Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
20.04.2024
  • Allgemein
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Brain Drain
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    Ζαγόρι: Τα 5 πιο αυθεντικά χωριά του.


    Τον Βικο και τα Ζαγόρια πρέπει να τα δουν όλοι οι Έλληνες για να νοιώσουν υπερήφανοι για το μεγαλείο της χώρας μας.

    Πρόλογος
    Η προορισμοί που παρουσιάζονται παρακάτω είναι από το ταξιδιωτικό γραφείο ΑRT TRAVEL και τους παρουσιάζω, γιατί πρόκειται για την πατρίδα του εκ μητρός παππού μου Μιχαήλ Μπεσίκα που κατάγονταν από τη Λάιστα. Ο Μιχαήλ Μπεσίκας πήρε, όπως οι περισσότεροι,  τον δρόμο για τα ξένα, εφτασε στην Σταυρούπολη της Ξάνθης και εκεί πήρε την ντόπια γιαγιά μου και έκανε οικογένεια, από την οποία προήλθε η μητέρα μου Μαρίκα.
    Τον Μάιο/Ιούνιο 2010 επισκεφθηκα για πρώτη φορά τα Ζαγόρια (από το σλαβικό za gore, πίσω από το βουνό, πάνω στο βουνό) και το χωριό του παππού μου, τη Λάιστα. Και έμεινα κατάπληκτος από την άγρια ωμορφιά της περιοχής, που τόσο απλόχερα της χάρισε η Φύση. Οι Άλπεις ωχριούν μπροστά της. Ο παραπόταμος του Αώου, ο Βοϊδομάτης, που τρέχει κάτω στη χαράδρα, είναι το διαυγέστερο ποτάμι της Ελλάδος, ο Δρυμός φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Από το χωριό Βραδέτο (θέση Μπελόη) όπως και από τη θέση Οξιά, η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική. Και επιβλητική. Το βουνό σε κάνει να νοιώθεις μικρός, σε κατεβάζει στα πραγματικά σου μέτρα. Και συγχρόνως σε κάνει μεγάλο, γιατί είναι Ελλάδα και συ είσαι Έλληνας.
    Για το ταξίδι μου στη Λάιστα δείτε και το άρθρο μου Διακοπές στην Ελλάδα 2010, Μέρος Πρώτο: Back to the Roots

    Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης


    Άνω Πεδινά

    Eπέλεξε από άποψη να μην έχει τη φήμη του Πάπιγκου ή της Αρίστης. Κρατάει για τον εαυτό του τον τίτλο του πιο low profile από τα 46 χωριά του Ζαγορίου. Οι μυημένοι όμως γνωρίζουν καλά το μυστικό και θα το ζήσουν για μια ακόμα φορά στο πρώτο επίσημο τριήμερο της άνοιξης. Θα περπατήσουν στα στενά καλντερίμια ανάμεσα στα αρχοντόσπιτα από άσπρη ζαγορίσια στουρναρόπετρα, θα αναπνεύσουν τον ηπειρώτικο αέρα ανάμεσα σε πλαγιές στρωμένες με φράξους, πουρνάρια, καρυδιές, σφενδάμια και αγριοκερασιές, θα τριγυρίσουν από τα Άνω στα πιο μικρά Κάτω Πεδινά διασχίζοντας τον εύφορο σουδενιώτικο κάμπο που χωρίζει τα δύο χωριά. Τα Άνω Πεδινά σφύζουν από ζωή όλο το χρόνο. Είναι οι νέοι που αφού μορφώθηκαν και βαρέθηκαν την γκρίζα πόλη, επέστρεψαν στο χωριό, πήραν τα ερειπωμένα αρχοντικά και τα έκαναν ξενώνες. Σπίτια και αλώνια από άσπρη πέτρα, ταιριασμένο η μια πάνω στην άλλη από το χέρι του μάστορα, όπως έμαθε τόσο καλά να κάνει στα μέρη που γεννήθηκε. Είναι η πατρίδα του μεγάλου δασκάλου του Γένους Νεόφυτου Δούκα αλλά και πολυταξιδεμένων Ζαγορίσιων που από το 18ο αιώνα ακόμα, έστελναν στα σχολεία βιβλία που φυλάσσονται σήμερα στο λιθόκτιστο Δημοτικό Σχολείο των Άνω Πεδινών, στη σκιά από το μεγάλο πλατάνι της κεντρικής πλατείας, που φυτεύτηκε το 1819. Την ώρα που δύει ο ήλιος στεκόμαστε στον αυλόγυρο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και κοιτάμε τα πέτρινα σπίτια που βάφονται πορτοκαλί από το τελευταίο φως του ήλιου. Τελικά έχουν δίκιο όσοι λένε πως το φως στα Άνω Πεδινά, όπως διαχέεται στις πλαγιές των βουνών, είναι “εμπνευστικό” για ζωγράφους και φωτογράφους.

