Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
15.07.2024
 • Allgemein
 • Diktatur/Δικτατορία
 • Brain Drain
 • Balkan/Βαλκάνια
 • Bücher/Βιβλια
 • Medien/Μαζικά Μέσα
 • Minderheiten, Migranten/Μειονότητες, Μετανάστες
 • Kriege, Flüchtlinge/Πόλεμοι, Φυγάδες
 • Sprache/Γλώσσα
 • Gesellschaft, Meinung/Κοινωνία, Γνώμη
 • Nationalismus/Εθνικισμοί
 • Thema/Θέμα
 • Termine/Εκδηλώσεις
 • Geopolitik/Γεωπολιτική
 • Politik/Πολιτική
 • Terrorismus/Τρομοκρατία
 • FalseFlagOps/Επιχ. με ψευδή σημαία
 • Hellas-EU/Ελλάδα-Ε.Ε.
 • Wirtschaft-Finanzen/Οικονομία-Οικονομικά
 • Religion/Θρησκεία
 • Geschichte/Ιστορία
 • Umwelt/Περιβάλλον
 • Korruption/Διαφθορά
 • Reisen/Ταξιδιωτικά
 • Musik/Μουσική
 • Kunst/Τέχνη, Λογοτεχνία
 • Küche/Κουζίνα
 • kachelmannwetter.com
  Εδω διαβαζετε τις καινουργιες  ελληνικες και γερμανικες εφημεριδες
  Hier lesen Sie  griechische  und deutsche Zeitungen 

  Indymedia και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο


  Παναγιώτης Δούμας

  Μία απλή αναζήτηση από έναν οποιοδήποτε υπολογιστή αποδεικνύει πως το Indymedia «στεγάζεται» στο δίκτυο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

   

  Δυό λόγια απο μένα

  Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε την 1. Φεβρουαρίου 2009, εξακολουθεί όμως να είναι ακόμη επίκαιρο, γιατί το Indymedia ζεί και βασιλεύει, έχοντας σαν έδρα του το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο!, απ΄όπου και ξεσηκώνει την τελείως αποβλακωθείσα ελληνική νεολαια σε πράξεις αντίθετες με τα συμφέροντα της πατρίδας μας αλλά και τα δικά τους. Εκτός βέβαια και αν οι ακτιβιστές του προπαγανδιστικού αυτού οργάνου της αναρχίας, της απαξιώσεως και προσβολής προσώπων και της προτροπής σε ενέργειες που ως στόχο τους έχουν την κατάλυση της εννόμου τάξεως κάνουν όνομα και προωθηθούν σε άλλους προσοδοφόρους τομείς, ως πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ φερ‘ ειπείν. Τότε αυτοί τα κονομήσαν και μείς πάμε ένα σκαλί πιο κάτω, στον πάτο. Γι‘ αυτό: Να φύγει αμέσως απο το Πολυτεχνείο και να φύγουν απο την κυβέρνηση όσοι το υποστηρίζουν.

  Εμμανουήλ Σαρίδης

  ……………………………………………………………………….

  Indymedia και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

  Του Παναγιώτη Δούμα
  περισσότερα άρθρα του συγγραφέα

  Μία απλή αναζήτηση από έναν οποιοδήποτε υπολογιστή αποδεικνύει πως το Indymedia «στεγάζεται» στο δίκτυο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
  Φέιγ-βολάν που συνόδευαν την προκήρυξη «αποδοχής ευθύνης» από ομάδα που λήστεψε σούπερ-μάρκετ προχθές.
  O κ. Μάγκλαρης, απόφοιτος του Πολυτεχνείου το 1974, σπουδάσας στην Νέα Υόρκη, τότε που κανένας απόφοιτος του Πολυτεχνείου δεν έπαιρνε αμερικάνικη βίζα, και ιδρυτικό μέλος της οργανώσεως «Αριστερά Σήμερα».
  Αναρχοτουρισμός εκ Σκωτίας και περιγραφές βανδαλισμών στο Indymedia Σκωτίας.

  Την περασμένη εβδομάδα, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, σχετικά με την λειτουργία των ιστοχώρων athens.indymedia.org και patras.indymedia.org και την φιλοξενία τους από το ΕΜΠ και την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών (418/19.1.2009).

