Για τις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αξιοπιστία απέναντι στους θεσμούς ή τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, μετά και το τελευταίο διάγγελμα του Πρωθυπουργού
Για τις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αξιοπιστία απέναντι στους θεσμούς ή τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, μετά και το τελευταίο διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Όπως αναφέρουν πηγές της ευρωζώνης «δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση συζήτησης για ένα νέο πρόγραμμα με μία κυβέρνηση που εισηγείται „όχι“ σ’ αυτό το δημοψήφισμα χωρίς πραγματικό αντικείμενο, αφού το σημείο ξεκινήματος δεν είναι πλέον η πρόταση των θεσμών και παράλληλα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει επίσημα σ’ ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου της».
Ως εκ τούτου, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι 18 της ευρωζώνης δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με αυτήν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι ένα «όχι» θα αποτελεί ένα νέο «εργαλείο» στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το καινούργιο πρόγραμμα στήριξης.
Ωστόσο, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, η αποδοχή του αιτήματος ενός κράτους μέλους για ένα νέο πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεν είναι άνευ όρων, ενώ, παραπέμποντας στο καταστατικό του ESM, αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα άρνησης δανείου.
Το καταστατικό του μηχανισμού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πρώτη από τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται είναι να υφίσταται «κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της». Την εν λόγω αξιολόγηση την κάνουν από κοινού η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις υπάρξει αίτημα χρηματοδοτικής βοήθειας καθώς και το ΔΝΤ, όπου αυτό είναι δυνατό. Επιπλέον, στο μικροσκόπιο μπαίνει από τους ίδιους θεσμούς, η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και χρηματοδοτικές ανάγκες του αιτούντος κράτους μέλους.
Βάσει αυτής της αξιολόγησης, η Επιτροπή διαπραγματεύεται από κοινού με την ΕΚΤ και πιθανά με το ΔΝΤ ένα «Μνημόνιο Κατανόησης» με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, το οποίο θα αναφέρει λεπτομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την χρηματοδοτική βοήθεια. Η Επιτροπή, όπως σημειώνει το καταστατικό, θα υπογράψει το Μνημόνιο εκ μέρους του Μηχανισμού.
Συνεχίζοντας, ο κανονισμός αναφέρει πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα κληθεί να εγκρίνει την πρόταση για οικονομική βοήθεια, μαζί με το Μνημόνιο και αμέσως μετά τη σύμβαση με τις τεχνικές πτυχές της βοήθειας. Τέλος, σημειώνει πως η Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, όπου είναι δυνατόν, μαζί με το ΔΝΤ, θα είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης προς τους όρους που συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής.