Μια συνέντευξη με την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα μετά την συγκέντρωση που διοργανώθηκε στην Χίο στις 28. Σεπτεμβρίου 2016
Σημείωση δρ. Εμμανουήλ Σαρίδη
Αναδημοσιεύω παρακάτω την συνέντευξη που έδωσε η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα στην έκδοση „Ρήξη“ νούμερο 127. Θέλω όμως πιο πριν να επανέλθω σ‘ αυτά που έγραφα εδώ στις 26. Σεπτεμβρίου για την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα πριν από την συγκέντρωση που διοργανώθηκε στην Χίο στις 28. Σεπτεμβρίου 2016: „Η ανικανότητα, αγνωσία, η επίπλαστη καλοκαγαθία και προ πάντων η απέραντη βλακεία της κυβέρνησης που σύρθηκε στην δημιουργία των μερκελικής εμπνεύσεως “Hotspots”, οδηγεί τα νησιά του Αιγαίου και την Ελλάδα γενικότερα στην καταστροφή. Στην Χίο συστήθηκε μια οργανωτική επιτροπή αγώνα για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μ‘ αυτά τα “Hotspots”. Έχει δυνατότητες να πετύχει κάτι; Μάλλον όχι. Ρωτούσα λοιπόν την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα:
- Γνωρίζετε, αν η συμμορία που κυβερνά την Ελλάδα έχει μια πολιτική στο μέγα αυτό πρόβλημα που πονηρά ονομάσθηκε μεταναστευτικό ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα πρόβλημα ανθρώπων, που εγακαταλείπουν άρον άρον τις χώρες τους για να φτάσουν στον „παράδεισο“ της Γερμανίας; Νομίζετε, ότι η κυβέρνηση ενεργά αυτοβούλως και άρα μπορεί να κάνει μια δική της, εναλλακτική πολιτική, στο πρόβλημα που σας δημιούργησε;
- Γνωρίζετε λοιπόν, ότι η εγκατάσταση των φυγάδων στο νησί σας είναι μια απόφαση εκτελεί ο Τσίπρας κατόπιν διαταγών της γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel, που με τη σειρά της πιέζεται γι‘ αυτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και της υπεράνω όλων αόρατης κυβέρνησης του διεθνούς Σιωνισμού που ελέγχει και καθοδηγεί όλους αυτούς, τον Τσίπρα, την Merkel και την Ευρωπαϊκή Ένωση;
- Και, ούτως εχόντων των πραγμάτων, νομίζετε, ότι εσείς μπορείτε με τις διαμαρτυρίες σας να αλλάξετε κάτι σ‘ αυτές τις άνωθεν ειλημμένες αποφάσεις ή θα μείνετε μόνο με τις διαμαρτυρίες σας, που τελικά θα χρησιμοποιηθούν απο κάποιους που έχουν άλλα συμφέροντα, για να δείξουν δηλαδή, ότι έχουμε Δημοκρατία και ο κόσμος μπορεί να διαμαρτύρεται ελεύθερα;“ (Φυγάδες και “Hotspots”, 26.09.2016).
Για την Χίο ισχύει επίσης και το ερώτημα, μήπως στο νησί δρστηριοποιούνται υπερβολικά πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και „εθελοντές“ που προκαλούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν;“. Το ερώτημα το έθεσε η βρετανική εφημερίδα „Guardian“. Και όντως: τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εκτός από την απόβαση προσφύγων και μεταναστών βιώνουν και την απόβαση „ακτιβιστών και αλληλέγγυων“ παντός είδους. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ΜΚΟ των „αλληλέγγεων“ και ακτιβιστών που δραστηριοποιούνται στο θέμα των φυγάδων έχει αυξηθεί και πληθυνθεί και οι δράσεις τους έχουν γίνει τόσο δαιδαλώδεις και δυσδιάκριτες, που είναι δύσκολο ή μάλλον αδύνατο να καταγραφούν και να ελεγχθούν. Κανείς δεν γνωρίζει τον ρόλο που παίζουν τα μέλη τους, που αποτελούνται απο νέους ανθρώπους που έτσι βγήκαν απο την ανεργία, ανήκουν στην κατηγορία των ψεκασμένων, σαν τα μέλη και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ ή πρόκειται για τυχάρπαστους, που, όπως λέει το καλαμπούρι, είδαν φως και μπήκαν μέσα, παράδες, περιπέτεια και ασυδοσία.
