…προσέλθετε στις Δημοτικές Εκλογές της 7. Νοεμβρίου 2010, αναλογιζόμενοι όμως τις συνέπειες των πράξεων σας. Την καταστροφή, π.χ. της εύφορης πεδιάδας της Χρυσουπολεως και του τουρισμού της περιοχης απο τους υπευθυνους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους ασυνείδητους χωρικούς της περιοχής
Περι τίνος πρόκειται
Επανέρχομαι σήμερα, για ακόμη μια φορά, στο μείζον θέμα της κλοπής του χώματος απο την εύφορη πεδιάδα της Χρυσουπόλεως. Με την εγκληματική αυτή πράξη έχω ασχοληθεί αρκετές φορές έως τώρα και θα εξακολουθήσει να με απασχολεί, μέχρι που να σταματήσει (1). Ξέρω, ότι το θέμα αυτό, λίγες μέρες πρίν τις δημοτικές εκλογές, κινδυνεύει να περάσει λογω των δημοτικών εκλογών απαρατήρητο, γιατί τα κόμματα έχουν αποδυθει σ’ έναν λυσσαλέο αγώνα επηρρεασμού του κόσμου με κάθε είδους στρακαστρούκες και βεγγαλικά, νομίζω όμως, ότι αφού κατακαθίσει αυτός ο μπουχός και ορυμαγδός βγεί πάλι στην επιφάνεια, γιατί αφορά το μέλλον των κατοίκων της περιοχής και των παιδιών τους.
Επι του θέματος τώρα: Εδώ και δεκαετίες τώρα βλέπω, κάθε φορά που περνάω τις διακοπές μου στην Κεραμωτή, τεράστια φορτηγα, να κουβαλάνε μέρα-νύχτα την ευφορή γή του κάμπου της Χρυσουπόλεως στο λιμάνι, όπου μεταφορτώνεται σε πλοια και μεταφέρεται «σ’ άλλη γή, σ’ άλλα μέρη» (αυτό που βλέπετε στην διπλανή φωτογραφία είναι το χώμα – και όχι άμμος! – που μεταφορτώνεται στο πλοίο που περιμένει).
Σε αλλεπάλληλα γράμματα που έχω γράψει τα τελευταία χρόνια στον Δήμαρχο Κεραμωτής, κύριο Γρηγόρη Τριανταφυλλίδη (64011 Κεραμωτη Καβάλας), στον Νομάρχη Καβάλας, κύριο Θεόδωρο Καλλιοντζή (Εθνικής Αντιστάσεως 20, 65110 Καβάλα) και στον υπεύθυνο της Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης (Ε.Π.Ο), κύριο Χανς Γερρεντρούπ (περισσότερα για την Ε.Ρ.Ο. στα http://www.nestos.gr/life/info_3.htm#four και http://www.livinglakes.org), τους παρακαλούσα να μου απαντησουν, αν αυτές οι χωματοληψίες είναι νόμιμες και τι κάνουν για να αποφευχθεί η καταστροφή που προκαλούν στην γεωργία και τον τουρισμό της περιοχής. Πήρα μόνο δύο απαντήσεις.
