Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
12.11.2024
  • Brain Drain
  • Allgemein
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    Οι απόπειρες αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα…


    …βάσει των δημοσιεύσεων και της αλληλογραφίας μεταξύ δύο επιστημόνων, που έχουν εργαστεί εντατικά για την αξιοποίηση των υδρογονανθρακων στην Ελλάδα, του Δρ. Γεωργίου Χατζηθεοδώρου και του Φαίδωνος Σεντικιώτη

     

    Σημείωση:

    Τα σημαντικά άρθρα και η αλληλογραφία μεταξύ των δύο επιστημόνων δημοσιεύονται σύμφωνα με την χρονολογία που ελήφθησαν στην σύνταξη αυτού του ιστολογίου, πρώτα τα παλαιότερα και μετά τα νεώτερα.

    Λόγω φόρτου εργασίας, με την διαλογή των μερικών εκατοντάδων e-Mails που έρχονται καθημερινά, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν πολλά Spam που για κάποιους λόγους μου στέλνονται εσκεμμένα, και λόγω του ότι θέλω να ασχοληθώ και με δικά μου άρθρα, για τα οποία χρειάζομαι μέχρι και μία εβδομάδα, δεν κατόρθωσα να δημοσιεύσω νωρίτερα τα υλικά που είχαν συγκεντρωθεί. Νομίζω όμως, ότι και τώρα δεν είναι αργά, αρκεί να γίνουν ευρύτερα γνωστά και να φτάσουν και στα ώτα των κυβερνώντων και όσων ενδιαφέρονται για το τόσο σημαντικό αυτό θέμα. Αν αυτά τα ώτα ακούν, αν οι κυβερνώντες  μπορούν να κάνουν κάτι άλλο εκτός απο τα κόλπα που σοφίζονται για να αποφύγουν τα παγόβουνα του Ασφαλιστικού και άλλων „μεταρρυθμίσεων“ που έρχονται κατά πάνω τους και τα οποία υποχρεώθηκαν να κάνουν στο Μνημόνιο Νούμερο ΙΙΙ ή αν κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν, θα ήταν ευχής έργον.

    Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης

    ……………………………………………

    „Sentikiotis Phaedon“ <ps@kav.forthnet.gr>
    10.11.2015
    Φαίδων Σεντικιώτης

    Η αποτυχημένη προσπάθεια ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

    Η υπόθεση ανεύρεσης υδρογονανθράκων είναι δύσκολη και προϋποθέτει βαθιά γνώση, εμπειρία και μεγάλη ακρίβεια στους τεχνικούς χειρισμούς. Η τεχνολογία αυτή έχει αναπτυχθεί από μεγάλες χώρες και διατηρούν την τεχνογνωσία τους όπως επίσης επενδύουν μεγάλα κεφάλαια για την έρευνα στο αντικείμενο.

    Στην πορεία έχουν υπάρξει επιτυχημένες προσπάθειες από μικρότερες χώρες να διεκδικήσουν μερίδιο στην πίτα των υδρογονανθράκων.

    Για παράδειγμα η Ιταλία. Οι Ιταλοί δημιούργησαν ερευνητική υποδομή για ανεύρεση υδρογονανθράκων προσέφεραν τις υπηρεσίες τους πρώτα στο εξωτερικό σε γνωστά αντίκλινα, απέκτησαν την απαραίτητη εμπειρία και ακολούθως ανακάλυψαν κοιτάσματα κυρίως φυσικού αερίου στο έδαφος τους.

    Άλλη επιτυχημένη προσπάθεια ήταν αυτή της Νορβηγίας η οποία στηρίχθηκε σε δυναμικές παρεμβάσεις δαιμόνιων επιχειρηματιών οι οποίοι είχαν μεγάλη οικονομική επιφάνεια από πλοιοκτησία αντέγραψαν πετρελαϊκή τεχνογνωσία από ένα κοίτασμα που «αξιοποίησαν» εταιρείες μεγάλων χωρών και το δεύτερο κοίτασμα το αξιοποίησαν πλήρως από ανθρώπινο δυναμικό της Νορβηγίας. Έτσι σήμερα ενώ η Ελλάδα «φαίνεται» ότι χρωστά σε άλλες χώρες γύρω στα 350 δισεκατομμύρια η Νορβηγία έχει πλεόνασμα 550 δισεκατομμύρια.