Ναι, ασυδοσία, γιατί οι οργανώσεις αυτές δεν ελέγχονται, ούτε χρηματοδοτούνται απο το ελληνικό κράτος, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Γερμανία, Ανγκλία, Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες ή από το EPIM του Σόρος. Οι θαλασσοδαρμένοι φυγάδες που έρχονταν απο την Τουρκία έπερναν απο „αλληλέγγυους“ στην Ελλάδα τα „Manuals for Refugees“ εκδόσεως της Open Society του Σόρος, που περιείχαν συμβουλές, χάρτες, τηλέφωνα και μια ακριβή περιγραφή του δρόμου που θα έπρεπε να πάρουν για την δυτική Ευρώπη. Οι οργανώσεις που τα μοιράζαν ήταν η WatchTheMed-Alarm phone και η W2EU, το όνομα της τελευταίας σημαίνει „καλωσορίσατε στην Ευρώπη“.
Και αυτά είναι μόνο ένα μικρό μέρος από την χαοτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας, η οποία κυβερνάται από τον Σόρος, την Γερμανία και την δυτική Ευρώπη και στην πραγματικότητα, όπως ανέφερα παραπάνω, απο τον άορατο σιωνιστικό Ηγεμόνα, αόρατο, γιατι κυβερνά με τον παρά του, τους έχει όλους αγορασμένους.
Οι άθλιοι καραγκιόζηδες, που προώθησαν όλοι αυτοί στην κυβέρνηση, δεν είχαν ποτέ μια δική τους θέληση, πόσο δε μάλλον την θέληση να εργασθούν για την Ελλάδα. Τους προώθησαν, γιατί όσο πιο βλάκας, τόσο καλύτερος για να περνά τα σχέδια του Ηγεμόνα, την εκτέλεση των Μνημονίων, που οι ίδιοι υπέγραψαν αλλά διστάζουν να εφαρμόσουν (θα τα εφαρμόσουν όμως, ο Ηγεμόνας τους έχει πιασμένους απ‘ το λαιμό), το ξεπούλημα της χώρας μας, την κατάργηση των εθνικών συνόρων, την διάλυση της οικογένειας και της κοινωνίας, όλα αυτά βρίσκονται εν εξελίξει, ελπίζω οι Έλληνες αυτά να τα αντιλαμβάνονται, γιατί εξελίσσονται αργόσυρτα και θεωρούνται φυσιολογικά, όχι, αναρωτηθείτε, που μας πάνε όλα αυτά και θα το καταλάβετε.
Η συμμορία του Τσίπρα με την ανικανότητά της να διαχειριστεί ένα θέμα ζωής και θάνάτου για την πατρίδα μας, έχει όχι μόνο καταστρέψει τον τουρισμό στα πανέμορφα νησιά Χίος, Λέσβος, Σάμος και Κως. αλλά και έκανε και την Ελλάδα ρεζίλι των σκύλων στην Ευρώπη. Σαν Έλληνας που ζώ πάνω από πενήντα χρόνια στην Γερμανία βλέπω, ότι η κάποια εκτίμηση που μας είχαν οι Γερμανοί έχει εξαφανιστεί και την θέση της πήρε η ειρωνία και η απαξίωση για τους ανίκανους Έλληνες, για τους Έλληνες συλλογικά και όχι για τα πολιτικά κοπρόσκυλα που μας φέρανε σ‘ αυτή την θέση. Υπό την επήρεια του τύπου και της τηλεόρασης με τις κατηγορίες τους για ανικανότητα, φαυλότητα και όσα άλλα απαξιωτικά μας προσάπτουν. Εμάς, επαναλαμβάνω, και όχι τους πολιτικούς, που οδήγησαν την Ελλάδα εκεί που σήμερα βρίσκεται, στον πάτο της Ευρώπης.
