Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
25.11.2024
  • Brain Drain
  • Allgemein
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    Διακοπες στην Κεραμωτη


    Δρ. Εμμανουηλ Σαριδης

    Η Κεραμωτη με την αλιεια, τον τουρισμο και τα αγροτικα προιοντα που παραγονται στον ευφορο καμπο της Χρυσουπολης, θα μπορουσε να ηταν ενας απο τους πλεον ευημερουντες τοπους της Ελλαδος. Αν το κρατος ηταν οργανωμενο και αν η τοπικη αυτοδιοικηση περισσοτερο δραστηρια και λιγοτερο διεφθαρμενη

     

    Τα ωμορφα και τα ασχημα

    Στην ταβερνα της Γεωργιας στο λιμανι της Κεραμωτης, εκει που οι Αιγυπτιοι ναυτικοι ξεφορτωνουν καθε μερα τα καραβια οταν επιστρεφουν  απο το ψαρεμα, η χωριατικη σαλατα ειναι διαστασεων XXL: Μια τεραστια πιατελλα, γεματη με ελληνικες ντοματες, αγγουρι, πιπεργια, χοντρα δαχτυλιδια κρομμυδι, με σουφρωμενες, αλλα νοστιμοτατες θασσιτικες ελιες, μπολικο θασσιτικο λαδι και πανω-πανω, σαν επιστεγασμα και κορωνα της Installation της Γεωργιας, μια τεραστια ριγανατη φετα. Και μαζι με την σαλατα νοστιμα τηγανιτα ψαρια απο την πατρια θαλασσα, ενα τζατζικη και μια Μαλαματινα. Παρεα με τους γλαρους, που αυθαδως ερχονται στο τραπεζι, ζητωντας, επιτακτικα, το μερτικο τους απ’ το τηγανιτο ψαρι, σαν να θελουν ν’ αλλαξουν το καθημερινο διαιτολογιο τους απο τα φρεσκα θαλασσινα που ψαρευουν μεταξυ Κεραμωτης, Θασσοπουλας και Θασσου.

    Ναι, η Κεραμωτη, αυτο το λιμανακι απεναντι απ’ την Θασσο, αναμεσα στο αεροδρομιο «Μεγας Αλεξανδρος» της Καβαλας δυτικα, και στον ποταμο Νεστο ανατολικα, ειναι ο αγαπημενος μου προορισμος, ο τοπος, οπου περναω απο χρονια τωρα τις διακοπες μου στην Ελλαδα. Καταλυωντας παντα στην «Αφροδιτη», τα Bungalows του Σολωνα, λιγα μετρα απο την ακτη της Αμμογλωσσας, με την ψιλη αμμο που κατεβασε ο Νεστος και ενδιαμεσα το δασακι με τις γκουγκουχτουρες, να σου λενε ολη μερα τα δικα τους. Και γιατι απο την Κεραμωτη μπορω να παω σε μιση ωρα με το Ferryboot στη Θασσο και, επισης σε μιση ωρα, με το λεωφορειο στην Καβαλα  η την Ξανθη. Κι’ απ’ την Ξανθη στην Σταυρουπολη, το ωραιο χωριο που γεννηθηκα διπλα στον Νεστο, στο ποταμι που εμαθα μικρος κολυμπι.

    Η Κεραμωτη φιλοξενει καθε χρονο πολυ ξενο κοσμο: Πριν ηταν οι Γερμανοι και οι Δυτικοευρωπαιοι, σημερα κυριως οι Βουλγαροι και οι Ρουμανοι. Αν δεν ητανε κι’ αυτοι, λεει ο Σολωνας, δεν θα πηγαιναμε καλα. Γιατι ομως δεν ερχονται πια Δυτικοευρωπαιοι; Γενικη η απαντηση του Σολωνα, γινεται ομως αντιληπτο, οτι οι χωρες της πρωην Γιουγκοσλαβιας στην Αδριατικη, η Βουλγαρια και ιδιαιτερα η Τουρκια, με καλη οργανωση και ευγενικο προσωπικο, εχουν γινει εξαιρετικα ανταγωνιστικες για την Ελλαδα. Υπαρχουν ομως και αλλοι λογοι, που θα προσπαθησω να εντοπισω αμεσως παρακατω.

    Τσιμεντο και μπετον αρμε

    Οπως ολες οι μεγαλες και μικρες πολεις, ακομη και τα χωρια στην Ελλαδα, ετσι και η Κεραμωτη ειναι μια μικρογραφια της Αθηνας, με τα γνωστα οργανωτικα, πολεοδομικα, ακομη και πολιτιστικα προβληματα της. Της Αθηνας, που ειχαν σχεδιασει οι Κλεάνθης και Schaubert για μερικες χιλιαδες κατοικους και σημερα ειναι ενα Konglomerat απο σπιτια και χωρια που την περιεζωσαν και την επνιξαν, μια Beronwüste, μια ερημος του μπετον, οπως μου ειπε ενας γνωστος μου γερμανος αρχιτεκτονας, οταν προ ετων την βλεπαμε απο τον Λυκαβηττο, χωρις πολεοδομικο σχεδιο, χωρις δημοσιους χωρους (παρκα, σχολεια, υπηρεσιες), χωρις σιλουεττα, λιθοι και πλινθοι και κεραμοι, ατακτως ερριμενοι.