    Στην Ελλάδα οι πολιτικές παρεμβάσεις και παλινωδίες των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν επέτρεψαν στην χώρα να δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα των υποδομών για να υπάρξει η αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη του χώρου των πετρελαίων. Οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις επένδυαν στο αντικείμενο της αναζήτησης υδρογονανθράκων αλλά με μια δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη όπου οι επενδύσεις ήταν μεν σημαντικές αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Ο λόγος που συνέβη αυτό εκφράζεται από την λαϊκή έκφραση «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

    Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το θέμα μπορώ να αναφέρω την περίπτωση της γεώτρησης στο Δελβινάκι στον νομό Ιωαννίνων κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Εκεί είχα παραστεί σαν υπάλληλος της αμερικανικής εταιρείας Halliburton με την ιδιότητα του assistant tester. Στην διαδικασία της γεώτρησης υπήρχαν ενδείξεις παρουσίας υδρογονανθράκων από τις επιστροφές που έκανε λάσπη κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα υπήρχε δραστηριότητα παρουσίας στα desanders και degasers (απάγει τα αέρια που προέρχονται από το κοίτασμα) του γεωτρυπάνου. Κατά την διάρκεια της τσιμέντωσης υπήρξαν 2 λάθη.

    Α. Χρησιμοποιήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες χημικών retarders ( προσδίδει καθυστέρηση πήξης του τσιμέντου) friction redusers ( μειώνει το ιξώδες του μίγματος νερού και τσιμέντου) επειδή οι Ρουμάνοι που έκαναν την τσιμέντωση δεν ήταν αρκετά εξοικιωμένοι με τα αμερικανικά χημικά.

    Β. Δεν είχε μελετηθεί επαρκώς η πυκνότητα του μίγματος νερού τσιμέντου που θα υποκαθιστούσε την πυκνότητα της λάσπης κυκλοφορίας η οποία διατηρούσε την ισορροπία μεταξύ της πίεσης αερίου που προερχόταν από το κοίτασμα με την υδροστατική πίεση της συγκεκριμένης πυκνότητας λάσπης.

    Η πυκνότητα του μίγματος νερού τσιμέντου ήταν μεγαλύτερη από αυτή της λάσπης με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ισορροπία και το μίγμα να οδεύσει στην παραγωγική ζώνη του κοιτάσματος . Επίσης οι μεγαλύτερες ποσότητες χημικών συνέτειναν η ανεπιθύμητη όδευση του μίγματος να διατηρείται περισσότερο χρόνο σε λειτουργία πριν το τσιμέντο αρχίσει να στερεοποιείται και να ανακτά την σκληρότητά του μεταξύ σωλήνας casing και των τοιχωμάτων του πηγαδιού.

    Το αποτέλεσμα ήταν να τσιμεντωθεί όλη η παραγωγική περιοχή κοντά στην σωλήνα casing και το test καύσεως για το οποίο εμείς βρισκόμασταν εκεί να βγει αρνητικό.

    Η τσιμέντωση έπρεπε να έλθει μέχρι την επιφάνεια και τελικά διαπιστώθηκε ότι ήταν στα 500 m βάθος. Βέβαια ο μικροδακτύλιος που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στην σωλήνα casing και το τσιμέντο έφερε στην επιφάνεια πιέσεις του κοιτάσματος από την εξωτερική επιφάνεια της σωλήνας casing στο εσωτερικό της προηγούμενης σωλήνωσης . Ακολούθησαν επικίνδυνες καταστάσεις με τις ασφαλιστικές διατάξεις της γεώτρησης Blow Out Preventers.

    Από την άλλη πλευρά όταν επικράτησαν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις εκφράστηκαν με την πολιτική του Σταύρου Δήμα ( Τότε υπουργός ενέργειας και πρόσφατα υποψήφιος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας) ο οποίος έλεγε « Στην Ελλάδα και χρήματα δεν έχουμε ούτε την τεχνογνωσία να βγάλουμε πετρέλαιο» Δηλαδή τα σαλαμοποίησε όλα . Στο μεταξύ είχα προσληφθεί στην ΔΕΠ-ΕΚΥ ( Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου- Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων αποποιούμενος ενός μισθού των 9.000$/μήνα που μου πρόσφερε η Halliburton και είχα προσφέρει άψογες τσιμεντώσεις στα 12 πηγάδια που πρόλαβε να κάνει το μοναδικό ελληνικό γεωτρύπανο από το 1986 μέχρι το 1992 . Δηλαδή ο κ. Δήμας και η πολιτική του πετούσε στον κάλαθο των αχρήστων όσους αγώνες και όσες προσπάθειες είχαν γίνει μέχρι τότε για να αποκτηθεί και να λειτουργήσει για τα ελληνικά συμφέροντα η πολυπόθητη τεχνογνωσία. Πράγματι υπήρχαν τμήματα που δεν είχαν ανεξαρτητοποιηθεί από τον ξένο παράγοντα εκεί έπρεπε να γίνουν και αλλαγές . Το πελατειακό σύστημα είχε τοποθετήσει άτομα σε σημαντικές θέσεις του γεωτρυπάνου τα οποία δεν ήξεραν ούτε καν αγγλικά. Εμένα που είχα περάσει όλες τις εξετάσεις της Halliburton στο Great Yarmouth της Αγγλίας που είχα εργαστεί στις εγκαταστάσεις του Πρίνου , στη Βόρειο Θάλασσα , στην Ινδονησία ( εργασίες Blow out)

