Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
18.04.2024
  • Allgemein
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Brain Drain
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    ΝΕΤ, ένα κρατικό κανάλι, ντροπή γιά την Ελλάδα και τους Έλληνες

    Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης

    Τα προγράμματα της κρατικής/αθηναικής ΝΕΤ είναι από πάσης απόψεως απαράδεκτα, ακόμη και το ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει αλλαγές (και πού δεν αναγγέλει „ανατροπές“!). Σκέψεις πάνω στο πρόβλημα

     

    Προοίμιο

    Για την κρατική τηλεόραση ΕΡΤ/ΝΕΤ, στην πραγματικότητα μια τηλεόραση από και γιά την Αθήνα, για την έλλειψη προγραμματισμου, για την ποιότητα των προγραμμάτων, την ατζαμοσύνη των τεχνικών και τούς ανεκδιήγητους παρουσιαστές της, έχω αναφερθεί αρκετές φορές στην παρούσα ιστοσελίδα, ένα μεγαλύτερο άρθρο μου με τον τίτλο „Τα απερίγραπτα χάλια της αθηναικής ΝΕΤ“ δημοσιεύθηκε στις 20.02.2005 στην ιστοσελίδα www.multikulti1.de.

    Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα σ’ αυτό τον δεινοσαυρικό οργανισμό, με εξαίρεση τα έξοδα για προσωπικό και παραγωγές, που αυξάνονται και πληθύνονται: Δυό παρουσιαστές της κακιάς ώρας, παραδείγματος χάριν, τσεπώνουν για τις σαχλαμάρες που λένε στο πρωινό πρόγραμμα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως ο καθένας, γιά νέα σήματα πού έγιναν στην Αγγλία (!) ξοδεύτηκαν, λέει, 1.200.000 ευρώ, κάποιες μπουζουκοειδείς εκπομπές της πυρκαγιάς γύρω στα 60 000 ευρώ την εβδομάδα και πάει λέοντας. Τα περιεχόμενα των άλλων εκπομπών βρίσκονται κι‘ αυτά σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, η τεχνική ατζαμίδική, οι παρουσιαστές των ειδήσεων και οι ρεπόρτερ στα παράθυρα γιά κλάματα.

    Επειδή λοιπον η ποιότητα της τηλεόρασης αυτής, που με τις αθηναικές ειδήσεις πού πουλάει σαν ειδήσεις απο την Ελλάδα, εξακολουθεί να παραμένει στο υπόγειο, και επειδή ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, εξήγγειλε στις 13.01.2010 μια αξιολόγηση του προγράμματος και του προσωπικού της, επανέρχομαι σήμερα στο θέμα αυτό, γιατί το θεωρώ υψίστης σημασίας, όχι μόνο για την σωστή πληροφόρηση, αλλά και για την πνευματική καλλιέργεια και διαπαιδαγώγηση τού Έλληνα. Όπως επιτάσσουν άλλωστε και τα άρθρα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεοράσεως, στά οποία θα επανέλθω αργότερα.

    Τα προγράμματα της ΝΕΤ

    Γενικά: Τα σημερινά προγράμματα του κρατικού, άρα εθνικού αυτού σταθμού, πού βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τα προγράμματα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών της δεκάρας, θεωρώ ότι προσβάλλουν κατά βάναυσο τρόπο τον Έλληνα και το πολιτιστικό αισθητήριό του, τον παραπληροφορούν και είναι ανάξια των αξιώσεων του γιά μια Ελλάδα, πού θά την ήθελε να σέβεται τον εαυτο της και τους πολίτες της, να ευημερεί και να προοδεύει. Να είναι περήφανος για μια ελληνική τηλεόραση, πού τώρα εκπέμπει σχεδόν σ‘ ολόκληρο τον κόσμο και να μήν ντρέπεται για τα σημερινά χάλια της. Χωρίς λοιπον να πολυπιστεύω, ότι με ορισμένες παρατηρήσεις πού θα κάνω και με Πρωθυπουργό τον αιθεροβάμωνα Γιωργάκη θα μπορούσε ν’ αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, θα επικεντρωθώ στη συνέχεια σε ένα πρόγραμμα της ΝΕΤ, που θεωρώ σαν αντιπροσωπευτικό για την κακή ποιότητα των προγραμμάτων της, στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων των 8 (σε σάς των 9). Κάνοντας επίσης και ορισμένες παρατηρήσεις πάνω σε κάποια επί μέρους θέματα που έχουν σχέση με την οργάνωση και λειτουργία της.

