• Γραφεται κατά κορον ότι η μεταφορα της περιουσιας του ελληνικου δημοσιου σε ένα ταμειο, που θα αποτελει υποθηκη ως εγγυηση ότι το ελληνικο κρατος (όχι η κυβερνηση,ολες οι κυβερνησεις στο μελλον) θα πληρωσει τα δανεια είναι πρωτοφανες και απολυτως υποτακτικο. Οσοι το γραφουν δεν εχουν διαβασει τα μνημονια! Η υποθηκευση της περιουσιας του ελληνικου δημοσιου εχει ηδη συμβει με το πρωτο μνημονιο. Προβλεψη για την οποια ειχαμε ξεσηκωσει τον κοσμο καποιες εφημεριδες τοτε. Η υποταγη είναι ηδη 5ετης.Ειναι υπογεγραμμενη η υποθηκευση από τον τοτε υπουργο οικονομικων! Ειναι νομος του κρατους.

Το γεγονος ότι το ταμειο θα εδρευει στην Ελλαδα και θα διοικειται από Ελληνες εχει μονο σημειολογικη σημασια.Λιγο είναι αυτό; Καθολου. Αλλα, για να μιλαμε για την ουσια:

α.Η διοικηση θα περναει από τη συμφωνη γνωμη της τρόικας και

β.Το ταμειο θα λειτουργει υπο την ΕΠΟΠΤΕΙΑ της τρόικας!

  1. Η κυβερνηση, κάθε κυβερνηση, υπο τις παρουσες οικονομικες συνθηκες δεν μπορει να ασκησει πολιτικη Αμυνας.Δεν εχει κεφαλαια,όχι μονο για εκσυγχρονισμο,αλλα ουτε συντηρησης των ηδη υπαρχουσων υποδομων και οπλων.
  • Χωρις οικονομικη οντοτητα και αμυντικη ικανοτητα είναι ελαχιστες οι δυναμεις που εχει η χωρα να ασκησει ΙΣΧΥΡΗ εξωτερικη πολιτικη.Αυτο είναι επικινδυνο για μια χωρα σαν την Ελλαδα,με γειτονα την ιμπεριαλιστικη και επιθετικη Τουρκια, με ανοιχτο το Σκοπιανο και με πυροδοτουμενες τις σχεσεις με την Αλβανια ειτε από κυβερνητικες ακροτητες των Τιρανων ειτε από την οικονομικη και πολιτικη παρεμβαση της Τουρκιας γιαυτο το σκοπο.

Μια αδυναμη χωρα, που δεν εχει στρατιωτικη ή διπλωματικη ισχυ είναι ευκολος στοχος πιεσεων, με μικρη διαπραγματευτικη ικανοτητα.

Επομενως, είναι υπερεπειγον η κυβερνηση, οποια κυβερνηση, να προχωρησει σε διακυβερνηση με προσγειωση και σοβαροτητα, στοιχεια που δεν ειχε μεχρι σημερα ουτε η σημερινη ουτε και οι προηγουμενες σε βαθος δεκαετιων.Κυριως, με πρωτο ζητουμενο τη οφελος της πατριδας και του λαου και τελευταιο την υπαρασπιση κομματων, ψηφοφορων πελατων, προσωπικης τσεπης και ιδεολογικων κολληματων.

Οποιος κυβερναει αυτά (πρεπει να) εχει για οδηγους. Αλλιως καθεται σπιτι του ή παει στα εδρανα της πιο ευκολης αντιπολιτευσης. Αν και, η ευθυνη της αντιπολιτευσης είναι κορυφαια στη Δημοκρατια. Γιατι ΚΑΙ με τις επιπολαιοτητες των αντιπολιτευσεων φτασαμε ως εδώ,εκτος από την ανευθυνοτητα των κυβερνησεων.

Οικονομικα μετρα

Παμε στο Οικονομικο επιπεδο.Οποιος πιστευει ότι η παρουσα συμφωνια είναι δρακοντεια προφανως δεν εχει διαβασει τα μνημονια 2010 και 2012! Επειδη ο λαος προτιμαει την ευκολη λυση της πληροφορησης από τις ομαδες οπου είναι οπαδος (λεγε με κομμα) ή τα ευκολα πασαλλειματα από τα δελτια της τηλεορασης και τα απυθμενα σκουπιδια του ανεξελεγκτου σε σοβαροτητα διαδικτυου.

