Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
08.12.2024
  • Diktatur/Δικτατορία
  • Brain Drain
  • Allgemein
  • Balkan/Βαλκάνια
  • Bücher/Βιβλια
  • Medien/Μαζικά Μέσα
  • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
  • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
  • Sprache/Γλώσσα
  • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
  • Nationalismus/Εθνικισμοί
  • Thema/Θέμα
  • Termine/Εκδηλώσεις
  • Geopolitik/Γεωπολιτική
  • Politik/Πολιτική
  • Terrorismus/Τρομοκρατία
  • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
  • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
  • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
  • Religion/Θρησκεία
  • Geschichte/Ιστορία
  • Umwelt/Περιβάλλον
  • Korruption/Διαφθορά
  • Reisen/Ταξιδιωτικά
  • Musik/Μουσική
  • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
  • Küche/Κουζίνα
  • kachelmannwetter.com
    Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
    Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

    Συνέδριο „Ο ρόλος των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας“

    Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης

    Στο Таганрог (Ταγκανρόγκ-Ταϊγάνιο) της Ρωσίας διεθνές συνέδριο για το «ρόλο των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας» АНОНС: В Таганроге пройдет Первая международная научная конференция «Роль греков в истории России»

     

    Στο Ταγκανρόγκ (Ταϊγάνιο) το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ο ρόλος των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας»

    Το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, στο Ταγκανρόγκ (Ταϊγάνιο) της Ρωσίας, στις εγκαταστάσεις του Τοπικού Μουσείου Ιστορίας του Ταγκανρόγκ, στο πλαίσιο της 25ης επετείου της ίδρυσης του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας, θα γίνει το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ο ρόλος των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας». Στο συνέδριο θα είναι παρόντες η νεολαία και οι πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων από όλες τις γωνιές της Ρωσίας.

    Στόχος του Συνεδρίου ήταν να αυξηθεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τη μελέτη του ελληνισμού της Ρωσίας και του ρόλου του στην ιστορία τού ρωσικού κράτους και να προωθηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της έρευνας για τον ελληνισμό.

    Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος  διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Ρωσία, οι οποίο έχουν ασχοληθεί εκτενώς με την ιστορία των Ελλήνων στη Ρωσία.

    Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το Σάββατο 10 Ιουνίου (ώρα 11:30) με χαιρετισμούς επισήμων και θα ακολουθήσουν οι  εισηγήσεις του Κωνσταντίνου Φωτιάδη (ομ. καθηγητής  Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), της Άλας Τσίμπαλ (ερευνήτρια του Ιστορικού Μουσείου του Ταγκανρόγκ), του Βλάση Αγτζίδη (δρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Σύγχρονης Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ), του Ιγκόρ Μοσχούρη (δρ Ιστορικών Επιστημών), του Σεργκέι Γαλάνη (δρ Ιστορικών Επιστημών), του Ρουσλάν Τικιντζιάν (δρ Ιστορικών Επιστήμων), του του Αγαθάγγελου Γκιουρτζίδη (ΜΑ Ιστορίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), του Αλεξάντρ Βάστσενκο (δρ Ιστορικών Επιστήμων), του Αλεξάντρ Χλέβοβ (δρ Φιλοσοφικών Σπουδών, δρ Ιστορικών Σπουδών),  της Τατιάνας Νικίτινα (δρ Ιστορικών Σπουδών), της Τατιάνα Αρτιούσκινα (ανώτερη ερευνήτρια του Ιστορικού Μουσείου του Ταγκανρόγκ, του Θεοφάνη Μαλκίδη (δρ κοινωνικών επιστημών), του Σεργκέι Γκάριν (δρ Φιλοσοφικών Επιστημών), του Δημοκρίτ Ζαμαναπούλοβ (μεταπτυχιακός φοιτητής της Σχολής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν), του Βαλεριάν Ιόσιφοφ (δρ Τσεχοφικών Σπουδών), του Γουόρι Κοτσερίδης (ιστορικός και αρχειοθέτης, αναπληρωτής πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ρωσικής Εταιρείας Ιστορικών και Αρχειοθετών στη περιοχή του Κριμσκ), του Σταύρου Παραστάσοφ (δρ Πολιτικών Επιστημών), της Αναστασίας Στεπάντσενκο (δρ Ιστορικών Επιστημών) και του Αντρέι Ρατσίπα (δρ Κοινωνιολογικών Επιστημών).