    Και πρώτα-πρώτα να πώ, ότι βλέποντας κανείς το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ δεν πρόκειται να μάθει τίποτε για την Ελλάδα (επαναλαμβάνω, για την Ελλάδα και όχι για τους πολιτικάντηδες και τα πολιτικά κόμματα των Αθηνών, που κάθησαν στο σβέρκο της και την πάνε κατα διαόλου). Δεν είναι μόνο η σχοινοτενής παρουσίαση των ειδήσεων, αλλά και οι ειδήσεις οι ίδιες, που περιστρέφονται κυρίως γύρω από τις αντιπαραθέσεις των πολιτικών κομμάτων, τις εικοτολογιες για το προτίθεται να κάνει ο Αλφα ή ο Βήτα υπουργός ή πολιτικός, για την μετατροπή κάποιων τρομοκρατικών ενεργειών σε αστυνομικό Thriller και σήριαλ που κρατάει εβδομάδες, για την ακατάσχετη φλυαρία πάνω σε διάφορα επουσιώδη θέματα και άλλα τέτοια.

    Για να το πω αλλιώς και με τα μάτια και αφτιά ενός Έλληνα, που ύστερα απο 50 χρόνια στην Γερμανία έχει συνειθίσει να βλέπει και να ακούει στην τηλεόραση ειδήσεις και όχι ιστορίες και παραμύθια: Τα περισσότερα απο αυτά πού παρουσιάζονται στην ΝΕΤ σαν ειδήσεις, δεν είναι ειδήσεις, είναι εικοτολογίες, υποθέσεις, φαντασίες. Είδηση δεν είναι η εμφάνιση κάποιου μαγκούφη σ’ένα τηλεπαράθυρο, που ξέρει εκ των προτέρων τι θά κάνει ο Πρωθυπουργός ή τι σχεδιάζει και μαγειρεύει το Άλφα ή Βήτα Υπουργείο (!). Ειδήσεις ειναι αυτα που έγιναν και όχι αυτα που θα γίνουν, αν ποτέ γίνουν. Ακόμη και στην Αρχαιότητα οι Έλληνες δεν πολυπίστευαν τα „ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις“ της Πυθίας, τα ΘΑ και το τί σκέφτονται οι πολιτικάντηδες ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΙΔΗΣΗ. Μπορεί στη Γερμανία οι ειδήσεις των δύο κρατικών καναλιών, ARD και ZDF να είναι μανιπουλαρισμένες (ένα εξ ίσου σοβαρό θέμα, που ξεφεύγει όμως απο τα όρια αυτού του άρθρου), δεν είναι όμως υποθέσεις και μελλοντικά σχέδια (που ποτέ δεν πραγματοποιούνται). Κανείς παρουσιαστής η ρεπόρτερ δεν θα διενοείτο σε μια γερμανική τηλεόραση να υποδυθεί τον ρόλο της Πυθίας του δελφικού Μαντείου, κανείς δεν θα έλεγε ποτέ, τι πρόκειται να κάνει ή να πεί (!) κάποιος πολιτικός, αυτά που έχουνε να πούνε οι πολιτικοί, τα λένε οι ίδιοι.