Σ αυτά τα μνημονια λοιπον του 2010 και του 2012 προβλεπονται:

  1. Και οι αλλαγες στο Ασφαλιστικο . Με προσθετη προβλεψη να εφαρμοστει η αποφαση του Συμβουλιου Επικρατειας για επιστροφη των κομμενων από τις συνταξεις αλλα…Αλλα, με μετρα αντισταθμισης (λεγε με φοροι). Με εφαρμογη της ρητρας μηδενικου ελλειμματος στα ταμεια ή ισοδυναμα μετρα.
  • Και η αποκομματικοποιηση του δημοσιου.
  • Και η δημιουργια αποδοτικου και όχι ελλειμματικου δημοσιου με αξιολογησεις και εφαρμογη του ενιαιου μισθολογιου και συνδεση αμοιβης-αποδοσης.
  • Και η αλλαγη των συντελεστων του ΦΠΑ
  • Και η αυξηση των εσοδων του κρατους με διευρυνση της φορολογικης βασης (λεγε με αυξηση της φορολογιας μισθωτων και συνταξιουχων και των συνεπων φορολογουμενων από τους επαγγελματιες,αυτοι είναι ο μονος μεγαλος πλουτος που εμεινε στη χωρα)
  • Και το ανοιγμα των κλειστων επαγγελματων,που δεν εχει γινει μεχρι σημερα.
  • Και η θεσπιση κωδικα πολιτικης δικονομιας για την επιταχυνθει η δικαστικη διαδικασια και το κοστος της.
  • Και η ιδιωτικοποιηση των Τραπεζων.
  • Και οι αυτοματες περικοπες δαπανων εάν ξεφυγει το συμφωνημενο πρωτογενες πλεονασμα.
  • Και η λειτουργια καταστηματων τις Κυριακες
  • Και η πωληση των μη συνταγογραφουμενων φαρμακων στα σουπεςρ μαρκετ.
  • Και η πωληση του ΑΔΜΗΕ της ΔΕΗ,εκτος αν βρεθουν μετρα αντικαταστασης (λεγε με αυξηση δικων μας δαπανων).
  • Και η αλλαγη των συλλογικων διαπραγματευσεων
  • Και ο περιορισμος των εργατικων κινητοποιησεων.
  • Και η απελευθερωση των ομαδικων απολυσεων.
  • Και την απουσια πολιτικης παρεμβασης στο διορισμο στελεχων του Ταμειου Χρηματοτικης Σταθεροτητας και των Τραπεζων.
  • Και η ρευστοποιηση περιουσιακων στοιχειων του ελληνικου δημοσιου (του ελληνικου λαου δηλαδη) μεχρι του ποσου των 50 δις, από τα οποια το 25% θα παει για την ανακεφαλαιοποιηση των Τραπεζων.Δηλαδη, εμεις θα πληρωσουμε τους μετοχους των τραπεζων για να ζησουν οι τραπεζες.
  • Και «η κυβερνηση ΟΦΕΙΛΕΙ να διαβουλευεται και να συμφωνει με τους θεσμους οσον αφορα σε ΟΛΑ τα νομοσχεδια στους σχετικους τομεις, αρκετο χρονο πριν από την υποβολη τους σε δημοσια διαβουλευση ή στη Βουλη»!!!

Και νεα βαρη

Φυσικα, υπαρχουν και τα νεα βαρη,που επισσωρευσε η καθυστερηση υπογραφης συμφωνιας, και η αντιστοιχη επιβαρυνση της ελληνικης οικονομιας ,με αποκορυφωμα την καταρρευση του τραπεζικου συστηματος.Τετοια είναι στη συμφωνια:

  1. Να τροποποιηθουν οι νομοι για τις προσληψεις που εγιναν στο δημοσιο.
  • Να τροποποιηθει ο νομος για τις συλλογικες διαπραγματευσεις που ψηφιστηκε.
  • Να τροποποιηθει ο νομος για την επαναφορα προνομιων στους συνδικαλιστες.
  • Να δοθουν νεα δανεια μεταξυ 82 και 86 δις για 3 χρονια καθως και 35 δις για επενδυτικη δραστηριοτητα και 10-25 δις για αποθεματικο ασφαλειας για τον τραπεζικο τομεα.
  • Η εξοντωτικη φορολογια της μικρης ελληνικης επιχειρησης.
  • Η αποδυναμωση του κρατικου ελεγχου στη λειτουργια των τραπεζων.
  • Η αμεση και όχι χρονοβορα εφαρμογη των συμφωνηθεντων.Δηλαδη, ένα σοκ για την κοινωνια και την οικονομια…

Αυτά τα …λιγα περιλαμβανονται στην 7σελιδη συμφωνια περιληπτικως.Και όλα αυτά είναι υπο διαπραγματευση στις λεπτομερειες τους,υπο την προϋποθεση ότι για κάθε μετρο που δεν θα γινεται δεκτο θα ζητουνται ισοδυναμα.

