Οι καμπάνες συναγερμού προμηνύουν την κατάρρευση της Ε.Ε. κι την νέα παγκόσμια οικονομική κρίση!
Εξελισσονται τα παντα στην Ε.Ε. οπως στρατηγικα σχεδιαστηκαν απο τον διεθνη πολιτικο σιωνισμο; Πρωτα η στοιχειωμενη διακηρυξη καλης θελησεως για μια συμφωνια μεταξυ της Ε.Ε. και της Τουρκιας σε οτι ασφορα την παρανομη μεταναστευση, η οποια ποτε δεν θα επιτευχθει, και παραλληλα η στοιχειομενη αντιπληθωριστικη οικονομικη κατασταση της ευρωζωνης μαζι με την δυνατοτητα εγκαταλειψης της Ε.Ε. απο την Μεγαλη Βρεταννια, με κινδυνο ολοκληρωτικης καταρρευσης αυτης και στο τελος η επερχομενη αυτη την φορα αντιπληθωριστικη παγκοσμια οικονομικη κριση.
Η μαζικη μεταναστευση ειναι ενα πολιτικο εργαλειο που χρησιμοποιει ο διεθνης πολιτικος σιωνισμος για να επιδραση την συμπεριφορα ορισμενων κρατων της Ε.Ε. που μπηκαν στον στοχαστρο του, εκμεταλλευομενος αυτος τις ανταγωνιζομενες μεταξυ τους ομαδες και ενδιαφεροντα και επιδρωντας στα ρισκα και στις δαπανες που θα επιβαρυνουν τους λαους των κρατων αυτων. Το χρημα μιας χωρας δεν αποταμιευεται, για να χρησιμοποιηται κερδοσκοπικα απο αλλους, για να δανειζεται τοκιζομενο απο αλλους και για να χρησιμοποιηται με την μεταναστευση για την καταστροφη της οικονομιας της, αποκτωντας ετσι και πολιτικη ισχυ, αλλα απλα για να ριχθη ξανα στην κυκλοφορια μετα απο μια καθωρισμενη καθυστεριση για πρακτικους λογους.
Ειναι τελειως φυσιολογικο οτι μπορει η ανταλλακτικη αξια καθε νομισματος να χειραγωγειται. Τετοιες χειραγωγησεις εχουν απαραιτητες επιδρασεις στην οικονομια μιας χωρας οσο καιρο η λειτουργια αυτης εξαρταται απο το «χρημα». Καθε «χρηματικη αξια» μπορει χειραγωγουμενη να κινηθη προς τα επανω (πληθωρισμος) ‘η προς τα κατω (αντιπληθωρισμος). Επειδη η «χρηματικη αξια» εξαρταται απο την «ανταλλακτικη αξια», ενα καθωρισμενο ποσο χρηματος εχει τοση αξια, οσο επιτρεπουν η ανταλλαγη της ανθρωπινης εργασιας ‘η τα προ’ι’οντα που παραγονται απο αυτην. Παραμενουν σε μια οικονομια οι ποσοτητες και η ποιοτητα των παραγομενων απο την ανθρωπινη εργασια προ’ι’οντων σταθερα μεγεθη, στο διαστημα που η κεντρικη τραπεζα αυξανει την ποσοτητα της σε «κυκλοφορια ευρισκομενου χρηματος», τοτε μειωνεται συνολικα η αξια του χρηματος ακριβως στον βαθμο που αυξανεται η ποσοτητα του κυκλοφορουντος χρηματος.
Υπο μαθηματικη σκοπια η σχεση μεταξυ της επικαιρως αποδιδωμενης εργασιας και της επικαιρως κυκλοφορουσας ποσοτητας χρηματος, παριστανει μια διαιρεση ‘η ενα κλασματικο υπολογισμο, του οποιου το αποτελεσμα με ακριβεια μας πληροφορει για την κατασταση της «σταθεροτητας της αξιας», της «αυξησης της αξιας» ‘η της «πτωσης της αξιας» ενος νομισματος. Η ποσοτητα του χρηματος ειναι μονο ενα μεγεθος στην βασικη εξισωση της κλασικης οικονομιας του χρηματος: M x V = P x Y. Η εξισωση αυτη βασιζεται σε μια πολυ απλη πραγματικοτητα: Παντοτε, οταν καποιος ξοδευει χρημα, καποιος αλλος εισπραττει χρημα, δηλαδη αποκτα ενα εισοδημα.
