Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
24.04.2024
  • Allgemein
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Brain Drain
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    Εκατό ελληνικές μπίρες ζητούν το ενδιαφέρον του καταναλωτή

    Λεωνίδας Κουμάκης

    Οι εξαιρετικής ποιότητας μπίρες που παράγονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας περιμένουν τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και τους επαγγελματίες κάθε κατηγορίας (μαζικής εστίασης, τουρισμού, λιανικών πωλήσεων) να τις επιλέξουν και να τις διαθέσουν στα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών μας

     

    Δεν έδειξε απλώς αντοχή στις εφιαλτικές συνέπειες της ύφεσης. Κατόρθωσε μέσα σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον να ανθήσει, γεγονός το οποίο καταδεικνύεται από τα νέα επιχειρηματικά σχήματα που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό. Ο λόγος για την παραγωγή μπίρας, όπου νέοι επιχειρηματίες δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους δίπλα στα μεγαθήρια που «συγκεντρώνουν» δυνάμεις πυρός. Αποκαλυπτικό της άνθησης της αγοράς μπίρας είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή 100 – ναι, καλά ακούσατε εκατό – ετικέτες μπίρας επιχειρούν να προσελκύσουν το καταναλωτικό ενδιαφέρον, ορισμένες εκ των οποίων σταδιοδρομούν με επιτυχία και σε ξένες αγορές. Ποιος αλήθεια θα το φανταζόταν ότι Γερμανοί, Ολλαδοί και Άγγλοι καταναλωτές θα έπιναν ελληνική μπίρα!

    Τεκτονικές αλλαγές στην αγορά

    Αποκαλυπτικά των τεκτονικών αλλαγών στην αγορά είναι τα συμπεράσματα ενδιαφέρουσας έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι εισαγωγές μπίρας υποχωρούν, παρά το γεγονός ότι αυτές είναι υπερδιπλάσιες των εξαγωγών ελληνικής μπίρας. Τι συνέβη όμως στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα στην αγορά μπίρας; Οι κυριότερες αλλαγές μπορούν να συμπυκνωθούν στα εξής:

    * Στη νέα επιπλέον υποχώρηση της αγοράς (περίπου 3% περίπου). Το κακό είναι ότι η ελαφρά αυτή πτώση καταγράφηκε παρά την αύξηση των ξένων επισκεπτών, μια αύξηση που οδήγησε σε επιδόσεις-ρεκόρ για την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

    * Στη συγχώνευση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας (μπίρα Φιξ) με την εν Ελλάδι θυγατρική της Carlsberg,τον τέταρτο μεγαλύτερο όμιλο ζυθοποιίας του κόσμου.

    * Στη δημιουργία ολοένα και περισσότερων προϊόντων ελληνικού ζύθου και στη διαρκή ενίσχυση των ανά την Ελλάδα μικροζυθοποιείων, τα οποία παράγουν εξαιρετικά προϊόντα που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

    Πρώτον, στην εσωτερική αγορά μπίρας παρατηρείται μια τάση που ισχύει και στα άλλα ποτά: ο Έλληνας καταναλώνει περισσότερη μπίρα στο σπίτι σε σχέση με το παρελθόν. Αντιθέτως μειώνει την κατανάλωση μπίρας σε ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφετέριες. Αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι πωλήσεις μπίρας στα σουπερμάρκετ αυξάνονται ενώ οι πωλήσεις στα τελικά σημεία κατανάλωσης πέφτουν. Έτσι η αγορά μοιράζεται 50%-50% παρ’ ότι παλαιότερα τα σουπερμάρκετ ήλεγχαν μόνον το 35%.

    Δεύτερον, κατά μέσον όρο ο Έλληνας πίνει περίπου 34 λίτρα μπίρα ετησίως, τη στιγμή που ο Ευρωπαίος πίνει 75 λίτρα!