    Εύκολο είναι επίσης να διακρίνει κανείς, ότι πίσω απο την επιλογή και την σύνταξη των ειδήσεων βρίσκονται κάποιοι „σκηνοθέτες“ πού κινούν τα νήματα: Συνδικαλιστικές φατρίες, οικονομικοί και πολιτικοί νταβατζήδες, προ πάντων όμως οι πολυποίκιλες μυστικές υπηρεσίες, που ελεγχουν την ΕΡΤ από τότε που ιδρύθηκε. Που έχουν κάθε συμφέρον, να θέλουν τους Έλληνες κομματικοποιημένους και σε μία συνεχή αντιπαράθεση μεταξύ τους, όπως χρόνια τώρα βλέπουμε στις ίσες αποστάσεις που τηρεί η ΝΕΤ απέναντι στα κόμματα: Ανακοίνωνε επι Καραμανλή ένας υπουργός του κάποιο σχέδιο νόμου φερ‘ ειπείν, εμφανίζανε αμέσως κάποιον απο το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ που τον διεψευδε. Πώς, με αυτό τον τρόπο, να αποκτήσει μία κυβέρνηση κύρος, να περάσει μία δυσκολη νομοθεσία, που χρειάζεται την συγκατάθεση του πολίτη;

    Μία άλλη μέθοδος των εν κρυπτώ δρώντων συμβουλάτορων της ΕΡΤ είναι η καλλιέργεια ενός αισθήματος φτώχιας και μιζέριας τού Έλληνα. Έτσι ο πολίτης στην Ελλαδα έχει εθισθει στην ιδέα, ότι ανήκει σε μια χώρα κακομοίριασμένων και αδικήμένων, μια χώρα της φτωχολογιάς, και γι‘ αυτό δικαιούται κάθε είδους επιδόματα, που όταν δεν του τα δίνουν αμέσως παίρνει το τρακτέρ του και κλείνει τούς εθνικούς δρόμους (υπάρχουν και αντεθνικοί δρόμοι στην Ελλάδα;), κατεβάζει τον διακόπτη και βυθίζει τη χώρα στο σκότος, αφήνει τα σκουπίδια για εβδομάδες στους δρόμους κλπ. Τα λεγόμενα ΜΜΕ τον έχουν επίσης συνειθήσει, να θεωρεί την απείθεια κατά τον νόμων, την απάτη, την καπατσοσύνη, το έγκλημα ή τα σκάνδαλα σαν συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Κανένα δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ χωρίς αναφορά σε σκάνδαλα, σε σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς, τίποτε το θετικό, που θα ανύψωνε το ηθικό και την αυτοπεποίθηση του. Σε διαμετρική αντίθεση με την γερμανική τηλεόραση, που κάνει ότι μπορεί για να διατηρει το ηθικο του Γερμανού υψηλά, έστω και με μια επίπλαστη πραγματικότητα ευημερίας και προόδου που του σερβίρει. Τέλος, οι ειδήσεις στη Γερμανία δεν ξεπερνούν τα 15 λεπτά, μαζι με το δελτίο καιρού, στην ΝΕΤ ξεπερνουν πολλές φορές και τα 45 λεπτα. Πώς να δείχνεις τετοιες ειδήσεις χωρίς να γεμίσεις την ώρα με μια ακατάσχετη φλυαρία και ένα ατελείωτο μπλα μπλα;

    Παρουσιαστές και ρεπόρτερ

    Αν τουλάχιστον μέσα στην ανθυγειινη πραγματικότητα που ξεπροβάλλει μέσα απο τα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ είχαμε και κάποιους παρουσιαστές ή ρεπόρτερ, που με την εμφάνιση τους, την σωστή και ευγενική χρήση της γλώσσας και την εν γένει παρουσία τους στο γυαλί κάνανε τον τηλεθεατή να βλέπει τα προγράμματά της λιγότερο συνοφρυομένος απο σήμερα; Δυστυχώς και εδώ τα πράγματα δεν είναι καλά. Πρώτα είναι η εμφάνισή παρουσιαστών και ρεπόρτερ, που με ελάχιστες εξαιρέσεις σε απογοητεύει. Δεν θα ζητούσαμε να είναι όλοι τους υποψήφιοι για καλλιστεία, όμως με πολλούς απ’ αυτούς που εμφανίζονται, χάνεις πάσα ιδέα για τον Έλληνα και την Ελληνίδα: Βλοσυροί, με κακή αρθρωση και άσχημα ελληνικά, άνθρωποι, που προφανώς δεν τούς ενδιαφέρει, αν αυτά που λένε γίνονται κατανοητά απο τον τηλεθεατή, πού βιάζονται να πούν, ότι έχουν να πούν, χωρίς να τους νοιάζει αν μιλούν σιγά, δυνατά, φωνάζοντας ή και γκαρίζοντας (σε ποδοσφαιρικά παιχνίδια). Ούτε και αν η γλώσσα που χρησιμοποιουν ακούγεται βάρβαρα, αν στούς διφθόγγους έχουν αντικαταστήσει το μπ και το ντ απο το b καί το d αντίστοιχα. Ίσως γιατί η βάρβαρη αυτή προφορά τούς φαίνεται πιό μοντέρνα απο την γλώσσα που μιλούσαν αυτοί ή οι γονείς τους στο χωριό.

