Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
29.03.2024
  • Allgemein
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Brain Drain
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    Το Βερολίνο Σιβηρία

    Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης

    Το Βερολίνο βρίσκεται εδώ και τρείς εβδομάδες στην κατάψυξη, οι Βερολινέζοι όμως, παρα τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, δεν τα βάζουν κάτω

     

     

    Εδώ και τρείς εβδομάδες δεν έχουμε δεί „άσπρη“ μέρα, ούτε μία αχτίδα ήλιου, το Βερολίνο είναι σκούρο, με θερμοκρασίες πού κυμαίνονται απο τούς 10 βαθμούς υπό το μηδέν τη νύχτα μέχρι τούς 2-3 βαθμούς υπό το μηδέν τη μέρα. Και με περιοδικούς αέρηδες απο την Ανατολή (το κρύο και ο αέρας έρχονται συνήθως απο την Σιβηρία), πού αυξάνουν σημαντικά την αίσθηση τού κρύου, την λεγόμενη „wind-chill temperature“: Μια θερμοκρασία των δέκα βαθμών υπο το μηδέν, μπορεί κανείς έτσι να την αισθάνεται σαν κρύο των είκοσι βαθμών υπο το μηδέν. Η Μετεωρολική Υπηρεσία στο Berlin-Dahlem, όπου βρίσκεται και το Freie Universität Berlin στο οποίο ανήκει η υπηρεσία αυτήν, ανακοίνωσε, ότι ένα τέτοιο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί απο την έναρξη των καταχωρήσεων το 1953. Υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή είναι το χαμηλό βαρομετρικό „Daisy“.

    Η παγωνιά έχει επηρεάσει σημαντικά την ζωή της πόλεως, οι άνθρωποι δεν βγαίνουν για ψώνια παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, οι παγωμένοι δρόμοι είναι επικίκδυνοι: Το πρώτο χιόνι δεν καθαρίστηκε εγκαίρως, πατήθηκε, πάγωσε και αυγάτισε απο το καινούργιο που έπεσε. Ιδιαίτερα οι πιό ηληκιωμένοι δεν βγαίνουν καθόλου έξω, από φόβο μην γλυστρίσουν και σπάσουν πόδια η χέρια, μιά ευκαιρία που βρήκαν ορισμένα πολυκαταστήματα, να τούς στένουν στο σπίτι όχι μόνο τίς πίτσες και τα άλλα φαγητά ώς συνήθως, αλλά και τρόφιμα που παραγγέλνουν τηλεφωνικά και έρχονται με υπηρεσίες Delivery.

    Λόγω τού συνεχιζόμενου χειμώνα με χιόνι, παγετό και κρύο, η Berliner Kältehilfe, η Βοήθεια για το κρύο του Βερολίνου, βρίσκεται μέρα-νύχτα επί ποδός. Η Berliner Kältehilfe είναι ένας οργανισμός των δύο εκκλησιών, ευαγγελικής και καθολικής, της Γερουσίας του Βερολίνου και άλλων οργανώσεων κοινωνικής πρόνοιας, που εδω και 20 χρόνια βοηθάει τούς αστέγους τους χειμερινούς μήνες με 70 καταλύματα έκτακτης ανάγκης, Nachtcafés και τίς λεγόμενες Suppenküchen, χώρους, όπου άτομα που εργάζονται εθελοντικά προσφέρουν στους αστέγους φαγητό. Το Kältebus, το λεωφορείο του κρύου, ανήκει στην Berliner Kältehilfe. Τα οχήματα αυτά γυρνάνε την νύχτα στούς δρόμους, μαζεύουν τους μισοπαγωμένους άστεγους και τούς πάνε στα καταφύγια έκτακτης ανάγκης, έστω και για ένα ζεστό ρόφημα.

    Υπαρχει και η Berliner Stadtmission, μια υπηρεσία που νοιάζεται για τους άστεγους που κοιμούνται στούς δρόμους, η οποία λόγω τού συνεχιζόμενου παγετού ανοιξε ένα ακόμη Nachtcafé, ένα καταφύγιο για να περνάνε την νύχτα τους, με δυνατότητες να πλυθούν, να βρούνε ένα στρώμα και πάπλωμα καθώς και φαγητό, μιά και τα υπάρχοντα είναι ήδη υπερπλήρη. Όπως είπε δε μια εκπρόσωπος της Αποστολής, ένα τέτοιο Nachtcafé κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ το μήνα, γι’ αυτο έκανε εκκληση στο κοινό να βοηθήσει το έργο της.

    Το ίδιο και η Martina Schmiedhofer, δημοτική σύμβουλος για κοινωνικά θέματα στον Δήμο  Charlottenburg-Wilmersdorf, πού ζήτησε σε ένα πρόσφατο δελτίο τύπου την συμβολή του πληθυσμού στην προστασία ανθρώπων πού υποφέρουν κάτω από τις καιρικές συνθήκες: „Πηγαίνετε προσεκτικά και με ανοιχτά τα μάτια στους δρόμους και προσέχετε τούς ανθρώπους που βρίσκονται στο έδαφος ή σε εισόδους κτιρίων. Καλέστε τότε αμέσως το Kältebus, για να αποφύγουμε και άλλες απώλειες“.

    Ναί απώλειες. Διότι μέχρι τώρα πέθαναν στο Βερολίνο τρία άτομα από το κρύο, ένα μάλιστα μέσα στην παγωμένη λίμνη Lietzensee, όταν πήγε να κάνει βόλτα πάνω στον πάγο, δεν υπολόγισε την σταθερότητα του, ο πάγος έσπασε, ο ανθρωπος έπεσε μέσα, η λίμνη πάγωσε αμέσως απο πάνω του και χρειάστηκε να σπάσουν τον πάγο για να βγάλουν το κατεψυγμένο πτώμα του. Στην ίδια λίμνη υποφέρουν και τα ψάρια λόγω ελλείψεως οξυγόνου και πολλοί περίοικοι ανοίγουν τρύπες, μέσα απο τίς οποίες διοχετεύουν αέρα στο νερό.

