Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
11.11.2024
  • Brain Drain
  • Allgemein
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    Ο φετεινός εορτασμός του Μπαιράμ στο Βερολίνο

    Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης

    Το Μπαιράμ, που θα πεί Γιορτή, γιορτάσθηκε εφέτος στην Γερμανία στις 9. Σεπτεμβρίου. Στην πραγματικότητα η γιορτή λέγεται „Id al-Fitr (αραβικά), „Διακοπή της Νηστείας“, στα τουρκικά „Şeker Bayram, „Γιορτή της Ζάχαρης/των Γλυκών“ ή απλώς Μπαιράμ. Να μήν την συγχέουμε δε με την άλλη γιορτή των Μουσουλμάνων, την „Id ul adha“ (στα αραβικά), στα τουρκικά „Kurban Bayram“, „Γιορτή της Θυσίας“, που εφέτος θα γιορταστεί στις 16. Νοεμβρίου

     

    Μη Μουσουλμάνοι μπερδεύουν το Μπαιράμ με το Ραμαζάν (που στην Γερμανία το λένε Ramadan), αυτό είναι λάθος, γιατί Ραμαζάν είναι ο ένατος μήνας των Μωαμεθανών, κατα τον οποίο πιστοί και λιγότερο πιστοί, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι, πρέπει να τηρούν απο την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου μια πολύ αυστηρή νηστεία: Δεν επιτρέπεται  να τρώνε, να πινουν, να καπνίζουν και να έχουν μια σεξουαλική συνουσία. Η ανταμοιβή για της ημέρες νηστείας είναι η γιορτή „Id al-Fitr“, η „Διακοπή της Νηστείας“  ή το Μπαιράμ που ξέρουμε και που φέτος, κατα τούς υπολογισμούς ενός συντονιστικού οργάνου που αποτελειται απο μωαμεθανους κληρικούς και εδρεύει στην Κολωνία, έπεσε στις 9. Σεπτεμβρίου 2010.

    Επειδή το Μπαιράμ που γιορτάζουν οι 300.000 Μουσουλμανοι που ζούν στο Βερολίνο και κρατάει τρείς μέρες δεν πέρασε απαρατήρητο, θυμήθηκα το φυσέκι που έπεφτε κατα την διάρκεια του Ραμαζάν στην Ξάνθη, όπου μεγάλωσα, τα απογεύματα, σημάδι, ότι επιτρέπεται πλέον στους πιστούς να φαν, να πιούν και να κάνουν όλα όσα δεν έπρεπε να κάνουν την ημέρα. Θυμήθηκα και το νταούλι, που χτυπούσε όλη τη νύχτα, συνοδεύοντας τις μάσες, τις χάψες και τις άλλες απολαύσεις των πιστών . Στο Βερολίνο πάντως δεν πέφτουν φυσέκια ούτε χτυπούν νταούλια, όμως την „Διακοπή της Νηστείας“ την γιόρτασαν οι Μουσουλμάνοι το ίδιο,μεγαλόπρεπα όπως εμείς γιορτάζουμε Χριστούγεννα και Πάσχα: Με επισκέψεις σε συγγενείς, που είχαν ετοιμάσει ένα τραπέζι με μια υπερπληθώρα νόστιμων φαγητών και με επιδόρπιο τον παραδοσιακό μπακλαβά, το κατ’ εξοχήν σύμβολο του „Şeker Bayramı„, της „Γιορτής της Ζάχαρης/των Γλυκών“, για την παρασκευή του οποίου οι πολυάριθμοι Τούρκοι και Άραβες ζαχαροπλάστες του Βερολίνου είχαν προηγουμένως μπεί σε έναν ειρηνικό συναγωνισμό για το ποιός θα τον κάνει πιο νόστιμο και πιο ωραίο. Κατα την επίσκεψη οι προσκεκλημένοι εύχονται στους οικοδεσπότες το παραδοσιακό „Kul Am wa Antum bikheir (στα αραβικά) ή „Βayram mübarek olsün (στα τουρκικά), ευλογημένο το Μπαιράμ (για την „Διακοπή της Νηστείας“ και τις άλλες ισλαμικές γιορτές βλέπε και στο http://islam.de/2860.php).

    Να αναφέρω επίσης, ότι το Ισλαμ είναι στην Γερμανία και σε άλλες δυτικοευρωπαικές χώρες ένας αξιόλογος οικονομικός παράγοντας. Ο λόγος είναι, ότι τα προιόντα διατροφής που αγοράζουν οι πιστοί, πρέπει, σύμφωνα με την ισλαμική νομοθεσία, να είναι „Halal“, τουρκικά „Helal“, δηλαδή καθαρά, επιτρεπόμενα, μια έννοια που περιλαμβάνει το σύνολο των κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δραστηριοτήτων ενός πιστού, μεταξύ άλλων τον γάμο, το εμπόριο, τα ήθη και έθιμα, τη μουσική καθώς και τις διατροφικές του συνήθειες, ιδιαίτερα την κατανάλωση κρέατος, που πρέπει να προέρχεται απο μια τελετουργική σφαγή των ζώων, να είναι σφαγμένα ζωντανά, „Halal“ και ο σφαγέας να λέει „allahu akkbar“, ο Θεός είναι μεγαλύτερος απο όλους τους άλλους (για το „Halal“ βλέπε και στην http://de.wikipedia.org/wiki/Halal). Να σημειώσω δε, ότι στη Γερμανία, όπου ζούν 3,5 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι, περίπου 400 εταιρίες προσφέρουν σήμερα προιόντα „Halal“ ή „Helal“, πιστοποιημένα απο την οργάνωση Halalcontrol που εδρεύει στο Rüsselsheim. „Η αγορά αυξάνεται ετησίως κατά περίπου 16 τοις εκατό, ο δε ετήσιος τζίρος της εκτιμάται μεταξύ 4 και 5 δισεκατομμύρια ευρώ „, λέει ο Mahmoud Tatari που συνίδρυσε το 2001 την Halalcontrol.