Οι κουτοπόνηροι άρχοντες της διαπλοκής
Η απάντηση που πήρα στις 30.07.2010 από τον Δήμαρχο Κεραμωτής στο τελευταίο γράμμα που του έγραψα στις 28.07.2010 είναι ενδεικτική του πώς λειτουργεί στην Ελλάδα η τοπική αυτοδιοίκηση (την φωτοτυπημένη απάντηση μπορείτε να δείτε στο άρθρο μου «Κάτω τα χέρια απο το χώμα της πεδιάδας της Χρυσούπολης»). Με παρακαλεί λοιπόν ο κύριος Δήμαρχος, „να γίνω πιο σαφής και να του υποδείξω τα σημεία που γίνονται οι αμμοληψίες», ο εστι μεθερμηνευόμενον, να κατέβω απο το Βερολίνο στην Κεραμωτή, να κάνω, σαν ένας άλλος Σέρλοκ Χολμς, έρευνες στην πεδιάδα Χρυσουπόλεως και να του υποδείξω τον τόπο του εγκλήματος! Πονηρός ο Βλάχος, που προφανώς με δουλεύει. Γιατί, κύριε Δήμαρχε, δεν πάς μέχρι το λιμάνι να ρωτήσεις τους φορτηγατζήδες απο πού πέρνουν το χώμα ή τον καπετάνιο, προς τα που το πάει και ποιός είναι ο εντολοδόχος του; Και γιατί να κάνω αυτές τις έρευνες; Διότι χρειάζονται, λέει, «για να γίνει μια επιτόπια αυτοψία απο την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και να ενημερωθούν οι φορείς που εμπλέκονται στην προστασία της περιοχής“. Τουτέστιν ο ίδιος ο Δήμος Κεραμωτής, ο Δήμος Χρυσουπόλεως, ο Νομάρχης Καβάλας, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας, το Δασαρχείο Καβάλας, το Λιμεναρχείο Κεραμωτής, η Ε.Π.Ο. και ποιός ξέρει ποιοί άλλοι ακόμη.
Έτσι λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, αυτά είναι τα κόλπα di fava της τοπικής αυτοδιοίκησης; Ο πολίτης που θα καταγγείλει στις Αρχές κάποια διαφθορά, κλοπή, κατεργαριά, ρεμούλα ή παρανομία, θα βρεθεί απο όλους εσας τούς μαργαρίτες του τόπου μπλεγμένος σ’ έναν κυκεώνα ανευθυνουπευθύνων, που θα τον στέλνουν «απο τον Άννα στον Καιάφα» όπως λέμε. Με αποτέλεσμα, στο τέλος να μην βρεθεί ΚΑΝΕΝΑΣ υπεύθυνος. Διότι κανείς απο όλους αυτούς τους διαπλεκομένους δεν θα αναλάβει τις ευθύνες του και κανείς δεν πρόκειται να κατηγορήσει τον „συνάδελφό“ του, διότι στην πρώτη περίπτωση θα τον βρεί απέναντί του. Διαφθορά και σαπίλα, μπόχα και δυσωδία. Και κανένας Ηρακλής στον ορίζοντα, που θα μπορούσε να καθαρίσει αυτο τον στάβλο του Αυγεία.
Άς δουμε όμως και την απάντηση που πήρα στις 16.08.2010 απο την Καβάλα, όχι απο τον Νομάρχη, αλλα απο τον προιστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Καβάλας, κύριο Γεώργιο Τουγγελίδη, στον οποίο ο Νομάρχης προφανώς με παρέπεμψε (Έγγραφο με Αριθμό Πρωτοκόλλου 28/1051). Γράφει λοιπόν ο κύριος Τουγγελίδης, ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για «περίπου 20 περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις (απαλλαγές) που έχουν εκδοθεί στην περιοχή Χρυσουπόλεως κατα την χρονική περίοδο 2008-2010» με σκοπό τις «βελτιώσεις αγροτεμαχίων με χωματουργικές εργασίες».
