Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
22.11.2024
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Brain Drain
  • Allgemein
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    Η Γερμανία και η απόσχιση της κουρδικής περιοχής στο Βόρειο Ιράκ

    Το δημοψήφισμα για την απόσχιση της κουρδικής περιοχής στο Βόρειο Ιράκ που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα βασίζεται στην πολυετή υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνηση της Γερμανίας για την τοπική αυτονομία. Η φατρία του Barzani που ελέγχει την περιφερειακή κυβέρνηση, διατηρεί καλές σχέσεις με κορυφαίους ηγέτες του CDU και του CSU εδώ και δεκαετίες. Και η αυτόνομη περιοχή υποστηρίζεται συστηματικά από το 2005 από το Βερολίνο – με οικονομικές βοήθειες, δημιουργία γερμανικών φορέων και, πιο πρόσφατα, με την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των Peshmerga σε μια ισχυρή δύναμη.

    Τίτλος πρωτοτύπου: Deutschland und die Abspaltung des nordirakischen Kurdengebietes
    Μετάφραση από τα γερμανικά: Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης

    Αν το τελευταίο έγινε επίσημα για την ενίσχυση ενός συμμάχου στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους (IS ), τώρα οι Peshmerga θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα γερμανικά όπλα για την απόσχιση της περιοχής, και με στρατιωτικά μέσα, αν αυτό θα ήταν απαραίτητο. Κάτω από τα μάτια της Bundeswehr, των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν κάνει επίσης, υπό το πρόσχημα του πολέμου κατά του IS, εθνοκάθαρση, σε μέρη που δεν αποτελούσαν προηγουμένως μέρος της κουρδικής αυτόνομης περιοχής. Με αυτό στο προσεχές Δημοψήφισμα αποκτούν την επιθυμητή προκουρδική πλειοψηφία. Ωστόσο το Βερολίνο έχει επί του παρόντος αμφιβολίες για την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

    Το δημοψήφισμα που ανακοινώθηκε για την προσεχή Δευτέρα και αφορά την απόσχιση των κουρδικών περιοχών του Ιράκ, αυξάνει δραματικά τις εντάσεις που επικρατούν στην περιοχή, που ήδη σπαράσσεται από πολέμους. Η ιρακινή κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και απορρίπτει κατηγορηματικά μια απόσχιση της περιοχής: Αυτή έρχεται σε αντίθεση με το ιρακινό σύνταγμα, το οποίο έχει δεσμευτεί για την ανεξάρτητη κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Erbil (πρωτεύουσα της περιοχής, ΕΣ). Όμως ο ακόμη προεδρεύων πρόεδρος της κουρδικής αυτόνομης περιοχής, Masud Barzani, παρά το ότι η θητεία του έχει λήξει πριν από δύο χρόνια, επιμένει να γίνει το δημοψήφισμα. Αναμένεται μια σίγουρη πλειοψηφία για την απόσχιση. Οι ειδικοί προβλέπουν έντονες, ενδεχομένως αιματηρές διαμάχες για την  εξουσία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Ιράκ σε νέο εμφύλιο πόλεμο. Το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον, η προτεραιότητα των είναι σήμερα η καταπολέμηση του IS, απορρίπτουν επί του παρόντος το δημοψήφισμα. Υπάρχουν και αντιστάσεις από άλλες χώρες της περιοχής, ιδίως από το Ιράν. Και το ερώτημα είναι, εαν η Τουρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί πολύ στενά με τον Barzani, θα βρείτε ένα modus vivendi σε μια περιοχή, που θα ελέγχεται από το κράτος της φατρίας του.