    Επίσημες γλώσσες του συνεδρίου θα είναι η ελληνική και η ρωσική.

    Το συνέδριο θα κλείσει την Κυριακή 11 Ιουνίου (ώρα 09:00) με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Τανάιδος και στην πόλη του Ροστόφ.

    Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι η  Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας με την υποστήριξη της Κυβέρνησης της Περιφέρειας του Ροστόφ, του Υπουργείου Πολιτισμού της περιφέρειας του Ροστόφ, της αρμόδιας Διοίκησης του Ροστόφ επί του Ντον για τη συνεργασία με το Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, του Κρατικού Λογοτεχνικού, Ιστορικού και Αρχαιολογικού Υπαίθριου Μουσείου του Ταγκανρόγκ, του Κρατικού Οικονομικού Πανεπιστημίου του Ροστόφ και της Περιφερειακής Εστίας Λαϊκής Τέχνης.

    Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας (www.rusgreek.ru) ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2011 και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ελληνικής διασποράς στη Ρωσική Ομοσπονδία (πάνω από 90.000 άτομα).

    Η οργάνωση της οποία πρόεδρος είναι ο Ιβάν Σαββίδης, συντονίζει τις δραστηριότητες των 59 ελληνικών Συλλόγων, συμμετέχει στο ελληνικό κίνημα των χωρών της ΚΑΚ και του παγκόσμιου ελληνισμού. Ανάμεσα στους στόχους της Ομοσπονδίας είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη διατήρηση της ελληνικότητας, η διατήρηση και η ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, των παραδόσεων και της γλώσσας, η ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας με άλλα έθνη και λαούς της Ρωσίας.

    Υπεύθυνη επικοινωνίας: Βικτώρια Αραμπατζή (+7988 555 95 35)
    blackseagreeks@bk.ru
    τηλ +79895115341 και +7 988 555 9


    Το Συνέδριο γίνεται με τη συμπλήρωση 100 ετών από  το 1ο Συνέδριο των Ελλήνων της Ρωσίας το 1917 όταν από  όλες τις γωνιές της Ρωσίας έφτασαν εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας. Ήρθαν αντιπρόσωποι από: τη Σεβαστούπολη, τη Τιφλίδα, την Αλούστα και τη Γιάλτα, το Αικατερινοντάρ, το Βατούμ, την Ευπατορία, το Γκελεντζίκ, το Κίεβο, το Άντλερ, το Τουαψέ, το Σότσι, τη Μαριούπολη, το Κερτς, το Ροστόφ επί του Ντον, την Ανάπα, το Μαϊκόπ, την Οδησσό, το Γιέισκ και το Ταγκανρόγκ.

    Στο συνέδριο εξετάστηκε το ζήτημα της ένωσης των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και της ίδρυσης της «Ένωσης των Ελλήνων της Ρωσίας», της εθνικοποίησης και της αναδιοργάνωσης των ελληνικών σχολείων, της αυτονόμησης της ελληνικής εκκλησίας της Ρωσίας. Εξετάστηκαν επίσης ζητήματα οικονομικού χαρακτήρα όπως: η ίδρυση τραπεζών και συνεταιρισμών, η έκδοση εφημερίδας στη ρωσική γλώσσα, η ίδρυση ελληνικών προξενείων σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, η παροχή βοήθειας σε Έλληνες πρόσφυγες από την Τουρκία που ήταν θύματα της Γενοκτονίας κ.ά.

    Το συνέδριο ίδρυσε το «Σύλλογο Ελλήνων της Ρωσίας», εξέλεξε εκτελεστική επιτροπή που αποτελούνταν από 8 μέλη με στόχο το σχηματισμό κεντρικού συμβουλίου στο Ροστόφ.

    Ήδη το Σεπτέμβριο του 1917 το Κεντρικό Συμβούλιο των Ελλήνων κατόρθωσε να πετύχει την αυτονομία της εκκλησίας του Καρς και του Αρνταχάν (ρωσικών περιοχών ακόμα, εκείνη την περίοδο). Συγκεντρώθηκαν σημαντικές δωρεές για την εγκατάσταση των Ποντίων προσφύγων στη Ρωσία όπου κατέφταναν συνεχώς.