    Και το εκτρωμα αυτο εγινε πραγματικος εφιαλτης, οταν ο Κωνσταντινος Καραμανλης, επιστρεφοντας απο το Παρισι το 1974, ανακηρυξε την αντιπαροχη σε μοντελο οικονομικης αναπτυξης, με τα θλιβερα επακολουθα του. Ετσι η Αθηνα εγινε το προτυπο της «πολεοδομιας» (χα, χα, χα!) στην Ελλαδα, ενα μοντελλο, που δεν αφησε ουτε μια αυλη σπιτιου αχτιστη, μπετον εκει που πριν μοσχοβολουσαν οι γλαστρες με τα βασιλικα, μπετον και ο μικρος μπαχτσες, που πριν ο κοσμος φυτευε ντοματες, αγγουρακια και κρομμυδακια. Οι πολεις γεμισαν «πολυκατοικιες», που υψωνονται απειλητικα απο τις δυο πλευρες δρομων, που εγιναν καποτε για να περνουν ανθρωποι, γαιδουρια και μερικα καρα, εμποδιζοντας τον εξαερισμο τους, τα στενα πεζοδρομια εγιναν χωροι σταθμευσεως αυτοκινητων, ελευθεροι χωροι για αναψυχη δεν υπαρχουν. Η ελληνικη πολη προκαλει σημερα αισθηματα αγχους και αποπληξιας, καθολου παραξενο, που οι σωματικες και ψυχικες ασθενειες του Ελληνα αυξανονται και πληθυνονται.

    Η καταστροφη της Ξανθης

    Η διπλανη Ξανθη (δίπλα: σπιτια στην Ανω Πολη), οπου η οικογενεια μας μετακομισε απο την Σταυρουπολη μετα τον πολεμο, με εξαιρεση την παλια, βορεινη πολη, που σωθηκε ως εκ θαυματος χαριν των πραγματικα ηρωικων αγωνων του Στεφανου Ιωαννιδη και της παρεας του απο την Φιλοπροοδο Ενωση Ξανθης (ΦΕΞ), εχει καταστραφει ολοσχερως. Μονο μερικα καπνομαγαζα, οπως της ΣΕΚΕ και του Πετριδη, εμειναν ακομη ορθια, ερειπωμενα κι’ αυτα, λογω της ανικανοτητας των πολιτικων της Αθηνας να προστατεψουν στην Ενωμενη Ευρωπη τον ελληνικο καπνο, εναν απο τους καλυτερους του κοσμου. Ετσι η Ξανθη, οπως και η υπολοιπη Ελλαδα, ζει πλεον απο τα δανεια που συναπτουν οι κυβερνησεις απο τις μεγαλες διεθνεις – και εβραιοκρατουμενες – τραπεζες που μας εχουν οχι μονο οικονομικα, αλλα και πολιτικα σιδηροδεσμιους, ενω η χωρα εχει αποβιομηχανιστει τελειως.

    Πρωτο θυμα της τσιμεντοποιησης στην Ξανθη ηταν το παρκο κοντα στον ποταμο Κοσυνθο, μεσα στο οποιο ο ΕΟΤ εχτισε ενα ξενοδοχειο με το κουλτουριαρικο ονομα «Ξενια», που εμενε επι δεκαετιες αδειο, ενω στο εναπομειναν μερος εστησε το κρατος καποια προκατασκευασμενα κτιρια για να σπουδαζουν οι φοιτητες του Πανεπιστημιου Θρακης (οι οποιοι σημερα ασχολουνται περισσοτερο με την αναγραφη ηληθιων συνθηματων στα ντουβαρια των σπιτων, με την πολιτικοποιηση – ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ – ορθοδοξο, μου-λου κ.λπ) – με φασαριες και ταραχες η με το dolce far niente, ξημεροβραδιαζομενοι στα «μοντερνα» καφενεια που γεμισαν την περιοχη και ηχορρυπανουν την πολη, μεχρι τις 4 η ωρα το πρωι). Γιατι δεν ανακατασκευασθηκαν – με λιγοτερα λεφτα – τα τεραστια καπνομαγαζα που ρημαζουν σημερα, για να γινουν πανεπιστημιακα Campus, ειναι το μυστικο που πηρε μαζι του ο αποθανων Δημαρχος Αμοιριδης, που για τις υπηρεσιες που προσφερε στην πολη (!) εστησε για τον εαυτο του κι’ ενα αγαλμα. Στον τοπο που ηταν πριν το αρχιτεκτονικα ενδιαφερον κτιριο του ηλεκτροφωτισμου, που γκρεμισε. Πολλοι μιλανε για οικονομικα συμφεροντα, ονοματα, επισημα, δεν λεει κανεις.

