Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
28.03.2024
  • Allgemein
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Brain Drain
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    ΙΚΑ: Ί(δρυμα) Κ(αλοβολεμένων) Α(νικάνων)


    Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης

    Για συναλλαγές με ελληνικές κρατικές υπηρεσίες πρέπει να πάς ο ίδιος στο γραφείο τους, ακόμη και αν ζείς στο Βερολίνο – όπως εγώ – στην Αυστραλία ή δεν ξέρω πού. Το κράτος που έχει ένα Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης λειτουργεί ακόμη όπως την εποχή του μπακάλη, με το ντεφτέρι και την προσωπική εμφάνιση του πολίτη

     

    Σήμερα θα γράψω επί προσωπικού θέματος, γιατί νομίζω ότι μας αφορά όλους. Πρόκειται για την ταλαιπωρία του πολίτη απο κρατικές υπηρεσίες, που λειτουργούν σαν να βρίσκονται ακόμη στο Μεσαίωνα. Το εξωφρενικό. Για συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες σου ζητούν να πάς ο ίδιος στο γραφείο τους, ακόμη και αν ζείς στο Βερολίνο όπως εγώ ή στην Αυστραλία ή δεν ξέρω πού. Το κράτος αυτό, που έχει μάλιστα κι‘ ένα Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, λειτουργεί ακόμη με το ντεφτέρι του μπακάλη και την άμεση, προσωπική συναλλαγή. Και στις υπηρεσίες του επικρατεί το Χάος, Χάος στο Λάος, που λένε εδώ στη Γερμανία.

    Επι του θέματος. Από το ΙΚΑ παίρνω μια μηνιαία σύνταξη που ανέρχεται στο ποσό των 44,78 Ευρώ μηνιαίως. Πρόκειται για την εργασία μου στην Ελλάδα, όπου μέχρι το 1960 είχα δουλέψει σαν καπνεργάτης (πατητής) στο καπνομάγαζο του Ν. Α. Πετρίδη στην Ξάνθη, με συνολικά 640 ημέρες ασφαλίσεως, καταγεγραμμένες στο βιβλιάριό μου του ΙΚΑ (αριθμός μητρώου 8104826) και βέβαια με τα ανάλογα επικολλημένα ένσημα. Το ΙΚΑ όμως μου αναγνώρισε μόνο 554 ημέρες εργασίας και παρα τα γράμματα που είχα γράψει τότε στο ΙΚΑ και στον Συνήγορο του Πολίτη, έμεινε στις 554 ημέρες εργασίας. Στην απλή γλώσσα, μου έκλεψε 86 μέρες εργασίας στα ανήλιαγα και γεμάτα νικοτίνη υπόγεια της εταιρίας επεξεργασίας καπνού Ν. Α. Πετρίδης στην Ξάνθη.

    Όμως ακόμη και γι‘ αυτή την σύνταξη το ΙΚΑ χρειάστηκε τρία χρόνια, παρα το ότι του είχα στείλει εγκαίρως όλα όσα χρειάζονται, δηλώσεις, βιβλιάριο και ότι άλλο ήταν αναγκαίο. Και επειδή το θέμα δεν προχωρούσε, είχα μάλιστα αποταθεί γραπτώς και στο Πολιτικό Γραφείο του τότε Πρωθυπουργούστο, το οποίο προφανώς είχε επικοινωνήσει με το ΙΚΑ, γιατί από το Ίδρυμα αυτό είχα πάρει στις 08.10.2003 ένα γράμμα μιας κυρίας Δρ. Α. Αναγνώστου-Δεδούλη,  που έγραφε, ότι «προϋπόθεση για την διεκπεραίωση της υπόθεσής σας είναι να έλθετε σε επικοινωνία με το Κέντρο Πληρωμής Συντάξεων στην παρακάτω δ/νση: Περ/κο Υποκ/μα Αθηνών, Τμήμα Πληρωμής Συντάξεων, Αγησιλάου 48, Αθήνα».

    Προφανώς στην Ελλάδα βαριόνται να γράψουν ακόμη και ένα όνομα, γιατί να κουράζονται και να χάνουν την ώρα τους με τέτοια ενοχλητικά πράγματα, όταν στο διάστημα αυτό θα μπορούσαν να γράψουν σαν σχολιαστές στα ιστολόγια του Life Style ένα κάρο φιλοσοφίες και μπαρούφες;

