Μιλούν διαφορετικές γλώσσες και πολιτικά δεν θα καταλαβαινόντουσαν καθόλου. Και όμως ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών και ο προπονητής της Μπάγερν έχουν μια καταπληκτική ομοιότητα
Αναδημοσιεύω απο την εφημερίδα του Βερολίνου Der Tagespiegel ένα σχόλιο του Wolfgang Prosinger με τον τίτλο „Was Varoufakis und Guardiola verbindet“ (Τι συνδέει τον Βαρουφάκη με τον Γκουαρντιόλα).
Η μετάφραση είναι δική μου.
Εμμανουήλ Σαρίδης
Μιλούν διαφορετικές γλώσσες και πολιτικά δεν θα καταλαβαινόντουσαν καθόλου. Και όμως ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών και ο προπονητής της Μπάγερν έχουν μια καταπληκτική ομοιότητα.
Πρώτα του σκίστηκε το παντελόνι, μετά το όνειρο. Το δεύτερο ήταν το χειρότερο. Για τον άλλον το σκίσιμο του παντελονιού του είναι το λιγότερο που έχουμε να φοβόμαστε, περισσότερο κίνδυνο διατρέχουν τα πουκάμισα και τα T-shirts που φοράει. Γιατί του αρέσει να τα φοράει κολλητά στο σώμα του. Και τα όνειρα; Ω ναι, τα όνειρα.
Ο ένας ονομάζεται Πεπ Γκουαρντιόλα, ο άλλος Γιάννης Βαρουφάκης. Μιλούν διαφορετικές γλώσσες, έχουν διαφορετικά επαγγέλματα, ο Ισπανός είναι δέκα χρόνια νεότερος από τον Έλληνα. Ο ένας είναι ένας καταλανός εθνικιστής, ο άλλος ένας ευκαιριακός μαρξιστής. Πολιτικά θα ήταν δύσκολο να συνεννοηθούν, ευτυχώς όμως δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Στην πραγματικότητα έχουν πολύ μεγάλη σχέση μεταξύ τους. Κυρίως στην εξωτερική τους εμφάνιση. Το ξυρισμένο κεφάλι. Τα γένια των τριών έως πέντε ημερών. Το στιλ των ρούχων που φοράνε. Κοινή είναι η εμφάνισή τους, ο φαινότυπος, η επίδειξη της σωματικότητας που εντυπωσιάζει από μόνη της, που σε κερδίζει ή την αποστρέφεσαι, προτού ακόμη λάβεις υπ‘ όψιν την προσωπικότητά τους. Είναι σώμα πολύ πριν να είναι οτιδήποτε άλλο.
Η παράσταση και η Aura είναι και στις δύο απαράμιλλη
Όμως και αν τους ακούει κανείς, αποκαλύπτεται μια εντυπωσιακή ομοιότητα. Έτσι απο τις συνεντεύξεις του Γκουαρντιόλα ή απο τις ομιλίες του Βαρουφάκη, που κάνει με μεγάλη πειστικότητα, αυτό που μένει είναι το πάθος τους για την προσέγγιση.
Ο Ισπανός στο μεταξύ αποφάσισε να κάνει τις δημόσιες ανακοινώσεις του στα γερμανικά. Ωστόσο οι γνώσεις των γερμανικών του είναι αντιστρόφως ανάλογες με τη διάρκεια της ομιλίας του. Ενώνει το ένα απαρέμφατο στο άλλο, οι προτάσεις του μετατρέπονται σε γλωσσικές αμοιβάδες και στο τέλος ακόμα και ο πιο καλοθελητής δεν κατάλαβε τι ακριβώς του είπε ο μαέστρος. Διαισθάνεται μόνο, ότι θα πρέπει να είπε κάτι το πολύ σημαντικό.
Ο Βαρουφάκης δεν έχει πρόβλημα γλώσσας. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και κάνει συνεχώς χρήση αυτής της γλώσσας που κατέχει. Όμως στο τέλος των ανακοινώσεών του, που μοιάζουν μάλλον για σεμινάρια φιλοσοφίας, το βαθύτερο νόημά τους παραμένει ένα μυστήριο. Η συγκεκριμενοποίηση να είναι ο εχθρός της ευρυμάθειας.
