Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
28.03.2024
  • Allgemein
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Brain Drain
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    Τουρκία: Ο ασθενής του Βοσπόρου;


    Marco Maier

    Η τουρκική οικονομία κουτσαίνει, το νόμισμα εξασθενίζει, η ανεργία αυξάνεται και το κεφάλαιο εγκαταλείπει τη χώρα. Πόσο κακή είναι η κατάσταση στην Τουρκία;

    Τίτλος πρωτοτύπου: Türkei: Kranker Mann am Bosporus?
    Μετάφραση: Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης

    Ήδη από πέρυσι άρχισε η ύφεση στην πρώην ακμάζουσα τουρκική οικονομία. Ο τομέας των εξαγωγών δεν ήταν αρκετά ισχυρός, ο τουρισμός κατέγραψε  λόγω των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων και των διαφορών με τη Ρωσία μια μείωση του 30 τοις εκατό, ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε στα οκτώ τοις εκατό, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά περίπου ένα πέμπτο, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στα περίπου 12 τοις εκατό και όλο και περισσότερα κεφάλαια εγκαταλείπουν την χώρα.

    Για το 2017 οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ρόδινες. Ναι μεν η Άγκυρα μπόρεσε να επιδιορθώσει κάπως τις σχέσεις της με τη Μόσχα, κάτι που θα μπορούσε να φέρει μια μικρή ανακούφιση από την άποψη του τουρισμού και των εξαγωγών, αλλά οι σχέσεις της με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ παραμένουν δύσκολες. Πολλοί Ευρωπαίοι δεν θέλουν να κάνουν διακοπές σε μια χώρα που έχει ανοίξει έναν πόλεμο εναντίον του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης καθώς και έναντι των ομάδων της αντιπολίτευσης. Παρά το γεγονός, ότι η καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων ΡΚΚ και IS είναι κατανοητή, φαίνεται ότι στην τουρκική ηγεσία σχετικά με τους Κούρδους επικρατεί η αρχή, ότι τους έχουν βάλει όλους σ’ ένα τσουβάλι και τους χτυπούν, γιατί οπωσδήποτε θα βρίσκονται και κάποιοι ένοχοι μεταξύ τους.

    Μπορούμε να υποθέσουμε, ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και η εξωτερική αξία της λίρας θα πέφτει για κάποιο χρονικό διάστημα. Έρχονται όμως και οι αναμενόμενες αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επειδή πολλές τουρκικές εταιρείες και δάνεια των νοικοκυριών τρέχουν σε δολλάρια και η εξυπηρέτησή τους θα γίνεται όλο και πιο ακριβή. Εκτός αυτών ένα πραγματικό πρόβλημα θα αποτελέσει αργά αλλά σταθερά και το χρέος των ιδιωτικών πιστωτικών καρτών. Δημιουργείται λοιπόν μια τραπεζική και χρηματοπιστωτική κρίση, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει πλήρως τη χώρα.

    Κάτω άπαυτές τις συνθήκες γίνεται σαφές γιατί ο Erdoğan τραβά όλους τους μοχλούς που διαθέτει για να περάσει το δημοψήφισμα για μια συνταγματική τροποποίηση υπέρ μιας προεδρικής. Δεν πρέπει να αποκλείεται μάλιστα, οι φανατικοί υποστηρικτές του AKP και του Erdoğan να καταφύγουν ακόμη και σε μια παραποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, ώστε το όνειρο του Τούρκου Προέδρου να γίνει πραγματικότητα. Εξοπλισμένος με μια πολιτική παντοδυναμία, θα μπορούσε έτσι κατά τη διάρκεια της αναμενόμενης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης να κυβερνά με σχεδόν δικτατορικές εξουσίες. Όμως αν αυτό θα αρκούσε, είναι μια άλλη ιστορία.

    Σχόλια

    Dietrich von Bern, März 2017 at 12:46

    «Ήδη από πέρυσι άρχισε η ύφεση στην πρώην ακμάζουσα τουρκική οικονομία.»

    Η ακμάζουσα τουρκική οικονομία δημιουργήθηκε μόνο επειδή η Τουρκία ήταν και είναι ακόμη το εργαστήριο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας λόγω του φθηνού εργατικού δυναμικού της και της χαμηλής φορολογίας της χώρας. Η Τουρκία δεν παράγει δικά της καινοτόμα προϊόντα που να έχουν πέραση στην παγκόσμια αγορά.

    Εξακολουθεί να εξαρτάται από την μεταφορά ξένων τεχνικών και επιστημονικών αποδόσεων. Που δεν είναι καθόλου παράξενο, γιατί στην Τουρκία επικρατεί το εχθρικό προς την επιστήμη και την τεχνολογία Ισλάμ.

    Και όχι μόνο αυτό:

    Η τουρκική οικονομία και η οικονομική ανάπτυξη της «νέας οικονομικής υπερδύναμης Τουρκία» δεν είναι βιώσιμη, αλλά στηρίζεται μόνο στον δανεισμό, στο βερεσέ:

    Η οικονομία εξακολουθεί μεν να θεωρείται ως το μεγάλο θετικό σημείο του Σουλτάνου στον Βόσπορο, αλλά θα απεδεικνύετο σύντομα σαν ένα ιδιαίτερα ασταθές σπίτι καρτών αν έπαυαν οι χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό.

    Και επειδή όλα αυτά δεν είναι «βιώσιμα», πιέζει ο Σουλτάνος ​​της Τουρκίας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεφορτωθεί χωρίς προβλήματα όλα τα περιττά στόματα που χρειάζονται τροφή – και πάνω απ’ ‚όλα τους επικίνδυνους και ανήσυχους ‚Youth Bulge‘ (τους επιθετικούς νέους άνδρες).