    Μια τέτοια αντιπροσωπευτική παρουσιάστρια είναι η κυρία Πηνελόπη ή Πηνελόπη, όπως την προσφωνούν οι διάφοροι ρεπόρτερ απο τις Βρυξέλλες, το Σύνταγμα ή απ΄ όπου αλλού εμφανίζονται στα „παράθυρα“ που τούς ανοίγει. Οικεία πράμματα, είμαστε ντέ μια οικογένεια. Το ίδιο και με την Μαρία, την άλλη παρουσιάστρια των ειδήσεων: Καλησπέρα Πηνελόπη, καλησπέρα Μαρία. Λές και αποτείνονται στην κυρία Πηνελόπη η την κυρία Μαρία και όχι στους τηλεθεατές. Αυτή η κυρία Πηνελόπη λοιπόν έχει καταργήσει τελείως τις διφθόγγους, όπως τίς μαθαμε εμείς στο σχολείο, ότι δηλαδή το ν και το τ, όπως και το μ και το π, προφέρονται άλλοτε σαν Ν-Τ και άλλοτε σαν D, μια και στην νεοελληνική γλώσσα δεν έχουμε ούτε D, ούτε B. Για την κυρία Πηνεόπη προφανώς λεπτομέρειες, αυτή τα έχει απλοποιήσει τα πράμματα. Την ακούω να λέει το κέΝ-Τρο κέDρο, το πέΝ-Τε πέDε, το εΜ-Πόριο εBόριο και κλείνω την τηλεόραση, μια τέτοια βάρβαρη ελληνική γλώσσα δεν υποφέρεται. Δεν έμαθε η γυναίκα αυτή στο σχολείο κάποια ξένη γλώσσα, για να γνωρίζει πώς προφέρονται σωστα ελληνικές λέξεις πού έχουν δανειστεί οι Δυτικοί απο μας γιατί δεν τις είχαν, όπως Center, Pentagon, Emporio κ.α. σήμερα είναι οι μόνοι, που τίς προφέρουν σωστα, ενώ εμείς τις εκβαρβαρίσαμε; Εκεί καταντήσαμε, να ακούμε από τους ξένους πώς μιλιέται σωστά η γλώσσα μας; Ναί, εκεί καταντήσαμε. Φωνητική και γραπτή αθλιότητα. Ακόμη και η φρεγάτα του συγκροτήματος μ‘ εκεινο το Aggelies TA NEA που γράφει, μας γελοιοποιεί, ακόμη και στο εξωτερικό. Ποιός ξένος θα έγραφε για τον Angelo και τα παράγωγά του Aggelο;