    Anw Pedina 4

    Anw Pedina 1

    Anw Pedina 2

    Διαμονή
    Μονοπάτια Mountain Resort & Restaurant Ο πρώην εγκαταλελειμμένος οικισμός μετατράπηκε σε πολυτελές συγκρότημα με δωμάτια και σουίτες αλλά και οκτώ ανεξάρτητα σπιτάκια με τζάκι και ιδιαίτερη διακοσμητική άποψη. Εξαιρετική η κουζίνα στο εστιατόριο όπου το ταβάνι θυμίζει έναστρο ουρανό (Άνω Πεδινά, τηλ.: 26530 71116, www.monopatiaresort.gr).

    MonopatiaMonopatia1
    Amaryllis Luxury Guest House Γαλλική country αισθητική σε ανακαινισμένη οικία του 1867 με οκτώ ρομαντικά δωμάτια με γήινα πατιναρισμένα χρώματα, γαλλικά έπιπλα, κρεβάτια με σκαλιστά κεφαλάρια, ολομέταξα παπλώματα και σατέν σεντόνια Guy Laroche, χειροποίητους καθρέφτες, ζωγραφικές μπορντούρες και ιταλικά μάρμαρα στα μπάνια (Άνω Πεδινά, τηλ.: 26530 71132, www.amaryllishouse.gr).

    Amaryllis1
    Πύρρειον Λειτουργεί μόλις από τα τέλη του 2010 με 10 δωμάτια με κομψή διακόσμηση, αντίκες, συστήματα ύπνου Coco-Mat αλλά και τζάκι στα μισά από αυτά. Παραδοσιακή κουζίνα στο εστιατόριο και κρασί από το κελάρι τους συντροφιά με lounge ήχους στο μπαρ (τηλ.: 26530 71141, www.pirrion.gr).

    Pyrrion1

    Φαγητό
    Dizaki Εστιατόριο-cafe λίγο πιο πάνω από την πλατεία. Αρχικά, θα σας κερδίσει ο χώρος- ψηλοτάβανος και σε ύφος english country style κι έπειτα, θα ενθουσιαστείτε με τα φαγητά του Χρήστου και τα γλυκά της Ηλέκτρας (τηλ.: 26530 71121, από €12 το άτομο).
    Το Σπίτι Του Ορέστη Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα είναι ένας χώρος γεμάτος από ιστορίες ντόπιων και περιηγητών, όπου θα δοκιμάσετε μελιτζάνες με φρέσκια ντομάτα και φέτα, καθώς και χοιρινές μπουκίτσες με πιπεριές και γραβιέρα (τηλ.: 26530 71202, www.orestishouse.gr, από €12 το άτομο).

    Dizaki1Dizaki3

    Βίτσα
    Αυτό το χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά χωριά της περιοχής και έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Βρίσκεται σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων, πάνω στον οδικό άξονα του Κεντρικού Ζαγορίου, στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και στην αρχή της περίφημης χαράδρας του Βίκου. Κτισμένη αμφιθεατρικά σε περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους, χωρίζεται σε δύο γειτονιές: την Κάτω Βίτσα και την Άνω Βίτσα. Περπατώντας στα καλντερίμια του χωριού ανακαλύπτουμε τη μοναδική τεχνική των επιδέξιων μαστόρων της πέτρας: σπίτια, αρχοντικά, σκεπές, καμινάδες, πεζούλες, τοίχοι, φράχτες, καλντερίμια, γεφύρια, ναοί, τα πάντα είναι χτισμένα με ντόπια πέτρα. Οι ντόπιοι θα σου πουν ότι εδώ βρίσκονται τα περισσότερα, από κάθε χωριό του Ζαγορίου, θρησκευτικά μνημεία. Τα δύο Μοναστήρια, οι τρεις κεντρικές εκκλησίες, οι τρεις μικρότερες εκκλησίες και τα δεκαπέντε παρεκκλήσια δείχνουν τη βαθιά θρησκευτικότητά τους. Σε αυτό το χωριό δεν έχουμε παρά να απολαύσουμε το ζαγορίσιο τοπίο με όλες μας τις αισθήσεις.