    Τρίτον, οι εισαγωγές μπίρας το 2013 υποχώρησαν, έστω και λίγο, αλλά η τάση μείωσης των εισαγωγών επιταχύνθηκε το 2014. Παρ’ όλα αυτά, οι εισαγωγές μπίρας παραμένουν υπερδιπλάσιες των εξαγωγών μας και είναι απορίας άξιον πώς ο Έλληνας επαγγελματίας (κυρίως της τουριστικής αγοράς) αλλά και ο τελικός καταναλωτής συνεχίζουν να πληρώνουν εισαγόμενες μπίρες, όταν υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα πρίπου 100 ετικέτεςμπίρας ελληνικής παραγωγής, εξαιρετικής ποιότητας, από πολύ χαμηλές (τελικές) τιμές που ξεκινούν από 0,50 ευρώ και φθάνουν ως τα 6 ευρώ!

     

    ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΜΠΙΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΕΤΟΣ                                 ΑΞΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ                   ΛΙΤΡΑ ΑΞΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ/ΛΙΤΡΟ

    2011                              50.739.570   75.119.734                                1,48

    2012                              43.960662    65.605.860                              1,49

    2013                               42.039.465   57.954.120                              1,38

    ΙΑΝ-ΟΚΤ. 2013            39.916.722    51.888.661                             1,30

    ΙΑΝ-ΝΟΕΜ. 2014        31.147.363    40.898.416                              1,31

     

    ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΠΙΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΕΤΟΣ                           ΑΞΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ                ΛΙΤΡΑ ΑΞΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ/ΛΙΤΡΟ

    2011                              19.730.029   31.523.532                         1,60

    2012                              21.224.812   41.013.655                         1,93

    2013                              19.486.962   36.419.569                         1,69

    ΙΑΝ-ΟΚΤ. 2013          16.730.685   29.281.205                          1,75

    ΙΑΝ-ΝΟΕΜ. 2014      13.648.045   21.365.955                          1,56

    Οι ελληνικές εξαγωγές ζύθου, αν και σε υψηλότερη μέση τιμή ανά λίτρο σε σχέση με τις εισαγόμενες, δεν πήγαν καλά τόσο το 2013 όσο και το 2014.

    Τέταρτον, το 2015 η μερίδα του λέοντος της συνολικής «πίτας» της ελληνικής αγοράς μπίρας πρόκειται να «μοιραστεί» μεταξύ των θυγατρικών δύο κορυφαίων πολυεθνικών: του ομίλου Heineken NV, τρίτου σε παγκόσμιο επίπεδο (μετά τις Anheuser–Busch InBev και SAB Miller), και του ομίλου Carlsberg, τέταρτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εν Ελλάδι θυγατρικές των δύο κορυφαίων ομίλων το 2015 αναμένεται να συγκεντρώσουν μερίδια αγοράς της τάξεως του 80%-85%, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα στην ελληνική αγορά, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι στο πρόσφατο ακόμη παρελθόν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία μόνη της είχε μερίδια αγοράς που ξεπερνούσαν ακόμη και το… 90%!

    Στη χώρα μας λειτουργεί η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζυθοποιών, η οποία περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες της χώρας (Αθηναϊκή, Calsberg, EZA), χωρίς τη συμμετοχή των μικροζυθοποιείων της χώρας μας, με πρόεδρο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Ζωούλλη Μηνά. Επίσης δημιουργήθηκε η Ελληνική Ένωση Μικροζυθοποιών,η οποία συγκεντρώνει όλες τις ανά την Ελλάδα μικροζυθοποιίες, συντονίζοντας τα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουν.

    Ας δούμε όμως αναλυτικά το πανόραμα της ελληνικής αγοράς μπίρας. Η εγχώρια αγορά διαθέτει πλέον εκατοντάδες ετικέτες μπίρας ελληνικής παραγωγής (όχι εισαγόμενες). Οι εξαιρετικής ποιότητας μπίρες που παράγονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας περιμένουν τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και τους επαγγελματίες κάθε κατηγορίας (μαζικής εστίασης, τουρισμού, λιανικών πωλήσεων) να τις επιλέξουν και να τις διαθέσουν στα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών μας. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι η διάθεση προϊόντων ελληνικής παραγωγής αποτελεί βάλσαμο για την εθνική οικονομία μας, για τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία αλλά και – τις περισσότερες φορές – για την… τσέπη μας!

    Δημοσιευθηκε στο http://www.newtimes.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=221:i-anthisi-tis-ellinikis-biras-irthe-sto-kataxeimono-tis-krisis&Itemid=372

    Η άνθηση της ελληνικής μπίρας ήρθε στο καταχείμωνο της κρίσης

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com