    Και δυο λόγια για την εμφάνιση της κυρίας Πηνελόπης. Δεν νομίζω, ότι είμαι ο μόνος που αισθάνεται μια κρυάδα, βλέποντας την γυναίκα αυτή να κάθεται μπροστά στην κάμερα και να διαβάζει τίς ειδήσεις της σκυθρωπή, με γουρλωμένα μάτια και με τα χείλη της να κρέμονται πρός τα κάτω. Τι το θετικό θα μεταδώσει αυτή η παρουσιάστρια για την Ελλάδα, για την επικρατούσα κατάσταση, πώς θα ανυψώσει κάπως το ηθικό του τηλεθεατή; Να πώ δε, χωρίς να θέλω να την προσβάλλω, ότι μου θυμίζει λίγο την Γεωργία Βασιλειάδου στην „Η ωραία των Αθηνών“ ή στᨓΚορίτσια της παντρειάς“ της δεκαετίας του 60 και 70. Η Γεωργία Βασιλειάδου ήταν όμως ανοιχτός, ζεστός τύπος, σούδινε χαρά, ενώ όταν βλέπεις την κυρία Πηνελόπη παγώνεις. Και για την εμφάνισή της αυτή παίρνει 75.420 ευρώ το μήνα. Ούτε όμως και η συνάδελφός της, η κυρία Μαρια με πείθει, με μισθό μάλιστα 218.976 ευρώ!. Μπορεί να αισθανεται πιό άνετα μπροστα στην κάμερα, όμως στα 45 περίπου λεπτά των ειδήσεων αδυνατεί να κρατήσει μια σταθερή ομιλία, ξεκινώντας σχετικά ομαλά, μεταβαλλόμενη όμως, πολλές φορές σύντομα σε παπαρδέλα.

    Σε γερμανική τηλεόραση δεν έχω δεί ποτέ παρουσιαστές και παρουσιάστριες να παίρνουν συνεντεύξεις από πολιτικούς. Και μάλιστα να τους κατσαδιάζουν, όπως έκανε η κυρία Μαρία με τον φουκαρα τον Αλογοσκούφη, όταν πέρισυ (ή προπέρισυ;) επέστρεφε από τίς Βρυξέλλες όπου είχε πάει για τον προυπολογισμό και την επισκέφθηκε στο στούντιο. Αντί λοιπον να τον ρωτήσει, πώς τα πήγε, επέμενε, κατα τρόπο μάλιστα ανάρμοστο, να της πεί τι προβλέπει ο προυπολογισμός για τις „ασθενέστερες οικονομικές τάξεις“. Δηλαδή για επιδόματα και παροχές. Αυτό είναι το σπουδαιότερο σ’έναν προυπολογισμό; Μήπως οι παρουσιαστές και παρουσιάστριες στην Ελλάδα είναι τέτοια allround ταλέντα, ώστε να εκφωνούν τίς ειδήσεις, να πέρνουν την ίδια ώρα συνεντεύξεις και να λένε στούς παραθυρομένους ρεπόρτερ οι ίδιοι την εξξέλιξη κάποιων γεγονότων , ρωτώντας τους μετά, τι έχουν να πούν γι‘ αυτό που είπαν οι ίδιοι; Δεν υπάρχουν άλλοι σ΄αυτό τον πολυπληθή οργανισμό των ανάξιων και κηφήνων, που θα μπορούσαν να παίρνουν τις συνεντεύξεις, που θα ενσωματώνονταν μετά στις ειδήσεις; Ακόμη και παπατζήδες των εταιριών σφυγμομετρήσεως της κοινής γνώμης κουβαλάνε στο στούντιο και τούς ρωτάνε την ώρα των ειδήσεων, προφανώς για να δώσουν στις αλχημείες τους καποιο κύρος και βάρος.

    Οργάνωση και λειτουργία

    Να αναφερθώ τώρα, εντελώς επιτροχάδην, και σε κάνα-δύο άλλα οργανωτικά προβλήματα του δεινόσαυρου ΕΡΤ, πού σαν τον κύριο Πάγκαλο έχει λόγω όγκου προβλήματα να περπατήσει. Καί πρώτα-πρώτα η εκλογή και η σύνταξη των ειδήσεων, για την οποία το καταστατικό του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου κάνει εκτενή αναφορά για το πώς πρεπει να συντάσσεται σωστά (1). Ένα πρόβλημα, που δεν θα ξεπεραστεί, αν η ΕΡΤ – τουτέστιν η κυβέρνηση – δεν πετάξει έξω όλους εκείνους τους Άγγλους, Αμερικάνους και άλλους ξενους υποβολείς των ειδήσεων καί όλο εκείνο τον συρφετό των κομματικών εγκαθέτων που τον εξουσιάζουν και δεν βαλλει μια συντακτική επιτροπή, που θα συντάσσει ειδήσεις για το καλό, και όχι όπως σημερα, για το κακό της Ελλάδος. Οι σημερινές ειδήσεις είναι μόνο για πνευματικά καθυστερημένους, πού αναπαράγονται έτσι απο γενιά σε γενιά. Πιστεύω, ότι οι Άγγλοι „συμβουλάτορες“, που όπως φαίνεται, ελέγχουν τον σταθμό αυτο απο γεννησιμιού του, δεν θα τολμούσαν ή δεν θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ποτέ τέτοιες ειδήσεις στην πατρίδα τους.

