νέστου και τον τουρισμό της περιοχής; (3).
Επιστολές στους τσορμπατζήδες
Πέρυσι έγραψα δύο επιστολές, μια για τον Δήμαρχο Κεραμωτής, κ. Γρηγόρη Τριανταφυλλίδη (64011 Κεραμωτη Καβαλας) και μια άλλη, πανομοιότυπη, για τον Νομάρχη Καβάλας, κ. Θεόδωρο Καλλιοντζή (Εθνικης Αντιστασεως 20, 65110 Καβαλα). Στις οποίες τους ρωτούσα:
• Ειναι οι αμμοληψίες νόμιμες η παράνομες;
• Που πηγαίνει ο άμμος (ο οποιος ειναι εύφορο χωμα, όπως διαπίστωσα ο ίδιος;)
• Ποιός έχει αποφασίσει και με ποιόν εταίρο γι’ αυτές τις αμμοληψίες;
• Ειναι εις γνώσιν της Νομαρχίας Καβάλας/του Δήμου Κεραμωτής, οτι με τις συνεχιζόμενες αμμοληψίες κινδυνεύει σοβαρά η πεδιάδα της Χρυσούπολης και το Δέλτα του Νέστου;
Απάντηση δεν πήρα, ούτε γραπτή, ούτε τηλεφωνική ούτε με e-Mail.
Δεύτερη προσπάθεια
Κατα την φετεινή μου κάθοδο στην Ελλάδα, τον περασμένο Ιούνιο, διαπίστωσα, ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει: Η κλοπή της ευφορης γής της πεδιάδας συνεχίζεται και η καθίζηση στην παραλία της Κεραμωτής αυξάνει. Και θύμωσα ακόμη περισσότερο. Ναι, είμαστε κλεφτες και αχρείοι, έχουμε φτάσει στο κατώτατο σκαλί της ανθρώπινης ασυνειδησίας, απληστίας και κατεργαριάς. Και επειδή η διαφθορά της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνεχίζεται, παρα την πάταξή της που υποσχέθηκε ο Geoffrey Παπανδρέου και εκείνη η γελοία υπουργός του με τον τουρβά στην πλάτη, πρέπει να δραστηριοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι.
Έγραψα λοιπόν στις 28.07.2010 μια επιστολή στον Δήμαρχο Κεραμωτής και στον Νομάρχη Καβάλας με τις ίδιες ερωτήσεις (Για τις επιστολές βλέπε και στο άρθρο μου „Διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση„). Ο Νομάρχης πάλι εκώφευσε, απάντησε όμως ο Δήμαρχος Κεραμωτής με το ακόλουθο ΦΑΞ που μου έστειλε:
Τρίτη προσπάθεια
Το ΦΑΞ του Δημάρχου είναι βέβαια σκέτη κοροιδία, είναι όμως και άκρως αποκαλυπτικό για τόν τρόπο που λειτουργεί η διαφθορά στην Ελλάδα. Διαβάζουμε στις εφημερίδες για την διαπλοκή των μεγαλοαπατεώνων που γαντζώνονται στην εκάστοτε κυβέρνηση και αρπάζουν τα λεφτα που έρχονται απο την Ενωμένη Ευρώπη και τα δάνεια απο τους σιωνιστές τοκογλύφους της Wall Street και της City of London. Ε, λοιπόν, το ίδιο, σε μικρογραφία, γίνεται και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ιδού το γράμμα-απαντηση που έστειλα στον Δήμαρχο Κεραμωτης στις 04.08.2010:
«Αξιοτιμε κυριε Τριανταφυλλίδη,
Πολλά ευχαριστώ για την απάντησή σας στην επιστολή που σας έστειλα στις 28.07.2010 σχετικά με τις χωματοληψίες απο την περιδάδα Χρυσουπόλεως. Για το ότι ολόκληρη η περιοχή προστατεύεται απο διεθνείς συνθήκες, και είναι μεγάλης ορνιθολογικής σημασίας, δεν χωρεί καμμία αμφιβολλία., η ερώτηση είναι όμως, κατα πόσον προστατεύεται και απο την ελληνική πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.