Απ‘ αυτούς τους ανίκανους και ψεκασμένους πολιτικούς οι Χιώτες και οι κάτοικοι των άλλων νησιών που καταποντίζονται να μην περιμένουν τίποτε, ούτε καν μια κατανόηση για τα προβλήματά τους, δεν αποκλείεται δε, με τις διαμαρτυρίες τους να κατηγορηθούν και ως ακροδεξιοί, ρατσιστές ή χρυσαυγίτες. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίθει απο τέτοιες οργανώσεις της κατηγορίας Antifa, που ζητούν κάθε ευκαιρία για να αποδείξουν, ότι δεν τρώνε τζάμπα το ψωμί τους.
Και αν οι αναγνώστες με ρωτήσουν, και τότε τι να κάνουν, τί να κάνουμε, θα τους απαντήσω ότι δεν έχω μια θεμελιωμένη απάντηση. Μπορώ να πω κι‘ εγώ αυτά που λένε πολλοί, να συνεχίσουν και να κάνουν τις διαμαρτυρίες τους πιό έντονες, να πάνε στην Αθήνα, όπως οι Κρητικό ή να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές ένα άλλο, κόμμα. Δεν νομίζω όμω, ότι με αυτά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε θα μπορέσει να λυθεί.
Αν τουλάχιστον τα παθήματα μας γίνονταν μαθήματα, αν καθόμασταν να σκεφθούμε το πως λειτουργεί το σατανικό αυτό σύστημα που σαν μια πελώρια αράχνη έχει καθήσει πάνω απο την Ελλάδα και τον κόσμο προκαλώντας πολέμους και καταστροφές και φέρνοντας δυστυχία, θα κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος.
(Όλα από το Φυγάδες και “Hotspots”, 26.09.2016).
Πάμε τώρα στην συνέντευξη για να δούμε, αν οι διοργανωτές έχουν αντιληφθεί το πραγματικό παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη τους. Πράγμα για το οποίο μελετώντας την εφημερίδα του νησιού http://www.politischios.gr/ έχω μεγάλες αμφιβολίες, διαπιστώνοντας ότι ο κόσμος έχει λυγίσει και αποδέχεται πλέον αυτά που του συμβαίνουν στωικά και σαν ένα είδος φυσικού φαινομένου και εν πάσει περιπτώσει οι τάσεις για αντίσταση εξαφανίζονται μέρα με την μέρα.
——————–
Θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για τη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώθηκε στη Χίο από τις επιτροπές αγώνα στις 28/09. Πώς οργανώθηκε; Τι αντίκτυπο είχε; Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε κατά τη διοργάνωσή της;
Υπήρχε κοινός προβληματισμός από μεγάλη μερίδα του κόσμου εδώ και πάρα πολύ καιρό από το κενό έκφρασης της κοινωνίας από τις δημοτικές και κομματικές παρατάξεις. Από μέλη της επιτροπής αποκαλύφθηκε ό,τι η ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία, προβλέπει ειδικά για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου την δημιουργία 20.000 (!) θέσεων διαμονής για πρόσφυγες-μετανάστες, από τις επίσημες 6.000 που υπάρχουν μέχρι σήμερα. {Accommodation: 20,000 short-term capacity on the Greek islands (of which 6,000 already exist) (http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-963_el.htm )}. Δηλαδή τον τριπλασιασμό και των ήδη υπαρχουσών υποδομών. Μετά λοιπόν από τις πιέσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων χοτ σποτ (με αποδοχή του δήμαρχου Χίου, αντιπεριφερειάρχη, κυβερνητικού βουλευτή), καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος. Αφήσαμε όλοι τις δουλειές μας, αφιερώνοντας προσωπική εργασία, λειτουργώντας ως ομάδα, και ορίσαμε την ημερομηνία της συγκέντρωσης στις 28 Σεπτέμβρη. Τελικά μία μεγάλη ομάδα πολιτών, προερχόμενη από όλες τις περιοχές της Χίου (Παγχιακή), ανέλαβε το ρίσκο, πήρε την πρωτοβουλία και αντέστρεψε τους ρόλους. Στη συγκέντρωση θα είχαν τον λόγο απλοί πολίτες από τις επιτροπές αγώνα, οι οποίοι θα μετέφεραν τη φωνή της κοινωνίας μέσα από οργανωμένο λόγο. Έτσι οι αιρετοί θα ήταν αναγκασμένοι, ίσως για πρώτη φορά, να τους ακούσουν. Το ότι η συγκέντρωση ήταν ακομμάτιστη και βαλλόταν σχεδόν από παντού, λειτούργησε ανάποδα. Έπεισε όλους ότι γίνεται για το πραγματικό συμφέρον του