    Και είχα παρουσιάσει άψογες κατασκευές τσιμεντώσεων με την ΔΕΠ-ΕΚΥ σε Ορεστιάδα , Χαλκιδική , Ήπειρο , Επανωμή Θεσσαλονίκης δεν είχε δικαίωμα να πει ότι δεν είχε αποκτηθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία.

    Εξ άλλου στις τελευταίες γεωτρήσεις που κάναμε στην Επανωμή βρήκαμε αέριο αλλά δυστυχώς ήταν καμμένο αέριο δηλαδή CO2 . Αλλά η πολιτική κάστα της παρακμής δεν μπήκε στον κόπο να μάθει ότι στην Πρέβεζα υπάρχει εταιρεία που μπορεί να τροφοδοτεί   ένα είδος άλγης ( Φύκι , σαν την σπιρουλίνα ) όπου με την ενέργεια του ηλίου μπορεί να μετατρέπει το CO2 σε Biodiesel. Η με κάποιο τρόπο να χρησιμοποιεί το παραγόμενο CO2 για την πυρόσβεση των δασών.

    Έτσι λοιπόν ήλθε η ώρα της αποκαθήλωσης Θυμάμαι ερχόντουσαν γεωλόγοι συνδικαλιστές του νεοφιλελεύθερου πελατειακού συστήματος και επέβαλαν το κλείσιμο και την εγκατάλειψη της τελευταίας γεώτρησης σαν μη ενεργής σαν μη έχουσα ενδιαφέρον και λίγες ώρες πριν την τσιμέντωση της εγκατάλειψης να αντιδρά η ίδια η μάνα γη με κλωτσήματα (kicks) αερίων . Εις μάτην οι αποφάσεις είχαν ληφθεί. Το πρώτο και μοναδικό γεωτρύπανο πουλήθηκε για παλιοσίδερα σε έναν Σκωτσέζο ο οποίος το πούλησε σε Τούρκους και μέρος αυτού σε Κινέζους. Όσοι δεν αντέχαμε τον ψυχολογικό πόλεμο «φύγετε γιατί θα σας διώξουμε» και φύγαμε με τις πρώτες απολύσεις μας έδωσαν μια αποζημίωση της τάξης των 6000€ όσοι παρέμειναν να ξεκοκκαλίζουν τους μισθούς του ελληνικού δημοσίου χωρίς να κάνουν τίποτε για μερικά χρόνια ακόμα τους έδωσαν αποζημιώσεις της τάξης των 350.000 με 400.000 € . Μέσα σ’ αυτούς ήταν γερανίστες , ηλεκτροκολλητές ακόμα και αυτοί που δεν ήξεραν καν αγγλικά και τους είχε τοποθετήσει το πελατειακό σύστημα. Το κράτος δικαίου σε όλο του το μεγαλείο.

    Τέλος θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι αυτές τις ημέρες ανοίγει μια καινούρια σελίδα για τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα και προέρχεται από την συσκευή που εφηύρε ο συμπατριώτης μας Πέτρος Ζωγράφος (www.zougla.gr/live) που παράγει ηλεκτρισμό και κάνει την διάσπαση του μορίου του νερού σε Η2 και Ο2 με πολύ απλό και πανέξυπνο τρόπο. Συμπερασματικά κατασκεύασε συσκευή που εφαρμόζει την ιδιοσυχνότητα του μορίου του νερού σαν δίπολο και το διασπά πανεύκολα σε Η2 και Ο και η ενέργεια προέρχεται από την ενεργειακή πυκνότητα πάμφθηνου κράματος μετάλλων που χρησιμοποιεί στην αντίδραση. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η εφεύρεση θα αλλάξει τον παγκόσμιο πολιτισμό. Επικοινώνησα με τον ίδιο του εξέφρασα τα συγχαρητήριά μου και του είπα ότι ήλθε για να άρει τις αμαρτίες των Ελλήνων. ( Αμαρτίες με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου που είναι οι αστοχίες κυρίως πολιτικές που έχουν συμβεί σε αυτό τον λαό)