    Για το οικονομικό θαύμα με πίστωση: http://www.heise.de/tp/artikel/39/39276/1.html

    Και ένα άλλο πράγμα: η μάζα των τουρκικών νοικοκυριών βυθίζεται στο τέλμα του χρέους: Ήδη από το τέλος του 2012 οι Τούρκοι είχαν δημιουργήσει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολλάρια χρέος από πιστωτικές κάρτες. Τα στοιχεία προκύπτουν από τους υπολογισμούς του Sinan Aygün, ενός βουλευτή του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, ο οποίος ασχολείται από πολύ καιρό με το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. „Το χρέος των τουρκικών νοικοκυριών έχει αυξηθεί ραγδαία από το 2002», λέει. Και προειδοποιεί, ότι σήμερα δύο εκατομμύρια Τούρκοι απειλούνται με κατάσχεση. Κατά μέσο όρο οι οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί αποτελούν σήμερα περίπου το ήμισυ του διαθέσιμου εισοδήματος μιας οικογένειας. Συγκριτικά, πριν από δέκα χρόνια, αυτό ήταν μόνο πέντε τοις εκατό.

    Αν ο Τούρκος Führer Gan και οι σοβινιστικά-εθνικιστικά-ισλαμιστικά διαπλεγμένοι σύντροφοί που τον ακολουθούν κάνουν ένα μόνο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, θα έχουν εξαφανιστεί από το παράθυρο.

    Εγγυημένα!

    ………………………..

    Dietrich von Bern, März 2017 at 13:22

    Ο ασθενής του Βοσπόρου;

    Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε και ο επικίνδυνος παλαβός του Βοσπόρου!!

    Στη διαμάχη για τις προεκλογικές εμφανίσεις του στη Γερμανία, για τις οποίες προφανώς πιστεύει, ότι ως ένας από τους νικητές του Β ‚Παγκοσμίου Πολέμου έχει το δικαίωμα και ότι η Γερμανία δεν είναι μια κυρίαρχη χώρα, ο ενοχλητικά εγκληματίας και σοβινιστής Grand Turk άφησε επιτέλους να πέσει η φασιστική του μάσκα.

    Ο Erdoğan απειλεί τη Γερμανία με εξέγερση

    Απείλησε τη γερμανική κυβέρνηση, έτσι ώστε, τελικά, βίαια ή αγνοώντας την γερμανική κυριαρχία να μπορεί να διεισδύει στη χώρα, όποτε και όταν γουστάρει – και ακόμα χειρότερα, απείλησε να οργανώσει μια εξέγερση:

    «Αν θέλω, έρχομαι αύριο. Θα έρθω και αν δεν με αφήσετε να μπω μέσα ή δεν μου επιτρέψετε να μιλήσω, τότε θα κάνω μια εξέγερση».

    http://www.tagesschau.de/ausland/erdogan-527.html

    Και αυτό σίγουρα δεν είναι μια κενή απειλή! Αν θέλει, μπορεί πατώντας το κουμπί να κατεβάσει στο δρόμο εκατομμύρια Τούρκων οπαδών του Σουλτάνου με την πολεμική σημαία των Τούρκων σουλτάνων. Όπλα υπάρχουν εν αφθονία, αποθηκευμένα προσεκτικά στα τζαμιά, τους στρατώνες του Σουλτάνου.

    Αυτό συμβαίνει, γιατί οι κρυπτο-κομμουνιστές μαστόροι της κοινωνίας και νεροκουβαλητές του εβραϊκού «φιλελευθερισμού» και του «οικονομικού φιλελευθερισμού» πιστεύουν, ότι τα εκατομμύρια των μη-λευκών, απολίτιστων, ψυχικά διαταραγμένων Τούρκων σοβινιστών που φέρνουν κατά μάζες στη Γερμανία θα μείνουν χωρίς σοβαρές συνέπειες για τους εξωπραγματικούς μαστόρους της κοινωνίας που μισούν το κάθε τι γερμανικό.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία, αισθάνονται σαν Τούρκοι και όχι σαν Γερμανοί (ακόμη και αν έχουν γερμανικά διαβατήρια). Εντεταγμένους ή αφομοιωμένους Τούρκους που αισθάνονται ως Γερμανοί, μπορείς να ψάχνεις σαν τον ψύλλο στα άχυρα.

    Τώρα επιτέλους αποκαλύπτεται βάναυσα αυτή η κακού χαρακτήρα αντι-γερμανική Mischpoke (κακή οικογένεια) που διαμένει στο Βερολίνο και τις επαρχιακές πρωτεύουσες!

    Οι Τούρκοι είναι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) η 5η κολόννα του Führer Gan και αν αυτός θελήσει, μπορεί να βγάλει ανά πάσα στιγμή τα Αλλαχικά στρατεύματα της Μεγάλης Τουρκίας στο δρόμο, που θα ήταν η αρχή του Εμφυλίου Πολέμου και το τέλος αυτής της διεφθαρμένος Δημοκρατίας.

    Αυτό που βιώνουμε σήμερα, μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ένα «θέατρο του παραλόγου», στο οποίο ο Führer Gan τραβάει στην αρένα ταυρομαχίας το καθεστώς Merkel και την δήθεν «ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου» από το δαχτυλίδι που είναι περασμένο στην μύτη της.

    Μπράβο, Τούρκε!

    Πηγή: https://www.contra-magazin.com/2017/03/tuerkei-kranker-mann-am-bosporus/

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com