    Ας επιστρέψουμε όμως στο γιορταστικό Μπαιράμ. Εκτός απο τα οικογενειακα και συγγενικά φαγοπότια οι Μουσουλμάνων, αλλα και οι άλλοι κάτοικοι του Βερολίνου, είχαν φέτος να διαλέξουν ανάμεσα σε μια πληθώρα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της ισλαμικής κουλτουρας, όπως παραδοσιακή τουρκική ή αραβική μουσική, χορό της κοιλιάς, κονσέρτα μπαγλαμά και ούτ, συνδυασμούς DJ και Darbuka, τραγούδια της βορειοδυτικής αφρικανικής ερήμου, ισλαμικο μπλουζ και HipHop Performances. Παραθέτω παρακάτω μερικές απο τις εκατοντάδες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν απο την Παρασκευή, 12. μέχρι την Κυριακή, 12.09.2010, στο Βερολίνο:

    Fr, 10. September 2010 /// 21.00 Uhr, Einlass 20.00 Uhr ///
    Konzertnacht zum Ramadanfest

    KULTURBRAUEREI – KESSELHAUS + MASCHINENHAUS ///
    9 Euro / VVK 7 Euro + VVK-Gebühren
    Kesselhaus
    KOBRA 36 (Türkei/Deutschland) – Orient Rock
    SPEED CARAVAN (Frankreich/Algerien) – Traditional/Rock/Electro
    DJ PASHA (Türkei/Deutschland) Oriental House
    VJ POD (Deutschland) Visuals
    Maschinenhaus
    SAHRA HALGAN (Somalia/Frankreich) – Die Stimme vom Horn von Afrika
    MARIO RISPO (Deutschland/TR) – Goldene Lieder Istanbuls
    TERAKAFT (Mali) – Desert Blues/Rock/Akustisch

    So, 12. September 2010 /// 12.00 bis 18:00 Uhr /// Familienfest

    HEIMATHAFEN – STUDIO/FOYER + OPEN AIR /// Freier Eintritt
    DER GARTEN DES KARAGÖZ (Türkei/Deutschland)
    Theater-Performance
    ALIREZA ZOKAIFAR (Persien/Deutschland)
    Orientalische Märchen, lebendig erzählt
    LAST SOUND (Türkei/Deutschland)
    Türkische Popmusik Akustik-Gitarren
    SHABAB (Palästina/Ägypten/D/Jordanien/USA/Israel/Indien)
    Jazz, Reggae und Oriental Funk
    ausserdem: Ramadanlampen bauen, Hennamalerei, Kinderschminken, Buchpräsentation, kulinarische Ramadan-Köstlichkeiten.

    Στο Βερολίνο και την Γερμανία οι Μουσουλμάνοι φαίνεται ότι έχουν ήδη αρκετά καλά ενταχθεί στην γερμανική κοινωνία. Το κράτος φροντίζει με παιδικούς σταθμούς, ειδικά φροντιστήρια στα σχολεία, συλλόγους που βοηθούν τους ομογενείς τους κ.α. πολλά την κοινωνιοποίηση των Μουσουλμάνων στα πρότυπα της γερμανικής κοινωνίας με μια καλή επιτυχία. Μια απόδειξη είναι και οι εννεα βουλευτες-μεταναστες στο Κοινοβούλιο του Βερολίνου, οχτώ Τούρκοι και ένας Άραβας (βλέπε και το άρθρο μου „Migranten in der deutschen Politik – Μεταναστες στην γερμανική πολιτικη“ στο Migranten in der deutschen Politik – Μεταναστες στην πολιτικη της Γερμανίας, καθώς και το „Zweite Migranten-Generation mit Chancen“, „Δεύτερη γενιά Μεταναστών με ευκαιρίες„ στο Zweite Migranten-Generation mit Chancen

    Όπως όμως διαπιστώνει το „At Home in Europe Project“ του Open Society Institute του Λονδίνου (OSI), που ανήκει στον εβραίο Σόρος, αναμοχλευτή κοινωνικών και εθνικών αντιθέσεων ανα τον κόσμο, στο Βερολίνο ταυτίζονται οι Μουσουλμάνοι ικανοποιητικά με την γειτονιά τους και με την πόλη, σε αντίθεση με τους Μουσουλμάνους που ζούν στο Παρίσι, όταν όμως προκειται για μια εθνική ταύτιση, μόνο το ένα περίπου τέταρτο των Μουσουλμάνων που ζούν στο Βερολίνο και το Αμβούργο ταυτίζονται με τη χώρα – σε αντίθεση με το Λονδίνο, όπου το 72% των Μουσουλμάνων δείχνουν μια ισχυρή ταύτιση με την χώρα αυτή (βλέπε και στο http://www.soros.org/initiatives/home/articles_publications/publications/muslims-europe-20091215).

    Θα κλείσω με ένα βίντεο απο το τζαμί Şehitlik Camii στην συνοικία Neukölln του Βερολίνου, που κυριαρχείται από Τούρκους. Το τζαμί χτίστηκε μεταξύ 1999 και 2005 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Γερμανίας.

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com