    Το δευτερο θυμα ηταν το παρκο στην πλατεια της Ξανθης, οπου πρωτα ο μητροπολιτης Αντωνιος εχτισε μια εκκλησια, προφανως για να ριξει σταχτι στα ματια του κοσμου για τα ανομηματα του, τις μαζικες κλοπες εικονων, ακομη και ολοκληρων τεμπλων απο τις εκκλησιες και τα παρακκλησια της περιοχης, τιποτε δεν αφησε ο αρχιλωποδυτης Αντωνιος, κατα κοσμον Κλαουδατος (συνιδιοκτητης του τοτε μοναδικου πολυκαταστηματος Κλαουδατος της Θεσσαλονικη, εκεινου με το συνθημα «Κλαουδατος, τα εχει ολα και συμφερει») χωρις να το ρημαξει, ουτε το παμπαλαιο, μισοχωμενο στη γη  εκκλησακι στη Σταρουπολη, διπλα στα μνηματα. Και προφανως για να εξαλειψει τα ιχνη του εγκληματος του, το γκρεμισε και εστησε στη θεση του, με την βοηθεια της ΜΟΜΑ, ενα καινουργιο και με καινουργιες εικονες, οπως ελεγε στον κοσμο. Κοντα και το κρατος, που διπλα στην εκκλησια του Αντωνιου στο κεντρικο παρκο της Ξανθης, εσπευσε να χτισει ενα δικαστηριο και ενα κτιριο για τις αναγκες του Πανεπιστημιου της Θρακης. Το παρκο σημερα ειναι παρελθον.

    Δεν θα επεκταθω αλλο, παρα το οτι ο θυμος μου για ολους αυτους τους ασυνειδητους κλεφτες, λωποδυτες και καταστροφεις της πατριδας μου ειναι μεγαλος. Δεν αντεχω ομως στον πειρασμο να μην αναφερω δυο αλλα εγκληματα εις βαρος της Ξανθης. Το πρωτο ειναι το γκρεμισμα των δυο χαμαμ που λειτουργουσαν οταν πηγαινα στο Γυμνασιο και τα οποια επισκεπτομουνα με συμμαθητες μου (εχω ακομη στ’ αυτια μου τον ηχο των τσιγγινων μαστραπαδων, με τους οποιους περιχυνομασταν με κρυο νερο, οταν χτυπουσαν στο μαρμαρινο δαπεδο η στις γουρνες). Και μετα το γκρεμισμα του μεγαλου τζαμιου στην πλατεια, που εγινε επι χουντας, εγκλημα που χρησιμοποιουν σημερα οι συλλογοι των Μουσουλμανων Θρακιωτων στην Τουρκια για να μας εκθετουν διεθνως. Εγκλημα και το γκρεμισμα του νερομυλου, κοντα στο ποταμι και την πισινα, απ’ τον συμμαθητη μου Αγκορτσα, που ηταν επι χουντας δημαρχος. Και που εστησε στην θεση του, ο βλακας, την καρικατουρα ενος μυκονιατικου μυλου.

    Η Κεραμωτη σημερα

    Ας επιστρεψουμε στην Κεραμωτη. Που με την αλιεια, τον τουρισμο και τα αγροτικα προιοντα που παραγονται στον ευφορο καμπο της (τα σπαραγγια του Νεστου, φερ’ ειπειν, ειναι απο τα πρωτα που ερχονται στην γερμανικη αγορα), θα μπορουσε να ηταν ενας απο τους πλεον ευημερουντες τοπους της Ελλαδος. Αν…ναι, αν η τοπικη αυτοδιοικηση δεν βρισκονταν ακομη σε πρωτογονη κατασταση, αν οι τοπικοι προυχοντες ειχαν κανει καποια μετεκπαιδευση σε μια χωρα του εξωτερικου, για να μαθουν πως διοικουνται και πως λειτουργουν σημερα οι πολεις και τα χωρια στην Ενωμενη Ευρωπη και αν δεν επικρατουσε και στην Κεραμωτη η διαφθορα, που σαν ανιατη ασθενεια κατατρωγει τον αρρωστο πλεον κορμο της ελληνικης κοινωνιας.

    Ετσι η Κεραμωτη, οπως και ολη η Ελλαδα, παραπαταει σαν ενας μεθυσμενος αναμεσα στον τουρισμο που λεγεται βαρεια βιομηχανια (!!) – ενω μονο συμπληρωματικα σε αλλες οικονομικες δραστηριοτητες μπορει να λειτουργησει – σε οικοδομικες δραστηριοτητες και σε μια αγροτικη οικονομια χωρις προγραμμα και χωρις συγκεριμμενες κατευθυνσεις, στην Γερμανια θα την λεγαμε weder Fisch, noch Fleisch, ουτε κρεας ουτε ψαρι. Για δε την διαφθορα δεν ειναι αναγκη να πουμε τιποτε παραπανω, απ’ αυτα που γραφονται καθημερινα στα ΜΜΕ.

    Τουρισμος

    Στην Κεραμωτη επικρατει μια αξιολογη οικοδομικη δραστηριοτητα. Δυστυχως ενα μεγαλο μερος των σπιτων και καταλυμματων που αρχιζουν να χτιζονται, δεν τελειωνουν ποτε, γιατι προφανως στο μεταξυ εχουν τελειωσει τα λεφτα. Ετσι η Κεραμωτη ειναι γεματη απο Bauruinen, μισοτελειωμενους σκελετους κτιριων, που προσφερουν ενα πολυ αθλιο θεαμα στους τουριστες. Οι ξενοδοχειακες μοναδες ειναι μικρες, και αν δεν τις γνωριζεις προσωπικα, δεν προκειται να τις ανακαλυψεις ποτε των ποτων. Παρα τις «συγκινητικες» προσπαθειες μερικων ξενοδοχων να δημιουργησουν ιστοσελίδες που τις αναρτουν στο ιντερνετ, αναμεσα σε εκατομμυρια αλλες, ψυλλος στ’ αχειρα που λεμε. Καμμια κεντρικη διαφημιση στο εσωτερικο και το εξωτερικο, παρα το οτι για τετοιους σκοπους θα μπορουσαν να αντληθουν απο τα ταμεια της Ενωμενης Ευρωπης (ΕΕ) αξιολογα ποσα, οχι βεβαια μεσω Αθηνων, γιατι θα παρειμαν στην Αθηνα, αλλα κατ’ ευθειαν, με αιτιολογημενες αιτησεις της τοπικης αυτοδιοικησης.