Διατυπωνει επισης οτι το γινομενο απο την ποσοτητα χρηματος (Μ) και την ταχυτητα κυκλοφοριας αυτου (V), ισουται με το γινομενο του πραγματικου ετησιου εισοδηματος και του επιπεδου της τιμης (P), δηλαδη του ονομαστικου ετησιου εισοδηματος (P x Y). Η ταχυτητα κυκλοφοριας του χρηματος (V) μετρα ποσες φορες ετησιως το χρημα αλλαζει τον ιδιοκτητη του.
Η αξια του χρηματος ειναι ταυτοσημη με την αξια της αποδοσης της ανθρωπινης παραγωγικης εργασιας ‘η με απο αυτην παραχθεντων προ’ι’οντων, ετσι ωστε θα μπορουσε στην θεση του ανταλλακτικου μεσου «χρημα» να τοποθετηθουν εμμεσα οι προς ανταλλαγη αποδοσεις εργασιας ‘η των προ’ι’οντων αυτης. Η σχεση «αποδοση εργασιας»/ «ποσοτητα χρηματος», μετρηθεισα σε «καθημερινες ωρες εργασιας» / «κυκλοφορουσα ποσοτητα χρηματος», ειναι 1/1. Η σχεση αυτη δυναται να διατηρηθη σταθερη με μια αυξηση της ποσοτητας της κυκλοφοριας του χρηματος με διατηρηση σταθερο τον αριθμο των ημερησιων ωρων της αποδοσης της εργασιας ‘η με μειωση ημερησιως του αριθμου των ωρων αποδοτικης εργασιας με σταθερη διατηρηση της ποσοτητας της κυκλοφοριας του χρηματος ‘η «αντιπληθωριστικα» με μειωση της ποσοτητας της κυκλοφοριας του χρηματος με σταθερη διατηρηση του καθημερινου αριθμου ωρων της αποδοτικης εργασιας ‘η με αυξηση των καθημερινων ωρων αποδοτικης εργασιας με σταθερη διατηρηση της ποσοτητας της κυκλοφοριας του χρηματος.
Ετσι μετριουνται οι τεσσερες δυνατοτητες χειραγωγησης της αξιας του χρηματος. Ο πληθωρισμος στην πραγματικοτητα ειναι η αυξηση της χρηματικης παροχης. Η σπειροειδης σχεση μισθου εργασιας-τιμων των προ’ι’οντων ειναι μονο ενα δευτερευουσας αξιας φαινομενο. Λανθασμενα βλεπεται στην σχεση αυτη το φαινομενο του πληθωρισμου. Η σπειροειδης σχεση μισθου εργασιας-τιμων των προ’ι’οντων ειναι μονο δυνατη οταν προηγουμενως αυξηθηκε η χρηματικη παροχη. Οι αυξησεις της παραγωγικοτητας δια μετρων ορθολογιστικης οργανωσης και τεχνολογικης αναπτυξης δεν επιτρεπεται να θεωρουνται ως αυξηση της οικονομικης αξιας των κατα των τροπον αυτο παραγομενων προ’ι’οντων.
Μια παραγωγη προ’ι’οντων, με αυξανομενους αριθμους παραγωγης και σταθερη διατηρηση της αποδοσης της ανθρωπινης εργασιας, δηλαδη στην οποια ο χρονος εργασιας ειναι μεγαλυτερης αποδοσης, αυτη δεν επιτρεπεται να διατυπωνεται με αυξανομενη χρηματικη αξια επειδη τα παραγομενα προ’ι’οντα απαιτουν κατα μεσο ορο λιγωτερες ωρες ανθρωπινης εργασιας, δηλαδη επειδη η αποδοση της ανθρωπινης εργασιας μειωνεται. Οσο καιρο, τοσο η ποσοτητα της κυκλοφοριας του χρηματος, οπως στην ευρωζωνη απο την 10.03.2016 με 89 δισεκατομμυρια ευρω μηνιαιως, συνεχως και για εξη τουλαχιστον μηνες αυξανεται και η συνεχης αποδοτικη εργασια δεν μειωνεται κατα το δοκουν, διατηρειται αυτοματα σταθερη η αξια του χρηματος για καθε προ’ι’ον και για καθε παροχη υπηρεσιων.
