Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
29.03.2024
  • Allgemein
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Brain Drain
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    Τα απεριγραπτα χαλια της εθνικης ελληνικης τηλεορασης ΝΕΤ

    Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης

    Τα προγραμματα της ΝΕΤ εινε απο τεχνικης αποψεως απαραδεκτα: ηχος, εικονα, μονταρισμα, ροη διακρινονται απο μια πρωτοφανη τσαπατσουλια, προχειροτητα και τελεια ελλειψη γνωσεων. Σας διαβεβαιω, οτι εδω στο Βερολινο τετοια προγραμματα μονο στο Offener Kanal Berlin μπορει να δει κανεις, ενα καναλι οπου ο καθε πολιτης μπορει να δειξει το προγραμμα που εφτιαξε ο ιδιος. Και που πολλες φορες ειναι καλυτερο απο αυτα που «κατασκευαζει» η ΕΡΤ με τα χιλιαδες ατομα προσωπικο που απασχολει

    Μενω εδω και 43 ετη στη Γερμανια, οπου εργασθηκα, σπουδασα και ενα διαστημα ασχοληθηκα με την δημοσιογραφια και την τηλεοραση. Εχοντας ομως παραμεινει μεσα μου ενας Ελληνας που ζει ομως σε μια πολυ καλα (μερικες φορες υπερβολικα καλα) οργανωμενη κοινωνια και βλεποντας και κανοντας συγκρισεις, θελω εδω να κανω μερικες παρατηρησεις για το αντιπροσωπευτικο μας τηλεοπτικο προγραμμα, που προβαλλεται σε ολο τον κοσμο και αποτελει κατι σαν την προσωπικη καρτα της Ελλαδος, το προγραμμα της ΝΕΤ.

    ΝΕΤ βλεπω μονο τις απογευματινες ωρες, κυριως τις ειδησεις των 22.00 ωρα Ελλαδος. Και να πω αμεσως, οτι η τηλεοραση αυτη θαπρεπε σωστοτερα να λεγεται Αθηναικη και οχι Ελληνικη Τηλεοραση. Διοτι οι ειδησεις της αναφερονται στην Αθηνα ενω η υπολοιπη Ελλαδα φαινεται να ειναι για την ΝΕΤ terra incognita. Να πω επισης, οτι το προγραμμα αυτο ουτε τηλεοπτικο ειναι, μια και στις ειδησεις κυριαρχει ο λογος, ειναι λοιπον περισσοτερο ραδιοφωνικο προγραμμα: στην τηλεοραση ειναι η εικονα, που με λιγα επεξηγηματικα λογια πρεπει να μιλαει απο μονη της. Και τελος να πω, οτι τα προγραμματα της ΝΕΤ εινε απο τεχνικης αποψεως απαραδεκτα: εδω στη Γερμανια θα ανηκαν στην κατηγορια των ερασιτεχνικων προγραμματων.

    Ας παρουμε ομως τα πραγματα με τη σειρα τους. Ελληνικη η Αθηναικη Τηλεοραση? Μαλλον Αθηναικη. Πολιτικη, ρεπορταζ για την κυκλοφορια των οχηματων, τα ωραρια καταστηματων και τραπεζων, για τις ωρες που εινε ανοικτα τα μουσεια και τα νοσοκομεια κλπ. κλπ., ολα, μα ολα αναφερονται στην Αθηνα. Αθηνα = Ελλαδα, τερμα και τελεια. Δευτερο: Ασφαλως θα πρεπει στην ΝΕΤ να γινεται συγχιση μεταξυ τηλεορασης και ραδιοφωνου. Διοτι στα διαφορα ρεπορταζ αντι για εικονα με ορισμενες συγκεκριμενες επεξηγησεις επικρατει μια ακατασχετη φλυαρια, αναφορα σε ζητηματα επουσιωδη, φουσκολογιες και μπουρμπουληθρες, καμμια ουσιαστικη και εγκυρη πληροφορηση. Αν σαυτα προσθεσουμε και την ταχυτητα της ομιλιας των ομιλητων, θαχαμε την περιφημη κωλοδιαρροια που ελεγε σε τετοιες περιπτωσεις η μακαριτισα η θεια μου. Το ιδιο θα εννοουσαν κι οι φουκαραδες οι αρχαιοι με το «ουκ εν το πολλω το ευ», που εμεις και η ΝΕΤ το ξεχασαμε, μια και εκεινους τους εχουμε, φευ, μονο σαν διαφημιστικες μακεττες και για να καμαρωνουμε, οντας οι ιδιοι κατω απο το μετριο.