    Στο λιμανι, απο το οποιο καθε μιση ωρα φευγουν και ερχονται Ferryboots προς και απο την Θασσο γεματα τουριστες, kαμμια πληροφοριακη πινακιδα για την τοποθεσια των ξενοδοχειων και για τα αξιοθεατα της περιοχης. Και τετοια υπαρχουν παμπολα, με κυριοτερο το Δελτα του διπλανου Νεστου και το Μουσείο Φύσης Νέστου – που εγινε ομως στην Χρυσουπολη απο μια Εταιρία Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης (1). Η το περιπτερο του συλλογου αυτου και τα παρατηρητηρια πτηνων κοντα στον Νεστο, μεταξυ Κεραμωτης και Χρυσουπολεως, τα οποια παραμενουν για τον ξενο τουριστα μια terra inkognita. Καμμια πληροφορια και για την λιμνοθαλασσα της Κεραμωτης με τα μυδια που παραγονται, τιποτε για τις εκδηλωσεις του δραστηριου πολιτιστικου συλλογου, ιδιαιτερα τα χορευτικα. Το υπαρχον κοτετσι στο λιμανι της Κεραμωτης, με την ενδειξη «Tourist Information», «επιπλωμενο» μ’ενα τραπεζι και μια καρεκλα, ειναι συνηθως αδειο, προφανως γιατι οι υπαλληλοι του περι αλλα τυρβαζουν. Αντ’ αυτου ενας λιμενικος με μια σφυριχτρα στο στομα να σφυριξει σαν μανιακος, καθε φορα που ενα Ferryboot που ερχεται απο την Θασσο αρχιζει να «ξεφορτωνει» τα αυτοκινητα. Τι νοημα εχει αυτο το σφυριγμα, που το ακους και στην Αθηνα, την Θεσσαλονικη και αλλου, ειναι και παραμενει μυστηριο, το μονο αποτελεσμα του ειναι η επιταση της νευρικοτητας του Ελληνα, που δεν φημιζεται και τοσο για τα γερα του νευρα.

    Κατα τα αλλα, πως θα μπορουσε να ηταν και αλλιως, χωριο και παραλια χωρις πεζοδρομια η με τα καποια υπαρχοντα κατειλημενα απο αυτοκινητα. Δρομοι χωρις η με ελλειπη οδικη σημανση, οπου ενας Γερμανος οδηγος αυτοκινητου, που σε περιπτωση που λειπουν τετοια σηματα ειναι συνειθισμενος να εχει η να δινει πρωτοπορια σ’ εκεινον που ερχεται απο δεξια, θα προκαλουσε αυτοκινητιστικο δυστυχημα, που να γνωριζει ο φουκαρας, οτι οι ντοπιοι εχουν ανακηρυξει εναν δρομο σε δρομο κυριας κυκλοφοριας. Να αναφερω και τους αγενεστατους υπαλληλους στο «μαγαζι» των ΕΛΤΑ, οταν βρισκονται εκει, γιατι ενα χαρτι κολλημενο στο τζαμι σε πληροφορει, οτι μεταξυ 11 και 13 η ωρα ειναι κλειστο λογω διανομης της αλληλογραφιας. Και μετα κλεινει, γιατι ηρθε η ωρα να παμε στα σπιτια μας.

    Ψυχαγωγια

    Σοβαρο θεμα και η ψυχαγωγια. Δεν ξερω ποιος φωστηρας ειπε στους εστιατορες, οτι μαζι με το θαυμασιο φαγητο που σερβιρουν θα πρεπει να προσφερουν στον πελατη τους και εκεινα τα κακοριζικα και καψουρικα ασματα της μιζεριας και της απελπισιας που θεωρουν σαν την απαραιτητη μουσικη συνοδεια του φαγητου. Και στους ιδιοκτητες των Clubs με την ταμπελλα «Greek Music», που συναντας συνεχεια κανοντας τον γυρο της Θασσου, οτι το αραβικο Buzuk (που περιεργως δεν ελληνοποιηθηκε μεχρι σημερα, για να γινει βουζουκιον), μαζι με τα σπασιματα πιατων, εχει καποια σχεση με την ελληνικη Αρχαιοτητα. Ποιον πελατη ναχουν αραγε στο συγχυσμενο μυαλο τους αυτοι οι ταλαιπωροι; Καποιον νεαρο τουριστα, που οταν γινει σουρα, αρχιζει να χορευει, «οπα, οπα» (!); Η το ξενο αντρογυνο, που απορει και εξισταται με τα «ελληνικα» ηθη και εθιμα που ειναι δηθεν αυτα τα καραγκιοζιλικα των χορευταραδων στην πιστα; Λαθος μεγαλο, κυριοι επιχειρηματιες. Και πιο μεγαλο, κυριοι του ελληνικου τουρισμου. Οι ανταγωνιστες μας, ιδιαιτερα στην δυτικη Μεσογειο, δεν σκοπευουν σε φοιτητες και ανεργους με δισακια και τουρβαδες στην πλατη, αλλα κυριως σε ατομα μεσαιας ηλικιας, μεσαιου πορτοφολιου και μεσαιας πολιτιστικης σταθμης . Για τα οποια η προσφερομενη μουσικη στην Ελλαδα ειναι αποκρουστικη. Αν θελετε, το πιστευετε, αν οχι, συνεχειστε οπως μαθατε. Μην παραπονιεστε ομως για τα χαλια του ελληνικου τουρισμου, γιατι εσεις φταιτε.

    Αγροτικη παραγωγη

    Στις 11.04.2009 και με τον τιτλο «Ελληνικες εξαγωγες, ωρα μηδεν» εγραφα, οτι εφετος ματαια περιμενα να δω στο Βερολινο τα πατρια σπαραγγια, που καθε χρονο ερχονταν απο τα πρωτα στην εδω αγορα (2). Τα πρωτα που ειχαν ερθει στις 04.04.2009, τη μερα που εχω και τα γεννεθλια μου, ηταν απο την Ισπανια και το Περου. Σπαραγγια «Νεστος»; Πουθενα. Και ωσπου ναρθουν, η αγορα ειχε πλημμυρισει απο τα σπαραγγια που παραγονται στο Beelitz, κοντα στο Βερολινο, χιλιαδες τοννοι, και οι τιμες του προιοντος ειχαν πεσει στο υπογειο. Κοιταζοντας ομως στις εφημεριδες, ειχα διαπιστωσει, οτι οι παραγωγοι του Νεστου αντι για εξαγωγες, κανανε διαδηλωσεις, κλεινοντας με τρακτερ τους δρομους, για εκβιασμο της κυβερνησης για μεγαλυτερες επιδοτησεις. Αντι να προωθησουν την παραγωγη και να διατηρησουν την πρωτια του προιοντος τους στην μεγαλη αγορα του Βερολινου.

    Και επι τη ευκαιρια να αναφερω, οτι τα αγροτικα προιοντα που εξηγαγε καποτε η Ελλαδα στην Γερμανια εχουν σχεδον εκτοπιστει απο τα αναλογα προιοντα οχι μονο της Ισπανιας και της Ιταλιας, που ουτως η αλλως κυριαρχουν απο χρονια στην αγορα, αλλα και απο την αγροτικη παραγωγη της Τουρκιας. Φετος δε ειχαμε και σταφυλια απο την Ινδια και την Αιγυπτο. Οσο αφορα την ελληνικη φετα, που υστερα απο αγωνες κατοχυρωθηκε, αυτη εχει εκτοπισθει απο την γερμανικη φετα, που προσφερεται σε φακελλακια με μπλε και ασπρα χρωματα. Και το ελληνικο λαδι ερχεται μεσω Ιταλιας σαν Olio tre vergine di Oliva. Η Ελλαδα, αν εξακολουθησει να πλεει στα πελαγη της ευδαιμονιας και των παραισθησιων των επιδοτησεων, αν δεν βγει απο την δινη των σκανδαλων και της φασαριας που δημιουργουν οι Τσιπρας, Αλαβανος και Γιωργακης και αν δεν υποστηριξει την δημιουργια μεγαλων εξαγωγικων μοναδων, θα αντιμετωπισει γρηγορα τεραστια εξαγωγικα προβληματα. Ιδιαιτερα οταν σταματησουν η περιοριστουν οι εποδοτησεις της Ε.Ε. Ομως εμεις, δε βαριεσαι, εχουμε τον Γιωργακη, που εμαθε απ’ τον μπαμπα του τη συνταγη, τα δανεια απο τις τραπεζες των Εβραιων.

    Τα μεγαλα που ερχονται

    Και ερχομαι στα δυο μεγαλυτερα προβληματα της Κεραμωτης, τις αμμοληψιες και την  ρυπανση της παραλιας απο λαδια και γρασα. Τα οποια συντομα θα πρεπει να λυθουν, αν θελουμε να προλαβουμε την καταστροφη του ωραιου αυτου λιμανιου, του τουρισμου και της αγροτικης παραγωγης, απο την οποια ζει ολοκληρη η πεδιαδα της Χρυσουπολης (Sarı Şaban). Και η οποια αρδευεται απο τον ποταμο Νεστο.

    Το Δέλτα του Νεστου, γνωστο σαν Αλατζά Γκιολ (Alaca Göl), ειναι ένα οικοσύστημα, που περιλαμβανει εφτά λίμνες και έντεκα μικροτερες λιμνούλες γλυκού νερού με συνολικη έκτασή περιπου 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δυστυχως το συστημα αυτο καταστρέφεται, καθώς έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες ασύμβατες με τη διατήρηση της ισορροπιας του, όπως κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στις όχθες, απόθεση απορριμμάτων κτλ., ενω η στάθμη των λιμνων εξαρτάται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, που με τη σειρά του σχετίζεται με τη ροή των υδατων του Νέστου και την κατακράτησή τους για αρδεύσεις.