Το φαινομενο του ετσι ονομασθεντος «καλπαζοντος πληθωρισμου», το οποιο δημιουργειται τεχνιτα με μεγαλες ποσοτητες χρηματος που ριχνεται στην κυκλοφορια του για να επελθη υποτιμηση της αξιας του, βασιζεται στην γρηγωρη απωλεια της εμπιστοσυνης του οικονομικα ενεργου πληθυσμου στο πληθωριστικο νομισμα. Καθε οικονομια «παραλυει» ακριβως στον βαθμο, στον οποιο μειωνεται η κυκλοφορια του χρηματος.
Οι χωρες πυρηνες της Ε.Ε. εχουν τον ποιο γυρασμενο πληθυσμο ο οποιος ομως εχει μεγαλη πολιτικη επιρροη. Οι συνταξιουχοι και οι κεφαλιακοι εισοδηματιες οπως και οι κατοχοι χρηματικων περιουσιων ενδιαφερονται στην πρωτη γραμμη να διατηρηθη σταθερη η χρηματικη αξια. Εκμεταλλευονται την πολιτικη τους επιρροη, για να εξασφαλισουν τα απαραιτητα για ενα ευζην. Κατω υπο κανονικες συνθηκες δεν θα τολμησει καμμια κυβερνηση των χωρων πυρηνων της Ε.Ε., ουτε ακομη και η ΕΚΤ, να λαβη μετρα κατα των γυρασμενων πληθυσμων της. Αυτο το πραγμα ομως τολμησε να κανη την 10.03.2016 η ΕΚΤ. Οι αποταμιευτες που εδω και πολυ καιρο υποφερους απο τους χαμηλους τοκους των τραπεζικων καταθεσεων τους, οδηγουνται προς την τελικη απαλλωτριωση των περιουσιων τους.
Σε ποια περιπτωση μπορει η αποταμιευση χρηματων των πολιτων στις τραπεζες να ειναι καταστροφικη για την οικονομια μιας χωρας; Το αποταμιευθεν χρημα προσωρινα τραβιεται απο την κυκλοφορια του χρηματος και συσσωρευεται μη αποδοτικα περαν της τροχιακης κυκλοφοριας και του σκοπου υπαρξεως του. Επειδη στην κυκλοφορια του χρηματος μιας οικονομιας δεν υπαρχει καποιος φυσιολογικος εξαναγκασμος για αγορες και πουλησεις και επειδη περιπου το 90 % των σημερα παραγομενων προ’ι’οντων και υπηρεσιων εξυπηρετουν οχι τοσο βασικες ανθρωπινες αναγκες τις οποιες δεν θα μπορουσαν να αποφυγουν οι ανθρωποι, το συσσωρευμενο χρημα γινεται προβληματικο.
Σε σταθερες ποσοτητες κυκλοφοριας του χρηματος παραγονται προ’ι’οντα τα οποια οδηγουν σε νομισματικη υποτιμηση και δη διοτι εμμεσα λιγωτερη ειναι η προσφορα εργασιας και αμεσα διοτι δια της κερδοσκοπικης αποταμιευσης μειωνεται τεχνιτα η κυκλοφορια του χρηματος και εκτοπιζει απο τις δραστηριοτητες της οικονομιας εργατικο προσωπικο. Οι σχεδον τακτικα και κυκλικα εμφανιζομενες οικονομικες κρισεις (συγκυριακη στασιμοτητα, υφεση και καταθλιψη) δημιουργουνται με απαγορευτικες μειωσεις της αγοραστικης διαθεσης στον πληθυσμου του οικονομικου συστηματος. Βεβαιως η κατασταση αυτη της καταναλωσης προ’ι’οντων αποτελει μονο ενα μικρο μερος των λογων μιας οικονομικης κρισης. Το μεγαλυτερο μερος οφειλεται στην ελλειψη διαθεσης για παραγωγικες επενδυσεις της Μεγαλοβιομηχανιας.