    Δεν εχει λοιπον νοημα να μεταδιδονται ουτε ολοκληρες οι ομιλιες η αποσμασματα απο ομιλιες πολιτικων και λυγοτερο νοημα εχει, υστερα απ αυτες να εμφανιζεται καποιος δημοσιογραφος που να εξηγει η να λεει περιληπτικα αυτα που μολις ακουστηκαν. Η να εμφανιζεται καποιος μεσα στα σκοταδια και να εξηγει πως εξελισσεται η κυκλοφορια των οχηματων απο η προς την Κορινθο, κι ενας αλλος να εξηγει προγραμματα πολιτικων κομματων η ψηφισθεντες νομους, ολα θεματα για τις εφημεριδες και οχι για το ραδιοφωνο, παρντον, την ελληνικη τηλεοραση. Και εν πασει περιπτωσει: τι νοημα εχει, υστερα απο καποια ειδηση και αφου η ομιλητρια μας πει, οτι «επι πλεον πληροφοριες θα μας δωσει τωρα ο ανταποκριτης Α», να εμφανιζεται ο Α, μεσα στα σκοταδια παλι, και να λεει σχεδον τα ιδια που ακουστηκαν και πριν?

    Η μονη δυνατη εξηγηση, ειναι οτι η ΕΡΤ θελει με τον τροπο αυτο να ντοκουμενταρει την ειδηση, δειχνοντας τον δημοσιογραφο την ωρα προβολης της ειδησης στον αερα. Ομως κατι τετοιο μονο στην Ελλαδα γινεται, μια και ο ανταποκριτης ειναι υπευθυνος για την ειδηση, την οποια εχει επιμεληθει και μιλησει ο ιδιος, αλλοτε απο εικονα, αλλοτε απο το Off, και ο οποιος ομως ποτε δεν ξαναβγαινει την ωρα της εκπομπης και μετα απο την προβολη της ειδησεως του στον αερα για να αποδειξει κατα καποιον τροπο του λογου το αληθες και οτι οι ειδησεις ειναι γνησιες ειδησεις της ΝΕΤ, βγαλμενες απο τον τοπο στον οποιο αναφερονται.

    Και πως να καταλαβει κανεις πως σκεφτεται η πως λειτουργει το μυαλο της ομιλητριας των ειδησεως, οταν ρωταει με υψωμενο τονο φωνης (Μητρο μ’ακους?) τον ανταποκριτη της ΕΡΤ στην Washington να της πει τι σκεφτεται να κανει ο προεδος Bush σε καποια συγκεκριμενη περιπτωση? Μαγος ειναι ο ανθρωπος? Και να τελειωνει μ’εκεινο το «μα(λι)στα». Η αλλοτε να βαζει υστερα απο καποια ειδηση την δικη της σαλτσα, να ευχεται, ολα να πανε καλα και αλλα παρομοια. Μηπως συγχεεται εδω ο ρολος ενος ομιλητη ειδησεως, που πρεπει να ειναι ουδετερος, με τον ρολο ενος Talkshow Master? Και δεν υπαρχει σαυτο τον τεραστιο οργανισμο καποιος ειδημων να πει στους ανταποκριτες και συντακτες της ΕΡΤ, οτι δεν εινε αναγκη, καθε φορα που βγαινουν στον αερα να λενε εκεινο το «Καλησπερα Μαρια, καλησπερα κυριες και κυριοι». Και η Μαρια στο τελος να τους ευχαριστει πολυ. Τι δουλεια τους κανουν οι ανθρωποι. Δεν ειναι αναγκη, η αγενεια που συναντα κανεις στην αθηναικη καθημερινοτητα να συμψηφιζεται με μια υπερβολικη, ξυλινη ευγενεια στην τηλεοραση. Σε ποιον τελος παντων απευθυνονται οι συντακτες της ΝΕΤ, στην κυρια Μαρια η στο κοινο που τους ακουει, ε, με συγχωρειτε, που τους βλεπει?

    Ας πουμε και δυο λογια και για την δομη του δελτιου ειδησεων. Ολα, φυρδην μυγδην: πολιτικη, σπορτ, πολεμοι, λιθοι και πλινθοι και κεραμοι κλπ. κλπ. Πολλες φορες αρχιζουν με καταστροφες, πλημμυρες, πυρκαγιες κλπ. καπου στην Ασια η την Λατινικη Αμερικη, προφανως για εντυπωσιασμο, διοτι αλλο νοημα δεν βγαινει απο τετοιου ειδους καταστροφολογια. Οι πολιτικες ειδησεις του Εσωτερικου αναφερονται βεβαια στην Αθηνα, οι του Εξωτερικου στις ΗΠΑ, το Ιρακ η την Παλαιστινη. Οι ειδησεις της Αθηνας παλι αναφερονται κυριως σε πολιτικους και οχι σε πολιτικες: ο πρωθυπουργος πηγε εδω, πηγε εκει, συναντησε τον ενα η τον αλλο. Ο αρχηγος του ΠΑΣΟΚ δεξιωθηκε γωστους και φιλους η αρρωστησε και ο ταδε και ο δεινα του ευχονται περαστικα. Ειδησεις εινε αυτες? Ε, για την ΝΕΤ ετσι φαινεται. Ειδησεις ομως απο τις γειτονικες μας χωρες λειπουν παντελως, το σιδηρουν παραπετασμα ζει και βασιλευει. Και ας εχουν επενδυσει Ελληνες επιχειρηματιες διεσεκατομυρια στις χωρες αυτες, κιας ειναι η ας επρεπε να εινε οι χωρες αυτες και η πολιτικη και κοινωνικη ζωη τους ζωτικης σημασιας για την Ελλαδα, την οικονομια και το μελλον της.