Ποιό είναι αυτό; Το ότι εδώ και δεκατίες η ευφορη γή της πεδιάδας έχει γίνει αντικείμενο εμπορίου, πουλιέται, και ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται χωρίς μια άδεια, προφορική ή γραπτή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην επιστολή μου λοιπόν σας έθεσα ορισμένες ερωτήσεις, εάν φερ’ ειπείν οι χωματοληψίες είναι νόμιμες, ποιός εδωσε την άδεια, ποιοί εμπλέκονται κλπ. κλπ. Αντι όμως απαντήσεως μου ζητάτε, προφανώς όχι στα σοβαρά, να σας υποδείξω τα μέρη που γίνονται οι χωματοληψίες, σαν νάμαι καποιος Σερλοκ Χολμς που θάρθει απο το Βερολίνο και θα κάνει στην πεδιάδα έρευνες. Με δουλευετε κύριε Τριανταφυλλίδη; Γιατί δεν πάτε εσεις στο λιμάνι να ρωτήσετε τους φορτηγατζήδες, που μέρα-νύχτα μεταφέρουν το χώμα, γιατί δεν ρωτάτε τον καπετάνιο των πλοίων όπου γίνονται οι μεταφορτώσεις που το πάει και ποίος είναι ο εντολοδόχος του;
Λοιπόν ακόμη μια και τελευταία φορά και επειδή σαν πατριώτης εξανίσταμαι όταν βλέπω κάποιους να κλεβουν ακόμη και το χώμα της πατρίδας μας σας ρωτώ: Ειναι οι χωματοληψιες αυτες νομιμες; Υπάρχει κάποια άδεια και ποιά; Ειναι γνωστο στο Δημο Κεραμωτης, οτι με τις χωματοληψίες κινδυνευει σοβαρα η πεδιαδα της Χρυσουπολης και το Δελτα του Νεστου;
Φιλικα και με πολλους χαιρετισμους απο το Βερολινο
Δρ. Εμμανουηλ Σαριδης»
Επιστολή στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ε.Π.Ο.
Οι υπεύθυνοι για την προστασία της περιοχής: Από Αριστερά, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, ο Δασάρχης Καβάλας κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος, ο Δ/ντής της ΕΠΟ κ. Hans Jerrentrup, και ο κ. Μενέλαος Χατζηαποστολίδης. Λείπουν ο Δήμαρχος Κεραμωτής και ο Νομάρχης Καβάλας.
Επειδή μέχρι σήμερα δεν πήρα απάντηση απο τον Δήμαρχο Κεραμωτής και όπως φαίνεται ούτε και πρόκειται να πάρω, έστειλα και ενα e-Mail στην Εταρία Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης (Ε.Ρ.Ο) που δραστηριοποιείται στην περιοχή και „κονομάει για τις δραστηριότητές της της Παναγιάς τα μάτια“ (όπως λένε οι κατοικοι της περιοχής). Η Ε.Ρ.Ο. αυτή με έδρα την Χρυσούπολη είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που „μαχεται“ για „την διατήρηση της φύσης και την οικοανάπτυξη“, ειδικότερα σε „θέματα διαχείρισης υγροτόπων και άλλων ενδιαιτημάτων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οικοανάπτυξης συμπεριλαμβανομένου του οικοτουρισμού και της οικολογικής καλλιέργειας, καθώς και τον έλεγχο της χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή του Νέστου“. Συνεργάζεται, λέει το ιστολόγιό του, με Υπουργεία και Αρχές για μελέτες και δραστηριότητες καθώς και για την οργάνωση και ολοκλήρωση σεμιναρίων μεγάλης διάρκειας και προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (Περισσότερα για την Ε.Ρ.Ο. στα http://www.nestos.gr/life/info_3.htm#four και http://www.livinglakes.org). Στον διευθυντή και επιστημονικό υπεύθυνο της εταιρίας, Χανς Γέρρεντρουπ, έστειλα λοιπόν στις 12.08.2010 το ακόλουθο e-Mail:
«Αξιότιμε κύριε Γέρρεντρουπ,
Γνωρίζεται σίγουρα, ότι η περιάδα της Χρυσουπόλεως και γενικά ολόκληρη η περιοχή προστατεύεται απο διεθνείς συνθήκες και είναι μεγάλης ορνιθολογικής και φυσικής σημασίας. Η ερώτηση είναι, αν η περιοχή προστατεύεται και απο την ελληνική πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το πρόβλημα: Εδώ και δεκατίες η ευφορη γή της πεδιάδας της Χρυσουπόλεως έχει γίνει αντικείμενο εμπορίου, πουλιέται, και ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται χωρίς άδεια, προφορική ή γραπτή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ερώτηση: Γνωρίζετε αν οι χωματοληψιες που γίνονται είναι νομιμες; Υπάρχει κάποια άδεια και ποιά; Ποιός την έχει εκδόσει; Γνωρίζουν οι Δήμοι Χρυσουπόλεως και Κεραμωτης, οτι με τις χωματοληψίες κινδυνευει σοβαρα η πεδιαδα της Χρυσουπολης και το Δελτα του Νεστου;Παρακαλώ να μου δώσετε ότι πληροφορίες διαθέτετε, διότι δεν μπορεί να γινόμαστε μάρτυρες μιας τέτοιας καταστροφής. Ο σύλλογος μας απο δώ είναι αποφασισμένος να κάνει ότι μπορεί.
Φιλικα
Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης»
Ούτε και απο δώ πήρα μέχρι σήμερα μια απάντηση.
Κόλπο ντι φαβα
Ο Δήμαρχος Κεραμωτής, ό μόνος που μου απάντησε – και που του το καταλογίζω ως ελαφρυντικό – δεν είπε τίποτε για το πρόβλημα. Φανέρωσε όμως, προφανώς χωρίς να αντιλαμβάνεται τί σημαίνουν αυτά που λέει, το πώς γίνονται τέτοια κόλπα, προτρέποντας με να αποτανθώ στον έναν και στον άλλον εμπλεκόμενο φορέα. Με παρακαλεί λοιπόν, „να γίνω πιο σαφής και να του υποδείξω τα σημεία που γίνονται οι αμμοληψίες για να γίνει μια επιτόπια αυτοψία απο την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και να ενημερωθούν οι φορείς που εμπλέκονται στην προστασία της περιοχής“. Ποιοί είναι αυτοί; Ο Νομάρχης Καβάλας, που ασφαλώς είναι είς γνώσιν του εγκλήματος, κάνει όμως την πάπια, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας, το Δασαρχείο Καβάλας, η Ε.Ρ.Ο. και στο Λιμεναρχείο Κεραμωτής.
Σ’ αυτό τον κυκεώνα φορέων και ανευθυνουπευθύνων κανείς βέβαια δεν θα αναλάβει τις ευθύνες του και κανείς δεν πρόκειται να κατηγορήσει τον „συνάδελφό“ του, διότι στην πρώτη ευκαρία θα τον βρεί απέναντί του, χάνοντας έτσι τα προνόμια που του εξασφαλίζει η άλφα ή βήτα θέση που κατέχει. Τα μπερδεύουν λοιπόν, παραπέμποντάς σε απο τον Άννα στον Καιάφα, ώστε στο τέλος να είναι αδύνατο να βρεθεί μία άκρη, ΕΝΑΣ υπεύθυνος. Και συγχρόνως, κουτοπονηροί όπως είναι, σε δουλεύουν κιόλας, νομίζοντας ότι λειτουργείς και σύ σαν αυτούς. Μια διαφθορά και μια σαπίλα, που αναδύει μόνο μπόχα και δυσωδία και δεν είναι καθόλου του σήμερα, γιατί πάνω σ’ αυτήν χτίστηκε και λειτουργεί το ελληνικό κράτος. Οι κυβερνήσεις του; Ένας αληθινός στάβλος του Αυγεία. Και κανένας Ηρακλής δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Τι να κάνουμε;
Τι να κάνουμε λοιπόν; Να θέσουμε τα όπλα παραπόδας και να πούμε, δε βαριέσαι, τα πράγματα δεν αλλάζουν; ΟΧΙ, ΟΥΔΕΠΟΤΕ (4).