Πρώτα. Θα μπορούσε ο κύριος Τουγγελίδης να μου εξηγήσει, πώς μπορούν να γίνουν με «αμμοληψίες» «βελτιώσεις αγροτεμαχίων»; Μήπως υπάρχουν στον επίπεδο κάμπο βουνά απο άμμο, που πρέπει να ισοπεδωθουν; Δεύτερον. Να μου επιτρέψει ο κύριος Τουγγελίδης να διαφωνήσω με τον χαρακτηρισμό «αμμοληψίες», διότι ιδίοις όμμασι έχω δει, ότι δεν πρόκειται για άμμο αλλά για ευφορο χώμα. Και τρίτον: Πόσα χρόνια θα κρατήσουν τελος πάντων αυτές οι βελτιώσεις στις 20 αδειοδοτημένες περιπτώσεις, δεν τελειώσανε πια μετα την λήψη τόσου χώματος που διακινείται τις τελευταίες δεκαετίες με τα φορτηγά στο λιμάνι της Κεραμωτής;
Η συντελούμενη καταστροφή
Ναί, κύριοι των Αρχών του Νομού Καβάλας, με τέτοια κόλπα δικαολογείτε τις ανομίες σας, την κλοπή της εύφορης γης του κάμπου, που την βαφτίζετε πρώτα σε «αμμο» και λέτε το εμπόριό της «βελτιώσεις αγροτεμαχίων». Και είμαι σίγουρος κύριε Τουγγελίδη, κύριοι του Δήμου και του Λιμενικού Σώματος Κεραμωτής, της Νομαρχίας Καβάλας, των Οικολόγων της Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης (Ε.Π.Ο.) και όλων των άλλων εμπλεκομένων φορέων και προσώπων, ότι αν συνεχιστεί αυτο το εγκλημα, σε μερικά χρόνια η πεδιάδα της Χρυσούπολης θα εχει ερημοποιηθεί και ο τουρισμός της Κεραμωτής θα έχει πάει περίπατο (2).
Σας θεωρώ σαν συνενόχους μιας εγκληματικής πράξεως, της κλοπής του εύφορου χώματος που κατέβασε ο ακούραστος Νέστος χιλιάδες χρόνια τώρα απο τα βουνά της Νοτίου Ροδόπης, δημιουργώντας την εύφορη πεδιάδα της Χρυσουπόλεως και την θαυμάσια παραλία της Κεραμωτης. Απο τις οποίες ζει ο πληθυσμός της περιοχής, που ασχολείται με την γεωργία και τον τουρισμό: Τα σπαράγγια που είναι απο τα πρώτα που εμφανίζονται κάθε χρόνο στην αγορά του Βερολίνου (αν δεν υπάρξουν διαμαρτυρίες των παραγωγών και κλεισίματα δρόμων, αλλα αυτό είναι ένα άλλο θέμα), τα λαχανικά, το ρύζι, το σιτάρι, το καλαμπόκι. Τα ψάρια που αλιεύονται στο Θρακικό Πέλαγος και τα μύδια που εκτρεφονται κοντα στο λιμάνι της Κεραμωτής. Και τέλος τον τουρισμό και τους παραθεριστές, που περνούν τις διακοπές τους στην θαυμάσια Αμμόγλωσσα της Κεραμωτής (η φωτογραφία, που τραβήχθηκε το 2009, δείχνει, ότι λόγω υποχωρήσεως του εδάφους το παρατηρητήριο βρίσκεται ήδη κοντα στη θάλλασα. Το 2010 το παρατηρητήριο είχε πέσει και δεν υπήρχε).
Και εγώ, που γεννήθηκα στη Σταυρούπολη και έμαθα κολύμπι στο Νέστο, σας διακηρύττω, ότι δεν ανέχομαι άλλο αυτό το εγκλημα. Κάτω τα χέρια απ’ το χώμα που κατέβασε ο Νέστος. Το χώμα αυτό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ανήκει στον Νέστο και μόνο σ’ αυτόν (3).
Απληστια και διαφθορα παντού
Ο Δήμος Κεραμωτής και η Νομαρχία Καβάλας είναι εξ ίσου διεφθαρμένοι, όσο και το ελληνικό κράτος, διεφθαρμένο απο γεννησιμιού του. Όμως η διαφθορά του κράτους θέριεψαι, ίδιαίτερα απο την εποχή του μεγάλου εκσυγχρονιστή Ανδρέα Παπανδρέου και του συστήματος των αυλοκολάκων που λέγεται ΠΑΣΟΚ, και μεταδόθηκε σαν δηλητηριώδης ιός απο την Αθήνα σε ολόκληρο τον κορμό του κρατικού μηχανισμού, στην λεγόμενη τοπική αυτοδιοίκηση. Διαφθείροντας τους πάντες και τα πάντα, μαζι και την ούτως ή άλλως ελαστική ηθική του Ελληνα, που το μόνο που σκεφτεται σήμερα είναι πώς να αρπάξει, να εξαπατήσει και να καταχραστεί ότι και όσο μπορεί: Ακόμη και ο τελευταίος ορεσίβιος έχει μεταβληθεί σ‘ έναν αδίσταχτο καταπατητή δασών και κάμπων, για να πουλήσει τα κλεψιμμαίικα σαν οικοπεδα ή να τα καλλιεργεί για να παίρνει τις επιδοτήσεις της Ευρωπαικής Ένωσης. Μεταβάλλοντας ακόμη και την γή, πάνω στην οποία γεννήθηκε, σε εμπορεύσιμο προιόν, για μένα το έσχατο σημείο ηθικής κατάπτωσης και ψυχικής αποσύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας.