    Δεύτερον. Ξέρουμε, ότι ο αείμνηστος Ανδρέας στρίμωξε μέσα στον ούτως ή άλλως κακώς λειτουργούντα και σπάταλο αυτό οργανισμό χιλιάδες αργόσχολους και ανίκανους, απο τον διευθυντή μέχρι τον τελευταίο θυρωρό. Ποιός είναι λοιπόν υπεύθυνος για την στελέχωση των διαφόρων τμημάτων του για προσωπικό, παραγωγή, εξωτερικές λήψεις κ.ο.κ.; Πώς μεταπήδησε πέρισυ, παραδείγματος χάριν, ο σκοτεινάνθρωπος και δολοπλόκος Σεραφείμ Φυντανίδης, που πίσω από ένα αριστερό προσωπείο και σαν αρχισυντάκτης της „Ελευθεροτυπίας δηλητηρίαζε ¨με τούς ιούς του επί χρόνια τα μυαλια της ελληνικής νεολαίας με νεοταξικά, αντικρατικά και αντεθνικά ιδεολογήματα, από την βρωμερή αυτή γκαζέττα στην ΝΕΤ, κάνοντας μάλιστα και μιά δική του εκπομπή, το „Χθες-σήμερα-αύριο“; Το ίδιο καί κάποιοι άλλοι, όπως ο προπαγανδιστής Πασόκος Παυλος Τσίμας και άλλοι της ίδιας ποιότητας πηγαινοέρχονται ανάμεσα στόν σταθμό αυτό και στο άλλο σγκρότημα αποσταθεροποίησης, το συγκρότημα Λαμπράκη, σαν να κάνουν βόλτα στο μπαχτσέ του μπαμπά τους. Πώς να προκόψει έτσι αυτό το ίδρυμα, πώς να κάνει ελληνική πολιτική, όταν με τέτοια πρόσωπα επιτυγχάνει το ακριβώς αντίθετο, την συντήρηση μιας διαρκούς αντιπαλότητας και ενός πνεύματος ανταρσίας στον πληθυσμό της Ελλάδος;

    Τρίτον. Δεν υπάρχει κάποιος, μέσα στον συρφετό των καλοπληρωμένων ανίκανων αυτου του σταθμού, που να είναι υπεύθυνος για την επαγγελματική κατάρτιση τών συνεργατών και παρουσιαστών των προγραμμάτων του; Στέλνοντας τους εν ανάγκη σε κάποια σχολή, όπου θα διδαχθουν σωστή αναπνοή, σωστή άρθρωση και την σωστή φωνητική χρήση της ελληνικής γλώσσας, μιά και σαν πολλαπλασιαστές που είναι, την μεταφέρουν –  διαστρεβλωμένη όπως την χρησιμοποιούν – μέχρι και το τελευταίο χωριό των συνόρων (2);

    Για την ποιοτική σταθμη των προγραμμάτων του σταθμού έχω κάνει κάποιες νύξεις παραπάνω. Εκπομπές όπως το στην „υγειά μας“, πού κοστίζει 65.000 ευρώ την βδομάδα και προβάλλονται μάλιστα και στην λεγόμενη Prime Time είναι απαράδεκτες και προσβλητικές για το πολιτιστικό αισθητήριο του Έλληνα. Εξ’ ίσου απαράδεκτο και το πρωινό Duo Infernale Λυριτζής και Οικονόμου, που για τίς μπούρδες του τσεπώνει από 324.000 ευρώ, καθένας!