    Στενές σχέσεις

    Ο Barzani υποστηρίχθηκε πάντοτε από τη Γερμανία στο δρόμο προς το δημοψήφισμα για την απόσχιση. Οι επαφές της οικογένειάς του με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και ειδικά με τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα είναι παλιές. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο πρόεδρος του CSU και για πολύ καιρό Ομοσπονδιακός Υπουργός Franz Josef Strauss διατηρούσε σχέσεις με τον πατέρα του Masud, τον Mustafa Barzani.[1] Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80, ο Masud επρόκειτο να συναντηθεί με τον Καγκελάριο Helmut Kohl. Την πρώτη κανονική τους εκπροσώπηση στο εξωτερικό είχαν οι Κούρδοι του Ιρακ το 1992 στη Βόννη. Στις 2 Νοεμβρίου του 2005 η Καγκελάριος Angela Merkel κάλεσε λίγο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της στο Βερολίνο τον Masud Barzani για συνομιλίες – όχι χωρίς λόγο: η κυβέρνησή της προώθησε σύντομα την ίδρυση γερμανικών οργανώσεων στο Erbil, παράδειγμα ένα πολιτιστικό ινστιτούτο, και προώθησε τις  δραστηριότητες γερμανικών εταιρειών στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ. Το 2014 αναφέρθηκε, ότι η Merkel συναντιόταν „τακτικά“ στην Γερμανία με απεσταλμένος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, με τον αδελφό του Masud, τον Dilshad Barzani. [2] Τον Μάρτιο του 2013 η καγκελάριος χαιρέτισε κατά την διάρκεια ενός συνεδρίου της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU / CSU τον ανιψιό του Masud, τον Nechirvan Barzani.

    Πετρέλαιο και αέριο

    Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο ο μεγάλος συνασπισμός από το 2005, αλλά και η συντηρητική-φιλελεύθερη κυβέρνηση από το 2009 γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση της κουρδικής αυτόνομης περιοχής. Στις αρχές του 2009, ανοίχτηκε στο Erbil ένας γερμανός γενικός πρόξενος. ταυτόχρονα, ένα „Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεχνολογίας και Κατάρτισης“, χρηματοδοτούμενο από τη Γερμανία, το οποίο εκπαιδεύει ειδικούς και υπαλλήλους υπουργών σύμφωνα με τα γερμανικά πρότυπα. Το 2010 ακολούθησε η ίδρυση ενός „Γερμανικού Οικονομικού Γραφείου“. Η Περιφέρεια Κουρδικής Αυτονομίας ήταν πάντα το επίκεντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Γερμανίας στο Ιράκ. μόνο ο πόλεμος εναντίον του IS έχει παρεμποδίσει σημαντικά τις δραστηριότητες των γερμανικών εταιρειών. Το Βερολίνο είχε πάντοτε τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου Northirak. Τον Αύγουστο του 2010, ο Όμιλος RWE συνάψει συμφωνία συνεργασίας με το Ερμπίλ, το οποίο ήταν να αποκτήσουν πρόσβαση στο βόρειο πεδία ιρακινό φυσικό αέριο στη γερμανική εταιρεία. Ωστόσο, η συμφωνία ακυρώθηκε από τη Βαγδάτη επειδή είχε κλείσει στα αρμόδια κυβερνητικά γραφεία στην ιρακινή πρωτεύουσα