    Και μια και γινεται αναφορα σην οικονομια, να πουμε, οτι γιαυτην σπανιως γινεται λογος στην ελληνικη τηλεοραση, ακριβως το αντιθετο απο τις ειδησεις της γερμανικης τηλεορασης. Ομως τα καλλιτεχνικα γεγονοτα παιρνουν παντα ενα μεγαλο μερος του προγραμματος, ειμαστε ντε κουλτουριαρης λαος και μαθαμε να σπαταλαμε δισεκατομμυρια σε φιεστες και συναυλιες, σαν να εχουμε γινει ολοι (δις)εκατομμυριουχοι σαν τον Λαλιωτη, τον Ακη και τους αλλους απελθοντες οικονομισαριους του ΠΑΣΟΚ.

    Ας πουμε τελος και δυο κουβεντες για το τεχνικο μερος των ειδησεων, διοτι το θεμα ΝΕΤ ειναι τοσο πελωριο, πολυπλοκο και πολυσχιδες, που ασφαλως χρειαζεται καποια εμπεριστατωμενη μελετη ενος εξειδικευμενου ινστιτουτου για να μπει μονο σαν βαση μελετης και αναλυσεως (κατι που θα μπορουσαν να κανουν τα ελληνικα πανεπιστημια, οπως εδω, δηλαδη μελετες που να αφορουν εθνικα οικονομικα, κοινωνικα και οργανωτικα θεματα, αντι να σχολουνται με συνδικαλισμους και μπουρδολογιες). Τα προγραμματα της ΝΕΤ λοιπον εινε απο τεχνικης αποψεως, οπως ειπα και πιο πανω, απαραδεκτα: ηχος, εικονα, μονταρισμα, ροη διακρινονται απο μια πρωτοφανη τσαπατσουλια, προχειροτητα και τελεια ελλειψη γνωσεων. Σας διαβεβαιω, οτι εδω στο Βερολινο τετοια προγραμματα μονο στο Offener Kanal Berlin μπορει να δει κανεις, ενα καναλι οπου ο καθε πολιτης μπορει να δειξει το προγραμμα που εφτιαξε ο ιδιος. Και που πολλες φορες ειναι καλυτερο απο αυτα που «κατασκευαζει» η ΕΡΤ με τα χιλιαδες ατομα προσωπικο που απασχολει (και που μαζι με την συνηθη αγνοια των αρμοδιων σε θεματα αντικειμενου που εχουν αναλαβει και την ελλειψη οργανωσης θα πρεπει να αποτελει και το προβλημα της κακοδαιμονιας του σταθμου αυτου).

    Σε αντιθεση με τα δυο κρατικα καναλια της Γερμανιας, το ARD και το ZDF, τα οποια εχουν δημιουργησει και διατηρουν μια υποδομη, οπου μαθητευουν ολοι, οσοι θα εργαστουν μετα στους σταθμους αυτους: σε καμερα (καμερα ρεπορταζ, βιομηχανικη καμερα, καμερα κουλτουρας κλπ., διοτι σε καθε μια περιπτωση η καμερα θελει την δικη της τεχνικη), μονταζ, ομιλια (ομιλια!, πουστε παπαρδελες της ΝΕΤ νακουσετε πως μιλαν στην τηλεοραση σωστα, με αρθρωση, αναπνοη κλπ.) και φυσικα οργανωση μιας εκπομπης, αυτα δηλαδη που κρυβονται πισω απο την εικονα που βγαινει στον αερα.

    Και ουτως εχοντων των πραγματων, ας θυμηθουν οι υπευθυινοι του σταθμου των μαθητευομενων μαγων την λεξη μετριοφροσυνη και ας αφησουν τα παχεια λογια οπως το «Μεγας Χορηγος των Ολυμπιακων Αγωνων Αθηνα 2004». Ο Μεγας αυτος Χορηγος θαπρεπε πρωτα να στειλει μερικα στελεχη του στο εξωτερικο, να μαθουν πως γινεται τηλεοραση. Και μεχρι τοτε ας κανει και λιγη αυτοκριτικη (η οποια ποτε δεν βλαπτει) χαμηλωνοντας τους Μεγαλους Τονους του «Μεγας». Αυτα για σημερα. Και αν χρειαστει, ευχαριστως να επανελθουμε. Για να συμβαλλουμε στην «επανιδρυση» της ΕΡΤ.

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com