Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προφανώς αποφασίσει να ξεκαθαρίσει το όργιο χρέους που επικρατεί στην Ευρωζώνη. Η οικονομική συντριβή της Ελλάδος είναι και ημέρα πληρωμής για τους ευρωπαίους φορολογούμενους και για τους αποταμιευτές στην Ελλάδα
Τίτλος πρωτοτύπου: „Griechenland: USA rufen den Zahltag für Europa aus“
Μετάφραση: Εμμανουήλ Σαρίδης
Για πολύ καιρό πολλοί παρατηρητές δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποια στρατηγική ακολουθούν οι ΗΠΑ στην ελληνική κρίση. Αρκετές φορές η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους να τερματιστεί η κρίση με μια συμφωνία. Όμως η στάση του ΔΝΤ ήταν μυστηριώδης. Το ΔΝΤ έκανε ελιγμούς. Δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να δηλώσει με σαφήνεια αν θα συμφωνούσε σε ένα άλλο πρόγραμμα δανείου με ορισμένες τροποποιήσεις. Συχνά όμως ετίθετο στις συζητήσεις για την Ελλάδα το θέμα του ότι ένα κούρεμα είναι αναπόφευκτο.
Με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την πρόσφατη ανάλυση του ΔΝΤ για το εκτός ελέγχου όργιο χρέους που επικρατεί στην Ευρώπη, η εικόνα έγινε σαφέστερη. Οι Αμερικανοί διακήρυξαν, ότι για την Ευρωζώνη είναι η ημέρα πληρωμής. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν την ελληνική κυβέρνηση, που στέκεται με την πλάτη στον τοίχο και είχε μέχρι την τελευταία στιγμή την ελπίδα, ότι θα αποφύγει περαιτέρω πιο δραματικές περικοπές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στις φορολογικές αυξήσεις.
Ο ρόλος που παίζει ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είναι ασαφής. Ο Βαρουφάκης είναι πλήρως δικτυωμένος με τις διεθνείς οικονομικές ελίτ. Τον τελευταίο καιρό είχε μια θέση καθηγητή σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο. Σε αντίθεση με τους περισσότερους Ευρω-διασώστες ο Βαρουφάκης κατάλαβε αμέσως, ότι το χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο. Η διαπίστωση αυτή είναι ίδια με την γνώμη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόβλημα. Ο Βαρουφάκης μαζί με τον Πρωθυπουργό του Τσίπρα φρόντισε, ώστε να μην καλλιεργούνται πλέον φρούδες ελπίδες για το πρόβλημα.
Την Παρασκευή, η κρίση χρέους πήρε μια δραματική τροπή. Το ΔΝΤ δημοσίευσε μια εξολοθρευτική ανάλυση, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα, ότι η Ελλάδα με το προηγούμενο μοντέλο δεν μπορεί να διασωθεί. Ιδιαίτερα στην Γερμανία η ανάλυση αυτή προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Διότι οδηγεί σε κανένα άλλο συμπέρασμα από την πικρή συνειδητοποίηση, ότι οι χώρες του Ευρώ θα πρέπει να σηκωθούν το εκτός ελέγχου χρέος. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα ποσό € 360 δισεκατομμυρίων, το οποίο οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πρέπει να θεωρήσουν χαμένο. Ακόμα και τώρα όμως οι Υπουργοί Οικονομικών, ιδίως ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσπαθεί να κρύψει το γεγονός αυτό κάτω από το χαλί.
Αυτό όμως δεν λειτουργεί πλέον. Game over, το παιχνίδι έχει τελειώσει.
Την Παρασκευή το βράδυ μια είδηση του Reuters έφερε την τελική διαπίστωση. Η ΕΕ είχε προφανώς προσπαθήσει να εμποδίσει τη δημοσίευση της καταστροφικής έκθεσης του ΔΝΤ. Αλλά οι Αμερικανοί, και μαζί με αυτούς και τα άλλα κράτη μέλη του ΔΝΤ είχαν αποφασίσει: Ήρθε η ώρα να γίνει όλη η αλήθεια γνωστή.
Για τους Αμερικανούς, και μαζί μ‘ αυτούς και για όλα τα άλλα κράτη του ΔΝΤ, ιδίως τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, είναι ξεκάθαρο: Κανείς άλλος εκτός απο τους ίδιους τους Ευρωπαίους θα πρέπει να αναλάβουν τα δικά τους χρέη. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν από καιρό διαμαρτυρηθεί για το ότι τα κεφάλαια του ΔΝΤ χρησιμοποιούνται για ενδο-ευρωπαϊκές διασώσεις. Ήταν της ευλόγου γνώμης, ότι τα κεφάλαια αυτά πρέπει να διατίθενται για τις πραγματικά υπανάπτυκτες χώρες του κόσμου.
Ως εκ τούτου, το μεγάλο κούρεμα στη ζώνη του ευρώ είναι πλέον αναπόφευκτο. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα κυρίως για τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Που προσπαθούσε πάντα να πείσει τους συμπατριώτες της, ότι οι χρεωμένες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Αυτή η φαντασία μετά την έκθεση του ΔΝΤ δεν στέκεται πλέον.
Το κούρεμα αυτό είναι όμως μόνο η μία πλευρά του ξεκαθαρίσματος. Όπως αναφέρουν οι FT, θα επακολουθήσει ένα δραματική κούρεμα και των μικρών αποταμιευτών στην Ελλάδα. Όλες οι καταθέσεις άνω των € 8.000 θα ξυριστούν. Και αυτό είναι ακόμα η καλύτερη λύση για τους Έλληνες. Διότι η εναλλακτική λύση είναι η ολική τραπεζική κατάρρευση στην Ελλάδα, όπου οι αποταμιευτές θα χάσουν όλες τις καταθέσεις τους. Αυτή ακριβώς ήταν η εναλλακτική λύση για την Κύπρο το 2012.
Το πως θα επηρεάσει η δραματική αυτή εξέλιξη τις άλλες χώρες της κρίσης στην Ευρωζώνη, δεν είναι ακόμα σαφές. Το ισπανική κόμμα διαμαρτυρίας Podemos ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες συνομιλίες με το ΔΝΤ για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ισπανικού χρέους. Αναμένεται δε τώρα, ότι και οι άλλες χώρες της κρίσης στην ευρωζώνη θα ζητήσουν ένα τέτοιο κούρεμα.
Έτσι θα πρέπει να είναι σαφές, ότι οι προϋπολογισμοί των σκανδιναβικών χωρών θα αντιμετωπίσουν σημαντικές πιέσεις. Ένα μέρος τους θα κρυφτεί με τεχνικά κόλπα, την δημιουργική λογιστική. Όλα τα προβλήματα όμως δεν μπορούν να εξαφανιστούν με αυτόν τον τρόπο.
Το δημοψήφισμα την Κυριακή στην Ελλάδα είναι λοιπόν βασικά μια πικρή νέα αρχή για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Αν το κοινό νόμισμα και μαζί του η ΕΕ ως σύνολο θα επιβιώσουν αυτό το φιάσκο, δεν μπορεί τώρα να προβλεφθεί αξιόπιστα. Πάντως μάλλον δεν θα μείνει η μια πέτρα πάνω στην άλλη.