    Οπως γραφει ο «Ριζοσπαστης», ουτε οι „γαλάζιες“, ουτε οι „πράσινες“ κυβερνήσεις εχουν μεχρι σημερα  οριοθετησει τους υδροβιότοπους, ούτε και εχουν συντάξει τα απαραίτητα διαχειριστικά σχέδια, για να μη δυσαρεστήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, δηλαδη τους ψηφοφορους τους στην περιοχή (3). Το οικοσυστημα αυτο βρισκεται σημερα στο χειλος του γκρεμου.

    Αμμοληψιες

    Η μεγαλυτερη απειλη για το οικοσυστημα ειναι οι αμμοληψιες που γινονται εδω και τουλαχιστον 10 χρονια στην πεδιαδα. Τεραστια φορτηγα κουβαλαν και ξεφορτωνουν στο λιμανι της Κεραμωτης μερα-νυχτα το «χρυσαφι» του Νεστου, αμμο και ευφορο χωμα, ενω εργατες με Gabelstabler (πως λεγεται στα ελληνικα;) το μεταφορτωνουν στα πλοια (βλεπε φωτογραφια παρακατω). Το αποτελεσμα ειναι, η επιφανεια του εδαφους να εχει υποχωρησει τοσο, ωστε το παρατηρητηριο στην παραλια της Κεραμωτης να βρισκεται ηδη μεσα στη θαλασσα. Ευχης εργον, να ασχοληθει το Πανεπιστημιο της Θρακης η οι κατα τα αλλα δραστηριοι οικολογοι με το θεμα. Στην ιστοσελιδα του ΣΥΡΙΖΑ διαβαζω, οτι ο ευρωβουλευτης Δημήτρης Παπαδημούλης εχει υποβαλλει στην Ολομελεια του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου 979 ερωτήσεις, 6 εκθέσεις, 3 γνωμοδοτήσεις και 170 παρεμβάσεις, οι περισσοτερες για θεματα περιβαλλοντος και πολλες για αμμοληψιες. Δυστυχως καμμια για τις αμμοληψιες στην πεδιαδα της Χρυσουπολης.

    Πιο δραστηριοι φανηκαν οι ευρωβουλευτες Elly de Groen-Kouwenhoven (Verts/ALE) και David Hammerstein (Verts/ALE) που με γραπτη ερωτηση που υπεβαλλαν στο Ευρωπαικο Κοινοβουλιο στις 31 Μαρτίου 2009 (E-2186/09) ρωτανε την Επιτροπή για το θεμα «Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Ελληνική Δημοκρατία: περιοχή αναπαραγωγής ερωδιών της Κεραμωτής, λιμνοθάλασσα ανατολικής Κεραμωτής, παραλία Μάγγανα» (4). Θα περιμενω με αγωνια να μαθω τις απαντήσεις

    Παντως ο λιμεναρχης Κεραμωτης, κυριος Κυδωνακης, που τον ρωτησα αν οι αμμοληψιες ειναι νομιμες, ειπε, οτι δεν γνωριζει τιποτε και με παρεπεμψε στον Νομαρχη Καβαλας, που ειναι, λεει, υπευθυνος. Ο Δημαρχος Κεραμωτης λειπει η ειναι απασχολημενος. Εχω λοιπον ετοιμο ενα γραμμα, που θα στειλω στον Νομαρχη, κυριο Καλλιοντζη. Χωρις να ειμαι σιγουρος, οτι θα παρω απαντηση, αν αναλογισθω την αναλογη κατασταση που επικρατει στην Ημαθια, οπου τον Οκτωβριο του 2007 και κατα την συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στη Βέροια,  εργολαβοι, που κατηγορούνται ότι κάνουν παράνομες αμμοληψίες απο τον ποταμό Αλιάκμονα, επετέθηκαν εναντίον μελών της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας και ξυλοκόπησαν τον γραμματέα της Νίκο Ασλάνογλου κι ένα ακόμη μέλος. Διοτι οι εκπροσωποι της Οικολογικής Ομάδας είχαν φερει μαζί τους οπτικό υλικό που δείχνει τη μεγάλη καταστροφή την οποία έχουν προκαλέσει οι παράνομες αμμοληψίες στον Αλιάκμονα, την προβολη του οποιου απαγορευσε το νομαρχιακό συμβούλιο, παρά το οτι αυτο είχε συμφωνηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση. Ο δε νομάρχης Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους, ενώ οι οικολόγοι κατήγγειλαν ότι, αντιθέτως, καλύπτουν τις παράνομες αμμοληψίες. Αναλογα δε προβληματα υπαρχουν και στον Αξιο και σε αλλους ποταμους της Ελλαδος (6) και βεβαια στον Νεστο.