  Ύστερα από απλές διερευνητικές ενέργειες, τις οποίες κάθε απλός χρήστης του διαδικτύου μπορεί να κάνει, διαπιστώσαμε εύκολα ότι στην λειτουργία των ως άνω ιστοχώρων, καθώς και του αντιστοίχου της Θεσσαλονίκης (thessaloniki.indymedia.org) εμπλέκεται ΜΟΝΟΝ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κατ’ επέκταση το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), που συνδέει τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μεταξύ τους και μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου GEANT2 με το διαδίκτυο.

  Πού φιλοξενείται το Indymedia;

  To αποτέλεσμα μίας σύντομης έρευνας δείχνει σαφώς ότι τα δεδομένα που λαμβάνει κανείς από την ιστοσελίδα “athens.indymedia.org” ξεκινούν από κάποιο μηχάνημα με IP 147.102.85.33 (όπου IP είναι κατά κάποιον τρόπο ένας μοναδικός αριθμός μέσα σ’ ένα δίκτυο που αποδίδεται σε μία συσκευή που συνδέεται με αυτό – φανταστείτε ότι το δίκτυο είναι το τηλεφωνικό και ότι σε κάθε συσκευή που συνδέεται δίδεται ένας αριθμός για να μπορεί κανείς να την καλέσει). Ο αριθμός αυτός ανήκει στο ΕΜΠ. Από το μηχάνημα λοιπόν αυτό τα δεδομένα διανέμονται μέσω του κατανεμητή του Πολυτεχνείου στο ΕΔΕΤ και από εκεί καταλήγουν στον υπολογιστή μας μέσω του παρόχου μας.

  Εδώ απλά πρέπει να καταστεί σαφές ότι υπό την συγκεκριμένη αναφερόμαστε μόνον στις υποενότητες του διεθνούς δικτύου Indymedia για την Αθήνα, την Πάτρα και την Θεσσαλονίκη και όχι στην κεντρική ιστοσελίδα, που φιλοξενείται εκτός Ελλάδος. Πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι πέραν των 3 αυτών ελληνικών υποενοτήτων του Indymedia, στον ίδιο εξυπηρετητή φιλοξενούνται και άλλες επτά ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και τα Indymedia Σκωτίας και Βαλένθια. Οι υπόλοιπες αποτελούν ιστοχώρους ακτιβιστών που αναμφισβήτητα παίρνουν εντολές από το ίδιο κέντρο.

  Τις πταίει για το Indymedia και γιατί;

  Όταν εκτίθενται σε κίνδυνο ζωές, περιουσίες, προσωπικότητες αλλά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε ορθώς η πολιτεία, αλλά και τα νομικά πρόσωπα που παρέχουν την δυνατότητα σε πολίτες να κάνουν χρήση αυτού του αγαθού, καλούνται να ορίσουν το πλαίσιο – τα όρια αυτής της χρήσεως και όταν χρειάζεται να αφαιρούν το όπλο αυτό.

  Στην περίπτωσή μας όμως όλοι δηλώνουν άγνοια, κάτι που όμως δύσκολα όμως μπορούν να αποδείξουν. Σύμφωνα με την δευτερολογία του κ. Βελόπουλου την περασμένη Πέμπτη, ο καθηγητής του ΕΜΠ Ευστάθιος Συκάς, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων της σχολής, είχε λάβει γνώση με email για την φιλοξενία και τις παράνομες δραστηριότητες του Indymedia μέσω του δικτύου του Πολυτεχνείου από το 2005. Ο κ. Συκάς, μάλιστα, είχε απαντήσει στο σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα ότι «θα ψάξει το θέμα και θα το προωθήσει στον Πρύτανη». Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα αγνοίας για την φιλοξενία του Indymedia από το δίκτυο του Μετσοβίου. Και να μην είχε όμως λάβει αυτήν την ενημέρωση, η δουλειά του όποιου αρμοδίου στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολής, είναι ακριβώς να ελέγχει για την εφαρμογή των κανόνων που διέπουν την χρήση του δικτύου της.

