Αν έβγαινε κάποιος άσχετος και μας ρωτούσε „Τί θα κάνετε αν ξαφνικά αύριο σας δώσουμε την εξουσία ;“ δεν θα είχαμε απάντηση ! Λέει ο Πυθαγόρας Πυθαγορίδης. Και γι‘ αυτό θεμελιώνει μια νέα φιλοσοφική σχολή
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ;
Οι φίλοι της Επικούρειας φιλοσοφίας είναι ενεργοί εδώ και καιρό .
Το ίδιο και οι φίλοι της Στωϊκής φιλοσοφίας και της Πλατωνικής φιλοσοφίας . Άλλες δύο ομάδες , τουλάχιστον , γνωρίζω με Πυθαγόρειο προσανατολισμό .
Επομένως, ΕΧΟΥΜΕ Φιλοσοφικές Σχολές !
Στον τομέα όμως του πολιτικού λόγου είχαμε , έως τώρα , αδυναμίες .
Επισημαίναμε ( όπως και πολλοί άλλοι ) τα στραβά αλλά ολοκληρωμένες λύσεις δεν είχαμε να προτείνουμε στον κόσμο . Δηλαδή αν έβγαινε κάποιος άσχετος και μας ρωτούσε „Τί θα κάνετε αν ξαφνικά αύριο σας δώσουμε την εξουσία ;“ δεν θα είχαμε απάντηση !
Και φυσικά ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα σου δοθεί η εξουσία αν δεν έχεις έτοιμες απαντήσεις για το κάθε τί .
Οποιεσδήποτε απαντήσεις και αν δώσουμε θα πρέπει να λαμβάνουν υπ΄ όψιν όλες τις επιστημονικές ανακαλύψεις που έγιναν απο το 312 μ.Χ. έως σήμερα. Δεν μπορούμε να προτείνουμε πολιτικές λύσεις έχοντας κατά νού τις γνώσεις περί Σύμπαντος του Επίκουρου .
Για να καλυφθεί αυτό το κενό στον πολιτικό μας λόγο θεμελιώνω μια ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ !
Οι αρχές της Σχολής είναι :
1) Απο τον Θαλή : Ό,τι συμβαίνει στον κόσμο είναι αποτέλεσμα Φυσικών Νόμων και όχι επεμβάσεις θεών . Προσοχή : Δεν παίρνω θέση στο αν ΥΠΑΡΧΟΥΝ θεοί . Μπορεί να υπάρχουν ή να μην υπάρχουν .
Πάντως ΕΑΝ υπάρχουν ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ .
2) Απο τον Αριστοτέλη και τον Επίκουρο : Δεν υπάρχει μετά θάνατον ανταμοιβή ή τιμωρία . Προσοχή : Δεν παίρνω θέση στο θέμα της μετεμψύχωσης . Μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει . ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ δεν υπάρχει .
3) Απο τον Πυθαγόρα : Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξ‘ ίσου ικανοί να προβλέψουν τα αποτελέσματα των πράξεών τους . Γι‘ αυτό οι αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή πολλών και στο μέλλον , θα πρέπει να λαμβάνονται απο λίγους και εκλεκτούς .
4) Απο τον Πλάτωνα : Δεν δημιουργήθηκε το Σύμπαν προς τέρψιν των ανθρώπων αλλά ο άνθρωπος δημιουργήθηκε για να υπηρετεί το Σύμπαν .
ΝΟΜΟΙ του Πλάτωνα ( Δέκατο βιβλίο 903c ) :
… είς μερισμόν τόν έσχατον τέλος ασπειργασμένοι ών έν καί τό σόν, ώ σχέτλιε, μόριον εις το πάν συντείνει βλέπον αεί, καίπερ πάνσμικρον όν, σέ δέ λέληθεν περί τούτο αυτό ως γένεσις ένεκα εκείνου γίγνεται πάσα, όπως ή τω του παντός βίω υπάρχουσα ευδαίμων ουσία, ουχ ένεκα σού γιγνομένη, σύ δ‘ ένεκα εκείνου.