    Δυό λόγια και για το τεχνικό μέρος των προγραμμάτων, ήχος, εικόνα, κόψιμο κ.α., που πολλοί ερασιτέχνες εδώ στο Βερολίνο κατέχουν καλυτερα απο τούς χρυσοπληρωμένους της ΕΡΤ. Όταν απο το 1990 μέχρι το 1998 έκανα εδω την τηλεοπτικη εκπομπή „Καλημέρα-TV“, διαρκείας μιάς ώρας την εβδομάδα, είχα διαπιστώσει, ότι παρα το ότι την έκανα χωρίς λεφτά και με πενιχρότατα τεχνικά μέσα, ήταν πολλές φορές καλύτερη απο τα πολυδάπανα προγράμματα της ΝΕΤ. Η Μαριλενα Κατσίμη, που στο „Καλημέρα-TV“ στάθηκε για πρώτη φορά μπροστά σε μια κάμερα, μαζί με άλλους, που εργάζονται σήμερα σε γερμανικούς τηλεοπτικους στατθμούς σάν εικονολήπτες ή δημοσιογραφοι (Patrick Rupprecht, Mirko Heinemann), μπορούν να βεβαιώσουν του λόγου το αληθές. Δεν θελει πολλά λεφτά για να κάνεις καλη τηλεόραση, όρεξη θέλει, αυταπάρνηση, ‚παλαβομάρα“. Και ένα Konzept (Concept, για τούς αγγλομαθείς). Δεν μπορεί η ΕΡΤ να στείλει κάποιους από το πολυπληθες προσωπικο της να μαθητεύσουν σε έναν απο τούς τηλεοπτικούς σταθμούς της ARD ή ZDF της Γερμανίας, για να μάθουν λίγο πώς είναι οργανωμένοι και πώς λειτουργούν; Στα πλαίσια κάποιων ανταλλαγων πού προβλέπονται άλλωστε από αρκετά προγράμματα της Ενωμένης Ευρώπης. Και αν οι διευθυνταράδες της ΕΡΤ χρειάζονται κάποια βοήθεια, ας με ρωτήσουν, εδώ είμαι.

    Η αναγγελθείσα αξιολόγηση

    Ας ελπίσουμε, ότι ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, πού εξήγγειλε την αξιολόγηση του προγράμματος και του προσωπικού της ΕΡΤ, θα βαδίσει στη σωστή κατευθυνση. Καταρτίζοντας προγράμματα, που θα λαβαίνουν υπ΄όψιν τις όποιες παρατηρήσεις έκανα παραπάνω και ασφαλώς κάποιες εμπεριστατωμένες μελετες, που ασφαλώς θα ξεθωρίαζουν αχρησιμοποίητες σε κάποια συρτάρια.

    Μια τέτοια μελέτη είναι ή ήταν και του Άγγλου Sir Hugh Carleton Greene, ο οποίος μετα τον 2. Παγκόσμιο Πόλεμο ανέλαβε να δημιουργήσει ένα δημοκρατικό Ραδιόφωνο στην Γερμανία κατα τα πρότυπα του BBC. Ασφαλώς ο Hugh Greene συνεργαζόταν με αγγλικές και άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες, θα μπορούσε δε να ισχυρισθεί κανείς, ότι το γερμανικό ραδιόφωνο, η τηλεόραση και ο τύπος με τον Hugh Greene και τούς Εβραίους Springer (Springer Verlag) και Augstein (Spiegel) πού πήραν και τις πρωτες άδεις για ιδιωτικά ΜΜΕ, έγιναν για την αποναζιστικοποίηση και την τροχιοδρόμηση της Γερμανίας στο στρατόπεδο της Δύσης. Παρά ταύτα καί επειδή η επικρατούσα κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα, τα ΜΜΕ της Γερμανίας λειτουργούν αποτελεσματικότατα, πρός ώφελος της χώρας αυτής. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα σχέδια για μιά αναμόρφωση του ελληνικού ραδιοφώνου κατα τα πρότυπα του BBC που έκανε ο Hugh Greene όταν εκλήθη την δεκαετία του 60 στην Αθήνα, παρέμειναν στα ντουλάπια και τα συρτάρια κάποιου Υπουργείου. Αν παρέμειναν.