    Και σε τι είδους επικοινωνία θα έπρεπε να έλθω ως κάτοικος Βερολίνου με το ΙΚΑ στην Αθήνα, δεδομένου ότι όλα τα απαραίτητα χαρτιά μου τα είχα ήδη υποβάλλει ταχυδρομικώς. Και μερικά μάλιστα που τα είχαν χάσει, στέλνοντάς τα προφανώς ο ένας στον άλλο, τους τα είχα ξαναστείλει. Χάος στο Λάος. Η ελληνική γραφειοκρατία σε θέλει να πας εκεί  ο ίδιος, ανεξάρτητα από το πού μένεις, να στριμωχτείς σε ουρές, να σπάσουν τα νεύρα σου και πάλι είναι ζήτημα αν θα εξυπηρετηθείς από υπαλλήλους, οι οποίοι προφανώς κάθονται στα γραφεία τους λογομαχώντας με τους συναλλασσόμενους γιατί κι’ αυτών τα νεύρα έχουν σπάσει και σε βλέπουν σαν μια ενόχληση, που θέλουν πάσει θυσία να ξεφορτωθούν. Το ίδιο μου συνέβη και τώρα, θα το δούμε παρακάτω, μόλις πριν μερικούς μήνες μου ζήτησαν να πάω ο ίδιος στην Αθήνα.

    Ύστερα από ταλαιπωρίες, γράμματα και τηλέφωνα τριών ετών, άρχισα να παίρνω από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ (IKA International Relations – Συντάξεις Εξωτερικού) την σύνταξή μου. Και σαν καλός καγαθός πολίτης, πήγαινα κάθε χρόνο στο ελληνικό προξενείο του Βερολίνου για να μου επικυρώσει μια Δήλωση Δικαιούχου Παροχής Συντάξεως που συμπλήρωνα προηγουμένως, απόδειξη, ότι βρίσκομαι ακόμη εν ζωή.

    Από πέρυσι όμως το ΙΚΑ σταμάτησε να μου στέλνει την σύνταξη, η τελευταία φορά που την πήρα ήταν η 19.04.2013. Οι μήνες περνούσαν, αλλά απο το ΙΚΑ ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Έτσι μη γνωρίζοντας περι τίνος πρόκειται, έψαξα στο Ιντερνέτ και είδα, ότι ο χρειάζεται τώρα ένα ΑΜΚΑ και ένα ΑΦΜ. Που να ξέρω εγώ που ζω 54 χρόνια στην Γερμανία τι είναι αυτά; Και γιατί δεν μου τα ζητούσαν με κάποιο γράμμα, e-mail ή μ‘ ένα ταχυδρομικό περιστέρι, βρ‘ αδερφέ;

    Τα τηλέφωνα που άρχισα να κάνω πρίν μερικούς μήνες στην αρμόδια για μένα κυρία Καλετσάνου (ΙΚΑ, Τμήμα Συντάξεων Εξωτερικού, Αγίου Κωνσταντίνου 8, Αθήνα, τηλέφωνο 0030 210 5279835) και άλλες υπαλλήλους του ΙΚΑ δεν απέδωσαν τίποτα, γιατί οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ προφανώς λόγω φόρτου εργασίας αδυνατούν να σηκώσουν το ακουστικό. Ή το σηκώνουν, το βάζουν παραδίπλα, κι‘ αυτές πάνε για ψώνια ή στο σπίτι τους. Κι‘ άσε εμάς τα κορόιδα να τηλεφωνούμε και να ξανατηλεφωνούμε, ώσπου να ματώσουν τα δάχτυλά μας. Τέλος στις 27.03.2014 μια κυρία Τσαφτάνη μου είπε, ότι εκτός από την βεβαίωση ζωής, δηλαδή την Δήλωση Δικαιούχου Παροχής Συντάξεως, χρειάζομαι  και δύο άλλα έγγραφα, ένα με στοιχεία ΑΜΚΑ και μια βεβαίωση εφορίας ΑΦΜ.

    Στις 01.04.2014 έστειλα λοιπόν με ΦΑΞ σε μια κυρία Γεωργουλάκη από το γραφείο ΑΜΚΑ αυτά που μου είχε ζητήσει για την έκδοση ΑΜΚΑ, μια φωτοτυπία του δελτίου ταυτότητός μου και όλα τα προσωπικά μου στοιχεία, με την παράκληση να μου εκδώσει  ένα ΑΜΚΑ. Μου απάντησε, ότι χρειάζεται τα στοιχεία μου – που τις τα είχα ήδη στείλει με το ΦΑΞ – και η έκδοση του ΑΦΜ θα είναι δύσκολη.