    Με εκτίμηση
    Σεντικιώτης Φαίδων
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.
    Ειδικός στις τσιμεντώσεις πετρελαιοπηγών

    ……………

    From: chaziteo@t-online.de [mailto:chaziteo@t-online.de]
    Sent: Friday, November 13, 2015 6:24 PM
    To: ps@kav.forthnet.gr
    Subject: Απαντηση σε Ε-μαιλ ημερομηνιας 10.11.2015

    Κυριε Σεντικιωτη,
    Σαs ευχαριστω για το ωs ανω Ε-Μαιλ σαs και για τιs πληροφοριεs καi τα καλα σαs λογια.
    Και εγω καταγωμαι απο μια περιοχη του Παγγαιου ορουs κοντα στην Καβαλα και μεγαλωσα στην Δραμα κατοικωνταs και για ενα χρονικο διαστημα στην Κεραμωτη Χρυσουποληs. Ωs πετρελαιολογοs δουλεψα παραλληλα με τιs υποχρεωσειs μου στο Πολυτεχνειο Ααχεν επι μια 25ετια στην και παγκοσμια στην γερμανικη εταιρεια πετρελαιων Wintershall AG και κατα διαστηματα ειχα να κανω και με το κοιτασμα πετρελαιου και φυσικου αεριου Πρινοs. Ποιο μπροστα επαιξα ενα ρολο στην ιδρυση τηs ΔΕΠ για  την οποια με προτειναν μια σοβαρη θεση την οποια για προσωπικουs λογουs απερειψα! Σημερα ωs συνταξιουχοs του Πολυτεχνειου και τηs Βιομηχανιαs καπου καπου αρθογραφω στιs ιστοσελιδεs Αρχαια Ιθωμη και berlin-Athen.eu και ζω ωs γεωργοs 6 μηνεs τον χρονο στην Κρητη.

    Για το θεμα σαs του γεωτρυπανου θα σαs συνειστουσα να αρθογραφουσεται στην ιστοσελιδα www.berlin-Athen.eu

    Με φιλικουs χαιρετισμουs
    Γεωργιοs Χατζηθεοδωρου

    …………..

    Betreff: Δείγμα συμπεριφοράς για τα πετρέλαια της Ελλάδος
    Datum: 2015-11-14 T01:08:49+0100
    Von: Sentikiotis Phaedon ps@kav.forthnet.gr
    An: chaziteo@t-online.de

    Κύριε Χατζηθεοδώρου καλησπέρα  σας

    Τελικά φαίνεται ότι είναι πολύ μικρός ο κόσμος . Είμαστε και πατριώτες. Εγώ μένω στην Καβάλα. Όταν έρχεται ο κ. Σαρρίδης στην Κεραμωτή  τον συναντούμε στο ξενοδοχείο που μένει.

    Πράγματι  τα άρθρα σας βρίσκονται πολύ κοντά  στην πραγματικότητα και σύμφωνα με τα δικά μας αισθητήρια για το τι πραγματικά συμβαίνει γεωπολιτικά στην περιοχή μας.

    Αποφοίτησα από το ΤΕΙ Πειραιά  και από το 1982 έως το 1986 μετά τον στρατό απασχολήθηκα στην Halliburton ( Dick Cheney , Ιράκ , στρατιωτική βάση σε Σκόπια)  Εκπαιδεύτηκα στο Great Yarmouth της Αγγλίας στην σχολή της Halliburton . Αποφοίτησα από τα τρία cementing schools της Halliburton. Εργάστηκα στα πετρέλαια του Πρίνου , Θερμαϊκό , Βόρεια Θάλασσα , Ινδονησία ( blow out ) Ζάκυνθο , Ιωάννινα  κ.α.

    To 1986  όταν  η ΔΕΠ-ΕΚΥ ενδιαφερόταν να λειτουργήσει το πρώτο αμιγώς ελληνικό γεωτρύπανο μου έκαναν πρόταση να αναλάβω τις τσιμεντώσεις . Ταυτόχρονα για τον λόγο ότι η Halliburton δεν ήθελε να δώσει τεχνογνωσία στην ΔΕΠ-ΕΚΥ μου έκανε πρόταση με 9000 $/μήνα  για να εργασθώ σαν international  28/28 .