    Στρατιωτική συνεργασία

    Στο πλαίσιο του αποσχιστικού δημοψηφίσματος αυτό που ζυγίζει ιδιαίτερα βαρύ είναι, ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εκπαιδεύει συστηματικά και αναβαθμίζει τις δυνάμεις της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, τους Peshmerga. Αυτό έγινε βέβαια σε σχέση με τον πόλεμο εναντίον του IS. Το Βερολίνο όμως φρόντιζε πάντα να ενισχύει το Erbil και όχι την Βαγδάτη και βοήθησε να ισχυροποιηθεί η αυτόνομη περιοχή των Κούρδων, για να χρησιμοποιηθεί και για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Ήδη από το φθινόπωρο του 2016 η Bundeswehr είχε ανακοίνωσε, ότι από την αρχή των δραστηριοτήτων της το 2014 εκπαίδευσε 3.400 Κούρδους πολιτοφύλακες και είχε προμηθεύσει στους Peshmerga μεγάλες ποσότητες όπλων – συμπεριλαμβανομένων 20.000 τυφεκίων G3 και G36, 20.000 χειροβομβίδες, 440 αντιαρματικά όπλα, 1.000 πυραύλους , 50 πολυβόλα και περισσότερα από 13 εκατομμύρια πυρομαχικά. Την άνοιξη του 2017 ανακοινώθηκε, ότι ο συνολικός όγκος των παραδοθέντων υλικών είχε αυξηθεί περαιτέρω και είχε φθάσει σχεδόν τους 3.100 τόνους. Η Bundeswehr εκπαιδεύει στο Erbil όχι μόνο απλούς στρατιώτες, αλλά και αξιωματικούς και έχει τοποθετήσει στο Υπουργείο των Peshmerga μια τριμελή συμβουλευτική ομάδα. Ενώ η εκπαίδευσε των Peshmerga γίνεται κατά κάποιον τρόπο σε τακτικό επίπεδο,  η συμβουλευτική ομάδα στο Υπουργείο κάνει και προτάσεις θεωρητικού επιπέδου για την στρατιωτική εκπαίδευση, αναφέρει η Bundeswehr: Στο τέλος οι Peshmerga θα πρέπει „στο μέλλον να είναι εις θέσιν να εκπαιδεύονται οι ίδιοι „[5]

    Εθνοκαθάρσεις

    Σοβαρές καταγγελίες που έγιναν από οργανώσεις για ανθρώπινα δικαιώματα κατά το περασμένο έτος εναντίον των Peshmerga, δεν είχαν καμία συνέπεια για την γερμανική στρατιωτική συνεργασία με το Ερμπίλ Erbil. Σύμφωνα με αυτές, οι Peshmerga σε πόλεις που κυρίευσαν από τον IS κατέστρεψαν σκόπιμα τα σπίτια Αράβων πολιτών και τους στέρησαν τα προς το ζην – προφανώς για να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τα χωριά και τις πόλεις τους για να εγλατασταθούν εκεί κουρδικοί πληθυσμοί. Αυτό έχει αποδειχθεί για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Μαΐου 2016 για 21 περιοχές. Για πάρα πολλές άλλες υπάρχουν βάσιμες υποψίες. Ήδη κατά το καλοκαίρι του 2015 οι ειδικοί των ΗΠΑ μιλούσαν ανοιχτά για μια „εκστρατεία εθνοκάθαρσης“ υπέρ „ενός μελλοντικού κουρδικού κράτους.“ [6] Παρόμοια μέτρα λαμβάνουν χώρα όχι μόνο εναντίον των αραβόφωνων αλλά και κατά των Γεζήδων του Ιρακ. Στις αρχές Μαρτίου φερ‘ ειπείν έγιναν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και πολιτοφυλακής Γεζήδων, όταν οι Peshmerga επιχείρησαν να καταλάβουν μια περιοχή ελεγχόμενη από Γεζήδες και την προσαρτήσουν στην αυτόνομη περιοχή τους. Όπου είναι αποδεδειγμένο, ότι οι Peshmerga χρησιμοποίησαν κατα τις επιχειρήσεις τους γερμανικά όπλα που είχαν αρχικά λάβει για τον πόλεμο εναντίον του IS [7]).

     

    [1] Irakische Kurden hoffen auf die neue Bundesregierung. Frankfurter Allgemeine Zeitung 03.11.2005.
    [2] S. dazu Im Windschatten des Krieges.
    [3] S. dazu Die deutsch-russische Erdölkooperation.
    [4] S. dazu Vom Krisenstaat zum Gestalter und Ein bemerkenswertes Comeback.
    [5] Die Bundeswehr im Nordirak: Teil VIII – Die Beratergruppe im Peschmerga-Ministerium. www.einsatz.bundeswehr.de 02.08.2017.
    [6] Sara Elizabeth Williams: Destroying Homes for Kurdistan. foreignpolicy.com 23.07.2015. S. dazu Die Spaltung des Irak.
    [7] S. dazu Mit deutschen Waffen gegen Jeziden.

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com