    Ναί, δύσκολη. Διότι για την ΑΦΜ μια κυρία Τάσκου (doykatex@1850.syzefxis.gov.gr), μου έγραψε, ότι „για να λάβει κάποιος ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρέπει να έρθει στη ΔΥΟ μας, να συμπληρώσει το έντυπο Μ1 – με τα προσωπικά του στοιχεία – και το έντυπο Μ7 – με το ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμο του προσώπου που θα ορίσει ως φορολογικό του εκπρόσωπο στην Ελλάδα και να μας καταθέσει μια φωτογραφία του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς του. Αν δεν έρθει ο ίδιος αυτοπροσώπως στη Υπηρεσία μας, θα πρέπει να στείλεi μία εξουσιοδότηση σε κάποιον άλλο να έρθει και να συμπληρώσει τα πιο πάνω έντυπα. Στην εξουσιοδότηση αυτή, πέρα από τα προσωπικά του στοιχεία ο κάτοικος του εξωτερικού (ονομ/μο πατέρα και μητέρας με το πατρικό της επώνυμο, ημερομηνία και τόπο γέννησης, διεύθυνση κατοικίας στο εξωτερικό, e-mail επικοινωνίας, στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητας) θα πρέπει να δηλώσει την επιθυμία του να εκδοθεί ΑΦΜ στην Ελλάδα και ποιόν ορίζει φορολογικό του εκπρόσωπο. Το γνήσιο της υπογραφής στην εξουσιοδότηση πρέπει να το βεβαιώσει το Ελληνικό Προξενείο ή Γερμανική αρχή, μόνο που στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται και σφραγίδα ΑPOSTILLE. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνείτε και στα τηλέφωνα: 210-8204606, -629, -648, -649„.

    Της απάντησα: «Αξιότιμη κυρία Τάσκου, για την συνέχιση της παροχής σύνταξης που μου έκοψε πρίν μερικούς μήνες το ΙΚΑ και ήταν περίπου 40 ευρώ μου ζητάτε να έρθω στην Ελλάδα, δηλαδή στην Αθήνα, να μείνω δεν ξέρω πόσες μέρες σε ξενοδοχείο γιατί δεν έχω σπίτι και να συμπληρώσω ένα έντυπο. Εναλλακτικά να στείλω στην υπηρεσία σας κάποιον με εξουσιοδότηση. Επειδή αυτά είναι παράλογα πράγματα, γράψτε μου, σας παρακαλώ, αν υπάρχει μια εναλλακτική λύση, να γίνουν όλα αυτά π.χ. στην εδώ πρεσβεία. Είναι ελληνική αρχή και υπάρχει για τέτοιους λόγους»
    Φιλικά Εμμανουήλ Σαρίδης

    Απάντηση δεν πήρα. Ας πάμε πίσω στο ΑΜΚΑ. Στις 09.05.2014 έγραψα στην κυρία Γεωργουλάκη, ότι ενώ της έστειλα όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, δεν πήρα ακόμη καμία απάντηση. Και ότι μπαίνοντας στην σελίδα αναζήτησης του ΑΜΚΑ όπου έδωσα τα στοιχεία μου, με ελληνικούς και με λατινικούς χαρακτήρες, πήρα την απάντηση, ότι δεν υπάρχω στο εθνικό μητρώο ΑΜΚΑ.

    Στις 12.05.2014 η κυρία Γεωργουλάκη μου απάντησε, ότι για να μην έχω πάρει απάντηση δεν έχει πάρει τα χαρτιά μου. Και μου ζήτησε να της τα ξαναστείλω.

    Τελικά αποτάθηκα στο εδώ προξενείο, όπου ένας κύριος Β. ύστερα από μερικές παραστάσεις μου, όπου πάντα έπερνα την απάντηση, ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσω του προξενείου και ο ίδιος δεν μπορεί να σχολείται με τέτοια γιατί πνίγεται στη δουλείά, μου έδωσε, προς μεγάλη μου έκπληξη, το όνομα και το τηλέφωνο ενός προσώπου στην Αθήνα, που έναντι αμοιβής αναλαμβάνει τέτοιου είδους δουλειές.

    Ήρθα σε επαφή με το πρόσωπο αυτό, ας το ονομάσω Φ.Τ., και ύστερα από πολλά ΦΑΞ,  τηλεφωνήματα και μια επιταγή 50 ευρώ που έστειλα στον λογαριασμό του, του έστειλα όσα χαρτιά χρειάζονταν.

    Στις 16.05.2014 ο κύριος Φ.Τ. μου έγραψε, ότι έβγαλε βεβαίωση ΑΦΜ και αποδεικτικό επιβεβαίωσης καταγραφής ΑΜΚΑ, τα οποία και θα καταθέσει στο ΙΚΑ. Αντίγραφα αυτών των εγγράφων/πιστοποιητικών βρίσκονται από τότε στη διάθεσή μου.