    Επειδή ήθελα η Ελλάδα να βρει πετρέλαιο  αποφάσισα να εργασθώ  με την ΔΕΠ-ΕΚΥ. Πράγματι έκτισα 12 πηγάδια από Ορεστιάδα μέχρι Επανωμή  με άριστη ποιότητα μελέτης και κατασκευής . ( Μέχρι τότε  επειδή φοβόντουσαν τα χημικά της Halliburton τα τσιμέντα έπηζαν στις 3 ημέρες και όχι στις 12 ώρες  όπως έπρεπε  με πάρα πολλά προβλήματα στις κατασκευές . Μικροδακτύλιοι κ.α.

    Η αναλογία  ερευνητικών γεωτρήσεων προς παραγωγικές  είναι παγκοσμίως 12 προς 1 .  Στην περιοχή της Επανωμής  βρήκαμε κοίτασμα με μικρό ποσοστό φυσικού αερίου και μεγάλο ποσοστό  CO2 .

    Σε εκείνη τη φάση έγινε αλλαγή κυβέρνησης από ΠΑΣΟΚ σε Νέα Δημοκρατία .  Οι καινούριοι κομματάρχες  είχαν εντολή να κλείσουν τις δραστηριότητες .

    Συνέβαιναν κωμικοτραγικές καταστάσεις  όπως οι γεωλόγοι πίεζαν για εγκατάλειψη  της γεώτρησης και την νύχτα είχαμε  kick  στα BOB .

    Τελικά ενώ όσο πηγαίναμε προς Θεσσαλονίκη είχαμε αύξηση του ποσοστού του φυσικού αερίου  σε βάρος του CO2  αντί για να εντείνουμε τις προσπάθειες είχαμε παύση των εργασιών του γεωτρυπάνου.  Μας έβαλαν  σε γραφεία ψυγεία και άρχισαν τις τρομοκρατήσεις. Η θα φύγετε από την ΔΕΠ-ΕΚΥ η θα σας διώξουμε μας έλεγαν.

    Στις πρώτες απολύσεις μας έδωσαν αποζημιώσεις πείνας περίπου 6000 € και στις δεύτερες απολύσεις  που ήταν και ο περισσότεροι συνάδελφοι τους έδωσαν αποζημίωση  από 350.000 μέχρι 400.000 €. Γερανίστες   .   ηλεκτροκολλητές κ.α.

    Μετά δημιούργησα μια νέα δραστηριότητα έστησα το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο FORTHnet  , το 1999 μου κάναν πρόταση για εξαρτημένη σχέση εργασίας . Δέχθηκα γιατί δεν είχα άλλη δυνατότητα . Οπότε το 2014 με απέλυσαν.

    Δεν υπάρχουν δουλειές και περιμένω το 2018 να γίνω 62 ετών με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για να βγώ στην σύνταξη.

    Πριν ένα χρόνο το όριο ήταν στα 60 έτη αλλά με το μνημόνιο το πήγαν στα 62 . Ήταν και αυτό στην μοίρα μου.

    Σε άρθρο που θέλετε να στείλω για την εμπειρία μου στον τομέα των πετρελαίων  στην Ελλάδα σε ποια θέματα θέλετε να επικεντρωθώ ?.

    Καλό βράδυ
    Με εκτίμηση
    Σεντικιώτης Φαίδων

    ……….

    From: Berlin-Athen [mailto:info@berlin-athen.eu]
    Sent: Sunday, November 15, 2015 10:46 AM
    To: chaziteo@t-online.de; ps@kav.forthnet.gr

    Re: WG: δείγμα συμπεριφοράς για τα πετρέλαια της Ελλάδος

    Αγαπητέ Γιώργο, αγαπητέ Φαίδωνα Σεντικιώτη,
    χαίρομαι να έχω επικοινωνία με πατριώτες απο την ιδιαίτερη πατρίδα μας, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Απ‘ ότι βλέπω απο τα γραπτά σας και τις δράσεις σας, είσαστε απο κείνους τους Έλληνες, που προσπαθούν να κάνουν κάτι για τον τόπο μας και τέτοιους θα έπρεπε να έχουμε πολύ περισσότερους.

