Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
19.04.2024
  • Allgemein
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Brain Drain
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    Κέντρο, Περιφέρεια και αποσχιστικά κινήματα

    Δρ. Εμμανουήλ Σαριδης

    Ενώ οι Έλληνες έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην αριθμητική του Ευρώ, τα προβλήματα των δανείων, την φτώχεια, την ανεργία και την αναμονή της επόμενης δόσης, παραβλέπουν τα αποσχιστικά κινήματα που βρίσκονται στην Ευρώπη – και στην Ελλάδα – σε πλήρη εξέλιξη

     

     

    Πρόλογος Εμμανουήλ Σαρίδη

    Το παρακάτω άρθρο ασχολείται με τις αυτονομιστικές κινήσεις για την απόσπαση της Καταλονίας απο την Ισπανία αλλά και για την διάλυση των κρατών της Ευρώπης.

    Αυτό έχει άμεση σχέση με την Ελλάδα. Διότι  αν δείτε τον χάρτη λίγο πιο κάτω, θα διαπιστώσετε, ότι ένα μέρος της Ισπανίας έχει γίνει ένα νέο κράτος με το όνομα Països Catalans, άλλα και ένα μέρος της ελληνικής Μακεδονίας που έχει προσραρτηθεί στην FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia). Ο χάρτης αυτός έχει απο καιρό δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα http://www.e-f-a.org/home.php που ανήκει στον συνασπισμό European Free Alliance (EFA), μια φράξια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πρωτοστατεί στην διάλυση των εθνικών κρατών της Ευρώπης και την δημιουργία μικρών και μικρότατων κρατικών οντοτήτων. Μέλος της EFA είναι και το κόμμα Ουράνιο Τόξο, σλαβομακεδονικά Виножито, επίσημα European Free Alliance – Rainbow (Stefanou Dragoumi 11, 53100 Florina /Lerin, Greece,  vinozito@otenet.gr, http://www.florina.org) με πρόεδρο τον Pavle Voskopoulos και αντιπρόεδρο τον Δημήτριο Ιωάννου, ο οποίος „…has the support of OMO “Ilinden” PIRIN. He is a joint candidate and a representative for South Eastern Europe – an important region in the future for EFA„). Ένα άλλο μέλος της EFA, που είναι και γενικός γραμματέας της, είναι ο Jordi Solé, του κόμματος Esquerra Republicana de Catalunya (Calàbria 166, 08015 Barcelona), το οποίο μάχεται για την απόσχιση της Καταλονίας απο την Ισπανία.

    Τι θελει η EFA και τα ευρωπαϊκά κόμματα που είναι μέλη της; Κατα την ιστοσελίδα της http://www.e-f-a.org/home.php The Pro-European parties of EFA have been aiming for over 30 years to build another Europe, a better Europe„. Μιαν άλλη Ευρώπη. Διαλυμένη εις τα εξ ών συνετέθη και με την Γερμανία να έχει προσαρτήσει την Αυστρία, την γερμανόφωνη Ελβετία, το Νότιο Τιρόλο και το Ανατολικό Βέλγιο.

    Ο συνασπισμός EFA συνεργάζεται όμως στενά με το European Green Party (EGP), έναν απο τους τέσσερις συνασπισμούς των Global Greens. Τα δύο αυτά κόμματα αποτελούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την κοινοβουλευτική όμάδα EGP (Πράσινοι)/EFA. Στο EGP ανήκουν 33 πρασινα κόμματα απο 33 ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων το γερμανικό Bündnis 90/Die Grünen, το ελληνικό Οικολόγοι Πράσινοι (Ikologi Prasini) και το καθαρά αποσχιστικό Iniciativa per Catalunya Verds της Καταλονίας

    Και επειδή τα πολιτικά κόμματα της Ευρώπης λειτουργούν μεταξύ τους σαν συγκοινονούντα δοχεία, να αναφέρω και την κοινοβουλευτική ομάδα Vereinte Europäische Linke/Nordische Grüne Linke (GUE/NGL), η οποία εργάζεται για „το ξεπέρασμα του καπιταλισμού με κατευθυνση έναν δημοκρατικό σοσιαλισμό„. Τι θα πεί αυτό; Ας ρωτήσουμε τον κύριο Τσίπρα, το ΣΥΡΙΖΑ του οποίου είναι μέλος του GUE/NGL. Μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (KΚΕ) και το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ) της Κύπρου.

    Και αυτό σημαίνει, ότι η κοινοβουλευτική όμάδα EGP (Πράσινοι)/EFA, στην οποία ανήκουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, με το γερμανικό Die Linke (Η Αριστερά) να δίνει τον τόνο, είναι αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα, που κάτω απο έναν υποκριτικό πανευρωπαϊσμό βυσσοδομεί εναντίον της Ευρώπης – και της Ελλάδος – με πρόθεση την διάλυση των υπαρχόντων κρατών και την πιο γρήγορη ολοκλήρωση της παγκοσμιοποίησης που επιδιώκει ο Ηγεμόνας, αυτός που κρύβεται επιμελώς από πίσω τους και κινεί τα νήματα.