    Παρά ταύτα μέχρι σήμερα το ΙΚΑ δεν μου έστειλε ούτε δραχμή. Πρίν 3-4 εβδομάδες άρχισα να τηλεφωνώ στο ΙΚΑ. Στην ιστοσελίδα του http://www.ika.gr/gr/infopages/contact/addresses/547.cfm (ΠΕΡ/ΚΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ – 099, Νικηφόρου 14 – 16 / 10 437 – ΑΘΗΝΑ, Fax: 210.52.30.902   e-mail: ikasintx@otenet.gr υπάρχουν ντουζίνες από υπηρεσίες, π.χ. Tμήμα Aπονομής Σύνταξης – E.Ε., με τηλέφωνα και κάποια ΦΑΞ.Όμως από τις αρχές Αυγούστου, όταν άρχισα να τηλεφωνώ, δεν βρήκα ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ.

    Σκέφθηκα, ότι θα πήγαν για το Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο, όμως και μετα τις 15. Αυγούστου και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σ’ αυτή την Υπηρεσία ΟΥΤΕ ΨΥΧΗ ΖΩΝΤΑΝΗ.

    Πήρα τηλέφωνο το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Προνοίας (Υπουργός ο κύριος Βρούτσης), όπου μια γυναικεία φωνή με ρώτησε τι θέλω. Όταν της εξήγησα εν συντομία την υπόθεσή μου και επειδή η φωνή έλεγε συνεχώς ότι δεν ξέρει και τι να κάνει, την ρώτησα, γιατί στο ΙΚΑ δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος, μου είπε, εγώ τι να σας πω, ίσως άδεια. Μα καλά όλοι, της είπα. Δεν ξέρω, τι να σας πω, η απάντηση. Αυτά απο το Υπουργείο.

    Στο ίδιο βαριεστημένο και αγενέστατο ύφος μου απάντησε και το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (Υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης), κανείς τους δεν ξέρει τίποτα, κανείς τους δεν είναι υπεύθυνος. Και κάποιος κύριος Νέζης που με συνδέσαν (τηλέφωνο 2105224861) αφού μου είπε ότι είναι υπεύθυνος μόνο για προγράμματα της Ε.Ε. άρχισε να υψώνει τον τόνο της φωνής του, έτοιμος για καυγά.

    Το πότε το ΙΚΑ θα ξαναρχίσει να μου εμβάζει την σύνταξη των 44,78 Ευρώ που μου αναγνώρισε για 554 ημέρες εργασίας αντι τις 640 που είχα δουλέψει, το γνωρίζουν μόνο τα άστρα. Να σημειώσω δε, ότι το ΙΚΑ δεν έλαβε υπ’ όψιν, ότι στα καπνομάγαζα της Ξάνθης η εργασία τότε ήταν εποχιακή, όσο χρειάζονταν για την επεξεργασία του πασταλιασμένου καπνού.Αν είχε δουλειά όλο τον χρόνο, θα δουλεύαμε. Δεν είχε όμως, γι‘ αυτό και φύγαμε για την Γερμανία.

    Να σημειώσω επίσης, ότι η σύνταξή μου τόσα χρόνια τώρα δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ αύξηση, τίποτα. Γιατί; κι’ αυτό θα το γνωρίζουν μόνο τα άστρα. Όπως και το πότε η Ελλάδα θα αποκτήσει μια δημόσια διοίκηση που θα λειτουργεί και δεν θα απασχολεί απλώς κάποιους υπαλλήλους, που πάνε στις υπηρεσίες τους όποτε και όταν θέλουν αυτοί, καθότι ευνοημένοι από κάποιον μπάρμπα ή από το κόμμα τους, και που αντί να δουλεύουν ταλαιπωρούν τον κόσμο.

    Καλό θα ήταν επίσης, όσοι μελλοντικά προσλαμβάνονται στο Δημόσιο, να περνάνε από κάποιες εξετάσεις γνώσεως της ελληνικής γλώσσας και να πέρνουν κάποια μαθήματα φωνητικής. Και να μαθαίνουν κάποιους τρόπους συμπεριφοράς, γιατί σήμερα νομίζουν ότι στην υπηρεσία τους βρίσκονται στο σπίτι τους και καυγαδίζουν με τον άντρα ή τον γιό τους. Οι όχι και τόσο πολιτισμένες φωνές των βαριεστημένων, ευέξαπτων και τσαμπουκαλίδικων υπαλλήλων  που άκουσα τις τελευταίες εβδομάδες δεν μας τιμούν σαν μια πολιτισμένη χώρα.

    One Comment

    • CharlesFlef sagt:

      Подскажите знактоки где я могу получить информацию о возможностях дополнительного дохода в интернет-магазине?
      Финансовые пирамиды прошу не откликаться как отличить найти отличияможете узнать в яндексе.
      https://goo.gl/forms/u1sHYtkB2zRGWCv92 – Мои доходы!..
      http://arori.ru – Блог о красоте, здоровье и много о чем еще>>>

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com