    Εγω γεννήθηκα στην Σταυρούπολη της Ξάνθης στις 04.04.35 και τελείωσα το Γυμνάσιο της Ξάνθης, όπου το 1947 μετοίκησε η οικογένεια. Ο πατέρας μου ήταν καπνομεσίτης στην επιχείρηση του Νίκου Πετρίδη στην Καβάλα, η κόρη του οποίου Οδέττη, όπως διάβασα στις εφημερίδες, είναι μπλεγμένη σήμερα σε θέματα δανείων απο κάποιον επιχειρηματία (βλέπε και το συνημμένο). Ο παπούς μου απο την Κωνσταντινούπολη πήγε στην Μαρώνεια και πήρε την Φιλιώ Χατζησγούρη και μετα ανόιξε μπακάλικο πρώτα στην Κομοτηνή και μετά στο Παρανέστιο. Ο εκ μητρός παπούς μου ήρθε απο την Λάιστα της Ηπείρου πηγαίνοντας στην Πόλη, έμεινε στην Σταυρούπολη, που τότε λεγόταν Γενίκιοϊ, και πήρε την γιαγιά μου Κατερίνα Μπεσίκα που ήταν ντόπια. Διετέλεσε δε και Πρόεδρος στην Σταυρούπολη. Έτσι εγώ θεωρώ τον εαυτό μου ένα βαλκάνιο μείγμα με ιδιαίτερη αγάπη στην Χαϊντού, το μόνο δάσος-ζούγκλα στην Ελλάδα, όπου συχνά ανεβαίνω και όταν είμαι επάνω αισθάνομαι πιο κοντα στο θείο, όχι στον θεό, γιατί είμαι άθεος, στο θείο του μεγάλου απείρου.

    Ακόμη πηγαίνοντας στο Γυμνάσιο δουλευα στο καπνομάγαζο του Πετρίδη στην Ξάνθη σαν πατητής, γιατί τα λέφτά δεν φταναν για την οκταμελή οικογένεια. Μετά το Γυμνάσιο μπήκα στο Τμήμα ΠΟΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά χωρίς λεφτά δεν γινόταν, πήγα φαντάρος και απο το 1960 βρίσκομαι στην Γερμανία όπου ήρθα σαν εργάτης, κατόρθωσα όμως να σπουδάσω κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στο Freie Universität Berlin, όπου και εργάστηκα τρία χρόνια σαν επιστημονικός συνεργάτης με καλές προοπτικές για εξέλιξη, εφυγα όμως, όταν είδα, ότι οι έρευνες μου για την διακρατικές σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας-Βουλγαρίας πηγαίναν κατ‘ ευθείαν στο υπουργείο του Genscher και χρησιμοποιούνταν για την δημιουργία ερίδων μεταξύ των μουσουλμανικών μειονοτήτων των χωρών αυτών. Μου κάναν μηνύσεις να παραδώσω τις εργασίες μου αλλά δεν τόκανα και το 1990 εγκατέλειψα ο ίδιος το Πανεπιστήμιο. Όταν το ακούνε πολλοί με νομίζουν παλαβό, αλλά όταν βλέπεις, ότι την ίδια εποχή δουλεύανε οι υπογειες και φανερές δημιουργίες εθνοτικών ερίδων της Γερμανίας στην Γιουγκοσαβία που είχαν σαν αποτέλεσμα τον διαμελισμό της, δεν μπορείς να κάνεις επιστήμη της ρουφιανιάς.

    Θα ήθελα να συναντηθούμε στην Κεραμωτή, όπου εγώ πηγαίνω κάθε χρόνο και μένω στα διαμερίσμτα ή του Σόλωνα, πρίν, ή του Δημητριάδη. Του χρόνου θα είμαι μάλλον τον Απρίλιο εκεί, μπορούμε όμως να το συμφωνήσουμε όπως ταιριαζει σε όλους.

    Θα χαιρόμουν να δημοσιεύσω άρθρα του Φαίδωνα, με τον Γιώργο έχουμε συνεχή επαφή.
    Εύχομαι μια καλή Κυριακή
    Μανώλης

    ………….

    16.11.2015
    Von: „Sentikiotis Phaedon“ <ps@kav.forthnet.gr>

    Αγαπητέ Μανώλη   και ομίγυρις
    Πράγματι ο κόσμος γίνεται ολοένα και μικρότερος.