    Ρυπανση

    Η αλλη μεγαλη απειλη, που απειλει τον τουρισμο της Κεραμωτης, ειναι η ρυπανση της  παραλιας της με λαδια και γρασα. Η παραλια της Κεραμωτης, η λεγομενη Αμμόγλωσσα, εχει παρει μεν μια γαλαζια σημαια, οπως ομως λενε οι οικολογοι, «το γεγονός, ότι ορισμένες παραλιες έχουν γαλάζια σημαία οφειλεται στο οτι, οι ιδιωτικοί φορείς που διενεργούν τις δειγματοληψίες για την απονομή γαλάζιας σημαίας, τις πραγματοποιούν τον Aπρίλιο». Και οπως αναφερει το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών –  http://www.pakoe.gr/ ) «η ρύπανση από λάδια και από γράσα είναι εφετος δραματική. Oι τιμές των νιτρικών και των φωσφορικών, ρύποι οι οποίοι προέρχονται από λύματα, λιπάσματα και απορρυπαντικά, είναι διπλάσιες από πέρυσι». Ιδιαιτερα δε υψηλες ειναι οι τιμες των κολοβακτηριδίων, που ξεπερνούν τις θεσμοθετημένες οριακές τιμές της EE που είναι 100 κολοβακτηρίδια ανά 100 μιλιλίτρ νερού. Ετσι η διπλανη Νεα Περαμος συγκαταλεγεται αναμεσα στις 48 πιο βρωμικες ακτες της Ελλαδος: «H μόλυνση και η ρύπανση στις 93 παραλίες που πραγματοποιήσαμε μετρήσεις είναι κατά 20% μεγαλύτερη σε σχέση με την περσινή χρονιά» (5).

    Οπως διαπιστωσα ο ιδιος, η θαυμασια ψιλη αμμος στην παραλια της Αμμογλωσσας οσο παει μολυνεται περισσοτερο, σε μερικα μερη της ειναι ηδη μαυρη απο λαδια και γρασα (βλεπε φωτογραφια). Να οφειλεται αυτο στα διυλιστηρια της Νεας Περαμου, στην εξορυξη πετρελαιου στην περιοχη του Πρινου Θασσου (Πρινος Ι, Πρινος ΙΙ κλπ.) η στα πολλα Ferryboots που κυκλοφορουν στην περιοχη και χυνουν τα λαδια τους στη θαλλασα; Οπως και ναχει το πραμμα, η κινοτοποιηση των πολιτων, των Πανεπιστημιων της περιοχης  και της Πολιτειας πρεπει να ειναι αμεση. Απο την διεφθαρμενη τοπικη αυτοδιοικηση να μην περιμενει κανεις πολλα πραμματα.

    Γενικα

    Η πεδιαδα της Χρυσουπολης και η Κεραμωτη ζουν απο τον Νεστο. Αν δεν το συνειδητοποιησουν αυτο οι ασυνειδητοι τοπικοι αρχοντες, που για μερικα αργυρια την ξεπουλανε σημερα και αν δεν δραστηριοποιηθει ο κοσμος, που σημερα κοιμαται και ροχαλιζει, θα καταστραφει. Αντιγραφω απο την ιστοσελιδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: «Στα τρία χρόνια από την δημοσίευση της ΚΥΑ 5796/16.9.1996 περί «Χαρακτηρισμού των υγροβιότοπων Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστονίδας, Λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους ως Πάρκου» έχουν γίνει βήματα υποβάθμισης της φυσικής αξίας του Πάρκου. Με κοινοτική χρηματοδότηση από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα αλλά και από εθνικούς πόρους εκτελέστηκαν έργα, που οδήγησαν στην αποξήρανση 3.000 και πλέον στρεμμάτων υγροτόπου στα ανατολικά της Λίμνης Βιστονίδας, η περιοδική αποξήρανση της κοίτης του Π. Νέστου για τις ανάγκες πλήρωσης του φράγματος της Πλατανόβρυσης, εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες στο σύνολο των λιμνοθαλασσών, νέοι δρόμοι και ασφαλτοστρώσεις δρόμων που κατακερματίζουν την Α΄ ζώνη αυστηρής προστασίας, αποστραγγίσεις, κι εκτεταμένοι αναδασμοί. Πρόσθετη επιβάρυνση και χαριστική βολή αποτελούν οι κάθε είδους παράνομες ενέργειες όπως η αυθαίρετη πολεοδόμηση ενός υγροτόπου στην Αλμύρα Βελόνης, η ηλεκτροδότηση αυθαίρετης παραγκούπολης στην παραλία Μέσης, ο αποδεκατισμός των παραποτάμιων υδροχαρών δασών από λαθροϋλοτομίες, παράνομες αμμοληψίες και υπερβόσκηση» (7).