    Πολλά προβλήματα και στις συγκοινωνίες. Στα αεροδόμια υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις ώσπου να επιτευχθεί η απόψυξη των αεροπλάνων, μερικά μάλιστα έχουν λόγω του παγετού ξεφύγει απο τούς διαδρόμους απο- ή προσγειώσεως. Καθυστερήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων σημειώνονται και στα τραίνα λόγω των παγωμένων ηλεκτροφόρων καλωδίων. Οι κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεξάγεται κανονικά, παρά το ότι πολλοί δρόμοι δεν είναι καλά καθαρισμένοι απο τα χιόνια, μεγάλα προβλήματα παρουσίασε όμως η S-Bahn (Stadtbahn), ο αστικός σιδηρόδρομος, ένα απο τα βασικά συγκοινωνιακά μέσα του Βερολίνου, γιατί σημειώθηκαν βλάβες σε βασικά εξαρτήματα των βαγονιών (φρένα κ.α.), πού όμως δεν έχουν μεγάλη σχεση με τις καιρικές συνθήκες.

    Παρά ταύτα ο Βερολινέζος παραμένει ζωνταντός και παίρνει τα πράγματα όπως έρχονται. Πολλοί πηγαίνουν στο Tropenhaus, το Τροπικό Σπίτι, στον Botanischeρ Garten, τον Βοτανικό Κήπο. Το Τροπικό Σπίτι είναι ένα τεράστιο κατασκευασμα, ένα πραγματικό παλάτι, όπου επικρατεί μια σταθερή θερμοκρασία 22 βαθμών και όπου οι επισκέπτες μπορούν όχι μόνο να ζεσταθούν, αλλά και να θαυμάσουν τα γιγαντιαία μπαμπού και περισσότερα από 1.300 άλλα τροπικά φυτά.

    Όποιος δεν αρκείται στους 22 βαθμούς πηγαίνει στη σάουνα του Badeschiff, τού Πλοίου για Κολύμβηση, που είναι αγκυροβολήμένο στο μποτάμι Spree στο κέντρο του Βερολίνου. Στην αίθουσα ανάπαυσης επικρατούν 28 βαθμοί και το highlight, ύστερα απο τη φινλανδική σάουνα, είναι μια βουτιά στην θερμαινόμενη πισίνα (25 βαθμοί). Φοιτητές και διανοούμενοι πάνε πάλι στο Fußbadcafé, το καφέ με μπάνιο για τα παγωμένα πόδια της Anja Margoni στην συνοικία Prenzlauer Berg. Για δεκα ευρώ βάζεις τα πόδια σου σ΄ένα κάδο με ζεστο νερό και πίνεις και έναν αρωματικό καφέ που σου σερβίρει η Anja.

    Στο επίπεδο Βερολίνο όμως όλα είναι δυνατά, ακόμη και τα χειμερινού σπόρτ: Από την παγοδρομία και τα έλκηθρα μέχρι και την χειμερινή κολύμβηση, όπως μπορούμε να δούμε στα επόμενα λινκς
    http://www.berlin.de/special/sport-und-fitness/freizeitsport/1055437-37610.gallery.html?page=5&popup=1
    http://www.berlin.de/tourismus/fotos/1059613-59548.gallery.html?page=2&popup=1

    Εκτός αυτών έχουμε και την Internationale Grüne Woche, την Διεθνή Πράσινη Εβδομάδα (Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010 – Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010), την μεγαλύτερη εκθεση γεωργικών προιόντων στον κόσμο. Αυτή τη χρονιά με 72.000 εκθέτες από 116 χώρες, ενώ η έκθεση περιμένει εφέτος τον 30.000.000ό επισκέπτη από το 1926 πού άνοιξε. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν πάνω από 100.000 παραδοσιακές σπεσιαλιτέ από τις χώρες πού λαβαίνουν μέρος και τα παιδία θα μπορούν να χαιδεύουν τις αγελάδες, κότες και άλλα ζώα πού ΄παρουσιάζουν οι εκθέτες. Δείτε στο επόμενο λινκ φωτογραφίες απο την Πράσινη Εβδομάδα του 2009
    http://www.berlin.de/foto/_bin/index.php/Events/gruene_woche_2009/5?popup

    Εν τω μεταξύ αναμένεται για το Σαββατοκύριακο μια νέα επιδείνωση του καιρού. Κατά τις προβλέψεις του Deutscher Wetterdienst, της Γερμανικης Υπηρεσίας Καιρού, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 6 (μέρα) και 15 (νύχτα) βαθμών υπο το μηδέν, με σχηματισμό πάγου και μετρίους ανέμους απο τα νοτιοανατολικά.

    Και για να μή παγώσετε και σείς, δείτε τα ακόλουθα λινκς με εικόνες απο το χειμερινό Βερολίνο

    http://www.rbb-online.de/zibb/archiv/zibb_vom_20_01_2010/land_ohne_sonne.html

    http://www.morgenpost.de/berlin/article1225588/Winter-in-Berlin.html

    http://www.morgenpost.de/videos/berlin/article1242529/Feuerwehr-raeumt-Eisflaechen-vom-Dach.html

    http://blog.rbb-online.de/roller/abendschaublog/entry/berlin_eiskalt_f%C3%BCr_obdachlose

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com