    Vitsa Vitsagr5

    Vitsa Vitsagr8Vitsa Vitsagr4

    Vitsa Vitsagr6
    credit photos @ www.vitsa.gr

    Διαμονή
    Zagori Suites Στην είσοδο του χωριού, το Luxury Boutique Hotel περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες που έχουν δημιουργηθεί με πλήρη προσήλωση στις αρχές της ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής παράδοσης. Υπάρχουν συνολικά 5 πολυτελείς διώροφες κατοικίες και 2 σουίτες. Κάθε κατοικία είναι ξεχωριστά διακοσμημένη με χειροποίητα έπιπλα και αντίκες, ανατολίτικα χαλιά και φινετσάτα υφάσματα. Μια αξέχαστη διαμονή που συνδυάζει τα υπέροχα χρώματα και αρώματα με τις δραστηριότητες στη φύση, τις παραδοσιακές γεύσεις της ζαγορίσιας κουζίνας, την πολυτέλεια και άνεση των κατοικιών και την χαλάρωση δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Το ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο θα το βρείτε σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων, δίπλα στο περίφημο φαράγγι του Βίκου, στα πέτρινα γεφύρια του Βοϊδομάτη στην Αρίστη και στο Πάπιγκο και μόλις 35 χλμ. από τα Ιωάννινα (τηλ.: 26530 71076, www.zagorisuites.gr).

    Zagori Suites 7

    Zagori Suites 2Zagori Suites 6

    Zagori Suites 9

    Φαγητό
    Κανέλα Και Γαρύφαλλο Ένα μαγαζί για τους λάτρεις των μανιταριών κι άλλων ξεχωριστών γεύσεων, στην είσοδο της Βίτσας. Μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα, μοσχάρι κρασάτο με «μορχέλες», κόκορας με κόλιανδρο, πορτοκάλι και άγρια «κανθαρέλλα», ζυμαρικά με άγρια μανιτάρια, καπνιστή χοιρινή μπριζόλα και καπνιστό ψαρονέφρι είναι μερικά από τα κορυφαία πιάτα. Ολοκληρώστε με cheesecake με άγρια βατόμουρα και γιαούρτι με σιρόπι από κράνα (τηλ.: 26530 71671, από €20 το άτομο).

    Kanella Kai Garyfallo
    Κήποι
    Λένε πως οι Κήποι είναι κάτι σαν το Ναύπλιο του Ζαγορίου, καθώς ήταν η παλιά του πρωτεύουσα και ένας από τους παλιότερους οικισμούς της περιοχής. Κάθε μας βήμα και μια καινούρια έκπληξη, μια νέα ανακάλυψη: πέτρινα γεφύρια, πηγές με κρυστάλλινα νερά, νερόμυλοι, λιθόστρωτα καλντερίμια, αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη. Χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, στη βραχώδη πλαγιά ενός λόφου στην αρχή της επιβλητικής χαράδρας του Βίκου, το χωριό Μπάγια (όπως ονομάζεται αλλιώς) πήρε το όνομά του από τους κήπους που υπάρχουν στις όχθες του Μπαγιώτικου ποταμιού. Είναι ένα ζωντανό χωριό με αρκετούς κατοίκους και εξαιρετική φυσική ομορφιά και πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Μπροστά από το χωριό απλώνεται μία καταπράσινη κοιλάδα που τη διασχίζουν δύο μικρά ποτάμια, στις όχθες των οποίων δεσπόζουν περίτεχνα τοξωτά λίθινα γεφύρια.

    Kipi9

    Kipi13Kipi7

    Kipi12
    credit photos © Kipi Suites
    Διαμονή
    Kipi Suites
    Boutique ξενώνας με 8 σουίτες σε μια προικισμένη τοποθεσία με πανοραμική θέα στον κάμπο των Κήπων στη περιοχή του Ζαγορίου. Αποτελείται από δύο αναπαλαιωμένα κτίρια του 1850 και τρία νέα, χτισμένα όπως παλιά. Όλα μαζί δημιουργούν μια μικρή γειτονιά που δένει αρμονικά με το υπόλοιπο χωριό (τηλ.: 2653 071995, kipisuiteszagori.gr).

    Kipi1

    Φαγητό
    Μαργαρίτες Cafe-restaurant σε τριώροφο κτίριο, πάνω στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τους Κήπους, με δύο καλαίσθητες σάλες με έπιπλα country style, ενεργειακά τζάκια και ιδιαίτερα φωτιστικά. Από το μενού ξεχωρίζουν το κοκκινιστό μοσχαράκι με μελιτζάνες και κριθαράκι, τα γιαπράκια και το ψαρονέφρι με βασιλομανίταρα της περιοχής (τηλ.: 26530 71410, www.margarites-kipoi.gr, από €14 το άτομο). Στου Μιχάλη Παραδοσιακή ταβέρνα-καφενείο, ανοιχτή χειμώνα-καλοκαίρι, πάνω στον κεντρικό δρόμο των Κήπων. Κόκορας κρασάτος, αγριογούρουνο φούρνου και χοιρινό ριγανάτο είναι μερικά από τα πιάτα που οφείλετε να δοκιμάσετε (τηλ.: 26530 71630, από €12 το άτομο).

    MargaritesMargarites1
    Μαργαρίτες

    Πηγή: http://www.arttravel.gr/arttravel-best_travel-ideas/article/15919/zagori-ta-5-pio-authentika-xoria-tou?utm_source=newsletter_931&utm_medium=email&utm_campaign=copy

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com