  Οι κανόνες δεοντολογίας που διέπουν την έκδοση ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο (Internet), καθώς και το περιεχόµενο του ηλεκτρονικού υλικού που βρίσκεται αποθηκευµένο στους εξυπηρετητές του Ιδρύµατος, ακολουθούν κώδικα που συντάσσεται από την Συγκλητική Επιτροπή Η/Υ & Δικτύων και εγκρίνεται από την Σύγκλητο του Ιδρύµατος. Σύμφωνα με αυτόν, όπως φαίνεται και από τα σχετικά έντυπα αιτήσεων για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, η χρήση χώρου του διακομιστή του ΕΜΠ απαγορεύεται για την προώθηση εμπορικών σκοπών και των σκοπών που δεν συνάδουν με την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία της υπηρεσίας.

  Συμπεραίνει λοιπόν κανείς ότι αν μη τι άλλο η διοίκηση του Κέντρου Δικτύων του ΕΜΠ έχει εξ’ αρχής γνώση της φιλοξενίας της εν λόγω ιστοσελίδος στο δίκτυο του ιδρύματος, αφού μη εμπλεκομένου κάποιου στελέχους της δεν μπορεί κανείς άνευ αιτήσεως να κάνει χρήση αυτών των υπηρεσιών. Αν έχει υπάρξει τέτοια αίτηση, τότε ο Πρύτανης του ΕΜΠ πρέπει ανά πάσα στιγμή να μπορεί να θέσει στην διάθεση των αρχών το όνομα ή τα ονόματα εκείνων που παρουσιάστηκαν ως συντελεστές της συγκεκριμένης ιστοσελίδος για να αιτηθούν των υπηρεσιών του ΕΔΕΤ και οι οποίοι θα πρέπει φυσικά να έχουν άμεση σχέση με το ΕΜΠ. Αν δεν έχει υπάρξει αίτηση, τότε την ευθύνη έχουν οι ίδιοι οι διαχειριστές του Κέντρου Δικτύων και όσοι τους επιβλέπουν.

  Και γιατί τόσος ντόρος για αυτήν την ιστοσελίδα; Μία περιήγηση σ’ αυτήν αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τα εξής:

  1. Το περιεχόμενο του Indymedia δεν θα μπορούσε με κανέναν τρόπο να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί ακαδημαϊκούς σκοπούς. Τουναντίον, επικροτεί, παρουσιάζει και συχνά υποκινεί την υπονόμευση της λειτουργίας της ακαδημαϊκής κοινότητος αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, μέσα από το πρίσμα των ιδεοληψιών που κυριαρχούν ως δεσπόζουσα άποψη στις χιλιάδες εγκεκριμένες καταχωρήσεις που γίνονται στις σελίδες της.

  2. Ούτε και ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων υπάρχει. Δεν έχει παρά να αποπειραθεί κάποιος να κάνει μία καταχώρηση με αντι-αριστερές ή και ελαφρώς πατριωτικές απόψεις και θα διαπιστώσει ότι αυτή θα εξαφανισθεί σε ολίγα λεπτά. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να ασκήσετε κριτική σε κάποιον που αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία».

  3. Ύβρεις, απειλές αλλά και αγραμματοσύνη, ασυνταξία και ανορθογραφία κυριαρχούν στις σελίδες του Indymedia, κάτι που μαρτυρά ότι αποτελεί τόπο συζητήσεως κυρίως ατόμων που ΔΕΝ συμμετέχουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

  Αυτά εις ό,τι αφορά την δεοντολογία και τον εσωτερικό κανονισμό του ΕΜΠ, σε σχέση και με την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία που θα έπρεπε να πληροί το Indymedia για να μπορεί να φιλοξενείται από το ΕΜΠ.

  Το χειρότερο όμως είναι ότι διαρκώς μέσα από τις καταχωρήσεις των συμμετεχόντων σ’ αυτό το φόρουμ, διαπράττεται σωρεία αδικημάτων και κακουργηματικών πράξεων. Πιο συγκεκριμένα:

  http://2.bp.blogspot.com/_SFZt0tl-B3U/SUWCgoKgn2I/AAAAAAAAV7c/pTpUxlCmVJE/s400/poreia_tei15_xidas.jpg

  1. Προσβολές προσωπικότητος, συκοφαντικές δυσφημήσεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων υπό το βλέμμα ενός τεραστίου κοινού.

  2. Προσβολή του ελληνικού έθνους, των σύμβολων του αλλά και του πατριωτισμού των Ελλήνων. Η πυρπόληση της σημαίας εκθειάζεται, ενώ η Π.Γ.Δ.Μ. αποκαλείται κατά κανόνα «Μακεδονία».