    Με την Οδέττη  Πετρίδη είχα έμμεση γνωριμία. Ο θείος της μητέρας μου ήταν φίλος με τον πατέρα της. Επίσης ένας φίλος εργαζόταν στη δούλεψή της . Έτσι γνώριζα λεπτομέρειες από την ζωή του ζευγαριού. Από εκεί διαπίστωσα ότι είχε γίνει η επίθεση κατά της δραχμής που αντέκρουσε ο Ανδρέας Παπανδρέου  ανεβάζοντας   υπερβολικά τα επιτόκια για μερικές ημέρες γιατί η Οδέττη  έψαχνε εναγωνίως  χρήματα εκείνη την εποχή για να τα καταθέσει σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Πράγμα  που δεν έγινε  όταν το 2009 έγινε η επίθεση των Hedge Funds  εναντίον  του EURO μέσω  του αδύναμου κρίκου δηλαδή των ελληνικών ομολόγων.

    Πυθαγόρα !!!!    Κυριάκο!!!!!

    Με την ευκαιρία του κατωτέρω μηνύματος του Μανώλη  κρίνοντας ότι οι ιδέες πρέπει να εξαπλώνονται  με δίκτυα και έχοντας αποδεχθεί τον ρεαλισμό  των κειμένων που αναρτώνται στο site berlin-athen.gr ιδιαίτερα του κ. Χατζηθεοδώρου και με δεδομένο ότι όλοι έχουμε αποδεχθεί το ρητό του Πίνδαρου «Και πρότερον δη τη φύσει πόλις η οικί α και έκαστος ημών εστί , αναιρουμένου γαρ του όλου ουκ έστε  πούς  ουδέ χειρ»  μπορούμε  να αποτελέσουμε μέλη ενός άτυπου  δικτύου που στην αρχή  να αλλάζουμε μηνύματα  και στην πορεία  ενδεχομένως και κάποιες κοινές δράσεις  στα πλαίσια της άριστης πολιτικής  που κάποτε εφήρμοσε  ο ελληνισμός.

    Μανώλη . Όταν έλθεις στην   Κεραμωτή  θα έλθουμε να σε επισκεφτούμε   όποτε και αν γίνει αυτό. Επομένως  όταν είναι να έλθεις απλώς γνωστοποίησέ μας την άφιξή σου.

    Με εκτίμηση
    Σεντικιώτης Φαίδων

    ……………

    PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou
    Bleibergweg 114, D-40885 Ratingen
    Tel.+Fax: 0049 2102 32513
    E-Mail: chaziteo@t-online.de
    16.11.2015

    Κυριον
    Σεντικιωτην Φαιδων
    E-Mail: ps@kav.forthnet.gr

    Κυριε Σεντικιωτη,
    Σχετικα με την ερωτηση σας για το θεμα ενος αρθρου σας στην Ιστοσελιδα info@berlin-athen.eu θα συνιστουσα να περιεχει αυτο τα γεωλογικα και πετροφυσικα χαρακτηριστικα του αποθεματικου πετρωματος και τα αποτελεσματα των 12 γεωτρησεων απο την Ορεστιαδα μεχρι Επανωτη της Θρακης και δη για τους εξης λογους:

    Η τουρκικη εταιρεια Υδρογονανθρακων TPAO (Türkisch Petroleum Corporation) ανεπτυξε ερευνητικες δραστηριοτητες για εντοπισμο κοιτασματων Υδρογονανθρακων στην Ανατολικη Θρακη σε εκταση περιπου 20.000 τετραγωνικων χιλιομετρων με ορυξη ανω των 300 ερευνητικων γεωτρησεων απο τις οποιες ηταν πολλες επιτυχεις και εντοπισαν αρκετα κοιτασματα φυσικου αεριου εντος των αποθεματικων πετρωματων Ολιγοκαινου και Μειοκαινου της τριτογεννους γεωλογικης εποχης. Η νεοζω’ι’κη αυτη εποχη αποτελειται ως γνωστο απο το Πλειοκαινο, Μειοκαινο, Ολιγοκαινο και Ηωκαινο. Η TRAO εισηλθε ηδη εως το κεντρο του Αρχιοελαγους του Αιγαιο. Το τουρκικο ναυτικο εμποδιζει και τους Ελληνες ψαραδες ακομη να εισελθουν στην ελληνικη βραχονησιδα (Φαρος) «Ζουραφα» ‘η «Λαδοξερα» ανατολικα της Σαμοθρακης για λογους που θα αναφερω παρακατω.

