Για τον Μέγα Αλέξανδρο υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία, που μόνο με εμπεριστατομένες μελέτες και διατριβες, όπως η διδακτορική διατριβή που αναφέρει σε άνάρτησή της η Αριάδνη Αγγελίδου και της οποίας ένα μικρό μέρος θα μεταφράσω σύντομα, μπορεί να γίνει γνωστή. Εδώ δημοσιεύω ένα απόσπασμα απο μια μέλετη για την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεχάνδρου στην Ασία (σε σχέση με την ιστορία των Ρομά)
Τίτλος του πρωτοτύπου: „Alexander der Große und die griechischen Einflüsse“
Συγγραφέας: Marko D. Knudsen
Δημοσιευθηκε στο http://www.romahistory.com/1-2.htm
Μετάφραση απο τα Γερμανικά: Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης
Οι κατακτήσεις του Αλεξάνδρου οδήγησαν στην ελληνιστική εποχή, η οποία χρονολογείται απο τον χρόνο του θανάτου του, το 323 π.Χ., μέχρι το έτος 31 π.Χ. Κατά την περίοδο αυτή, η ελληνική κουλτούρα ξαπλώθηκε σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη νοτιοδυτική Ασία, αφήνοντας τα ίχνη της στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Η συγχώνευση των ελληνικών, περσικών και άλλων πολιτιστικών στοιχείων επηρέασε όλες τις πτυχές της ζωής: τη γλώσσα, την πολιτική, την τέχνη, τη λογοτεχνία και τη θρησκεία. Αυτή είναι και η εξήγηση των ελληνικών στοιχείων στο Ρομανές, τη γλώσσα των Ρομά.
Στην Ινδία και το Πακιστάν ο Αλέξανδρος παρέμεινε για περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Εκεί ίδρυσε πολλές πόλεις, μόνο στο Punjab τρεις. Με τις κατακτήσεις του Μαχμούντ Γκαζνί ξεκίνησε ωστόσο η θρησκευτική αναδιοργάνωση της περιοχής.
Δεξιά: Μωσαϊκό Τοίχου Μέγας Αλέξανδρος – Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης
Ο Μέγας Αλέξανδρος πίστευε, ότι κατάγεται από τους Έλληνες ήρωες Ηρακλή και Αχιλλέα και ως εκ τούτου ήθελε να ακολουθήσει τον δρόμο τους. Το 334 π. Χρ. ο Αλέξανδρος εισέβαλε με 30.000 στρατιώτες στην Περσική Αυτοκρατορία ξεκινώντας έτσι τις κατακτήσεις του. Ο Αλέξανδρος κατέκτησε μεγάλο μέρος της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Από το μαντείο του Διός στην όαση Σίβα ο Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε ως ο γιος του Δία. Στην Αίγυπτο ανακηρύχθηκε ως Φαραώ, και όπως και στην Ελλάδα, ισχυρίστηκε και εδώ, ότι είναι ο γιος θεών και ως εκ τούτου εκλήθη να κυβερνήσει την Αίγυπτο.
Ίδρυσε το 332 π.Χ.. την πόλη Αλεξάνδρεια, που λεγόταν επίσης και Αλεξανδρέττα και βρίσκεται σήμερα στο βόρειο τμήμα της Αιγύπτου, δίπλα στην Μεσόγειο Θάλασσα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε σε ηλικία 32 ετών απο πυρετό, στις 11 Ιουνίου, 323 π.Χ. στην Βαβυλώνα, την οποία είχε κατακτήσει μόλις πριν από τρεις μήνες.
Μέχρι τη στιγμή εκείνη ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κατακτήσει μια γιγαντιαία περιοχή, απο την Ελλάδα, την Τουρκία, την Περσία και το Πακιστάν μέχρι το ινδικό Πουντζάμπ. Δυτικά είχε φέρει υπό την επιρροή του το σύνολο της Μεσογείου μέχρι την Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο.
Οι περιοχές εξάπλωσης και οι σφαίρες επιρροής του Μεγάλου Αλεχάνδρου 336-323 π.Χ.
Οι περιοχές εξάπλωσης και οι σφαίρες επιρροής του Μεγάλου Αλεχάνδρου 336-323 π.Χ. (κόκκινο χρώμα) στον σημερινό χάρτη της Ασίας (Μαύρο -Λευκό χρώμα)
Πληροφορίες στο www.RomNews.de, Εταιρία RomNews, Αμβούργο, Γερμανία