    Ας ψάξει ο Γερουλάνος να τα βρεί και ας τα λάβει υπ‘ όψιν του, κακό δεν θα κάνουν. Ο ανάξιος για την Ελλάδα αυτός οργανισμός, πού επιδοτείται απο το κράτος, δηλαδή τον πολίτη, με 440 εκατομμύρια ευρώ, δεν επιτρέπεται τα χρησιμοποιεί για την αποβλάκωση του χρηματοδότη του. Η Ελλάδα δικαιούται έναν κρατικό σταθμό ποιότητας, που θα ανυψώσει το πεσμένο ηθικό του Έλληνα και θα βάλλει φραγμο στην σημερινη ανομία και πολιτικη ακαταστασία. Καί μια και το ΠΑΣΟΚ δείχνει τόσο ενδιαφέρον για τους μετανάστες που κατακλύζουν την Ελλάδα, καλο θα ήταν να προβλεφθουν και κάποια τηλεοπτικά προγράμματα, που θα βοηθουσαν στην ενσωμάτωση τους, γιατί αν αφεθούν όπως σημερα στην τύχη τους θα αποτελέσουν μιά βόμβα, πού σύντομα θα εκραγεί, το φυτίλι είναι ήδη αναμένο. Στην Γερμανία η ενσωμάτωση των ξένων μεσω ΜΜΕ, ραδιόφωνο, τηλεόρασης, τύπου, γίνεται συστηματικά απο χρόνια. Να σημειώσω δε, ότι στα γερμανικά ΜΜΕ απασχολούνται απο χρόνια ξένοι σαν δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, παρουσιαστές και τεχνικοί, σχεδόν το μισό τεχνικό προσωπικό των γερμανικών τηλεοπτικών σταθμών, κρατικών και ιδιωτικών, το αποτελούν ξένοι. Και στην Ελλάδα;

    Υποσημειώσεις

    (1) Δεοντολογία προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον Κώδικα Ραδιοτηλεοπτικών Προγραμμάτων πού ψηφίσθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεοράσεως στις 5., 11.,12., και 18.06.1991, Οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές πρέπει να εξασφαλίζουν την ποιοτική στάθμη που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοτηλεοράσεως και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Επίσης: Η σύνταξη, η παρουσίαση και οι υπότιτλοι των εκπομπών πρέπει να τηρούν με προσοχή τους γενικά παραδεκτούς κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού της ελληνικής γλώσσας. Το αντίστοιχο ισχύει για την σύνταξη και παρουσίαση ξενόγλωσσων εκπομπών ή την προφορά ξένων ονομάτων και λέξεων στο πλαίσιο ελληνικών εκπομπών. Οι ξενόγλωσσες εκπομπές πρέπει, κατά το δυνατόν, να εκφωνούνται από πρόσωπα για τα οποία η γλώσσα αυτή είναι μητρική γλώσσα. Επίσης: Πρέπει να τηρούνται οι γενικά παραδεκτοί κανόνες της ευπρέπειας και της καλαισθησίας στην γλώσσα και τη συμπεριφορά λαμβάνοντας υπόψη το είδος και το πλαίσιο της εκάστοτε εκπομπής. Ειδήσεις και σχόλια πρέπει να διακρίνονται με τρόπο σαφή. Επίσης: Οι ειδήσεις συλλέγονται, συντάσσονται και παρουσιάζονται με επιδίωξη πληρότητας και αντικειμενικότητας. Δεν παρουσιάζονται υποθέσεις ή πιθανολογήσεις ως γεγονότα.

    (2) Στίς 19.07.2007 δημοσιεύθηκε στό ΦΕΚ161 ο νόμος 3592 γιά τα ΜΜΕ, στον οποίο το Άρθρο 20 §2 (που αντικαθιστά το άρθρο 3 §18 του 2328/1995) επιβάλει την ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας από όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Με τον νόμο αυτό η κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί αδίκημα!

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com