Στο σημειο αυτο αποκλειεται να αποδωσουν τα μετρα που ελαβε στην ευρωζωνη την 10.03.2016 η ΕΚΤ. Δεν υφιστανται στην Ευρωζωνη αλλα και σε ολοκληρη την Ε.Ε. κανονικες πλεον συνθηκες και γι’ αυτο αρχισε η απαλλωτριωση των περιοσιων των πληθυσμων της; Μπορει ποτε η παραλυουσα συγκυρια στην ευρωζωνη δια της αγορας εταιρικων ομολογων στις αγορες περιουσιακων στοιχειων της, αλλα οχι τα τραπεζικα ομολογα, των χρεωμενων χωρων της Ε.Ε. απο την ΕΚΤ (80 δισεκατομμυρια ευρω μηνιαιως για τους επομενους εξη μηνες), να τεθη ξανα σε ενεργη κινηση; Εγινε ο ρολος του τοκου στο υπαρχων ακομη καπιταλιστικο οικονομικο συστημα τοσο πολυ επικιδυνος για την υπαρξη του συστηματος; Η ΕΚΤ μειωσε το επιτοκιο απο 0,05 % σε 0,00 %. Επιπλεον μειωνεται απο 0,3 σε 0,25 % ο μεγιστος βαθμος χρηματοδοτισης.
Εκτος αυτου μειωνει η ΕΚΤ το ηδη αρνητικο επιτοκιο καταθεσων των εμπορικων τραπεζων απο -0.3 στο -0,4 % . Τοσους πολλους τοκους οφειλουν να πληρωνουν οι τραπεζες οταν αποταμιευουν τα χρηματα τους, που δεν δανειζουν, στην ΕΚΤ. Αναμενεται οτι οι τραπεζες σε λιγο καιρο θα μεταφερουν τους ποινικους αυτους τοκους στους πελατες τους και δεν θα κανουν αυτο που επιδιωκει η ΕΚΤ με τα μετρα της, δηλαδη την ενισχυση των παραγωγικων δανειων στην πραγματικη οικονομια. Μια οικονομια η οποια ευρυνη την κατασταση αρνητικων επιτοκιων χανει απο την ουσια της και ξερενεται μονη της! Η απαγοητευση της αγορας θα συνεχιζει ανεξαρτητα απο τα μετρα να υφισταται!
Ποσο ανεξαρτητη ειναι πραγματι η περιφημη ΕΚΤ; Εαν αγνοησουμε τους Μεγιστανους του χρηματος, οι οποιοι απο περισσεια και αγαθη μετριοφροσυνη πουθενα δεν αναφερονται στο καταστατικο της ΕΚΤ, μπορει αυτη να ελεγχεται μονο απο το ευρωπα’ι’κο δικαστηριο. Παρ’ ολα αυτα οι Μεγιστανοι του χρηματος δεν θα ηταν Μεγιστανοι του χρηματος εαν δεν ελαμβαναν μετρα ολοκληρωτικου ελεγχου της ΕΚΤ. Με ενα μικρο και παραπλανητικα διατυπωμενο αρθρακι 24 με τον αγαθο τιτλο «εν γενει λειτουργιες» που τοποθετηθηκε σκοπημα στο καταστατικο της ΕΚΤ, διατυπωνει αυτο τα εξης:
«Τα μελη της ΕΚΤ και των εθνικων κεντρικων τραπεζων των χωρων μελων της Ε.Ε. εχουν το δικαιωμα περαν απο τις εργασιες που εκτελουν βασει των τραπεζικων τους υποχρεωσεων, να εκτελουν και εργασιες που εξυπηρετουν τα δικα τους συμμφεροντα». Εδω τειθενται τα εξης ερψτηματα:
Γιατι επιτρεπεται στην ΕΚΤ βασει της συνθηκης του Μααστριχτ περαν απο τις τραπεζικες της υποχρεωσεις να εργαζεται και ιδιωτικα για τον εαυτο της; Για ποιες τσεπες εκτελει συμπληρωματικες εργασιες; Ποιος ελεγχει τις συμπληρωματικες αυτες εργασιες;
Μονο τα λομπυ στις Βρυξελλαις αποτελουνται απο 30.000 ατομα, δηλαδη οσα ειναι και οι υπαλληλοι της Ε.Ε. Οι μεγαλες δαπανες για την συντηρηση των λομπυ αυτων δεν θα ξοδευονται εαν δεν αξιζε ο λογος υπαρξης τους. Και πραγματι η υπαρξη αυτων αξιζει. Σχεδον τα ¾ της νομοθεσιας για την οικονομια και το περιπου 90 % την νομοθεσιας για την κλιματικη αλλαγη ψηφιζονται στις Βρυξελλαις. Προκειται για υποθεσεις τεραστιας οικονομικης αξιας που οι ενδιαφερομενη προσπαθουν δια των λομπυ τους να ειιδρασουν επενδυσεις τεραστιων διαστασεων.