«Μέσα στην μαύρη τρύπα της βοθροποιημένης ελληνικής οικονομίας, η τοπική αυτοδιοίκηση κατέχει εξέχουσα θέση», γράφει ο Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου. «Καθημερινά αποκαλύπτονται τέρατα και σημεία για τη δράση των φορέων της, οι οποίοι αναδεικνύονται πρωταθλητές της διαφθοράς» (4). Και ένα απο αυτά τα τέρατα και σημεία είναι και η μετατροπή της γης στην πεδιάδα της Χρυσούπολης σε ένα εμπορεύσιμο προιόν, στο οποίο συμμετέχει τόσο η διεφθαρμένη τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και οι άπληστοι και ασυνείδητοι κάτοχοι της γής. Όλους αυτούς φαίνεται να μην τους ενδιαφέρει το τί θα γίνει αύριο – ύστερα απο μένα ο κατακλυσμός, όπως λέμε: Ο Δήμαρχος Κεραμωτής δεν βλέπει τίποτε και ο προιστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Καβάλας πάει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Έ, τι θέλεις να κάνουν; Να αποκαλύψουν τους διαπλεκόμενους, των οποίων χρειάζονται την ευμένειά για να διατηρήσουν το πόστο τους (ή και για να τους έχουν στο χέρι, αν χρειαστεί!); Ή να στερηθεί ο κάτοχος της γής τα εισαγόμενα καταναλωτικά αγαθά, τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, τα κοσμήματα, τα τζιτζιλιά μπιτζιλιά (σχεδόν το κάθε δεύτερο μαγαζί στον κεντρικό δρόμο της Χρυσούπολης είναι ένα κοσμηματοπωλείο!); Κλέβουμε λοιπόν και γαία πυρί μειχθήτω.
Αν συνεχιστούν οι χωματοληψίες, η εύφορη πεδιάδα της Χρυσούπολης σε μερικά χρόνια, θα έχει γίνει, λόγω καθίζησης και υφαλμύρωσης του εδάφους, άχρηστη για αγροτικές καλλιέργειες. Και η θαυμάσια παραλία της Κεραμωτής με την ψιλή άμμο που κατέβασε ο Νέστος, η λεγόμενη Αμμόγλωσσα, αυτή που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, θα έχει λόγω των καθιζήσεων υποχωρήσει και θα έχει σκεπαστεί απο την θάλασσα, στέλνοντας τον τουρισμό περίπατο..
Αυτά όλα είναι λίγο πολύ γνωστά, μερικά, όπως η καθίζηση της παραλίας, είναι μάλιστα ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Όμως οι τοπικοί τσορμπατζήδες, οι διαπλεκόμενες αρχές, οι δήθεν οικολόγοι της περιοχής και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής περι άλλα τυρβάζουν.
Υπάρχει λύση;
Στις 7. Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν Δημοτικές εκλογές. Ευκαιρία για τους πολιτες του Νομού Καβάλας να αναλογιστούν, αν οι μέχρι σήμερα τοπικοί άρχοντες τους εργάζονται για το καλο του τόπου ή για την τσέπη τους. Και αν οι ίδιοι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στο βρώμικο παιχνίδι εμπορίας του χώματος που στήθηκε. Είναι ανάγκη λοιπόν, κατα τις προεκλογικές συγκεντρώσεις το πρόβλημα αυτό να γίνει θέμα, να συζητηθεί και να βρεθούν λύσεις.