τόπου μας και έτσι υπήρχε τεράστια συμμετοχή. Άλλωστε σε μία μικρή κοινωνία σαν τη δική μας, η γνωριμία και η εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που διοργάνωναν τη συγκέντρωση έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Οι περισσότεροι των ομιλητών της συγκέντρωσης μίλησαν για μια καθημερινότητα αβίωτη από πολλές πλευρές εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης των εγκλωβισμένων στη χώρα μας προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Μπορείτε να μας περιγράψετε σε αδρές γραμμές τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί;
Το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο σε οικισμούς που γειτνιάζουν με τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Κυρίως τα πρωτόγνωρα για το νησί έκτασης φαινόμενα παραβατικότητας, τα οποία οδηγούν σε πλήρη απώλεια της αίσθησης ασφάλειας. Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών δεν είναι ούτε καν υποτυπώδεις, υπάρχει πανσπερμία εθνικών και θρησκευτικών ομάδων σε κοινούς χώρους και υπάρχουν και εγκληματικά στοιχεία, τα οποία παρεισδύουν μέσα στους καταυλισμούς προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το καθεστώς του πρόσφυγα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Χαρακτηριστικό είναι το τελείωμα του λόγου του εκπροσώπου των Καμποχώρων της Χίου που γειτνιάζουν με την ΒΙ.ΑΛ.(χοτ σποτ), δανειζόμενου απόσπασμα του Σεφέρη «Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό».
Υπάρχουν επίσης επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού. Δημιουργείται μία παράλληλη οικονομία, η οποία βασίζεται πάνω στο πρόσκαιρο (διεθνείς οργανισμοί, ΜΚΟ, FRONTEX κ.λπ.), παρουσιάζοντας και ως νέες θέσεις εργασίας την απασχόληση των ντόπιων σε ΜΚΟ, καταστρέφοντας την πραγματική οικονομία, η οποία βασίζεται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση της γκριζοποίησης του νησιού από την παρουσία των διεθνών οργανισμών, Γιουροπόλ, FRONTEX και του ΝΑΤΟ και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην της βούλησης των κατοίκων του νησιού και γενικότερα όλων των Ελλήνων.
Πιστεύετε ότι τα ΜΜΕ της χώρας κάλυψαν επαρκώς τη συγκέντρωση, δεδομένου ότι η μαζικότητά της ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα του νησιού;
Τα ΜΜΕ σε πολλές περιπτώσεις μεταδίδουν τα γεγονότα με έντονο το στοιχείο του εντυπωσιασμού και παραλείπουν την ουσία. Σίγουρα μία συγκέντρωση ειρηνική δεν «έλκει», όσο μία συγκέντρωση με επεισόδια. Από την άλλη, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι τόσο μαζική συγκέντρωση (υπολογίζεται στους 4.000) είχε να γίνει στη Χίο από το 1985, όταν μίλησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το μεμπτό όμως ήταν, ότι πολλοί ήρθαν με σκοπό να καλύψουν σκηνές βίας και να επαληθεύσουν τις ρητορικές και πολιτικές των συνθημάτων και του ακραίου λόγου. Ευτυχώς οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε δεν τους έδωσαν αυτήν την ικανοποίηση. Υπήρχε επίσης και η παρουσία δεκάδων ειδησεογραφικών πρακτορείων του εξωτερικού. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο μετέδωσαν το γεγονός, μας έδωσε όμως εμάς την ευκαιρία να προβάλουμε το αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών επιλογών και τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου.
Πώς ανταποκρίθηκαν στη διαμαρτυρία σας η επίσημη πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιοι φορείς; Υπήρξε κάποια προσπάθεια επικοινωνίας ή συννενόησης, έστω και μετά τη μεγάλη συγκέντρωση;
Νομίζουμε ότι το γεγονός αυτό έχει ήδη δημιουργήσει εξελίξεις διότι έχει την αποδοχή τεράστιας μερίδας της κοινωνίας, μόνο που είναι λίγο νωρίς να καθορίσουμε το μέγεθος αυτών.