    Τα κοιτασματα Υδρογονανθρακων οπως θα γνωριζεται συσχετιζονται με τα γεωλογικα και τεκτονικα φαινομενα των περιοχων, με την υπαρξη γεωτεχνικων παγιδων, με παλαιογενη, μεσοζω’ι’κα και τριτογενη ιζηματα, με μητρικα πετρωματα (μαργαι, αργιλοι, σχιστολιθοι κ.α.), με πορωδεις αποθεματικα πετρωματα (αμμωδη, αστεστολιθοι κ.α.) και με μονοτικα υπερκειμενα των αποθεματικων πετρωματων (εβαποριτες, αργιλοι κ.α).

    Ο ελληνικος χωρος παλι ως γνωστο διαιρειται γεωτεχνικα στις ζωνες Ροδοπης, Αττικοκυκλαδικη, Πελαγωνικη, Λυροκαρικη, κατω Πελαγωνικη, κατω Τριπολικη, Κεντροπελοποννησιακη, κρητικη, Αξιου, Ολομου/Πινδου, Ιονικη και Παξου.

    Μεταξυ της νοτιοανατολικης μαζας της Ροδοπης και των γειτονικων περιοχων των ανατολικοαιγιακων ορογενων πτυχωσεων δημιουργηθηκε μεταξυ αλλων στην τριτογενη γεωολογικη εποχη η ιζηματογενης λεκανη Δραμας-Καβαλας-Θασου-Κομοτηνης.

    Δυτικα της νησου Θασος και στην κατακερματισμενη λεκανη Καβαλας-Θασου επιτευχθει ως γνωστο ο εντοπισμος του κοιτασματος πετρελαιου «Πρινος», «Βορειος Πρινος», «Εψιλον» και του φυσικου αεριου «Νοτιος Καβαλα». Το αποθεματικο πετρωμα των ως ανω κοιτασματων αποτελειται απο «Περιδοτητες» της κατω Μειοκαινου της τριτογεννους γεωλογικης εποχης. Το αποθεματικο αυτο πετρωμα δεν εχει ενιαιο παχος και αποτελειται απο τα εξης στρωματα με διαφορετικα πετροφυσικα χαρακτηριστικα:

    Στρωμα           Βαθος         Πορωδες       Καθαρο Παχος

    μετρα               %                     μετρα

     

    Α1             2540-2500       22-23                 15-20

    Α5             2680-2640       20-21                 15-20

    Α6             2640-2600       17-18                 15-30

     

    Β1             2760-2680       18-19                 30-40

    Β2             2740-2700       10-15                 10-25

    C1             2780-2740       15-16                 25-40

    C2             2840-2760       13-15                 20-30

    Η βορεια περιοχη της βορειοαιγιακης ταφρου μεταξυ του κολπου της Σαρου και βορειου Ευβοιας και ειδικα μεταξυ της νησου Θασου και της βραχονησιδoς «Ζουραφα» ‘η «Λαδοξερα» ανατολικα της Σαμοθρακης, που σχηματισθηκε δια του μηχανισμου της ωκεανιας διευρυνσης και αποτελει εκκολαπτομενη ραχη δημιουργιας ωκεανιου φλοιου, ειναι μια ελπιδοφορα περιοχη για την υπαρξη περαν απο των ηδη γνωστων και εγκαταλειφθεντων (λογω δειλιας απο την κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρεα Παπανδρεου υπο την απειλη πολεμου εκ μερους της Τουρκιας) περιοχων ανατολικα της νησου Θασος, «Βαβουρας», «Νικη» και «Σταυρος» και αλλων ιζηματογενων περιοχων με πιθανη υπαρξη κοιτασματων Υδρογονανθρακων.

    Ο γραφων την εποχη εκεινη ηθελεν να τοποθετηση τις εγκαταστασεις εμπλουτισμου της «Νεας Καρβαλης» στην βραχονησιδα «Θασοπουλα» μεταξυ Κεραματωτης και Λιμενος Θασου ως συνδετικο κροικο μεταξυ των κοιτασματων δυτικα και ανατολικα της νησου Θασου.

    Η δειλη εγκαταλειψη των κοιτασματων ανατολικα της νησου Θασου ματαιωσεν και το ως ανω σχεδιο.

    Με φιλικους χαιρετισμους
    Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

    Υ.Γ.
    Ορισμενες παραγωγικες μοναδες της εταιρειας Halliburton επισκευθηκα ως ανθρωπος της Wintershall AG στο Los Angeles των ΗΠΑ. Οι δραστηριοτητες της δεν περιοριζονται μονο στο «Cementing».

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com