Το κακο σε ολη την υποθεση ειναι, οτι δεν απαγορευεται ο ρολος των λομπυ στους ευρωβουλευτες. Οι τελευταιοι ξεπουλουν την ανεξαρτησια τους σε αυτους που προσφερουν τις μεγαλυτερες αμοιβες. Το ευρωκοινοβουλιο μετατρεπεται ετσι συγκριτικα σε ενα πορνειο γεματο απο πολυχρωμες πορνες.
Με ολα τα ως ανω δεδωμενα, ο γραφων προβλεπει, οτι ο στοχος της ΕΚΤ να επιτυχη στην ευρωζωνη εναν πληθωρισμο που θα κυμαινεται γυρω στα 2 %, ποτε δεν θα επιτευχθει. Δεν χρειαζεται παρα να ριξουμε μια ματια στο στοιχειωμα του αντιπληθωρισμου που μαινεται στην Ιαπωνια τα τελευταια τριαντα χρονια. Απο το 1990 βρισκεται η Ιαπωνια κατω απο την επιδραση μιας «συρωμενης οικονομικης καταθλιψης» η οποια δημιουργηθηκε απο την συρρικνωση μιας φουσκας δανειων. Απο τοτε υποφερει η οικονομια της Ιαπωνιας απο μια παραλυση που δεν αντιδρα σε κανενα μετρο καταπολεμησης της απο την πολιτικη. Η Ιαπωνια μεταξυ το 1953 και 1989 εζησε την μεγαλυτερη αναπτυξη της οικονομιας της. Ενω μεχρι σημερα η μεγαλυτερη μαζα του ιαπωνικου πληθυσμου συνεχιζει να αποταμιευη χρηματα, οδηγησε το φθηνο χρημα των αγορων τις ιαπωνικες κυβερνησεις και την ιαπωνικη βιομηχανια στον καταστροφικο δανεισμο. Τοσο οι κυβερνησεις οσο και οι υπευθυνοι της ιαπωνικης βιομηχανιας που πιστευαν στην εφαρμογη και στις διορθωτικες επιδρασεις στην οικονομια στο δογμα του οικονομολογου Κeynes με μειωση των τοκων στα δανεια επενδυσεων, διαψευθηκαν κατηγορηματικα. Σε τεσσερα βηματα μειωσεν η κεντρικη τραπεζα της Ιαπωνιας το επιτοκιο εως 4 %. Ο στοχος ηταν το κινητρο και η διευκολυνση των εταιριων για περισσοτερα επενδυτικα δανεια και τοποθετηση φραγμων στην αποταμιευτικη διαθεση του πληθυσμου, δηλαδη στην κατανοηση του γεγονοτους οτι δεν αξιζει πλεον η αποταμιευση χρηματων,. Κατα λογικη εξελειψη οι παντες περιμεναν θετικες επιδρασεις, οι οποιοες ακομη δεν ηλθαν.