    Επιλογος

    Η Ελλαδα που καταστρεφεται μπροστα στα ματια μας, θα μπορουσε να ηταν μια απο τις ωραιοτερες χωρες του κοσμου, μια χωρα, που οι Ελληνες θα ηταν περηφανοι που την εχουν πατριδα τους και οι ξενοι θα την θαυμαζαν, οχι τοσο γι’ αυτα που δημιουργησαν οι Αρχαιοι, αλλα γι’ αυτα που θα δημιουργουσαμε εμεις. Εαν, ναι εαν, ο Ελληνας δεν ηταν τοσο απληστος και βαρβαρος απεναντι στην χωρα του και το κρατος με την κυβερνηση του ηταν ετσι οργανωμενοι, ωστε να κρατουν την απληστια των πολιτων σε υποφερτα ορια. Οσο και χοντροκεφαλοι και αν ειμαστε, θα πρεπει καποτε να καταλαβουμε, οτι ο φυσικος πλουτος που χιλιαδες χρονια συγκεντρωσε ο τοπος μας, δεν ειναι ιδιοκτησια κανενος μας, αλλα ανηκει στο συνολο των πολιτων και στις γενιες που θα μας ακολουθησουν. Και οι προυχοντες που μας διαφεντευουν, αυτοι των πολιτικων κομματων, της κεντρικης κυβερνησης και της τοπικης αυτοδιοικησης, να αντιληφθουν, οτι με την αναμοχλευση των σκανδαλων, με τις αλληλοκατηγοριες για διαφθορα και με την ομφαλοσκωπιση των μελων της αθηναικης νομενκλατουρας οδηγουν την χωρα στο γκρεμνο. Οχι πλεον αλλα λογια, φτανουν τα μπλαμπλα, τα μπουχτισαμε. Εργα θελουμε.

    Γι’ αυτο: Γραψτε με e-Mail η γραμμα στα Υπουργεια και στα ΜΜΕ και στα πολιτικα κομματα, να σταματησουν ΑΜΕΣΩΣ την μπουρδολογια και να φροντισουν, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, να βαλλουν ταξη στο σημερινο χαος και στην ασυδωσια και απληστια των πολιτων. Αρχιζοντας απο την τισσαθευση της τοπικης αυτοδιοικησης, που στην πλειοψηφια της αποτελειται απο αγροικους, ανικανους και διευθαρμενους, που δεν ειναι εις θεσιν να διοικησουν την επαρχια, την πολη η το χωριο τους. Και αναδιοργανωνοντας τις δημοσιες υπηρεσιες, ετσι, ωστε να λειτουργουν και να μην υπαρχουν μονο σαν καρεκλες για χασομερηδες.

    Η Ελλαδα αντι να καιγεται, θα πρεπει να πρασινισει. Προτεινω στην ηγεσια του στρατου, να δινει μια φορα τον χρονο στους φανταρους ενα τσαπι στο χερι για να φυτευουν ενα δενδρυλλιο, αντι να ταλανιζουν τζαμπα και βερεσε το μεγαλο η μικρο μαρκουτσι τους. Το ιδιο στους δασκαλους, να κανουν αυτο που εκανε ο γυμνασιαρχης μου Παπανικολαου στο Γυμνασιο της Ξανθης, που μας εστειλε να φυτεψουμε δεντρα στην πανω πολη, κατω απο το μοναστηρι των Ταξιαρχων και γι’ αυτο ειναι σημερα καταπρασινο. Και οχι να δινουν στα παιδια χαρτια και παρδαλα μολυβια, για να ζωγραφιζουν δεντρα στο χαρτι, οπως κανουν σημερα στην Αθηνα, την Θεσσαλονικη, στην Ξανθη και αλλου.

    Υποσημειωσεις

    (1) Το Δελτα του Νεστου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενα τμήμα του προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας και Ειδικά Προστατευόμενη Μεσογειακή Περιοχή. Ανηκει επίσης στο Δίκτυο Φύση (NATURA) 2000, ενώ αποτελεί και τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο εκτείνεται από το δέλτα του Νέστου μέχρι τις λίμνες Βιστονίδα και Ισμαρίδα. Την εποχη της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας υπηρχε στο Δελτα του Νεστου ενα παρθένο δάσος που ονομάζονταν Koca Orman (Μέγα Δάσος) με εκταση 72.000 στρεμματα, απο τα οποια ομως στην τριετια 1949-1952 εκχερσωθηκαν 40.000 στρέμματα, ενω την χαριστικη βολή έδωσαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας που αποψίλωσαν ότι είχε απομείνει, για να καλλιεργήσουν οι κατοικοι της περιοχής υβρίδια λεύκας και καλαμποκιού. Υστερα απο αλλες ακομη «επεμβάσεις», που συνεχιζονται μεχρι σημερα, το αλλοτε περηφανο Koca Orman έχει συρρικνωθεί στα 1.500 στρέμματα και μονο μετά από πολλές προσπάθειες της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης έχουν τεθεί 700 στρέμματα υπό καθεστώς προστασίας. Για περισσοτερες πληροφοριες βλεπε και στο http://www.topeiros.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=124&Itemid=39
    (2) Βλεπε και Εμμανουηλ Σαριδη „Ελληνικες εξαγωγες, ωρα μηδεν
    (3) Βλεπε και στον «Ριζοσπαστη» της 13.02.1999  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3761482&publDate=13/2/1999
    (4) http://www.europarl.europa.eu/sidesSearch/search.do?type=QP&language=EL&term=6&author=28265
    (5) http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=11310
    (6) Βλεπε φερ’ ειπειν το αρθρο της Μαρίας Καραούλη «Ρυπανση και παρανομες αμμοληψιες σβήνουν από το χάρτη τον Αξιό!», η στάθμη του οποιου βρισκεται ηδη από 5,6 έως 6,4 μέτρα χαμηλότερα από τη στάθμη της όχθης, στο http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=38953
    (7) Βλεπε και http://www.ornithologiki.gr/life/dac/npark/npark_proopt.htm

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com