  3. Στοχοποίηση πολιτών, πολιτικών, κρατικών λειτουργών και οργάνων της τάξεως με την δημοσίευση ονομάτων, φωτογραφιών και ευαισθήτων προσωπικών δεδομένων.

  4. Παράνομη παρακολούθηση και καταγραφή των θέσεων των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε αυτές να αποφεύγονται από τα άτομα που προέβαιναν σε ταραχές και άλλες παράνομες ενέργειες.

  5. Προτροπή σε ενέργειες που ως στόχο τους έχουν την κατάλυση της εννόμου τάξεως. Σε ειδική ενότητα μέσα στην ιστοσελίδα, υπό τον τίτλο «Πολιτική βία / Αντιβία», δημοσιεύονται καθημερινά προκηρύξεις αναλήψεως ευθύνης για ληστείες, επιθέσεις κατά αστυνομικών μονάδων και σταθμών κ.ο.κ. Μάλιστα, προχθές, σε μία τέτοια «Ανάληψη Ευθύνης» είχαν αναρτηθεί και φέιγ βολάν για να ανατυπωθούν, που καλούσαν τον κόσμο να κλέβει τρόφιμα.

  Όλα τα ανωτέρω, εφόσον πραγματοποιούνται ανεμπόδιστα επιτάσσουν την παρέμβαση εισαγγελέως, άρση του ασύλου και την ενεργοποίηση πλήθους νόμων, συμπεριλαμβανομένου και του αντιτρομοκρατικού. Δυστυχώς όμως στους θεσμούς αυτού του κράτους κυριαρχεί ο φόβος!

  Ύποπτη είναι δε και η σιγή του ΕΔΕΤ, το οποίο διαχειρίζεται ένα αγαθό, το οποίο δεν ανήκει μόνον στο ελληνικό κράτος και στους φορολογούμενους πολίτες του αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κανένα άλλο κράτος-μέλος της οποίας δεν φιλοξενείται το Indymedia από κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ας όψεται ο Πρόεδρός του και στενός φίλος του Πρωθυπουργού, Παναγιώτης Τσανάκας.

  Οι απαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας και του Πρυτάνεως

  Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας κρίνεται επιεικώς ανεπαρκής – για να μην πούμε κακοηθώς υποτιμούσα την νοημοσύνη όλων μας. Στην προφορική του απάντηση ο Υπουργός παραδέχεται ότι «είναι αληθές ότι αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί το δίκτυο του Πολυτεχνείου», ενώ μας διαβεβαιώνει ότι «οι Πρυτάνεις ήδη κάνουν ενέργειες να εντοπιστεί ή να κοπεί η πρόσβαση». Προσθέτει δε ο κ. Ταλιαδούρος – έτσι του είπαν να λέει – ότι «ο φυσικός εντοπισμός του διακομιστή είναι δύσκολος, καθώς αυτός μπορεί να μεταφέρεται σε διάφορους χώρους. Το βάζει σε μία πρίζα και μετά το βγάζει και φεύγει».

  Πάντως, στην αλληλογραφία (ΕΜΠ 1416/21-1-09) που κατετέθη στα πρακτικά δεν διαφαίνεται πουθενά κάποια δέσμευση του πρυτάνεως για διερεύνηση του θέματος ούτε και κάποιες ενέργειες. Απάντηση για τον φιλοξενούμενο σέρβερ και την πολυσυζητημένη IP δεν δίνεται ούτε και κάποια πληροφορία που να δικαιολογεί την εμπλοκή του δικτύου του πολυτεχνείου, η οποία πάντως δεν διαψεύδεται.