Το δογμα του Keynes ομως απετυχε παταγωδως. Το ιδιο θα συμβη και στην ευρωζωνη με τα μετρα που εφαρμοζει η ΕΚΤ απο την 10.03.2016. Βασει των μετρων αυτων δεν θα αγοραζει η ΕΚΤ μονο κρατικα ομολογα απο τις χωρες μελη της Ε.Ε. αλλα και εκδιδομενα ομολογα σε ευρω απο ιδιωτικες μεγαλες εταιρειες. Εκ των νεων δεδομενων η ΕΚΤ δεν θα διαθετει μονο σε εμπορικες τραπεζες μεγαλες ποσοτητες φθηνου χρηματος αλλα και σε μεγαλες εταιρειες οπως ειναι η Siemens, EON, VW κ.α. ανεξαρτητα απο τις αγορες.
Το οτι το δογμα Keynes δεν απεδωσε στην Ιαπωνια και δεν θα αποδωσει και στην ευρωζωνη οφειλεται απλα στην πραγματικοτητα στο «δημογραφικο» και των δυο περιοχων. Οι πληθυσμοι ειναι γερασμενοι και συνεπως και οι κοινωνιες αδυναμες με αρνητικες επιδρασεις στα κοινωνικα και υγειονομικα ασφαλιστικα συστηματα και κατ’ επεκταση και στην οικονομια. Η Ε.Ε. ειδικα βρισκεται εδω και σχεδον τρεις δεκαετιες σε μια μεγαλης διαρκειας αντιπληθωριστικης καταστασης.
Για την μεγαλη αντιπληθωριστικη αυτη την φορα οικονομικη κριση που ειναι καθ’ οδον η Ε.Ε. ειναι τελειως απροετοιμαστη. Η δημιουργια της ιδιας της ευρωζωνης μειωσε στην πραγματικοτητα μονο την ταχυτητα αποδομισης της οικονομιας της. Κατα τον Einstein η καθαρη μορφη της ηλιθιοτητας αντιδρα σε κρισιμες αποφασεις ως εξης:
Τα παντα αφηνονται στην κατασταση που βρισκονταν και ταυτοχρονα ελπιζεται οτι κατι θα αλλαξει μονο του. Κατα τον Einstein συνεπως οι σημερινοι υπευθυνοι της ΕΚΤ ανηκουν στο Ψυχιατρειο!
Ολες οι δομες της Ε.Ε. παρεμειναν απο την εποχη δημιουργιας τους, τεχνοκρατικες και σκοτεινες. Η Ε.Ε. υποφερει απο την ελλειψη οραματιστων και οραματων, δηλαδη απο την ελλειψη της Ευρωπης των Πατριδων. Για τον λογο αυτο ακομη δεν γνωριζει το τι θελει. Πρεπει καποτε να διαλεξη μεταξυ μιας αποφασιστικα ανοιχτης οικονομικης πολιτικης και ειδικα δικης της αποκλειστικα πλεον οικονομικης και κοινωνικης πολιτικης μακρυα απο τα νεοφιλελευθερα προτυπα του διεθνους πολιτικου σιωνισμου, διοτι αλλως θα παραμεινει για παντα μια επαρχια.
Στις ημερες μας ζουμε επιπλεον πως η ανικανη σε ολα πολιτικη ηγεσια της Ε.Ε. μεταβληθηκε και σε οργανο της τουρκικης πολιτικης ηγεσιας. Η κατασταση εγινε ασυμφορη! Η ευρωπα’ι’κη αυτη συνωμοσια πρεπει να ισοπεδωθη. Οι λειτουργοι της Ε.Ε. οι οποιοι καταπατουν τις δημοκρατικες αξιες οφειλουν να ξηλωθουν και να αντικατασταθουν. Ως τιμαριωτες του διεθνους πολιτικου σιωνισμου και χωρις οραματα συμπεριφερονται οπως διαταζονται! Η πιστη των πολιτων της Ε.Ε. προς την απροκαταληψια των οργανων αυτης εχει ηδη προ πολλου ανεπανορθωτα χαθει.
PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou
Bleibergweg 114,
D-40885 Ratingen
Tel.+Fax: 0049 2102 32513
E-Mail: chaziteo@t-online.de
12.03.2016