[ Ανάμεσά της είσαι και εσύ , ανόητε , μια μονάδα που πάντα αποβλέπει στο σύνολο , αν και μικρότατος είσαι , συ δε έχεις ξεχάσει οτι τίποτα δεν δημιουργείται παρά μόνον για να προσφέρει μακροχρόνια ευτυχία στην ζωή του Σύμπαντος κι ότι τίποτα δεν έγινε για χάρη σου αλλά εσύ ( έγινες ) για χάρη εκείνου ]
5) Η αποστολή του ανθρώπου είναι να παραδίδει στις επόμενες γενιές τον κόσμο καλύτερο απ‘ όσο τον παρέλαβε . Με επιστημονικούς όρους αυτό διατυπώνεται : Να μειώνει διαρκώς την εντροπία όπου αυτό είναι εφικτό . Αυτή είναι η δική μου συνεισφορά στο φιλοσοφικό οικοδόμημα . Διότι ο Πλάτων είπε οτι ο άνθρωπος είναι υπηρέτης του Σύμπαντος αλλά παρέλειψε να εξηγήσει τί ακριβώς πρέπει να κάνει ο άνθρωπος .
Επειδή τα ιδεολογικά θεμέλια προέρχονται απο διάφορους φιλοσόφους δεν μπορεί κανείς να κατατάξει αυτή την Δεξαμενή Σκέψης σε κάποιο απο τα αρχαία φιλοσοφικά ρεύματα . Είναι κάτι νέο που βαδίζει στα χνάρια των αρχαίων .
Τίποτα στην Φιλοσοφία δεν μπορεί να αποδειχθεί ( ούτε οι 5 αρχές που προανέφερα ) . Αν μπορούσαν να αποδειχθούν θα ήταν θέματα της Φυσικής ή των Μαθηματικών . Με βάση τις επιστημονικές ανακαλύψεις λέμε οτι ΜΑΛΛΟΝ έτσι είναι τα πράγματα και χαράσουμε μια πορεία έως ότου άλλες ανακαλύψεις ανατρέψουν την εικόνα μας περί του Κόσμου που μας περιβάλλει .
Πρόκειται για μια Δεξαμενή Σκέψης ( Think Tank ) ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ( αυτό που μας έλειπε ) .
Έως ότου βρεθεί κάποιο καλύτερο όνομα δίνω , σε αυτή την Δεξαμενή Σκέψης , το όνομα ΛΕΣΧΗ ΤΗΣ ΜΙΛΗΤΟΥ ( ή Φιλοσοφική Σχολή της Μιλήτου ) επειδή έχει άμεση σχέση με το Κίνημα της Μιλήτου ( βλέπε https://www.facebook.com/%CE%9
Τα θεμέλια 1 , 2 και 4 δεν θα αρέσουν καθόλου στα ιερατεία των αβρααμικών θρησκειών και αναμένουμε οτι θα μας πολεμήσουν ( αν και τους συμφέρει να έρθουν σε κάποιο είδος συνεργασίας μαζί μας ) .
Τα θεμέλια 4 και 5 δεν θα αρέσουν καθόλου στους τραπεζίτες που διοικούν τον πλανήτη σήμερα .
Όποιοι νομίζουν οτι αυτές οι ιδεολογικές αρχές τους εκφράζουν , ανήκουν ήδη στην Λέσχη της Μιλήτου και καλούνται να βοηθήσουν στην διάδοση των ιδεών της . Το να προσθέσει κάποιος και άλλες ( δικές του ) αρχές δεν είναι κακό . Δεν φεύγει απο την Λέσχη . Απλώς δημιουργεί ένα νέο υποσύνολο ( μια „συνιστώσα“ όπως είναι και η μοντέρνα ορολογία ! )
Πυανεψιών ( Οκτώβριος ) 2016
Πυθαγόρας Πυθαγορίδης