    Κασί τώρα το άρθρο, διαβάστε το προσεχτικά για να ξέρετε τί γίνεται.

    Τίτλος πρωτοτύπου
    Der Zentralstaat als Minusgeschäft (II)

    (Η κεντρική κυβέρνηση σαν ελλειμματική επιχείρηση)
    Μετάφραση: Εμμανουήλ Σαρίδης

    Υπό την πίεση της κρίσης του ευρώ και της γερμανικής υπαγόρευσης για λιτότητα εντείνονται οι αποσχιστικές τάσεις στην ισπανική περιφέρεια της Cataluña, της Καταλονίας. Μετά από μια μαζική διαδήλωση για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, το Περιφερειακό Κοινοβούλιο και ο πρωθυπουργός υποσχέθηκαν ένα δημοψήφισμα απόσχισης, που θα γίνει στην επόμενη νομοθετική περίοδο. Πρόωρες νέες εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου. Στην Βαρκελώνα λένε, ότι η ρήξη με την Ισπανία θα πρέπει να γίνει ακόμη και ενάντια στον ισχύοντα νόμο.

    Οι καταλανοί αυτονομιστές υποστηρίζονται απο πολύ καιρό απο την Γερμανία. Τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας είναι στο Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο στην ίδια κοινοβουλευτική όμάδα με το γερμανικό κόμμα Bündnis 90/Die Grünen, ενώ η κοινοβουλευτική τους ομάδα έχει καταρτίσει χάρτες, στους οποίους οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαιρεθεί σε μικρές κρατικές υποστάσεις, ενώ η Γερμανία έχει προσαρτήσει την Αυστρία την, γερμανόφωνη Ελβετία και μερικές άλλες περιοχές. Η συνεργασία τής διάσημης Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης με την Καταλονία ως „χώρα-εταίρο“ το 2007 έδωσε στους αυτονομιστές  μια σημαντική ώθηση. Και μια ειδική συνεργασία μεταξύ του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης με την Καταλονία υποστηρίζει οικονομικά τις αποσχιστικές της τασεις – και παραπέμπεί στην διαίρεση της Ευρώπης σε έναν οικονομικά επιτυχημένο πυρήνα και στις χτωχαίνουσες και χωρίς προοπτική περιφέρειές του, όπως αναφαίνονται κάτω απο την υφιστάμενη πίεση της Ευρωζώνης.

    Ένα νέο κράτος

    Οι αποσχιστικές τάσεις στην ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας έχουν οξυνθεί σημαντικά απο τις 11. Σεπτεμβρίου, την ημέρα που από τους καταλανούς εθνικιστές που γιορτάζεται ως «Εθνική Ημέρα“ και στην Βαρκελώνη περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωναν με το σύνθημα „Catalunya Nou ESTAT D’Europe“ („Καταλονία, νέο κράτος της Ευρώπης“) – περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της περιοχής. Ο καταλανός Πρωθυπουργός Artur Mas έχει προγραμματίσει, ύστερα από βίαιες αντιπαραθέσεις με την Μαδρίτη, νέες εκλογές στην Καταλονία για το τέλος Νοεμβρίου και ένα δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας. Το Καταλανικό Κοινοβούλιο υποστηρίζει αυτή την πρόθεση με περίπου τα δύο τρίτα των Βουλευτών. Ευρωβουλευτές διαφόρων κομμάτων της Καταλονίας έχουν υποβάλει πρόσφατα μια αναφορά προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία τον παρακαλούν να καταρτίσει ένα „δημοκρατικό και διαφανές χρονοδιάγραμμα για την περίπτωση της διαδικασίας ανεξαρτησίας της Καταλονίας“. [1] Ενώ ισπανικοί αξιωματούχοι έχουν ομόφωνα διαπιστώσει, ότι ένα δημοψήφισμα μπορεί να αποφασιστεί μόνο από την κεντρική κυβέρνηση και εκτός αυτού μονομερείς προσπάθειες απόσχισης παραβιάζουν το ισπανικό σύνταγμα, ο Πρωθυπουργός της Καταλονίας, Mas, ανακοίνωσε, ότι η απόσχιση της Καταλωνίας μπορεί εν ανάγκη να γίνει και παράνομα: „Θα το προσπαθήσουμε στα πλαίσια του νόμου, αν όμως αυτό δεν δουλέψει, θα το κάνουμε ούτως ή άλλως ». [2]