    Το τελικό πρωτόκολλο του 1ου Πανρωσικού Συνεδρίου των Ελλήνων περιείχε το εξής κείμενο: «Επιβάλλεται να γίνει ό,τι είναι δυνατό για την έγκαιρη σύγκληση ενός δεύτερου συνεδρίου». Ωστόσο, ορισμένα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα, στη συνέχεια, στη Ρωσία, δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο Συνέδριο των Ελλήνων στο Ταγκανρόγκ το 1917.

    Οι Έλληνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Ταγκανρόγκ, τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας και του πολιτισμού, όσο και για τη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής της. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το Ταγκανρόγκ μετατράπηκε στο μεγαλύτερο κέντρο θαλάσσιου εξαγωγικού εμπορίου. Ορισμένοι Έλληνες μάλιστα όπως ο Σ. Βαλιάνος, ο Κ. Φώτης, ο Α. Αλφεράκης και ο Π. Iορντάνοφ (Ιορδανίδης) κατείχαν θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Από τα τέλη του 18ου αιώνα έως το 1918 η πόλη Ταγκανρόγκ θεωρούταν πρωτεύουσα της ελληνικής διασποράς της νότιας Ρωσίας. Εδώ διέμεναν κυρίως οι επιφανείς και ισχυρές ελληνικές οικογένειες. Το γεγονός αυτό ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για τους οποίους, τον Ιούνιο του 1917, συγκεκριμένα εδώ, έλαβε χώρα το 1ο Πανρωσικό Συνέδριο των Ελλήνων.

    АНОНС: В Таганроге пройдет Первая международная научная конференция «Роль греков в истории России»
    10 июня 2017 года в г. Таганроге на базе Таганрогского историко-краеведческого музея в рамках мероприятий 25-летия греческого общественного движения России проводится Международная научная конференция «Роль греков в истории России», приуроченная к 100-летнему юбилею Первого исторического съезда греков России
    АНОНС: В Таганроге пройдет Первая международная научная конференция  «Роль греков в истории России»
    На конференции будут присутствовать молодежь и лидеры греческих общественных объединений со всех уголков России.

    В рамках конференции для учащихся общеобразовательных школ г. Ростова-на-Дону (средняя школа № 67, № 21 и Центра по работе с одаренными детьми «ДАР») состоится экскурсия по «греческим местам» г. Таганрога, в ходе которой ребята познакомятся с вкладом греческой культуры в историю города.

    В конференции планируется участие ведущих ученых и исследователей из России, Греции, интересующихся греко-российской проблематикой

    Цель конференции — повысить интерес научной общественности к изучению греческого этноса в России и его роли в истории российского государства, способствовать перспективам развития исследований в области эллинистики и эллинизма.

    Организаторы мероприятия: Федеральная национально-культурная автономия греков России при поддержке Правительства Ростовской области, Министерства культуры Ростовской области, Администрации г. Ростова-на-Дону в сотрудничестве с Южным федеральным университетом, Таганрогским государственным литературным и историко-архитектурным музеем-заповедником, Ростовским государственным экономическим университетом (РИНХ), Областным Домом народного творчества.

    С конца ХVIII в. и вплоть до 1918 гг. Таганрог являлся столицей греческой диаспоры юга России, здесь проживали наиболее известные и влиятельные греческие семьи. Это предопределило тот факт, что в июне 1917 именно здесь состоялся Первый Всероссийский съезд греков.

    Женская прогимназия, в которой проходило открытие Первого съезда греков в 1917 г.

    Большую роль в истории Таганрога, в развитии его экономики и культуры, в формировании архитектурного облика сыграли греки. В короткий срок они превратили Таганрог в крупнейший центр морской экспортной торговли. В разное время органы городского самоуправления возглавляли греки С. Вальяно, К. Фоти, А. Алфераки, П. Иорданов.

    Ознакомиться с полной исторической справкой о Первом съезде греков России 1917 года можно  здесь

    http://malkidis.blogspot.de/2017/06/blog-post_9.html

    Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

    Kommentar

    kachelmannwetter.com