Αλλά αυτό δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, γιατί αυτό που μετράει είναι η παράσταση και η αύρα. Και αυτή είναι και στους δύο απαράμιλλη. Όπου βρεθούν κι‘ όπου σταθούν τους περιβάλλει ο αέρας του επαναστατικού, του οραματιστή και μερικές φορές ακόμη και της μαγείας.
Οι εμφανίσεις τους είναι απόδειξη της επιδεικτικής εκκεντρικότητας, τα ρούχα τους είναι η έκφραση ενός εξεζητημένου στυλιζαρίσματος, που παρ‘ όλη την κομψότητα του είναι πάντα μόλις λίγα εκατοστά πρίν το μπανάλ και παρά ταύτα διαφορετικό. Ο Γκουαρντιόλα συχνά με κοστούμι και γραβάτα, ο Βαρουφάκης πάντα με ανοιχτό πουκάμισο. Οι δηλώσεις τους όμως είναι πάντα ίδιες: Coolness υπέρτατης ανωτερότητας. Δύο σούπερ-εγωιστές.
Έτσι μοιάζουν οι νικητές – που όμως δεν είναι. Ο Βαρουφάκης γελοιοποιημένος και διασυρμένος από το ευρωπαϊκό κατεστημένο και με απώλεια εξουσίας από τον Πρωθυπουργό του Αλέξη. Ο Γκουαρντιόλα αντί για τριπλός βασιλιάς μόνο ένας απλός πρωταθλητής ποδοσφαίρου και ταπεινωμένος απο μια σειρά ηττών.
Αλλά ακόμη και αυτό φαίνεται να τους ενώνει: ότι κάποιος πέφτει τόσο βαθιά, όσο ψηλότερα ήθελε να ανέβει. Όποιος θέλει να πετάξει στον ήλιο, σύντομα θα του λειώσουν τα φτερά. Όποιος έχει το θράσος να φωτίσει τον κόσμο, είναι γρήγορα ένας πεσμένος άγγελος. Ο γκρίζος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί εδώ να ονομαστεί νικητής, το ίδιο και ο Λουίς Ενρίκε, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα.
Το θέμα περιέχει μια δύσκολη διαλεκτική
Νικητές και χαμένοι. Το πράγμα ευτυχώς δεν είναι τόσο απλό, γιατί περιέχει μια δύσκολη διαλεκτική. Γιατί ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε ώθηση σε πολύ περισσότερα πράγματα πέρα απο το να κάνει μόνο πυρ και μανία κάποιους ευρωπαίους και γερμανούς πολιτικούς. Με τις ορμητικές εμφανίσεις του στις Βρυξέλλες και αλλού έκανε το πρόβλημα με το ελληνικό χρέος να θεωρείται σήμερα πολύ πιο διαφορετικά από ότι πριν λίγους μήνες. Και την πολιτική λιτότητας να έχει χάσει την λάμψη της σαν η πανάκεια μιας εναλλακτικής λύσης.
Και ο Πεπ Γκουαρντιόλα έδειξε, ότι μπορείς να δημιουργήσεις από έντεκα άτομα που τρέχουν καταϊδρωμένα πίσω απο μια μπάλα ένα αισθητικό σύνολο. Και ότι η ομάδα του, παρά τις αποτυχίες της τις τελευταίες εβδομάδες, παίζει σε έναν άλλο πλανήτη απο τις άλλες ομάδες – τουλάχιστον στη Γερμανία.
Τό ότι ο κόσμος μερικές φορές ξεφεύγει απο την καλά οργανωμένη μετριότητα του – αυτό πιθανώς να οφείλεται σε κάποιους παλαβούς: Ενός που του σκίστηκε το πανταλόνι και ενός άλλου που του σκίστηκε το πουκάμισο.
Wolfgang Prosinger
Was Varoufakis und Guardiola verbindet
Der Tagespiegel, 26.05.2015
http://www.tagesspiegel.de/politik/politik-sport-und-aesthetik-was-varoufakis-und-guardiola-verbindet/11822252.html