Μπορούμε, φερ’ ειπείν, να κάνουμε μια μήνυση εναντίον του Δημάρχου ή του Νομάρχη σε ένα ελληνικό δικαστήριο ή ακόμη και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (γνωστό και ως Ευρωπαϊκό Δικαστήριο). Δύσκολη υπόθεση όμως, που θα πάρει χρόνο, χρειάζεται χρήμα και νεύρα και με αβέβαιο αποτέλεσμα. Ποιός είναι υπέυθυνος; Τρέχα γύρευε.
Αν δεν διορθωθούν, μαυρίστε τους
Υπάρχει όμως και Η ΛΥΣΗ, που με τα σημερινά δεδομένα είναι η μόνη που μπορεί να αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα και αυτή είναι η διαφώτιση και αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα τώρα που επίκεινται οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Πρωθυπουργός, Geoffrey Παπανδρέου, δήλωσε πρόσφατα, ότι οι προσεχείς δημοτικές εκλογές θα έχουν ενα χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Καλούνται λοιπόν τα Μαζικά Μέσα Ενημερώσεως (ΜΜΕ) της περιοχής, οι οικολόγοι που τόσο μάχονται για το περιβάλλον και όσοι μπορούν να ακουστούν, να εξηγήσουν στον κόσμο το τι συνέπειες θα είχαν οι χωματοληψίες για το μέλλον της περιοχής τους. Και να τον προτρέψουν να ρωτήσει τους υπευθύνους τί κάνουν ή δεν κάνουν για να αποφευχθεί η καταστροφή.
Και αν παρά ταύτα οι τσορμπατζήδες αυτοί, που θα βάλουν παλί υποψηφιότητα, κάνουν ότι δεν ακούν και δεν καταλαβαίνουν, να τους μαυρίσουν.
Υποσημειώσεις
1. Η πεδιάδα της Χρυσούπολης (πρώην Sarı Şaban) αρδευεται απο τον ποταμο Νεστο. Το Δέλτα του Νεστου, γνωστο σαν Αλατζά Γκιολ (Alaca Göl), ειναι ένα οικοσύστημα, που περιλαμβανει εφτά λίμνες και έντεκα μικροτερες λιμνούλες γλυκού νερού με συνολικη έκτασή περιπου 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα
2. Βλέπε και „Έλεγχος…στο ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ του Νομάρχη Καβάλας;“
3. Στην: „Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας“, Τεύχος Τέταρτο, Αρ. Φύλλου 3953, Ιούλιος 2000, Αρθρο 4.4. αναφέρεται, ότι „Δεν επιτρέπεται η αμμοληψία, η εκσκαφή, η επιχωμάτωση και γενικά η αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου. Επιτρέπονται μόνο οι εκσκαφές και οι επιχώσεις οι απολύτως απαραίτητες για την κατασκευή των έργων και εγκαταστάσεων που επιτρέπονται από τις διατάξεις του παρόντος. Για κάθε απαιτούμενη αλλαγή του φυσικού ανάγλυφου εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 40 του Ν.1337/83„. Το οποίο καθορίζει τα σχετικά με την κοπή δέντρων! (Εμμανουήλ Σαρίδης)
4. Για το θέμα αυτό έχω ξαναγράψει και θα εξακολουθήσω να γράφω και στο μέλλον. Βλέπε π.χ. τα άρθρα μου „Για να τα κονομήσουν, θα πούλαγαν και τη μανα τους“ και „Διακοπες στην Κεραμωτη„