Το ψάρι βέβαια, όπως ξέρουμε, βρωμάει απ’ το κεφάλι. Το διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ και ο φαφλατάς αρχηγός του, που παρέδωσε την Ελλάδα στα κάτεργα του εβραίικου ΔΝΤ, δεν μπορούν να εκδιωχθούν απο την Κεραμωτή ή την Καβάλα, ούτε μπορεί η φωνή μιας μακρινης για την Αθήνα επαρχίας να ακουστεί απο τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, στα οποία ανήκουν οι Δήμαρχοι, Νομάρχες και άλλοι τσορμπατζήδες της περιοχής. Αυτοί που στις 7. Νοεμβρίου θα ζητήσουν απο τους κατοίκους της Κεραμωτής, της Χρυσούπολης και της Καβάλας να τους ξαναψηφίσουν. Ευκαιρία λοιπόν να τους ρωτήσει ο κόσμος, πώς απέκτησαν τις τεράστιες περιουσίες τους, παραδείγματος χάριν ο Νομάρχης Καβαλας κ. Καλλιοντζής, που όπως γραφουν τα τοπικα ΜΜΕ έγινε πάμπλουτος ((5). Και τί σκέφτονται να κάνουν για τις εγκληματικές χωματοληψίες.
Για να παταχθεί η διαφθορά, πρέπει το κράτος να λειτουργεί οργανωμένα και με την σημαία του συλλογικού καλού και όχι της τσέπης του κάθε φτωχομπινέ, που κατακτώντας μια θέση στον ευρύτερο κρατικό τομέα μεταβλήθηκε σε απατεώνα και λωποδύτη. Το σημερινό κρατικό τέρας της Αθήνας πρέπει να βγεί από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές ανεπανόρθωτα λαβωμένο και στιγματισμένο. Και αν στην περιοχή Καβάλας δεν θα μπορέσει να χτυπηθεί το κεφάλι του, που βρίσκεται στην μακρυνή Αθήνα, να χτυπηθούν τα διεφθαρμένα μέλη του στην επαρχία. Είναι σίγουρο, ότι θα του πονέσει. Κι’ αυτό θα μπορούσε να γίνει η αρχή για ένα καλύτερο μέλλον.
Υποσημειώσεις
1) Βλέπε και τα άρθρα μου «Για να τα κονομήσουν, θα πούλαγαν και τη μάνα τους» και «Κάτω τα χέρια απο το χώμα της πεδιάδας της Χρυσούπολης»
2) „Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας“, Τεύχος Τέταρτο, Αρ. Φύλλου 3953, Ιούλιος 2000, Αρθρο 4.4.: „Δεν επιτρέπεται η αμμοληψία, η εκσκαφή, η επιχωμάτωση και γενικά η αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου. Επιτρέπονται μόνο οι εκσκαφές και οι επιχώσεις οι απολύτως απαραίτητες για την κατασκευή των έργων και εγκαταστάσεων που επιτρέπονται από τις διατάξεις του παρόντος. Για κάθε απαιτούμενη αλλαγή του φυσικού ανάγλυφου εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 40 του Ν.1337/83“ (Το οποίο καθορίζει τα σχετικά με την κοπή δέντρων! Εμμανουήλ Σαρίδης)
3) Η πεδιάδα της Χρυσούπολης (πρώην Sarı Şaban) αρδευεται απο τον ποταμο Νεστο, το Δέλτα του οποίου, γνωστο σαν Αλατζά Γκιολ (Alaca Göl), ειναι ένα οικοσύστημα, που περιλαμβανει εφτά λίμνες και έντεκα μικροτερες λιμνούλες γλυκού νερού με συνολικη έκτασή περιπου 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα
4) Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου: «Αυτοδιοίκηση: Ο Πύθος των Δαναΐδων»
5) Βλέπε και „Έλεγχος…στο ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ του Νομάρχη Καβάλας;“