«Δεν μας φταίνε οι άνθρωποι, αλλά οι πολιτικές»· είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα των επιτροπών αγώνα που οργάνωσαν τη συγκέντρωση. Ποια είναι τα αιτήματά σας απέναντι στην πολιτεία και τον αρμόδιο υπουργό;
Η πολιτεία θα πρέπει να κατανοήσει ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορεί να θυσιάζονται πέντε ελληνικά νησιά για χάρη μίας συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας. Η συμφωνία είναι ουσιαστικά άκυρη ως προς το θέμα της επαναπροώθησης. Το νησί μας δεν μπορεί να σηκώσει το διπλό βάρος της εισόδου από τη μία, αλλά και της μόνιμης παραμονής από την άλλη, χιλιάδων ανθρώπων. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι, χωρίς φύλαξη των συνόρων, δεν θα επιτευχθεί ποτέ καμία λύση. Θα πρέπει να κατανοήσει τη γεωγραφική θέση των ακριτικών νησιών και ότι ο εγκλωβισμός των προσφύγων-μεταναστών, μαζί με τους κατοίκους των νησιών, δημιουργεί σοβαρούς κίνδυνους. Θα πρέπει να υπάρχει χάραξη εθνικής στρατηγικής και επ’ ουδενί προσωπικοί αυτοσχεδιασμοί, υποβοηθούμενοι από τις κυριολεκτικά ανεξέλεγκτες ΜΚΟ. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών από την Τουρκία δεν θα πρέπει να μας προβληματίζει;
Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα; Πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε τον αγώνα σας;
Με αυτήν τη μεγάλη συγκέντρωση γνωστοποιήσαμε το πρόβλημά μας στον ελληνικό λαό, ώστε να είναι προετοιμασμένος. Η επόμενη μέρα έφερε την ελπίδα, ότι στην κοινωνία υπάρχουν κοινοί προβληματισμοί, οι οποίοι, έστω και την ύστατη στιγμή, μπόρεσαν να εκφραστούν με τον πιο υγιή τρόπο. Ο σεβασμός στον άνθρωπο, η συμμετοχή με ειρηνικό τρόπο με μήνυμα ενότητας, απομόνωσαν τον ακραίο λόγο και δίνουν τώρα χώρο στον διάλογο και τη συμμετοχή σε όλο και περισσότερο κόσμο. Με αυτά τα στοιχεία θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ενεργοποιώντας το όλο και περισσότερο ανενεργό τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό, προς όφελος του τόπου μας.
* Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και πάλι όλους τους Χιώτες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.
* Το κόστος της διοργάνωσης ήταν συνολικά 755€, συμμετοχή δηλαδή 15€ στον κάθε ένα από εμάς.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μετατροπής των ώμορφων νησιών μας σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως φυγάδων, εκείνων, που πηγαίνοντας στον παράδεισο που τους έταξε η κυρία Μέρκελ ξέμειναν εδώ:
Ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair κ. David O’Brien δήλωσε, ότι για το 2017 „διακόπτεται λόγω χαμηλών πληροτήτων και υψηλού κόστος, το δρομολόγιο για Kω“.
Παρά ταύτα οι Έλληνες ανέχονται ακόμη τον ύριο Μουζάλα και το τσούρμο των παρανοϊκών, που προωθήθηκαν – από ποιόν άραγε, για μαντέψτε – στην διακυβέρνηση της χώρας για να περάσουν τα Μνημόνια.
Ε, κάτι καλό είναι και αυτό. Διότι έτσι ο Τσίπρας και τα συντρόφια του θα σταματήσουν τις καταλήψεις σχολείων και δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων, τις καταστροφές πόλεων, το δεν πληρώνω κ.λπ., η λίστα του ΔΕΝ είναι τεράστια.
Και θα επιδοθούν με μεγαλύτερο ζήλο σε ανώτερες αποστολές όπως είναι η διάλυση του ελληνικού κράτους, που βρίσκεται ήδη εν εξελίξει.
ΕΣ