Επομενως, ο Γολγοθας ξεκινα τωρα για τον ελληνικο λαο,σαν να ειμαστε στο 2010!

Η χωρα ειχε το 2010 ένα προβλημα ελλειμματος από την εγκληματικη πολιτικη των ως τοτε κυβερνησεων. Η αφροσυνη του Γιωργακη και η οικονομικη ηλιθιοτητα της τρόικας προσθεσε σ αυτό ένα τεραστιο προβλημα χρεους. Και η απειρια του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμο με την παντελη αγνοια του συσχετισμου δυναμεων και την ασχετοσυνη του οικονομικου του επιτελειου προσθεσαν το χειροτερο: Το τραπεζικο προβλημα. Δηλαδη στα λεφτα του λαου.

Τωρα, μια Αριστερα καλειται να διαχειριστει το χειροτερο μνημονιο στην παγκοσμια ιστορια. Εχοντας απεναντι το πιο απαισιο προσωπο του προτεσταντικου και αεριτζηδικου τραπεζικου καπιταλισμου. Το ξεραμε ποιοι ηταν απεναντι,δεν το μαθαμε τωρα.Αλλα,καποιοι πιστευαν ότι θα παιζουν τον ζουρνα και οι αγορες θα χορευουν!

Το τραγικο είναι ότι θα χορεψει ο λαος στο ζουρνα των αγορων. Και η Αριστερα, όπως δυστυχως καποιοι προβλεπαμε και προειδοποιουσαμε, θα απαξιωθει όπως η Δημοκρατια από τη Νεα Δημοκρατια και ο σοσιαλισμος από το ΠΑΣΟΚ. Ακομα κι αν εγκαταλειψει αυτή τη διαχειριση και δικαιωσει οσους πονταραν στην αριστερη παρενθεση.Θα εχει χρεωθει την επιπολαιοτητα με την οποια διεκδικησε και ασκησε την εξουσια.

Φυσικα, υπαρχει και ο αντιλογος. Προκειμενου να εφαρμοσει με αναλγητο τροπο μια άλλη κυβερνηση αυτό το αθλιο μνημονιο είναι ισως προτιμοτερο να το εφαρμοσει μια κυβερνηση της αριστερας (σοσιαλδημοκρατιας πια) που από τη φυση της εχει και τις ευαισθησιες να απαλαινει με μετρα τον πονο των ασθενεστερων.Αλλα,αυτό δεν μπορει να γινει με μια κρατικολαγνεια,που αγνοει ότι οι 2.000.000 ανεργοι είναι του ιδιωτικου τομεα και ότι οι 700.000 των δημοσιων και δημοτικων υπαλληλων δεν πρεπει να παραμεινουν απλως παροντες στις θεσεις τους.Αλλα,να μετατραπουν ΟΛΟΙ σε εργαζομενους υπηρετες του λαου.Οχι το αναποδο που συμβαινει ως σημερα. Με λιγες ηρωικες εξαιρεσεις,πιο μαζικες στα νοσοκομεια και τα σχολεια.Με ποια κοινοβουλευτικη πλειοψηφια θα γινει,ομως , αυτο;

Κατι θετικο;

Υπαρχει κατι θετικο σε ολη αυτή την εξελιξη, οσο κι αν αυτό ακουγεται περιεργο.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ειχε ανατρεψει την κυβερνηση Σαμαρα-Βενιζελου και την αφηνε να κανει ολη τη «βρωμικη δουλεια»,θα κερδιζε σιγουρα και με μεγαλα ποσοστα τις εκλογες που ειχαν προταθει για φετος το Φθινοπωρο.Και τοτε,με καλυτερα τα οικονομικα στο ταμειο, αλλα,με ζωντανες στις υποχρεωσεις αποπληρωμης δανειων μεχρι το 2016 και διατηρησης συγκεκριμενων πλεονασματων στον κρατικο προϋπολογισμο και με το ιδιο στελεχειακο δυναμικο και οικονομικο επιτελειο θα οδηγουσε τη χωρα παλι στον τοιχο. Με ακομα χειροτερες επιπτωσεις για το λαο.

Η ωρα της ενηλικιωσης,για πολιτικους και λαο ηρθε. Όπως παντα με βιαιο τροπο. Ας γινει τουλαχιστον. Οχι οπως προσβλητικα την ξεστομισε το σαρακι των λαων,η Λαγκαρντ.Αλλα, για το λαο και την πατριδα.

Όπως λεει και η ελληνικη γραμματεια «ουδεν κακον αμιγες καλου»

Πηγή: https://www.facebook.com/Tetradis