    Σοβινισμός της ευημερίας

    Η σημερινή κλιμάκωση των αποσχιστικών τάσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευρωπαϊκή κρίση. Οι προσπάθειες της Καταλονίας για έναν υψηλό βαθμό αυτονομίας επι της βάσεως της οικονομικής της δύναμης είναι παλιές, στην εποχή της δικτατορίας του Φράνκο συνδέονται με την αντιπολίτευση στη Μαδρίτη. Μετα την αποκατάσταση της δημοκρατίας αποκρυσταλλώθηκαν οι προσπάθειες αυτές στην αίτηση για εκτεταμένα ειδικά δικαιώματα για την Καταλονία, ειδικά με την επιθυμία για την διατήρηση της ευημερίας της περιοχής – είναι η πλουσιότερη της Ισπανίας -. ενάντια στην αναδιανομή της κυβέρνησης υπέρ των φτωχών περιοχών του Νότου. [3] Η ευρωπαϊκή κρίση, η οποία κάτω απο τις επιταγές λιτότητας του Βερολίνου υποχρέωσε και την Βαρκελώνη σε δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό της, έθεσε τις αποσχιστικές τάσεις επι μιας μαζικής βάσεως: Αν η Καταλονία δεν προωθούσε πλέον χρήματα στο ισπανικό κράτος, θα μπορούσε να διατηρήσει καλύτερα την ευημερία της, λένε. Τέτοιες σκέψεις ενισχύουν τις αποσχιστικές τάσεις μεταξύ άλλων και στην Φλανδρα του βορείου Βελγίου και στο Νότιο Τιρόλο της βορείου Ιταλίας (βλέπε και στο german-foreign-policy.com [4]).

    Εθνικιστική Ευρώπη

    Το αποσχιστικό κίνημα της Καταλονίας υποστηρίχθηκε πάντοτε στο παρελθόν από την Γερμανία. Έτσι οι Ευρωβουλευτές της Συμμαχίας 90/Οι Πράσινοι διατηρούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια κοινή κοινοβουλευτική ομάδα όχι μόνο με Πράσινους ευρωβουλευτές από άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και με μέλη του κοινοβουλίου από την Ένωση των κομμάτων της European Free Alliance (EFA), της Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Συμμαχία. Σ‘ αυτή την Ένωση ανήκουν εκτός απο το αυτονομιστικό κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) και αποσχιστικά κόμματα από άλλες ισπανικές περιφέρειες. Η EFA έχει εδώ και χρόνια αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα χάρτη, ο οποίος εμφανίζει την εθνική διάλυση πολλών ευρωπαϊκών χωρών σε μικρές και μικρότατες πολιτικές οντότητες. Η Ισπανία εμφανιζεται παραδείγματος χάριν κατακερματισμένη σε επτά ανεξάρτητα τμήματα, εκ των οποίων τα δύο – η Καταλονία και η Χώρα των Βάσκων – περιλαμβάνουν και τμήματα της γαλλικής επικράτειας. Σύμφωνα με την EFA το γαλλικό κράτος χάνει μεγάλα τμήματα του εδάφους του που πηγαίνουν στο κράτος „Bretagne“ και σε ένα περίεργο κατασκεύασμα που ονομάζεται „Occitan“, κερδίζει όμως την Βαλονία του Βελγίου, ενώ το Βέλγιο δεν υπάρχει πλέον ως κράτος. Το μόνο κράτος που κερδίζει επιπλέον εδάφη είναι η Γερμανία, η οποία στον χάρτη της EFA έχει προσαρτήσει την Αυστρία, την γερμανόφωνη Ελβετία, το Νότιο Τιρόλο και το Ανατολικό Βέλγιο και κυριαρχεί πλέον στην ευρωπαϊκή ήπειρο και μόνο με το μέγεθός της. Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια απσυντίθεται επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή μέλος της EFA είναι και το Scottish National Party, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το οποίο προωθεί την απόσπασή του απο το βρετανικό κράτος. Δύο από τους ακτιβιστές του συνεργάζονται στενά με το γερμανίκό Συμμαχία 90/Οι Πράσινοι – στην κοινή ομάδα που διατηρούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο EFA [5].

    Χώρα-Εταίρος

    Μια ώθηση στις αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας έδωσε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας το φθινόπωρο του 2007 όταν η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης δήλωσε, όχι όπως συνήθως, μια „χώρα σαν εταίρο“, αλλά την περιοχή της Καταλονίας. Και στην Φρανκφούρτη δεν τιμήθηκαν όλοι οι συγγραφείς απο την Καταλονία, αλλά μόνο εκείνοι που χρησιμοποιούν την καταλανική γλώσσα. Συγγραφείς, που γράφουν τα έργα τους στα ισπανικά, αποκλειστηκαν  αυστηρά. Στην Έκθεση Βιβλίου διανεμήθηκαν και χάρτες, οι οποίοι όπως και οι χάρτες της EFA δείχνουν ένα κράτος Καταλονία, στο οποίο έχουν προσαρτηθεί τμήματα της νότιας Γαλλίας και της Ανδόρας. Για τους αυτονομιστές της περιοχής η έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης απετέλεσε μια ευπρόσδεκτη παγκόσμια δημοσιότητα – και, επίσης, την βεβαιότητα, ότι οι αυτονομιστικές τους δράσεις υποστηρίζονται απο την ισχυρότερη δύναμη της Ερωπαϊκής Ένωσης. Καθότι ως εταίρος της έκθεσης βιβλίου ήταν, ως συνήθως, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. [6]

    Ατμομηχανές για την Ευρώπη

    Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι η Καταλονία έχει εδώ και δεκαετίες ειδικές οικονομικές σχέσεις με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το 1988 οι περιοχές Καταλονία, Λομβαρδία (Ιταλία) και Rhône-Alpes (Γαλλία) υπέγραψε μια συμφωνία συνεργασίας με το γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης („Τέσσερις ατμομηχανές για την Ευρώπη“) [7], ή οποία προέβλεπε την επέκταση της οικονομικής τους συνεργασίας – με επιτυχία: Οι οικονομικές σχέσεις της Γερμανίας με την Καταλονία είναι πολύ πιο στενές από άλλες περιοχές της Ισπανίας. Εκτός αυτού η συνεργασία ενισχύει εδώ και περίπου 25 χρόνια τις προσπάθειες της Βαρκελώνης να αναπτύξει την οικονομική υπεροχή στην Ιβηρική χερσόνησο – και αποτελεί την βάση για τις σημερινές αποσπαστικές προσπάθειες.

    Οικονομικές κουλτούρες

    Συγχρόνως οι ειδικές σχέσεις μεταξύ της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Καταλονίας, της Λομβαρδίας και της Rhône-Alpes δείχνουν την μέλλουσα οικονομική δομή της Ευρώπης: Έναν οικονομικά ισχυρό πυρήνα, τον οποίο ένας γερμανός οικονομικός ιστορικός βλέπει στη Γερμανία και στις διπλανές της περιοχές – «από τη Σκανδιναβία μέχρι την βόρεια Ιταλία και απο τον Σηκουάνα μέχρι τον ποταμό Όντερ“ – στον οποίο αποδίδει „μια σχετικά ομοιόμορφη οικονομική κουλτούρα“ [8], και γύρω του φτωχά και δίχως προοπτική κράτη όπως η Ισπανία και η Ιταλία, των οποίων οι κάποιες άξιες λόγου οικονομικές περιοχές (Καταλονία, Λομβαρδία) θα συνδεθούν με ειδικούς μηχανισμούς με το γερμανικό κέντρο. Πρός το παρόν αυτό γίνεται μέσω της ΕΕ. Σε περίπτωση που η Ελλάδα και ενδεχομένως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου εκδιωχθούν απο την Ευρωζώνη, τότε η ερώτηση για την απόσχιση της Καταλωνίας και την ενσωμάτωσή της στο „Ευρώ του Βορρά“, την οποία επικροτεί ενα μέρος του γερμανικού καθεστώτος, θα τεθεί εκ νέου επι τάπητος [9]. Στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σε κάθε περίπτωση, δεν απορρίπτεται η διαίρεση της Ισπανίας και η δημιουργία ενός νέου κράτους στα βορειοανατολικά της Ιβηρικής χερσονήσου: „Από ευρωπαϊκής πλευράς“, γράφει μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες, „θα μπορούσαμε να έχουμε μια κυρίαρχο Καταλονία“ [10].

    [1] Ο Juan Carlos προειδοποιεί τους αυτονομιστές για „χίμαιρες“, Frankfurter Allgemeine Zeitung 20.09.2012
    [2] Οικονομίες μέχρι του ορίου θραύσης, Frankfurter Allgemeine Zeitung 27.09.2012
    [3] Βλ. επίσης Sprachenkampf (πόλεμος γλωσσών)
    [4] Βλ. επίσης Der Zentralstaat als Minusgeschäft (η κεντρική κυβέρνηση σαν ελλειμματική επιχείρηση)
    [5] Το πρωτότυπο είναι διαθέσιμο στο www.e-f-a.org./kaartje.php
    [6] Βλέπε επίσης Sprachenkampf και Europa der Völker (Η Ευρώπη των λαών)
    [7] Βλ. επίσης Zukunft als Volk (Μέλλον ως λαός)
    [8], [9] Βλ. επίσης Wirtschaftskulturen (Οικονομικές κουλτούρες)
    [10] In höchster Not (Σε απόλυτη ανάγκη), Frankfurter Allgemeine Zeitung 20.09.2012

    Πηγή: http://www.german-foreign-policy.com/de/fulltext/58436

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com