  Τα ερωτήματα που γεννώνται

  Το μόνο θετικό στην μέχρι τώρα εξέλιξη είναι ότι εφόσον ο Υπουργό Παιδείας ζήτησε εξηγήσεις από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου, αναγνωρίζει την ύπαρξη ενός προβλήματος. Αναπάντητα μένουν, ωστόσο, τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Πώς, ενώ το athens.indymedia.org φιλοξενείται εδώ και χρόνια από το ΕΜΠ δεν υπέπεσε στην αντίληψη κανενός, απ’ όσους επάνδρωναν το Κέντρο Δικτύων του Πολυτεχνείου από το 2003 μέχρι σήμερα; Ούτε το ΕΔΕΤ και οι εκάστοτε Πρόεδροί του, ο κ. Τσανάκας σήμερα και ο κ. Μάγκλαρης μέχρι το 2004, γνώριζαν κάτι; Ειδικά ο Βασίλης Μάγκλαρης (απόφοιτος του Πολυτεχνείου το 1974, σπουδάσας στην Νέα Υόρκη, τότε που κανένας απόφοιτος του Πολυτεχνείου δεν έπαιρνε αμερικάνικη βίζα και ιδρυτικό μέλος της οργανώσεως «Αριστερά Σήμερα»), μετά την θητεία του στο ΕΔΕΤ την εποχή που στηνόταν το Indymedia κάτω απ’ τη μύτη του, είναι τώρα Αντιπρόεδρος της Συγκλητικής Επιτροπής που ορίζει την δεοντολογία του Κέντρου Δικτύων του ΕΜΠ και θα ‘πρεπε να έχει πάρει χαμπάρι.

  2. Γιατί, ο Πρύτανης, εφόσον αναγνωρίζει την παράνομη χρήση της συγκεκριμένης IP, δεν προβαίνει απλά στην ανάκληση της εκχωρήσεώς της; Πρόκειται για εργασία ενός λεπτού. Μήπως ο Υπουργός πρέπει να συμβουλευθεί κάποιους εμπειρογνώμονες που θα του εξηγήσουν ότι ο Πρύτανης τον εμπαίζει;

  Απαντήσεις και προ-απαντήσεις

  Σύμφωνα με το σύστημα Alexa το 80% των επισκεπτών του Indymedia επισκέπτονται την αθηναϊκή υποενότητα athens.indymedia.org. Χονδρικά, βάσει αυτού και μη λαμβανομένων υπ’ όψιν όλων των άλλων ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στον ίδιο εξυπηρετητή, η επίμαχη ιστοσελίδα δέχεται ημερησίως δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις. Ως εκ τούτου, η δικαιολογία του Πρυτάνεως ότι πρόκειται για φορητό υπολογιστή που μπαίνει και βγαίνει από την πρίζα και εξαφανίζεται όποτε θέλει δεν μπορεί να ευσταθεί. Τουναντίον, πρόκειται σίγουρα για τουλάχιστον δύο βαρείς υπολογιστές που κάνουν χρήση τεράστιου όγκου δεδομένων, κάτι που μειώνει και τις πιθανότητες να συνδέονται με το πολυτεχνείο από απομακρυσμένο σημείο – π.χ. ασύρματα.

  Σ’ όσους αντιδράσουν, επικαλούμενοι την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία του Indymedia κ.ο.κ., καθώς και στον κ. Ταλιαδούρο που φοβάται μη λειτουργήσει αντισυνταγματικά, κλείνουμε μ’ ένα απόσπασμα από το σκωτσέζικο Indymedia, που φιλοξενείται στον ίδιο σέρβερ. Πρόκειται για μεταφρασμένη μαρτυρία μίας κοπέλας που προ μερικών εβδομάδων έκανε στην Θεσσαλονίκη αναρχοτουρισμό: «… βιτρίνες σπάνε και ακούω τον ήχο του γυαλιού που θριμματίζεται. Είμαι ενθουσιασμένη, η αδρεναλίνη τρέχει σ‘ όλο μου το σώμα κι ένα χαμόγελο εμφανίζεται στο πρόσωπό μου. Σε κάτι τέτοιες στιγμές νιώθω να είμαι μέρος από κάτι όμορφο, περικυκλωμένη από ανθρώπους προετοιμασμένους να καταστρέψουν τα σύμβολα και τα θεμέλια της εξουσίας και της καταπίεσης, να ανοίξουν τον δρόμο για κάτι άλλο. Ελευθερία, ισότητα, εποικοδομητικό χάος, αγάπη, μια πόλη όπου δεν θα υπάρχουν εταιρικά καταστήματα, μια χώρα όπου δεν θα υπάρχει κράτος…»


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 31ης Ιανουαρίου 2009 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.

  http://www.e-grammes.gr/article.php?id=3604

  Einen Kommentar schreiben / Γράψτε ένα σχόλιο

  Kommentar

  kachelmannwetter.com